feiten -verhaal-zelfkritiek-pexels640
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Niet jouw vader, niet jouw leerkracht van vroeger, niet je partner en ook niet je baas, zijn de personen die jou vertellen dat jij iets niet mag. Dat jij het niet goed genoeg doet. Dat je het niet waard bent. Wat zij hebben gezegd of gedaan, zijn feiten die jij inzet als relikwieën in jouw verhaal. Zet je die relikwieën op een andere plek op het podium, dan krijg je een nieuw inzicht. Een ander standpunt en daarmee een ander verhaal!

Dat geeft mogelijkheden, toch? Ruimte voor andere conclusies, ruimte voor nieuwe verhalen! Verhalen die jou niet langer afkraken, neerhalen, wegzetten. Ruimte voor een verhaal waarin jij doorhebt hoe die opmerkingen en acties ook geïnterpreteerd kunnen worden. Hoe ze óók ontvangen kunnen worden.

Het is aan jou hoe je een opmerking ontvangt. Trek je het je aan? Vecht je er tegen? Zie je het als een stuk ‘informatie’ waar jij in te kiezen hebt wat je er mee kunt doen? Heb je er totaal geen hechting mee en kun je het a la minuut van je schouders laten afglijden?

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Hoe sterker jij in jezelf staat, hoe meer zelfvertrouwen je hebt, gestoeld op hoeveel liefde je voor jezelf voelt, hoe eenvoudiger je kunt kiezen wat je met zo’n opmerking wilt doen.

Verhalen die we onszelf vertellen

Hierboven heb ik het over opmerkingen van anderen, maar besef je eens hoeveel verhalen jij jezelf vertel! Vaak gaat dit over; Ik ben niet goed genoeg. Ik ben te slap, te lui, te zelfzuchtig, te egoïstisch, te dom, te ongezellig, te… veel (of weinig) van wat ook. In je gedachte wordt dit bewust, maar vaker nog onbewust, aangevuld met een zin als: DAAROM ben ik niet genoeg om lief gevonden te worden. Daarom hoor ik er niet bij. Daarom ben ik niet goed genoeg!

Wij zelf doen onszelf zo veel pijn. Wij zelf halen onszelf zo neer. Wij zelf zijn zo hard voor onszelf.

Er is niemand in jouw leven die zoveel negatieve dingen over jou zegt, als jijzelf!

Akelige aannames. Onjuiste aantijgingen. Dit zeggen we tegen onszelf via opmerkingen in ons hoofd. Als korte of langere verhalen die we onszelf vertellen. Als je eens alle onvriendelijke opmerkingen over jezelf, één dag zou opschrijven, dan zou je in geval van getrouwd zijn waarschijnlijk stante pe een echtscheiding aanvragen!

De verhalen die jij je nu jezelf vertelt zijn ontstaan uit opmerkingen, blikken van anderen, reacties die jij ooit op een bepaalde manier hebt geïnterpreteerd. Ze zijn door de jaren heen hun eigen leven gaan leiden; feiten zijn relikwieën in het verhaal dat jij jezelf vertelt. Nu mag je toestaan dat die feiten een andere plek op jouw podium krijgen.

Het wordt tijd voor een nieuw verhaal!

Een nieuw verhaal dat jij over jezelf gaat creëren. Eentje die je wel fijn vindt om aan te horen. Waarin jouw eigenheid wel goed tot z’n recht komt. Een nieuw verhaal welke helemaal bij jou past, bij wie jij in weze bent!

Een hele fijne manier om dit te doen is te beginnen met achterhalen welk verhaal jij op dit moment in je hoofd aan jezelf vertelt. Dat kan lastig zijn om in je eentje te doen, want het is al zo’n uitgesleten pad, gaat zo onderbewust en speelt in zo veel dingen op de achtergrond mee, dat het al helemaal verbonden is met alles wat je doet. Het verhaal dat ‘aan de oppervlakte’ HET verhaal lijkt te zijn, is het zelfs vaak niet.

Meestal is het nodig naar een diepere laag te kijken. Precies helder krijgen waar het om gaat. Dan kun je vanuit het juiste vertrekpunt stappen gaan zetten en van daaruit je nieuwe verhaal neerzetten!

vitaal water
vitaal water
vitaal water

4 REACTIES

  1. De kern van het verhaal is waar en mooi; je kunt je eigen verhaal schrijven, je eigen waarheid en werkelijkheid creëren. Dat men blijft doen alsof het zo smoothly kan is echt onzin. Dit ooit wel eens toegepast op een getraumatiseerde brein? Bij iemand die met regelmaat heeft moeten horen dat hij waardeloos was? Herprogrammering kost veel bewustzijn, energie en inzet. Herkenning en erkenning. Continue herhaling tot de nieuwe werkelijkheid inzetbaar is. En zelfs dan, met de nieuwe werkelijkheid, is het goed mogelijk dat men terugschiet in de oude software.

    • Inderdaad met een getraumatiseerd brein is het heel wat anders en totaal niet smoothly . Psychatrische instellingen zitten er vol van . En je schiet snel terug in uw oude software zeker als het er al 20jaar inzit..met een normaal brein valt het nog goed mee dan kan je op een 6maanden je verhaal herschrijven als je er echt aan werkt en kost het ook veel energie. met een getraumatiseerd brein duurt het jaren en dan nog , wat enorm veel energie kost

  2. Ik herkende je stijl meteen! Prachtig. Ik heb met jouw hulp een nieuw verhaal geschreven. Bij jou aan tafel heb ik mijzelf een nieuw verhaal geschonken. Want zo voelt het, als een geweldig waardevol kado. Nu mijn ouders beiden plots ernstig ziek zijn past dat nieuwe verhaal mij zo goed. Met alle liefde en geduld kan ik voor beiden zorgen. Super!

  3. Heel mooi verwoord en zowaar. Een nieuwe start maken met een warm hart voor jezelf.
    Dankjewel een hele fijne dag
    E.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in