Wat is mediteren? Op die vraag zijn talloze antwoorden mogelijk. Na 3 jaar gezwoeg, bemiddeling en talloze gesprekken met mensen die allemaal geprobeerd hebben te spelen met verschillende ‘niveaus’ van het bewustzijn, is de conclusie dat er uiteenlopende opvattingen bestaan over wat meditatie is, hoe dat ‘eruitziet’ en hoe het ‘voelt.’

Ik herinner me nog, dat toen ik voor het eerst begon te mediteren ik dezelfde gevoelens en ideeën had, gebaseerd op wat ik had gehoord over de ervaringen van anderen. Ik dacht dat je verondersteld werd een enorme energie te gaan voelen wanneer je een bepaald punt in je bewustzijn bereikte. Dat je bijvoorbeeld stemmen zou horen, verbazingwekkende beelden zou waarnemen, vortexen zou zien en ontmoetingen zou hebben met andere wezens. Ik krijg de hele tijd signalen van mensen dat ze niet zo veel zin meer hebben in mediteren, omdat dit allemaal niet bij hen gebeurt. Ze zijn zelf het geziene en het voelende. Dus ben ik hier om te zeggen dat ieder mens andere ervaringen heeft!

Wat is meditatie?

Heel eenvoudig, mediteren is het tot zwijgen brengen van de geest. Meer niet. Er zit verder niets achter dan simpelweg de tijd nemen om de geest tot rust te brengen. Wat houdt dit precies in? Onze dagen worden veelal gevuld met allerlei beslissingen, keuzes, gesprekken, gebeurtenissen, stress, gedachten enzovoort. Daardoor leven we de hele tijd ‘in ons hoofd’. Met andere woorden: we besteden de meeste tijd aan nadenken en het analyseren van alle dagelijkse gebeurtenissen.

Dat kan erg vermoeiend zijn, uitputtend zelfs, terwijl je innerlijke stem – die ook wel je intuïtie wordt genoemd – geen kans meer krijgt iets te zeggen. Door middel van meditatie neem je de tijd om deze dagelijkse gedachten en verhalen even opzij te schuiven om je in stilte voor een bepaalde tijd geheel te ontspannen. Wat er dan gebeurt is voor ieder mens anders.geen zin meer in mediteren

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Mediteren, hoe doe je dat?

Dat is voor ieder mens verschillend en meestal is eerst wat oefening nodig. Voor de meesten kan voor de eerste keer stilzitten en mediteren, of het af en toe doen, de eerste paar maanden een zware opgave lijken. We zien onszelf met talloze gedachten spelen en vinden het moeilijk om te stoppen daar aandacht aan te schenken. Maar ik beloof je dat na enige oefening dat stukken makkelijker wordt. Ik kan je alleen niet vertellen wat de beste manier van mediteren is, want er bestaat geen ‘beste’ manier. Ik kan wel met je delen wat ik zoal heb gedaan om het voor mij te laten werken.

Zoek eerst een comfortabel plekje waar je rustig en ongestoord kunt zitten of liggen. Ga vervolgens lekker zitten of liggen en sluit je ogen. Op dit punt is het de bedoeling dat je alle ideeën en verwachtingen over wat je wel en niet zult ervaren uit je hoofd zet. Probeer te vermijden dat je je voorstellingen gaat zitten maken van wat er kan gebeuren en forceer niets. Ga ook niet zitten ‘wachten’ tot er ‘iets’ gebeurt. Gewoon alles laten gaan en simpelweg ‘zijn.’

Om te beginnen concentreer ik me gewoon op mijn ademhaling. Het voelen van de lucht die in en uit mijn longen komt en hoe mijn hele lichaam dat ervaart. Niet analyseren, alleen observeren. Wanneer daar gedachten bij opkomen, laat ze maar gaan, in en uit. Probeer te vermijden aandacht te schenken aan een enkele gedachte of te oordelen over iets dat bij je opkomt. We raken vaak gefrustreerd als gedachten maar blijven komen en we ons laten verleiden daar aandacht aan te geven, laat maar gaan en blijf je richten op je ademhaling en je lichamelijke gewaarwordingen.

