mobieltjes
Leestijd: 4 minuten

De afgelopen weken heb ik een aantal artikelen gepubliceerd met betrekking tot ons gebruik en in veel gevallen onze afhankelijkheid van de technologie, met name wanneer het gaat om sociale media.

Het ene artikel ging over hoe voorspelbaar we zijn geworden met de foto’s die we plaatsen en het andere artikel over de ‘show’ die we opvoeren en ‘cool’ net doen alsof we een waanzinnig leuk leven hebben.

Volgens het Pew Research Center maakt 65 % van de Amerikaanse volwassenen voor hun sociale contacten gebruik van internet, een percentage dat sinds de aanvang van het onderzoek in 2005 met 57 % is gestegen. Deze digitale pandemie is zó ernstig, dat passerende mensen die voortdurend op hun mobieltjes kijken tegenwoordig een normaal straatbeeld is geworden. Daadwerkelijk oogcontact maken of naar elkaar glimlachen is er niet meer bij.

Om een duidelijker beeld te geven van hoe veelzeggend dit verbreken van fysiek contact is geworden, heeft fotograaf Eric Pickersgill een serie foto’s uit het dagelijks leven voorzien van een kleine aanpassing: alle elektronische apparaten zijn verwijderd. De inspiratie voor dit project met de titel Removed kreeg hij op een ochtend in een plaatselijk café, terwijl hij bij een kopje koffie zo eens om zich heen zat te kijken:

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Er zit een familie naast me in het Illium Café in Troy; in New York is praktisch iedereen losgekoppeld van elkaar. Vader en twee dochters met elk hun eigen mobieltje. Moeder heeft er geen of heeft hem in haar tas zitten. Ze kijkt verdrietig en eenzaam uit het raam. Alleen in het gezelschap van haar naaste familie. Vader kijkt regelmatig op om te vertellen wat hij voor duistere informatie op internet heeft gevonden. Twee keer gaat het over een grote vis die werd gevangen. Niemand reageert. Ik word verdrietig door het gebruik van technologie voor interactie in ruil voor niet-interactie. Dit is nog nooit eerder gebeurd in onze geschiedenis en ik betwijfel of dit slechts een tipje van de sluier is van de sociale gevolgen die deze manier van communiceren oplevert. Moeder heeft nu ook haar telefoon tevoorschijn gehaald.

Ik weet zeker dat we dit gedrag allemaal vrij eenvoudig kunnen waarnemen in de hedendaagse wereld om ons heen en dat we daar zelf ook onbewust, doch erg herkenbaar, aan meedoen. Hieronder enkele foto’s die Eric op zijn website heeft geplaatst.

Fotograaf laat zien hoe verslaafd we zijn aan mobieltjes

Foto door Eric Pickersgill – klik hier voor het volledige project

Fotograaf laat zien hoe verslaafd we zijn aan mobieltjes

Foto door Eric Pickersgill – klik hier voor het volledige project

Fotograaf laat zien hoe verslaafd we zijn aan mobieltjes

Foto door Eric Pickersgill – klik hier voor het volledige project

Fotograaf laat zien hoe verslaafd we zijn aan mobieltjes

Foto door Eric Pickersgill – klik hier voor het volledige projectFotograaf laat zien hoe verslaafd we zijn aan mobieltjes

Foto door Eric Pickersgill – klik hier voor het volledige projectFotograaf laat zien hoe verslaafd we zijn aan mobieltjes

Foto door Eric Pickersgill – klik hier voor het volledige projectFotograaf laat zien hoe verslaafd we zijn aan mobieltjes

Foto door Eric Pickersgill – klik hier voor het volledige project.

Fotograaf laat zien hoe verslaafd we zijn aan mobieltjes

Foto door Eric Pickersgill – klik hier voor het volledige project.

Of je nu wel of geen deel uitmaakt van de door technologie geobsedeerde meerderheid, er valt zeker iets te leren uit deze fotoserie. Voor degenen die deel uitmaken van dit probleem is het een herinnering bewust te blijven van het gebruik van elektronica en de afhankelijkheid daarvan. Controleer eens hoeveel tijd je besteed aan digitale verbondenheid en probeer dit langzamerhand bewust weer te vervangen door fysieke aanwezigheid.

