Ondertussen weten de meesten van ons dat plastic schadelijk is voor ons milieu en onze oceanen. Gelukkig worden veel steden steeds meer proactief op dit gebied en verbannen ze het gebruik van plastic wegwerptasjes. Sommige steden gaan zelfs verder en verbannen alle soorten wegwerpplastic. Hopelijk hebben we binnenkort geen keuze meer, omdat plastic zoals we het kennen een ding uit het verleden zal zijn – we kunnen alleen maar hopen, toch?

Als je alvast een goede start wilt maken, zijn er een aantal hele simpele manieren om te beginnen plastic uit je dagelijks leven te verwijderen. Hoewel het in eerste instantie lastig kan lijken, zijn er eigenlijk wel alternatieven voor bijna alles dat in plastic verkrijgbaar is. We zijn ons alleen vaak gewoonweg niet bewust van hoeveel plastic we eigenlijk verbruiken, en omdat we het afval niet zien, denken we er niet aan. We vragen ons niet vaak af waar het uiteindelijk terecht komt.

Als je denkt dat je niet zoveel plastic verbruikt, dan wil ik je ten zeerste aanraden om al het plastic dat je anders zou recyclen of weg zou gooien, een week lang op te laten hopen. Dat geeft je een visuele representatie van wat je verbruikt. Misschien dat je daarna meer bereid bent om er iets aan te doen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Goed, laten we beginnen.

Herbruikbare koffiebekers, waterflessen, afhaalbakjes & bestek

Deze kop spreekt eigenlijk al voor zichzelf. Er bestaat een grote verscheidenheid aan herbruikbare containers voor voedsel en drankjes. Er aan denken om deze bij je te dragen lijkt aanvankelijk misschien veel moeite, maar als je ’s avonds beter kan slapen omdat je weet dat je jouw aandeel doet om de planeet te beschermen, dan weet ik zeker dat je er de meerwaarde wel van in zult zien. Een extra bonus is dat veel koffiewinkels en restaurants korting geven als je je eigen afhaalbekers en -bakjes meeneemt. Ook bespaar je geld door niet telkens water in de winkel te kopen en in plaats daarvan je herbruikbare fles bij te vullen. Hierbij zijn de glazen en roestvrijstalen opties natuurlijk het beste, omdat ze langer meegaan, en als ze breken kunnen ze altijd nog gesmolten worden en opnieuw worden gebruikt. Je kunt je koffie natuurlijk ook gewoon in het café opdrinken.

Herbruikbare tasjes

Deze is overduidelijk. Veel supermarkten ontmoedigen je al om plastic tasjes te gebruiken en motiveren je om herbruikbare tasjes te gebruiken in plaats van papieren of plastic tasjes. Je kunt hier een stap verder in gaan door ervoor te kiezen een tas van katoen of hennep te gebruiken, omdat deze langer meegaan en zelfs nog kunnen worden gerecycled als ze kapotgaan of op zijn. Er bestaan zelfs herbruikbare tassen voor grote aantallen producten.

Zeg nee tegen rietjes

Laten we eerlijk zijn, heb je echt een rietje nodig? Je kunt in restaurants gemakkelijk nee zeggen tegen een rietje, maar als je je er niet toe kunt zetten om uit een glas te drinken… Nou, dan zijn er ook nog herbruikbare rietjes. Die zijn er zelfs in verschillende soorten, van glas, bamboe, roestvrijstaal en van siliconen. Neem die de volgende keer mee als je uit eten gaat en je hebt geen extra rietje nodig. Je weet maar nooit, misschien inspireer je je vrienden wel en leiden jullie samen de weg naar een wereld vrij van rietjes.