Vanaf dat punt begin ik met het ontspannen van mijn lichaam, van mijn kruin tot mijn tenen. Dat doe ik door alleen maar het gevoel van elk deel van het lichaam te observeren, waardoor je hele lichaam zich meer en meer ontspant. Noem het een bodyscan. Probeer ook hier te voorkomen dat je gaat analyseren en te veel aandacht aan iets schenkt, blijf gewoon rustig het gevoel observeren. Op dit punt begin je je lekker ontspannen te voelen en komt de geest tot rust.geen zin meer in mediteren-meditatie

Wanneer je dit niet zo ervaart, maak je geen zorgen, ga gewoon door met ademhalen en laat je geest gewoon zijn. Het is belangrijk te voorkomen dat je gefrustreerd raakt omdat je verwachtingen te hoog zijn. Niet nodig. Zodra alles ontspannen is, is het aan jou hoe en wat je voelt en ervaart. Soms hebben we diepere ervaringen en soms hebben we simpelweg een prettig rustig moment voor onszelf waarin we alle dagelijkse dingen kunnen vrijgeven en onszelf opladen.

Wat zou ik kunnen voelen of zien?

We hebben dit hierboven al genoemd, maar omdat ik hierover heel veel vragen krijg wil ik er graag wat meer aandacht aan schenken. Toen ik pas begon met mediteren – en soms ook nu nog – zie ik mezelf zitten, vol verwachting dat er iets gebeurt op de momenten dat ik iets heel diep van binnen voel. Ik heb meditatie-ervaringen met anderen gedeeld en soms kan men een idee geven van wat je tijdens de meditatie zou kunnen zien of voelen. Vanuit mijn eigen ervaringen kan ik zeggen dat het belangrijk is dat we geen verwachtingen gaan scheppen, aangezien je dan juist door die gedachte wordt opgeslokt in plaats van gedachten los te laten en alles te laten komen zoals het komt. In sommige situaties ziet en voelt men diepzinnige dingen, maar om eerlijk te zijn is het in die sommige gevallen de menselijke geest die deze visioenen en verhalen creëert. De sleutel is om de ervaring gewoon te laten zijn voor wat het is. Zodra je je meer op je gemak gaat voelen bij het mediteren, leer je vanzelf wat voor jou het beste werkt en hoe je ermee kunt spelen als je meer ervaring hebt opgedaan.

Voor mezelf heb ik ontdekt dat de meest diepe ervaringen pas komen als je gewoon alles op z’n beloop laat en niet gaat zitten proberen iets bijzonders te doen. Dingen gebeuren vanzelf wanneer ze nodig zijn en op het juiste moment. Verwachtingen koesteren is niet nodig.mediteren

Het krijgen van helderheid en antwoorden door middel van meditatie.

Dit is een ander zeer belangrijk aspect en velen beginnen werkelijk inzicht te krijgen in zichzelf waardoor waarheid en helderheid zich openbaart. We willen misschien weten welke beslissing het beste genomen kan worden of we willen afstemmen op een hogere frequentie om te kunnen bepalen wat de volgende stap in het leven zal zijn. Het is hoe dan ook van belang om je gewoon over te geven aan de ervaring zonder verwachtingen te koesteren hoe antwoord of helderheid tot je komt. Sommige mensen horen een stem, of ontvangen een ‘download’, of krijgen visioenen. Anderen krijgen een heel duidelijk gevoel dat er iets gaat gebeuren en ik weet zeker dat er nog meer ervaringen mogelijk zijn! Onthoud dat je geen verwachtingen koestert, op wat voor manier dan ook. Laat het gewoon zijn en maak je geen zorgen als er niet direct iets gebeurt. Het kan zich ook zomaar opeens openbaren tijdens een ontmoeting met iemand die een ‘deur’ voor je opent, dat je over iets struikelt, dat je iets op internet treft of iets in een boek leest, enzovoort. Zolang je open blijft staan voor impulsen en gewoon met de stroom meedrijft, komen de antwoorden die je nodig hebt vanzelf. Er is niets om je zorgen over te maken, dat beloof ik je!mediteren

Probeer het!

De enige manier om uit te zoeken hoe iets voor jou werkt en hoe je je ontmoediging en frustratie omtrent het mediteren kunt loslaten, is gewoon proberen! Maak desnoods een tijdschema voor jezelf, waarop je ruimte reserveert om mediteren te oefenen. Elke dag of om de dag en als dat niet werkt, dan gewoon op je gevoel of wanneer het je uitkomt.

Geef jezelf een kans zonder enige verwachting of oordeel over je ervaringen. Heb gewoon plezier en onthoud dat het om ontspanning gaat en we niet alles veel te serieus hoeven te nemen.