Een eenvoudige manier om dit te doen is een experiment met jezelf. Daag jezelf uit door per dag minstens 30 minuten door te brengen zònder technologie. Maak een wandeling, bereid een maaltijd, lees een boek, praat met een vriend – doe in ieder geval iets om opnieuw te ontdekken hoe verkwikkend het leven kan zijn zonder digitale afleiding

Voor degenen die al een flink deel van hun dag doorbrengen zonder technologie zijn deze foto’s een flinke opsteker om dit gezonde gedrag dieper te ontwikkelen. Wees degene die blijvend aanwezig is in het moment en daag jezelf uit om ook anderen eraan te herinneren hoe geweldig dat kan zijn.

Bronnen:

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

31 REACTIES

 1. Ik bemerkte dat ik de laatste tijd super moe werd van die telefoon, al die berichten die binnen kwamen.ellende tot wanhoop toe, geld problemen, ik dacht ik lijk wel een psychiater ,met problemen oplossen, toen bedacht ik,zo ga ik niet verder, het kost zoveel tijd, ik voelde mij uit geblust worden,dus ik moest streng zijn tegenover mijzelf, en laat mijn telefoon thuis,berichten lees ik wel laat in de avond, dan staat er, Waarom antwoord je niet, op een donkere manier, ik dacht zo leer ik jullie goed kennen, Of ik vraag herken je deze foto,soort quiz, geen antwoord, dan tik ik na enkele dagen ,ben je ziek, krijg je Hoezo??.dus ze leven nog denk ik dan HAHA,dus reageer ik niet meer, je kan nogal snel ruzie krijgen met dat getik.want alles wordt belicht.

  • 10 jaar geleden las ik een stuk over het plan de agenda,er stond in dat ze wilde dat alle mensen verslaafd zouden worden aan social media en zo konden ze nog meer verdeel en heers creëren.via de muziek zou er verslaving aan spullen geld en seks gepromoot worden pedofilie zou gepromoot worden .In Frankrijk is net wet aangenomen dat kinderen die het willen sex met volwassen mogen hebben .Zo ontvouwd het zich de afgelopen 10 jaar voor mijn ogen ,het is ze gelukt…

 2. Wat moeten wij toch een saai leven hebben gehad.83jaar op deze wereld,waarvan het grootste deel zonder al deze ONMISBARE zaken.Maar ja wij hadden voor alles een dag.Zondag kerk en gezelligheid van spel of/en boek.Maandag wasdag.Dinsdag stop en versteldag.Woensdag opoe opzoeken.Donderdag boven werken.Vrijdag de kamer grote beurt.Zaterdag alles om het huis opruimen.En tussendoor .De tuin .Groenten plukken en verwerken bloemen verzorgen,kVergeet vast nog een heleboel.Telefoongebruik alleen voor dringende zaken.Praten kost geld.Sociale contacten,na het werk.Maar wat leefden we met ons tienen.Wat waren we rijk en nu nog ommet degenen die er nog zijn herinneringen op te halen.Ook deoorlog was voor ons werkelijkheid en geen geschiedenisboekje.Ik geniet van de mogelijkheden van nu,zonder er verslaafd aan tegeraken.

 3. @Galadriel
  Hier is weer een spiegel nodig. Mij voor asociaal uitmaken en dan zelf de meest beledigende reactie tot nu toe plaatsen (hoewel Fleur er ook wat van kan). En wat is er socialer welgemeende wensen of al die standaard "beste wensen uitingen" zoals bv kerstkaarten waar de meeste mensen nogal tegenop zien van oh het is weer zover er MOETEN weer een hoop van die *kuch* kaarten verstuurd worden.
  Oh en wie is er niet helemaal goed opgevoed hier, iemand weg willen sturen omdat die ergens anders over denkt, what's next de gaskamer voor mensen zoals ik (zeg maar mensen die een hekel hebben aan schijnheiligheid)…
  En dan ook nog de woorden empathisch en vriendelijk in de mond nemen, nou ik merk er niks van. En als dat nog niet erg genoeg was, ook nog eens gaan lopen commanderen. Je hebt vast ook iets tegen vrijheid aangezien je duidelijk geen idee hebt van wat dat is met dit soort uitspraken. Ik zal je dan ook maar ff uitleggen wat vrijheid is, namelijk dat een ander je niet zonder jou expliciete instemming iets op kan leggen.

