De zomer staat voor de deur en ik hoor mensen praten over geboekte vakanties. Of over de keuzestress waar ze dit jaar naar toe willen gaan. Ingrediënten van een perfecte vakantie zijn in ieder geval vaak: rust, ontspannen en genieten. Geen werk, geen stress, gewoon even niks.

Als de dag van vertrek nadert maak je misschien een lijstje van dingen die je mee wilt nemen. Zoals je paspoort, zonnebrand en het bekende ‘goede humeur. Maar als jij op reis, net als ik, (erg) snel overprikkeld raakt is er één ding dat niet op je lijstje mag ontbreken: Je EHBO-kit voor hooggevoeligheid!

EHBO-kit voor hooggevoeligheid?

Hoe vaak ben ik op vakantie geweest zonder hier rekening mee te houden? Ontelbaar veel keer! Ten eerste wist ik jaren niet dat ik zo gevoelig was, laat staat dat het ‘hooggevoeligheid’ heette. Ten tweede, een vakantie is ontspannen, rust en genieten. Dus waarom zou ik überhaupt een EHBO-kit meenemen? Helemaal niet nodig! Of toch misschien wel?

Als ik terugdenk aan vakanties van vroeger met mijn kennis van nu, kan ik (gelukkig) inmiddels grinniken. Al die keren dat ik als kind onderweg naar Frankrijk niet uit de auto wilde om ‘de benen te strekken’. Ik was boos en verdrietig. Ik zat prima in die auto! Lekker rustig met mijn kussen en boekjes om mij heen. Buiten was het eng, er was herrie en drukte. Onbekende mensen die ik niet verstond en veel te veel prikkels. Maar dat wist ik toen niet. Ik vond alles gewoon vooral stom! Waarom dan? Nou gewoon, DAAROM!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Of de eerste keer naar Amerika. Ook zo’n succes (not)! Twee weken lang chagrijnig, moe en boos. Alles was stom, raar en niks aan (Amerika, hallo!!). Nu weet ik wel waarom. Ik was bang, moe van de reis en kreeg teveel prikkels binnen, van alle indrukken om mij heen. Bovendien wist ik niet dat ik even tijd nodig had om ‘te landen’. Te voelen en te ‘gronden’ op de plek waar ik was. In die twee weken gingen we van alles doen en bekijken. Logisch, je komt er niet zomaar weer. Maar door al die activiteiten en nieuwe prikkels kon ik niet bijkomen van de reis. Even met twee voeten op de grond staan, nog voordat het Amerikaanse avontuur begon. Dus was ik vanaf dag één overprikkeld en vond ik alles stom.

Bewust anders op reis

Tegenwoordig pak ik het anders aan. Zo gevoelig zijn verander ik niet. Wel hoe ik er zelf mee om kan gaan. Dus, ga ik tegenwoordig op reis, dan word ik niet alleen (nog meer) een boekennerd en lees ik alles over de plaatsen waar ik naar toe ga. Ik kijk filmpjes op YouTube en bestudeer ik ook alvast een plattegrond. De één noemt het de voorpret van het reizen, de ander trekt hierbij zijn wenkbrauwen op. Allemaal prima! En ja, ik laat ook ruimte over voor spontaniteit. Maar niet zonder mijn EHBO kit!

Benieuwd wat ik in die EHBO-kit heb zitten?

Nou in ieder geval de volgende dingen:

Oordopjes, muziek en een reismasker

De vakantie begint wanneer je de deur achter je dichttrekt. Vanaf het moment dat je in de auto/trein/vliegtuig etc. stapt kan je al rekening houden met je gevoeligheid. Zorg voor ontspanning en rust tijdens je reis. De oordopjes houden harde geluiden buiten (snurkers, het geluid van een vliegtuig of trein).

Muziek kan je altijd gebruiken. Zoek muziek uit waar je van ontspant. Bovendien is het een handige manier om je even af te sluiten van de buitenwereld (op het strand, in de trein of bus).

Het reismasker kostte mij wel een drempel of twee….Ik vond het er niet uitzien en bovendien ging mijn haar er stom van zitten (klopt, heel belangrijk tijdens je reis…). Maar goed, uiteindelijk wil ik nu niet meer zonder. Oordoppen of muziek in de oren, reismasker op mijn ogen en ‘tot ziens omgeving’ en ‘hallo binnenwereld!’. Even weer het gevoel van vroeger, lekker rustig achter in de auto zonder herrie, drukte en prikkels om mij heen.

• Voldoende eten en drinken

Neem altijd eten en drinken mee. En dan bedoel ik niet een zak aardappels en een pak hagelslag. Maar crackers, liga, sultana en/of snoepjes. En water of iets anders te drinken. Als je namelijk zo gevoelig bent heb je vaker behoefte aan iets (kleins) te eten en drinken. Is dit niet in de buurt dan kan je daar serieus chagrijnig van worden! En geloof mij, dat draagt niet bij aan de vakantievreugde… Dus gooi ze in je tas en handbagage! Ga je een dagje op stap neem dan ook altijd iets mee. Een gewaarschuwd mens telt voor twee ;-).

