Aandacht

Voel jij ook dat het tijd is om bepaalde kwesties, problemen of ongewenste situaties niet langer uit de weg te gaan? Ben je er inmiddels achter dat bepaalde gewoontes simpelweg niet meer werken? Knaagt er in jou iets dat je volledige aandacht vraagt? Of vind je dat ik te veel vragen stel in deze intro? Dat doe ik bewust. Niet alleen om je aandacht te pakken. Maar misschien is dit artikel namelijk wel te confronterend voor je. En is het beter om te stoppen met lezen. Om door te gaan met je leven hoe je het tot nu toe altijd hebt geleefd.

Verandering

Ik hoef je verder niet te vertellen dat het vage, onrustige en tegelijkertijd bijzondere tijden zijn. Alles verandert supersnel op het ogenblik. De technologie. Je lichaam. Gedachten. Niets blijft hetzelfde. Dit moment is heel anders dan het moment net. Grappig is dat het enige constante in dit universum ‘verandering’ is. Verander je mee of hou je het liever bij het oude?

Verdoving

Blijf je leven vanuit angst, onrust, spanning of gejaagdheid? Blijf je hangen in ongezonde relaties of nare patronen? Of blijf je jezelf verdoven met externe, vluchtige verzetjes? Velen van ons hebben mechanismes en programma’s ontwikkeld door de jaren heen. Die zorgen ervoor dat we even – of wat langere periodes – niet hoeven voelen. De boel verdoven om niet te hoeven ervaren. Nu even geen stress hoor! Heerlijk! Wat kan een joint, een borrel of onpersoonlijke seks geweldig zijn, dan! Het lijkt alsof er iets in je ‘uit’ en tevens ‘aan’ wordt gezet. Hallo verdoving. Wegwezen verbinding.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Quick Fix

Je besluit op je smartphone social media te checken. Of bestelt online dat truitje. Niet dat je het echt nodig hebt. Er liggen er nog behoorlijk wat in je kast te wachten. Sigaretten? Slaapmedicatie? Snoep? Je favoriete serie? Het mag wel weer nu. Deze quick fixes kunnen erg fijn overkomen. De tijdelijke roes voelt als een warm fleece dekentje voor op de bank. Totdat hij is uitgewerkt. En je opnieuw wordt geconfronteerd met de rauwe werkelijkheid. Je weet diep van binnen dat je je er wel mee moet verbinden. Vroeg of laat komt alles weer op je pad. Die nare emotie. Een vage date. Die vervelende collega. De werkdruk. Of een rondrennend kind dat jou spiegelt.

Mogelijkheden

Realiseer je je dat wanneer je deze mechanismes niet herkent en niet volledig onder ogen ziet, ze steeds verder in je systeem gaan nestelen? Als storende parasieten. Wat kan leiden tot psychische, emotionele en lichamelijke klachten. Maar voor nu genoeg pessimistisch gezeik. Laten we kijken vanuit mogelijkheden. Eigenlijk zijn er maar twee: Face it of Fuck it?

Fuck it

‘Fuck it’ is al eerder genoemd. Het is de makkelijkste en snelst werkende manier. Dus trek die fles wijn of wodka open. App die gast of dame voor wat fysiek vermaak. Koop dat kledingstuk voor de collectie in de kast. Koop meteen een nieuwe kast indien het niet meer past. Of kijk die serie of film voor (nog meer) sensatie en adrenaline in je leven. Geniet met volle teugen!

Face it

‘Face it’ kan wat lastiger zijn. Alles onder ogen zien en omarmen. Het er volledig laten zijn. Pfff! Anderen schrijven en praten erover of het net zo eenvoudig is als je tanden poetsen. Je leest of hoort het en denkt: ‘Ja! Dat wil ook! Dit is het! Hoe simpel!’ De praktijk blijkt vaak pittiger. Soms hou je het wat langer vol. Maar vroeg of laat doemt toch de Fuck it-methode weer op. En voel je je zwak, schuldig of boos dat je weer bent teruggevallen. De cirkel herhaalt zich.

Neutraal

Wat je kunt proberen is te beginnen met jezelf te centeren. Ga met je aandacht in je lijf zitten. Haal rustig adem. Focus op het huidige moment. Besef dat alles begint met een gedachte. Gedachten komen altijd op. Willekeurig. En gaan altijd weer weg. Een gedachte is maar een gedachte. Punt.

Denk vervolgens aan je favoriete probleem. Visualiseer het. Aanschouw alles wat opkomt. Beelden. Hersenspinsels. Sale artikelen. Interne dialogen. Alcohol. Die irritante leidinggevende. Chocola. Je schoonmoeder. Observeer en blijf neutraal.

Kies

Verwelkom ook je gevoelens die gedag zeggen. Wees er beschikbaar voor. Denk: ‘Er wordt angst/boosheid/spanning/etcetera gevoeld’ in plaats van ‘Ik ben boos/bang/gespannen.’ Hierdoor kunnen emoties ontladen. Ont-stoor. Ont-span. Ont-stress. Ont-hecht. Speel hiermee. Herhaal het. Neem verantwoordelijkheid. Groei en ontwikkel. Of stagneer en val (soms) terug. Wees je ervan bewust dat je constant vrij bent om te kiezen. Wat kies jij: Face it of Fuck it???

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

13 REACTIES

  1. Zonder dat ik gezien had wie dit schreef, wist ik gelijk dat het door een man was geschreven
    (no offense) Heerlijk en lekker duidelijk! En waar! En betrapt op soms toch even in het ‘fuck it’ te vallen. Als we daar maar van blijven leren gaat het goed…

  2. Vind het wat kort door de bocht en met kwaadheid geschreven. En zegt voor mij meer over jezelf. Tv kan een vlucht zijn maar evengoed iets om uit te leren. Te zien wat je er met doet. Met een joint kan je vluchten of in meditatie gaan en inzichten opdoen.. the choice is idd fuck it or face it. Maar ligt aan de intentie van de persoon en niet aan het middel. In love and gratitude.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in