  • Ik heb gereageerd op je onaardige reactie over zoals jij het noemde "lompe gebruik van interpuncties" etc.
   Niet erg nette schrijftaal hè.
   Dat heeft niets met het hebben van een andere mening te maken, het is gewoon bullebak gedrag.
   Je komt zelf nogal lomp en nogmaals asociaal over om iemand anders zo onaardig in het openbaar aan te spreken en voor gek proberen te zetten.
   Je lijkt jezelf erg slim te vinden en probeert anderen hier te kleineren.
   Dat laat echter alleen maar zien dat je erg onzeker bent en dat je dat nodig hebt om je beter te voelen.
   Succes verder.
   Ik reageer verder niet meer op jouw reacties in dit onderwerp.
   Merkwaardig dat de degenen die deze website onderhouden niets aan jouw reacties doen.
   Ik zou haast denken dat je een nep-account hebt dat in gebruik is door iemand van deze website.

 4. Helaas helaas.
  Ik ben zelf ook zo'n vervelend mens met mobieltje in de hand.
  Ik weet het en ik zou er iets aan moeten doen vind ik zelf.
  Tenminste in het openbaar (wat zich beperkt tot ziekenhuizen)
  Ik moet zeggen dat ik niet graag met vreemden klets en ook niet goed weet waar ik moet
  kijken in bijvoorbeeld een wachtkamer.
  Dan grijp ik als gauw naar mijn telefoon.
  Thuis gebruik ik het voor social media, omdat ik door ziekte altijd in bed lig.
  Maar wanneer mijn man en ik samen tv kijken is hij het weleens zat dat ik tijdens
  het tv kijken toch weer op mijn mobiel zit te gluren.
  Het is puur gewenning en ik ben het helemaal met hem eens dat het irritant is.

  Wat ik wel leuk vind is dat je altijd een camera bij je hebt.
  Ik mag graag momenten vastleggen en kijk vaak foto's uit het verleden terug.
  Er zit op mijn huidige telefoon een vrij goede camera.

 5. oef wat een uitdaging een half uur zonder telefoon…….grapje zeker. Of een half uur zonder enige technologie, laptop, tv, radio, moet er bijna om lachen, dat is toch niks een half uurtje zonder al die apparaten. Een halve dag minimaal of eens een hele dag helemaal geen telefoon etc.

 6. Gelukkig valt het meer mensen op..wat er aan de hand is.
  Aparte is van dat straatbeeld dat bijna iedereen naar zn mobiel zit te kijken, maar niet echt vrolijk ofzo.. Mensen worden er niet gelukkiger van, het is een verslaving omdat ieder berichtje dopamine shot in de hersenen aanmaakt. Steeds heb je weer nieuwe input nodig.
  Zelf gaat mn mobiel sochtens aan en savond, om te bellen of kijken of ik iets gemist heb.
  Volgens mij klopt er trouwens iets niet aan het artikel..er staat expirimenteer met 30 minuten per dag zonder mobiel. Ehm 30 minuten?? Kan me niet voorstellen dat dat serieus bedoelt is. Niet beter om 3 uur te doen? Of als het wel klopt, ik bedoel ..meesten kunnen niet 30 minuten zonder, dan loop ik gigantisch achter op de ontwikkeling, en is die ontwikkeling wel erg…

  • Alsof mensen vrolijker kijken zonder zo'n apparaat in hun hand. Het neemt gewoon een deel verveling weg. Ga eens na hoe saai het is om van punt A naar B te lopen en al helemaal als dat een route is die je al tig keer gelopen hebt. Hoe vaak ik al niet wandelaars in het bos ben tegengekomen die mij op de fiets (zelfs rinkelend (fietsbel)) niet opmerken omdat ze uit verveling zijn verzonken in hun eigen wereldje (en dan kwaad worden als ze "plotseling" opgeschrikt worden door een voorbijkomende fietser).

