Speel je weleens met de gedachte dat het hier op aarde te zwaar is, dat je liever op een lichter oord zou willen vertoeven en voelt de dualiteit te hard en te confronterend voor je aan? Als je deze gedachten weleens hebt, dan mag je er vanuit gaan dat jij op een onbewust niveau NEE zegt tegen je incarnatie.

Gebrek aan aarding door het afwijzen van je incarnatie

Wanneer je je incarnatie afwijst, trek je als het ware je voeten in. Dit om zoveel mogelijk contact te vermijden met het aardse lijden. Je kent het wel, je tipt met je teen aan het water, het voelt onaangenaam en je trekt je teen pijlsnel terug. Je blijft veilig aan wal, in plaats van het water in te plonzen. Op die manier onttrek jij je aan jouw leven en wijs je jezelf af.

Zonder gezonde wortel ben je niet geaard en val je om bij het minste dat je beroert. Een goede aarding is dan ook noodzakelijk als je jeZelf wilt ontdekken en ontplooien.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een volmondig JA zeggen tegen je verblijf hier op aarde is de best mogelijk manier om te aarden en stevig in je eigen schoenen te staan.

Aarding zetelt in je eerste chakra en de thema’s die hier spelen zijn:

 • – er fysiek willen zijn
 • – je levenswil
 • – je thuis voelen
 • – je veilig voelen
 • – het gevoed worden door moeder aarde
 • – contact met je eigen lichaam en noden
 • – jezelf aanvaarden en erkennen

Het gebrek aan aarding kan zorgen voor problematische relaties. Wanneer je als hooggevoelige contact maakt met de ander kan je heel gemakkelijk jeZelf verliezen. Dit komt door je gebrek aan aarding.

Wanneer je niet geaard bent zoek je stevigheid of vervulling in de buitenwereld met als resultaat dat je contact maakt met de noden van je partner en niet meer met de noden van jezelf. Je wordt als het ware een beetje de ander, alsof je via die ander probeert te leven. Het ankerpunt, jeZelf ontbreekt en je drijft reddeloos af, een speelbal van de wijde oceaan.

Het onderdrukken van je gevoelens en de gevolgen daarvan

Leven op aarde draait rond beleven en durven voelen. Je voelen wordt aangestuurd door je ziel en is je zuiverste kompas. En laat dat nu net zijn wat wij HSP-ers meestal proberen te vermijden, dat intens voelen. Vandaar dat zovele HSP’ers zich overweldigd en stuurloos voelen.

Het vechten tegen of onderdrukken van je gevoel zal vaak resulteren in fysieke ongemakken, doelloosheid, gebrek aan daadkracht, moeilijk keuzes kunnen maken, depressie, burnout, een vierkant leven tot zelfs astraal bezoek. Dit is volstrekt logisch aangezien je de basis van je aardse bestaan afwijst. Een boom die zijn wortels afwijst zal omvallen, meer nog, hij zal zelfs niet kunnen opschieten en zijn vorm aannemen.

Je kan wel denken, maar ik besta toch? Ja, maar je lijkt meer dood dan levend. Want voel jij de levensenergie door je lichaam zingen? Voel jij de passie bij het delen van je gaven met de buitenwereld?

Ik ken persoonlijk het verschil heel goed. Ik heb jaren mezelf afgewezen, was meer dood dan levend tot op het moment dat ik besefte: “ Er is geen ontkomen aan. Ik heb verdorie als ziel bewust gekozen om hier te zijn. Het wordt tijd dat ik dat aanvaard en er de volle 100 pond voor ga. Of de buitenwereld me nu oke vind of niet. Ik ben er en daar is een reden voor. Ik ga nu aan de slag met mezelf”.

Mijn leven veranderde op slag, het werd aangenamer, gemakkelijker en was niet meer mijn vijand. Mijn gevoeligheid werd een zegen, een leidraad en ik ontdekte leuke, mooie kanten van het leven. Het mooiste geschenk was echter toen ik voelde hoe mijn passie me verlevendigde. Het delen van mijn talenten werd een vreugde en het maakte mijn leven lichter. Ik voelde me plots gesteund en gedragen. Leven was niet meer zo lastig, het werd zelfs boeiend.

Hoogvoelen zonder inzicht ervaar je gemakkelijk als een aanval of een gevoel van onveiligheid en kan snel resulteren in volgend gedrag:

 • – een focus op het beschermen van jezelf en allerlei energetische beschermings-oefeningen. Hierdoor verdring en verstik je jezelf nog meer
 • – vluchten in roken/drinken/drugs
 • – situaties ontvluchten waarin je jezelf of de controle dreigt te verliezen
 • – je aura telkens helemaal intrekken
 • – snel overweldigd en overprikkeld zijn
 • – een stilleggen van je voelen en emoties met antidepressiva
 • – het ontwikkelen van “onverklaarbare” of moeilijk te detecteren ziektes

Zo verzeilen de meeste HSP’ers in een overlevingsmodus. Het is het een vicieuze cirkel, want door je verzet tegen je voelen, ben je zonder kompas en kost het je heel veel energie.