• Oefening om met twee voeten om de grond te staan

Aangekomen op je bestemming? Klaar om de omgeving te verkennen? Stop! Doe even vijf minuten niks. Ga even stil zitten, haal diep adem en voel dat je met twee voeten op de grond staat.
Vaak ben je tijdens de reis naar je bestemming druk met van alles om je heen. Heb je alles (en iedereen) bij je? Paspoort en papieren bij de hand? Hierdoor vergeet je de prikkels van alle mensen, geluiden en indrukken om je heen. Vaak heb je het niet bewust door maar raak je wel overprikkelden niet te vergeten de prikkels. Aangekomen om je bestemming heb je hoofdpijn, ben je doodmoe en zweef je ergens buiten je lijf.

Dus zit even kort stil en haal een paar keer rustig adem. Kijk vervolgens om je heen. Waar ben je, hoe voel je je? Wat heb je nu nodig om ‘te landen’? Doe deze korte oefening en vervolg ontspannen je vakantie.

Oefening baart kunst

Zonder twijfel raak je op vakantie nog een aantal keer overprikkeld. Hier bewust van worden is een eerste stap. De volgende stap is het serieus nemen van je (hoog)gevoeligheid. Maak daarom steeds gebruik van je EHBO-kit, vul hem zelf aan en geniet van een mooie en ontspannen vakantie. Het maakt je vakantie echt een stuk leuker, voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Ik kan niet zonder mijn voorbereidingen. Die een maand van te voren al begint. De koffers worden langzaam gevuld met nieuwe kleding en alle lekkers voor onderweg, medicatie toilettasje worden gevuld met nieuwe verpakkingen. Niets laat ik aan het toeval over. Iedereen verklaart mij voor gek als ze mijn zorgvuldige stapeltjes op de computerkamer zien (x4)
  Gelukkig zei mijn dochter deze week tegen haar vriend. Let goed op want zo wil ik het later ook.

  Maar kom ik aan op de camping moet ik eerst 1.5 week wennen en loop ik rond als n gespannen boog…..Gelukkig gaan we nu naar dezelfde camping als vorig jaar en zal ik eerder bijkomen.

 2. Heel herkenbaar. Ik had moeite met omschakelen naar een nieuwe situatie. Zat ik net lekker in de auto, was het mopperen als ik eruit moest. Ik zal hele vakanties in een vacuüm om de nieuwigheid te laten bezinken. Ik ben op zich dol op reizen en maak ook graag lange reizen, maar wel met de nodige veiligheidsmodules ingebouwd. Ik liep als een zombie door New York, wat een rotstad! Ik kreeg meniereverschijnselen in Zuid-Amerika van de niet-aflatende prikkels en ben helemaal opgeleefd tijdens een wandeltrekking onder gruwelijk zware omstandigheden want het was eindelijk stil. Na afloop gingen we met de trein naar de volgende stad en toen ik vanuit de natuur het perron op werd gebonjourd kreeg ik een soort collapse. Ik kon niet meer denken en niet meer praten en de wereld zag eruit als een lachspiegel, echt! Dat was vrij extreem. Ik kon het niet bijbenen. In Nieuw Zeeland (hallo!) hoefde het na 4 weken allemaal niet meer want mijn harde schijf zat gewoon vol. Ik kon de indrukken gewoon niet meer verwerken. Ik heb op de fotos gezien waar ik ben geweest :-). Ik gebruik reisdagen om muziek te luisteren en de batterij op te laden, zoek natuurwandelingen en ga handwerken in het vliegtuig, mijn manier om de wereld buiten te sluiten. Op luchthavens ga ik vaak gewoon bij een lege gate zitten. Ik vind het heerlijk om de wereld te zien, maar lange reizen in niet-westerse landen doe ik niet meer, dat is me te chaotisch. Ik ga altijd georganiseerd op reis. Het regelwerk besteed ik uit, des te meer 'schijfruimte' heb ik voor leuke dingen.

 3. Grappig heb wel veel stress voor de reis maar dan niet meer.voel me vaak juist ergens anders meer thuis dan hier.als ik bv in Tunesië ben en ik versta niemand dan geniet ik,want ik hoef niks met wat ik hoor.vind het weer ook prettiger en het onbereikbaar zijn per telefoon/Internet, etc.fijne vakantie!

 4. Vroeger heeft een vakantie mij enorm veel stress opgeleverd . waarom wist ik echt niet . later kwam ik er achter dat ik hooggevoelig ben .
  Ik begreep niks van al die mensen die zo enthousiast vertrokken .
  En ik liever veilig thuis bleef . de enige plaats waar ik mij nog prettig heb gevoeld waren de Alpen . de rust die je daar heb was zeker voor mij heel goed .
  Drukke steden of lawaai werd ik letterlijk ziek van . nu ben ik blij dat ik niet weg hoef . i p v vakantie buiten de deur , ben ik heerlijk thuis .
  Misschien een saaie huismus in een ander zijn ogen . pech dan .
  Ik geniet net zo veel van aparte natuur gebieden op Discovery . Ik reis mee in gedachte . nee voor mij absoluut geen stress meer .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in