   En die dopamine shots waar je het over hebt, onzin. Zal toch echt een positief bericht moeten zijn hoor. Met andere woorden het krijgen van een bericht triggert geen dopamine shot hooguit de inhoud. Maar dat is niet anders dan een gewone werking van het menselijk lichaam. Tevens stelt het niks voor vergeleken met bv de dopamine die aangemaakt wordt bij het eten van lekker eten. En alle andere dingen die als plezierig ervaren worden. Daarbij zijn berichtjes doorgaans nogal neutraal op de plezierbelevingsschaal.

   • Onzin, een route is nooit hetzelfde.
    Je komt meestal verschillende mensen tegen op verschillende plaatsen en
    verschillende situaties.
    Het is niet zo zwart/wit als jij het bekijkt.
    Het is voor veel mensen heerlijk om om zich heen te kijken.
    Echter doordat ze verslaafd zijn aan de telefoon doen ze dat minder.

    • Ja maak jezelf maar lekker wijs dat kleine verschillen een route compleet anders maken. Echt ik kijk m'n ogen uit als ik weer eens een nog niet eerder opgemerkte *……* (vul een alledaags object in) voorbij zie komen, en nog een, en nog een, en nog een, wordt steeds leuker… NOT. En wat echt geweldig is dat ene verkeerslicht wat bijna nooit groen is maar vandaag wel… NOT.

     Doe maar lekker schijnheilig net of alles mooier is dan het daadwerkelijk is. Nu terug naar de realiteit » een stoep is gewoon een stoep. Tuurlijk is het de schuld van die apparaatjes dat we minder naar de stoep kijken.

 7. Jammer dat er meteen weer met het woord verslaving gegooid wordt. Het is namelijk echt niet zo dat als je iemands telefoon weg neemt die dan echt een drang gaat voelen om zo'n apparaat te gebruiken. Als er al een verslaving is, is het wel de verslaving aan sociale interactie. Maar dat wordt zo niet gezien.

  • Verslaving aan sociale interactie zou zijn…een gesprek voeren met je gezin, kinderen, ouders, je buurman groeten op straat. Als mensen niet een half uur zonder dit soort apparaten kunnen is er wel degelijk een verslaving. Zelfs een drugs verslaafde kan langer zonder zn volgende shot. Verder is al sinds de jaren 70 bekent dat straling kanker en andere klachten veroorzaakt. Alles word onder het tafelkleed geveegd. Ook mensen die er niets me te maken willen hebben, worden ziek, vermoeid door straling van anderen. Maargoed..we slapen lekker verder.. Er is niks aan de hand..

   • Of je nu via tekst berichten met elkaar communiceert of dat vocaal doet, beide zijn vormen van sociale interactie (we hebben niet voor niks de term "social media"). Als er dus al sprake zou zijn van verslaving dus een drang net als de drang naar nicotine ed, is dat geen drang naar het gebruik van zo'n apparaat maar een drang naar interactie met andere mensen. Dan is zo'n apparaat in de meeste gevallen simpelweg de makkelijkste manier om bekenden te bereiken. Daarnaast is er nog een goed deel gebruik omwille van verveling (bij wachten op van alles en nog wat bv).

    Maar zoals al gezegd geloof ik er niks van dat er voor de meeste mensen echt sprake is van drang (verslaving). Zo zullen de meeste mensen bv een bericht op een ongelegen moment gewoon negeren.

    • ja in principe heb je gelijk..als mensen zo nu en dan zouden communiceren via een apparaat is er niks aan de hand. Doe ik ook.
     Maar wat in het artikel word geschetst, en waar mensen hier op het forum op reageren, is de ontwikkeling die in een paar jaar heeft plaatsgevonden is dat het hele straatbeeld aan het veranderen is. Mensen die een worden met hun apparaat ipv hun omgeving nog zien. Als het binnen 10 jaar zo snel gegaan is, hoe gaat t dan in komende 10 jaar? Niemand die een voorspelling kan doen..
     Denk dat sommige mensen (echt heel kleine minderheid dus, ook hier op nieuwetijdskind) op zoek zijn naar een persoonlijke wereld, waarin het hart reageert en niet een computer.

     • Ik kan ook nog wel even doorgaan, of artikel wijden aan de klachten zoals adhd etc bij kinderen gerelateerd aan straling, maar het is niet echt wat meeste mensen willen horen, omdat het niet strookt met de Walt Disney film waarin we willen leven. Denk dat ieder zn eigen weg maar mag zoeken hierin. Trek me dus even terug, en ga buiten spelen:)

     • Het artikel is vooral een reeks momentopnamen wat nogal een vertekend beeld geeft. Wat ik dus vooral wil aangeven is dat er nogal grootschalig overdreven wordt wbt dit soort materie.