Thuiskomen in je hooggevoeligheid

Hoe kan je thuiskomen in je hooggevoeligheid?

 • – door jezelf te erkennen en te aanvaarden, dan pas kan je wortelen en zal het leven je niet meer overvallen
 • – door je innerlijk kompas te gebruiken
 • – door je aardse bestaan te aanvaarden in plaats van af te wijzen
 • – hoe meer je luistert naar je gevoel, hoe beter je kan zorgen voor een bekrachtigende omgeving. Als je voelt dat situaties of personen je leegzuigen mag je bewust het besluit nemen daar afstand van te nemen
 • – volledig aanwezig zijn door je ruimte volledig (te durven) innemen. Je voelt nog wat er speelt maar jij beslist nu wat er met je gebeurt
 • – je eigen keuzes maken want jij zelf bent de diegene die het laatste woord heeft in je leven
 • – jij bent de baas, je bent hier niet per toeval, want je ziel koos heel bewust om hier te zijn. Je kan het aardse leven dus perfect meester worden, anders zou je hier niet zijn

Vertrouw jezelf en geloof in jezelf!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

20 REACTIES

 1. Hoe waardevol is dit artikel voor mij gingen er ogen open hierdoor dank je wel aan de schrijver maar ook aan degene die hier commentaar achterlaten voor de openheid . Volmondig tegen het leven ja zeggen dat is net het ontbrekende stukje puzzel dat ik nog niet gevonden had . Arden deed ik immers toch in de natuur bewust en toch …. Dat onveilige gevoel heb ik sinds mijn geboorte het gevoel hier niet te passen heimwee en hoe ik ook werkte aan mezelf wist ik dat er een reden was om zo te voelen daarom dank je wel voor dit inzicht een mooie gift waarvoor ik dankbaar ben een lieve HSP groet aan iedereen ik ga er werk van maken groetjes anneke

 2. Ik ben het helemaal eens met de schrijver dat goed aarden en gronden heel erg belangrijk is voor ons HSPers en eigenlijk voor ieder mens. Het is volgens mij de basis van een leven, waarin gevoeligheid een kracht is, ik goed in mijn lijf zit en niet alleen in mijn hoofd of aura. Ik ervaar dat energetische bescherming en het intrekken van mijn aura heel fijn kan zijn op sommige momenten. Het zijn voor mij hulpmiddelen, waarvoor ik kan kiezen en zie het niet als iets dat slecht voor me is. Het keuze-aspect is daarbij belangrijk. Goed gronden en meditatie zorgen ervoor dat ik me meer bewust ben van mijn lijf, signalen van mijzelf opmerk en daaruit keuzes maak die goed zijn voor mij. Dan heb ik eigen regie en word ik niet overspoeld. Dit geef ik door aan andere HSP's.

 3. Heel herkenbaar. Helaas worstel ik al mijn leven. Wil en mag hier niet zijn voor mijn gevoel en vind geen veiligheid en rust. Zelfs na 58 jaar blijft het ongelooflijk pijnlijk om hier te zijn. Denk vaak aan eruit stappen, maar weet ook dat ik dan opnieuw moet beginnen en het dus niets oplost. Het voelt als een val, waarbij het erop steeds weer op neer komt, dat je alles zelf veroorzaakt en dus ook 'schuld' bent.
  Alle positieve adviezen maken mijn gevoel te falen alleen maar groter.
  Mijn enige hoop is, dat ik ooit mijn gevoeligheid serieus kan nemen en accepteren.

 4. Ik geloof in de vrije wil, het is naar mijn inziens wel belangrjjk om te blijven aarden. Echter de alinea dat hsp-ers bang zijn om te voelen is onwaar. Naar mijn inziens.
  Wat ik wel besef is dat wanneer je aarding goed is je spiritueel groeit. De maatschappij beter aan kan.
  Met de onderstaande tekst ben ik het niet eens.
  (Het vechten tegen of onderdrukken van je gevoel zal vaak resulteren in fysieke ongemakken, doelloosheid, gebrek aan daadkracht, moeilijk keuzes kunnen maken, depressie, burnout, een vierkant leven tot zelfs astraal bezoek.)
  Harte groet Tanja

 5. Pff in dit stuk zit ik. En t lukt me niet. De lagen waarover word gesproken zijn oneindig. Ik verlies t vertrouwen dat er ooit een echte bodem gaat komen.

 6. Er wordt gezegd dat, je ziel heeft gekozen om hier te zijn. En als je nou gestuurd bent net zoals ik. Ik ben verplicht om hier te komen.