Maak je eigen sausen & dressings

Denk aan al die sausflesjes die je misschien op dit moment zelfs in je koelkast hebt staan. Goede kans dat ze allemaal van plastic zijn. Hoewel je misschien kunt kiezen voor glazen alternatieven, kun je de sauzen ook gemakkelijk zelf maken. Er staan honderden recepten voor thuisgemaakte sauzen op het internet. Daarmee kun je niet alleen besparen op plastic; door zelf sauzen te maken vermijd je ook het gebruik van chemicaliën, kunstmatige zoetstoffen en conserveringsmiddelen. Het is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jezelf!

Houd je in met online shoppen

Met slechts één klik heb je vandaag de dag met gemak toegang tot alles wat je maar wilt op het internet. Maar als je wel eens wat koopt online, dan weet je waarschijnlijk al hoe verspillend het kan zijn. Een enkele batterij kan worden verzonden in een enorme doos, rijkelijk gevuld met plastic – dat gaat voorbij verspilling. Dit is ook een mooie gelegenheid om lokale bedrijven te steunen en het geld binnen de lokale economie te houden.

Steun bedrijven zonder afval

Ja! Het is mogelijk! Veel bedrijven doen wat ze kunnen om hun uitstoot van afval drastisch te verminderen of zelfs afvalvrij te worden, door alleen maar recyclebare of composteerbare producten aan te bieden en daarmee hun afval compleet elimineren. Dit is natuurlijk makkelijker als je in een grote stad woont, maar je kunt je lokale koffiewinkels en restaurants aanmoedigen het te overwegen en zo iets groots beginnen in je kleine dorp.

Geef het goede voorbeeld

Door te kiezen geen plastic te gebruiken en je alternatieven klaar te hebben, inspireer je mensen om je heen om in te zien dat we allemaal ons aandeel kunnen doen en samen een enorme impact kunnen hebben. Aanvankelijk zullen mensen je ongetwijfeld raar aankijken, maar daarna lopen ze misschien wel weg, nadenkend over hun acties en over wat zij kunnen doen om een verschil te maken.

We kunnen allemaal helpen! Het is aan ieder van ons om de verantwoordelijkheid voor onze eigen levens te nemen en te doen wat we kunnen om onze planeet te beschermen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

  • Hallo Bea,

   Dat kan gewoon in bewaardoosjes, Tupperware is nog altijd het beste. Er zijn vele maten beschikbaar. Ik weet niet of het merk alleen online verkoopt of ook nog in de winkel verkrijgbaar is. HEMA of Blokker kan dan natuurlijk ook. Mepal Rosti is een goed merk, dat lang meegaat. Van de zo populaire doppers is de dop het minst lang houdbaar (vocht/schimmel).

  • Kijk eens op de website van Genoeg; magazine voor meer doen met minder. Daar zijn talloze ideeën te vinden voor een zuiniger maar zinniger leven, ook voor het gebruik van verpakkingen.

 1. SmeerBoter niet uit een kuipje maar in papier kopen. Is ook nog goedkoper.
  In een mooie botervloot bewaren. Ziet er ook nog smakelijker uit op tafel. Koffiefilters in een kartonnen verpakking ipv in een plastic kopen.Suiker in papieren verpakking ipv de plastic verpakking. Geen ballonnen en plastic slingers meer ophangen maar leuke feestversiering van stof. Wensslingers bv.
  (Zet een mooie bos bloemen neer net zo feestelijk)
  Als je goed kijkt kan je nog meer ontdekken. Veel plezier ermee om alvast een ding te veranderen in je koop gedrag. T gaat vanzelf n sport worden en elke keer als je iets nieuws zonder plastic hebt gevonden ga je lachend de winkel uit. T werkt echt en t steekt mensen aan om mee te doen. Oh ja de melk uit n glazen fles is veeeel lekkerder!
  Violetta.

 2. Een borsteltje gebruiken ipv plastic schuursponsjes. Of een metaalspons.
  Wasnoten ipv wasmiddel. Je hebt ook geen wasverzachter nodig dus dat scheelt dubbel.
  Een grootverpakking (ecologische) handzeepnavul en die gebruiken voor haar, lichaam en handen. Het is allemaal zeep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in