      Het zijn vooral de mensen die niet zo zeer op deze manier sociaal actief (willen) zijn die er een probleem van maken en er stempeltjes als verslaving op drukken, het onpersoonlijk noemen etc. Gewoon omdat ze zich eraan storen (en daar kleeft ook een zekere mate van jaloezie aan vast).

      En voor de duidelijkheid ik loop hier niet mijn manier van doen te verdedigen ofzo, ben zelf een sporadische gebruiker.

 8. VRESELIJK het schiet veel te ver door……ik gebruik het alleen voor pech onderweg en voor het plotseling nodig zijn in het verpleeghuis van mijn oude moeder. Niet alleen jonge mensen zijn verslaafd hoor… ik was laatst bij mijn nicht van 76 jaar op visite, ze woont alleen dus zal ze vaak met haar mobiel bezig zijn …..ze schonk me thee in en begon gelijk berichten te bekijken en aan iedereen door te geven dat ze visite had van mij…!!.. MAAR DOE DAT DAN ALS JE ALLEEN BENT! Ook het constant foto`s moeten bekijken op zo`n klein rot schermpje is iets verschrikkelijks…. Natuurlijk hoef je dit niet te pikken en lijdzaam ondergaan…. gewoon mensen er attent op maken hoe asociaal dit is in gezelschap helpt het niet, nooit weer heen gaan..ook daar heb je toch zelf een keuze in.

 9. Ik kijk slechts een paar maal p/ d op mijn telefoon .
  Hij zit vaak in mijn handtas .
  Ik vergeet hem er vaak uit te halen.
  Meerdere malen bellen ze mij dan op de huis telefoon .
  Jannie waar zit je .je neemt nooit je telefoon op ..
  Ik heb mijn telefoon zuiver voor nood . echt als ik hem
  nodig heb .b v naar de huisarts bellen etc.
  Wij hebben een voordelig mobiel abonnement namelijk .
  Maar het is echt niet normaal als je ziet hoe men zit te Bellen.
  Ik zie het hier heel veel in ons dorp . in die grote jeeps .
  Die maken de toch al smalle dorpstraatjes onveilig .
  Heel onveilig . bellen en tegelijk sturen met die bak beesten .
  Zet dat ding uit denk ik dan . zet hem in … Dat ding . Weet niet meer de naam.
  Er moeten ongelukken van komen . politie zie je jammer genoeg nooit ..
  Op verjaardagen en feestjes idem dito . altijd maar appen .
  Het is volksvermaak nr uno geworden .
  Ja ik zal wel ouderwets gevonden worden . maar sorry , het is onbeleefd
  om tijdens gesprekken aldoor op dat ding te kijken .
  Ik denk dat men er serieus aan verslaafd is . laat hem eens een dagje thuis denk ik dan.
  Ik wed dat de meeste hypernerveus worden zonder .
  Het kan zijn dat je hem echt nodig heb voor je werk . dat is dan iets anders .
  Het geeft ook wel veel plezier denk ik deze vorm van communicatie voor veel mensen.
  Maar toch !!!!

  Sja het zal de tijds geest wel zijn .

  We moeten ons maar niet te veel ergeren .en laat een ander er dan maar van genieten.
  Hoogstwaarschijnlijk lachen de meeste je uit als je er over begin..
  Ieder zijn meug dan maar .
  Maar ik effe niet .

  • Nog een kleine toevoeging .
   Ik krijg zelfs met mijn verjaardag een app
   waarmee ze een foto van een verjaardags kaart sturen .
   Zo gaat het nu al . ik gooi ze gelijk in de prullenbak .
   Ik weet dat iedereen het druk heeft . Ik dus ook
   Maar het is maar net of interesse in een ander mens heb.
   Een echte verjaardags kaart krijg je bijna niet meer .
   Of een s m s . lekker makkelijk en goedkoop denk ik dan . Pffff
   Ik ben erg gesteld op brieven schrijven . daar hou ik van .
   Daar kan je je gevoel nog in vast leggen .
   Maar ik denk dat dat helaas ook verloren zal gaan .
   Met de kerstdagen zal je zien . dat je een kerstgroet per
   Mail of app krijg . koude bedoening .
   Persoonlijke gevoelens gaan verloren denk ik . alles wordt zo koud.
   Maar ik denk dat ik de laatste der mohanikanen ben .echt .
   Ik hou van die dingen die een stukje van je persoon blootgeven .
   Zo ben ik nou eenmaal . een mensen mens .❤️