  • Ik kan daar niet over oordelen . Ik geloof in vrije wil , als mens en ook als ziel. "Verplicht" botst met mijn overtuiging. Maar je bent er en dat zal zeker niet zonder reden zijn 😉

  • Hoi Jeff,
   .
   zelf weet ik (nog) niet precies hoe het zit. Ik kan me niet herinneren dat ik hier voor gekozen heb. Het is inderdaad wel iets wat ik vaak lees dat mensen dat wel zo ervaren (dat hun ziel hiervoor gekozen heeft) of ervan uitgaan dat dat zo is.
   .
   Voor mij is het nieuw te lezen dat iemand gestuurd is.
   Hoe werkt dat als je gestuurd wordt? Wie heeft jouw gestuurd?
   .
   Of misschien heb je andere informatie waar ik de vraag niet van stel… 🙂
   .
   Dus ik hoor er graag meer over, als je erover wilt vertellen natuurlijk.
   .
   Groetjes N.G.

  • hallo jeff, waarom denk jij dat jij een uitzondering bent? Ik ben ook gestuurd in dit leven om hier collectief te komen helpen transformeren, net zoals velen van ons lichtwerkers en hsp'ers. Ik heb een beeld gekregen dat ze me geduwd hebben. Dat was goed want door de vele tragedies in vorige levens (martelingen, vermoord, ..) had ik geen zin meer om te komen. Maar vele eonen terug koos mijn ziel WEL bewust om via het aardse pad te komen groeien. Dat ik erna als beschadigde zielepersoonlijkheid minder zin kreeg om nog te komen is begrijpelijk. Maar toen ik een paar jaar terug aanvaarde dat ik in OORSPRONG wel hiervoor gekozen had, gaf ik mijn weerstand op en was mijn gave geen verplichting meer maar is het een passie en levenslust geworden. Ik hoop dat je het idee van verplichting kan loslaten want echt waar, je zuivere ziel is heer en meester. Geef je vreugde en almacht niet meer af aan dit gedachte patroon. Succes

   • Hallo Isabelle, ik reageer op het feit dat je denkt dat Jeff zichzelf een uitzondering vind. Dat kan ik er niet uithalen. Ik heb namelijk ook het gevoel dat ik gestuurd ben en het gaat er om dat het niet altijd vrijwillig hoeft te gebeuren. Dat haal ik eruit.

 7. ik ervaara het volmondig ja zeggen tegen het leven op aarde als een volmondig ja zeggen tegen "uit verbinding zijn" of tegen het "niet geaard zijn", ik bedoel dan tegen de ervaring hoe het voelt, hoe het is om niet geaard te zijn en gek genoeg juist daar zit voor mij de aarding in en nog grappiger is dan gaat het vanzelf, ik hoef er niets voor te doen, het gaat gewoon helemaal vanzelf.

  daarnaast wat me ook enorm geholpen heeft is er naar toe te gaan wat me uit de verbinding heeft gehaald, in mijn verleden zijn dingen gebeurd waarbij mijn enige manier van overleven was uit verbinding gaan. Dat zijn ervaringen waarbij je in je overlevingsstand terecht komt, Er is dan geen uitgang en het is teveel om op dat momen te dragen. Volgens mij is dit ook een kenmerk van trauma. Om dan terug te keren op aarde, daar is meer voor nodig, dan alleen ja zeggen tegen het leven, zelf heb ik veel gehad aan EMDR, haptonomie.

  • Dit herken ik. Ik ben net een dagboek beginnen schrijven met een kooi op de voorpagina. Daarin beschrijf ik mijn gevoelens van uit verbinding zijn. Ik omarm ze in dat boek. Dankzij deze ggetuigenis heb ik de bevestiging gekregen dat het goed is waarmee ik begonnen ben en ermee door mag gaan. Dankjewel.
   S.L.

 8. Daarnaast verschil het per persoon ook nog wat er verder speelt denk ik. Onveiligheid wat heling kan gebruiken en bepaalde patronen. Volmondig ja zeggen werkt pas als de lagen die maken dat men zich nog onveiligheid voelt geheeld en gezien worden, zodat ze in de onderste lagen kunnen zakken.

  snel overweldigd en overprikkeld zijn:

  Ook dit hoef niet perse met geen inzicht te maken te hebben, maar vanwege onveiligheid kan je wezen naar hogere chakra's klimmen waardoor men sneller overprikkeld is.

  Ik denk dat ieder voor zichzelf kan kijken waar het aan ligt. Maar het is zeker boeiend om te lezen hoe "slechte" aarding bij verschillende mensen verschillende redenen kan hebben.:)

 9. Hoi Isabelle,

  Voor mij een heel herkenbaar verhaal. Iets van het 'walhalla'-verhaal over HSP zijn, klopte voor mijn gevoel niet. En nu heb ik gelezen wat ik de hele tijd al miste. Dankjewel! Nu de uitvoering nog, haha. Groetjes Margit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in