Finse minister-president roept op tot 4-daagse werkweek voor meer productiviteit en tijd met familie

Samengevat: De minister-president van Finland denkt dat een 4-daagse werkweek een algeheel voordeel is voor de burgers van haar land. Uit experimenten blijkt een drastische stijging in productiviteit onder werknemers die minder tijd doorbrengen op kantoor.  Is maandag-vrijdag, van 9-17, gewoon hoe het is? Of is het een ouderwets concept dat niemand echt meer dient? Dat we voelen dat ‘het altijd zo is geweest’ wil niet zeggen dat het altijd zo moet blijven.

De minister-president van Finland, Sanna Marin, kwam onlangs met het voorstel van een flexibeler werkschema voor de burgers van haar land. Marin is de op-één-na jongste president ter wereld en haar standpunten zijn ontzettend verfrissend. Op Twitter deelde ze haar idee:

“Kortere werkuren kan en dient besproken te worden. Een 4-daagse werkweek of een 6-urige dag met een degelijk salaris kan vandaag nog een droom lijken, maar in de toekomst waarheid worden. Ik geloof dat mensen het verdienen meer tijd door te brengen met familie, geliefden, hobby’s en andere aspecten van het leven, zoals cultuur. Dit zou de volgende stap kunnen zijn voor ons werkleven.”

Daar heeft ze zeker een goed punt, en we kunnen gerust stellen dat veel mensen onder ons die vastzitten in die haast eindeloze cyclus van het gehate maandag-vrijdag, 9-17 gevoel, het hiermee eens zijn. Ga maar na, veel van ons besteden een derde van hun leven aan werk, en nog een derde slapend, waardoor er maar één derde overblijft voor tijd met vrienden en familie, voor passies, hobby’s en zelfzorg. Oh, en dan vergeten we nog de tijd die gaat zitten in het klaarmaken voor en reizen naar en van je werk. Ligt het aan mij, of klopt die balans niet helemaal?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Marin zette haar idealen over een ‘utopische’ toekomst voort en zei: ‘het is belangrijk om Finse burgers minder te laten werken. Dat is geen kwestie van handhaven met een feminiene stijl, maar van hulp bieden en beloftes aan stemmers nakomen.’

Voordelen van een werkweek van 4 dagen

Microsoft heeft onlangs geëxperimenteerd met het idee dat minder tijd op het kantoor doorbrengen kan leiden tot gelukkigere, gezondere en – voor en bedrijf het belangrijkste – productievere werknemers. Ze gaven hun gehele personeelsbestand van 2.300 werknemers vijf vrijdagen achter elkaar vrij, zonder hun loon te verlagen, en ze keken wat er gebeurde.

Het project heette Work-Life Choice Challenge en vond vorig jaar in Augustus plaats. De resultaten waren waanzinnig en groter dan iedereen had verwacht. De verkorte weken leidden tot veel efficiëntere vergaderingen, gelukkigere en minder gestreste werknemers, en productiviteit ging omhoog met 40%.

Er kwamen meer voordelen voort uit het experiment: werknemers namen 25% minder vrij, elektriciteitsverbruik op kantoor ging omlaag met 23%, er werd 59% minder papier gebruikt en 92% zei het gewoon fijner te vinden dat de week korter was. Het lijkt erop dat dit gewoon echt een beter idee is. Takuya Hirano, president en CEO van Microsoft Japan, zei het volgende:

‘Werk korter, rust goed uit en leer veel. We moeten een omgeving hebben die je laat voelen dat je een doel hebt in je leven en dat je met je werk een groter impact hebt. Ik wil dat werknemers nadenken over, en kunnen ervaren, hoe je hetzelfde resultaat kunt bereiken met 20% minder tijd.’

Laten we niet vergeten dat het niet zo hoeft te zijn

Deze ideeën lijken ongetwijfeld wat radicaal voor sommige mensen, maar het is belangrijk te onthouden dat we vaak denken dat dit nu eenmaal is hoe het is. Veel mensen voelen zich ongeïnspireerd, leeg en soms zelfs dood van binnen, en we accepteren dit als realiteit omdat we vanaf onze geboorte geleerd wordt dat dit is wat het leven te bieden heeft. Gelukkig komen er jonge en steeds innovatievere mensen naar voren om ons te leiden, naarmate de oudere generaties stoppen en met pensioen gaan. We zien ook een enorme opkomst van ondernemers, web developers en online/op-afstand werknemers, en dat verandert het landschap al van dat gehate 9-17. Toch zijn er nog steeds miljoenen kantoorbanen wereldwijd die vastzitten in dit ouderwetse idee van de realiteit.

Als mensen minder gestrest waren, gelukkiger en efficiënter waren, en meer tijd hadden voor waar ze van houden, dan zouden ze waarschijnlijk beter werken, met meer energie, creativiteit en drive. Dat is een win-winsituatie, dus hopelijk slaat dit idee aan en zien andere bedrijven, kleine en grote, wat de voordelen zijn en passen ze deze innovatieve ideeën toe.

Als Finland dit plan van hun minister-president doorzet, kan het andere landen inspireren het ook te proberen. Het is belangrijk dat we onthouden dat systemen in bepaalde periodes zijn ingesteld en dat we die systemen zeker kunnen veranderen, al helemaal als ze niet voor ons werken. Dus laten we dit gesprek op gang brengen! Praat er eens over met je vrienden, familie en collega’s. Noem het in de volgende vergadering. De eerste stap naar echte verandering is door bewustzijn te creëren! De meeste mensen weten niet eens dat er andere opties bestaan.

Lees ook:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Als alleenstaande verlang ik daar ook steeds meer naar. Ik sta op het punt om mijn contract te wijzigingen naar 4 dagen. Dit is voor mij nu bijna nu vol te houden. 5 dagen werken + zaterdag boodschappen doen en schoonmaken. Is dit het leven? Ik pas ervoor. Het brengt alleen maar frustratie, vermoeidheid en uiteindelijk ziekte. En dan heb ik alleen nog maar te dealen met mezelf. Ik heb diep respect voor alleenstaande moeders/vaders

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in