   • Hahaha Jannie, ik krijg ook altijd te horen dat ze me nooit te pakken krijgen! Meestal vergeet ik hem, of hij ligt nog boven ofzo, ik ben er ook niet echt mee bezig 🙂 Dat zegt natuurlijk niet dat ik er niet op kijk, want dat doe ik natuurlijk ook wel, maar zeker niet veel!Ze zeggen tegen mij…je bent nog moeilijker te bereiken dan de koningin 🙂 😉

    Knuffel Sabine

    • Ha ha Sabine . Jij bent uit hetzelfde hout gesneden als ik .
     Ik werk voor iemand af en toe .
     Ik moet gelijk antwoord geven aan mevrouwtje . anders krijg ik een nijdige
     app. zie ik uren later pas .
     Ze zegt dan jij bent ook nooit te bereiken . waar zit je .
     Jaaaaaah zeg ik dan . dat zou jij wel willen weten hé .
     Het is echt geen top baan hoor . inspringen Wanneer het hun het uitkomt .
     Kan zomaar een halve dag van te voren moeten werken .
     Dan denk ik . ik zeg nooit geen nee . wie vindt je daarvoor . zeg het eerder.
     Eerder plannen zou voor mij ook makkelijker zijn denk ik dan .
     Ik weiger om mijn leven te laten beheersen door dat dwingelandje van een telefoon .
     Toedeledokie . opzouten denk ik dan .

     ❤️liefs Jannie.

   • Beste eN …..
    Ben waarschijnlijk niet zo slim als jou .
    Jammmmer .
    Het allerbeste in dit geval . niet lezen mijn reacties .
    Ik stuur waarschijnlijk meer gemeende kaarten dan jij in je leven kan schrijven .

    ❤️

    • Zo hé, over passieve agressie gesproken zeg. En dan ook nog eigenwijs (wat voor de duidelijkheid geen positieve karaktereigenschap is hoewel eigenwijze mensen dat wel vaak denken) doorgaan met die debiele spaties voor een punt enzo.

     Mijn advies aan jou, kijk eens goed en doordringend in de spiegel. Bekijk jezelf eens van een andere hoek. Misschien dat je, je dan ook eens in andermans zienswijze kunt inleven ipv je te beperken tot je eigen (vastgeroeste) wereldbeeld.

     • NEO, mijn advies aan jou is, eerst je eigen spiegelbeeld schoon poetsen. Je kunt jezelf wel van alle hoeken bekeken hebben, maar als je spiegelbeeld wazig blijft, zie je nog niks.
      Succes

      • Mijn spiegel is spik en span en daar bovenop nog eens op een super fijne graad gepolijst. Als jij mijn spiegel had zou je je verbazen wat er allemaal te zien is (en een hoop daarvan wil jij niet eens zien).

       • NEO,
        't Is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik.
        Zo stoer zo charmant en zo aardig, dat zie je in een ogenblik.
        Ik denk als ik kijk in de SPIEGEL, daar staat een geweldige vent.
        't Is moeilijk bescheiden te blijven, voor een kerel met zoveel talent. Ja ja… hahaha.

 10. Ja, het is erg hè, ik maak het hier ook mee. Als mijn man zijn dochtertje hier voor 't weekend is, zit ze constant met haar neus in die telefoon. Ik vind het erg onbeleefd, je bent dan dus tijdens het gesprek eigenlijk ook tegelijkertijd met iemand anders aan het praten. Mijn man kan er trouwens ook wat van………'s avonds zitten we bij de TV en dan zie ik links en rechts van mij 2 ongeïnteresseerden zitten met hun telefoon in de hand…………Ik heb gelukkig geen telefoon waar ik mee op internet kan, zit al genoeg achter de PC.
  Maar alleen, als ik alleen thuis ben!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in