PS. wil je toch liever niet zittend mediteren? Zo kun je je geest kalmeren zonder zittend mediteren

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

8 REACTIES

 1. hoi,

  ik ben wat teleurgesteld bij het lezen van dit artikel. De titel veronderstelt een ander antwoord en daarom ging ik het lezen. Na 25 jaar mediteren zit ik nu in een periode dat ik het mediteren absoluut niet kan opbrengen.

  Enfin, dat is jouw probleem niet. Maar misschien de volgende keer toch zorgvuldig nadenken over de titel boven een artikel.

 2. Hallo ik doe sinds enige tijd de WIM HOF methode daar begin ik s,morgens mee als ik op bed lig.
  Dat is 30 maal diep ademhalen en dan zolang mogelijk vasthouden de laatste ademhaling.
  Dat doe je dan 3 keer achter elkaar ,daar word je zo ontspannend van dat het mediteren als van zelf gaat.

 3. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die er moeite mee hebben om te blijven mediteren.ik heb het al snel onder de knie gekregen omdat ik het geluk had dat ik een passief karakter heb helder voelend ben en linkshandig en een beeld denker ben eigenlijk toen ik voor het eerst ging mediteren viel het iedereen in de groep op dat het visualiseren mij totaal geen moeite koste en ik eigenlijk meteen al het op kon pikken ook ben ik hsp en dat was de reden met mijn toen nog niet erg bekende adhd was de reden dat ik er heen ging dat is nu al zó n 30 jaar geleden.maar het visualiseren is een eitje als je een beeld denker bent .ben je dat niet dan kost het gewoon veel meer moeite om te ontspannen denk ik zomaar.want het is mij daardoor veel makkelijker af gegaan maar daar kwam ik dus veel later pas achter toen het veel meer bekend werd.

 4. Mediteren is zijn met wat is. Dus ook met je gedachten. Het is de kunst om je gedachten op te merken tijdens het mediteren, maar er niks mee te doen, er niet meer van maken en niet minder. Je gedachten het zwijgen opleggen is een vorm van moeten, dwingen. Als je met die gedachte in je hoofd gaat mediteren raak je nooit ontspannen. Trachten om die ene gedachte het zwijgen op te leggen is juist waarom het tot mislukken gedoemd is. Het wordt een grote massieve gedachte en is daarom juist niet het zwijgen niet is op te leggen.

  Lieve groet,
  Robert

 5. Ik mediteer minstens een paar keer op 24 uur. Heb het jaren geleden geleerd, toen nog met veel afdwaling en het heeft pas rust gebracht toen ik het gewoon deed zonder verwachtingen. Nu zoveel jaar later doe ik het gewoon op mijn manier want elk individu vindt uiteindelijk zijn eigen weg. Laat zoals ik de rust in jezelf komen maar dat is leren, en de rust toelatenin lichaam en geest. Ik doe het als ik mijn innerlijke stem wil volgen en met hoe meer zin je het doet, hoe beter je het kan. Laat je niet ontmoedigen als het eens niet gaat. Maak je daar geen zorgen over. Als je het beschouwd als leerproces, elke keer opnieuw, dan komt het wel. Als je ontmoedigd wordt, laat het dan even los. Er komt wel een moment dat je het heel goed zal kunnen. Niks forceren. En als ik er dan iedere keer zoveel energie van krijg ben ik het gelukkigste mens dat er is. Ik wens iedereen de kans om het op zijn of haar manier te leren. Geloof me het werkt beter dan de vele pillen die een mens neemt. Het vermindert pijn, verdriet en eenzaamheid en je krijgt er geluk voor terug. Veel sterkte aan wie het even nog niet kan en veel genot als je er deugd van hebt. Als je wil kan ik het je leren want dit geeft een meerwaarde aan je leven. Contact is altijd mogelijk met mij en ik help je graag en gratis op weg. Hartegroet, Lutje

  • Dag Lutje, mooi dat je anderen (gratis) wilt helpen.

   Heb een vraag of meer een tip aan je: soms tijdens het mediteren krijg ik mijn ademhaling niet helemaal onder controle en rustig. Heb je nog een tip?

   Warme groet!

 6. Misschien heb ik nog een leuke tip. Ik heb er soms ook moeite mee om tijd vrij te maken, de juiste ambiance te creëren. Of gewoon geen zin. Dus ik doe het nu wanneer ik smorgens wakker word. Dan ben ik nog ontspannen, en is de denkfabriek nog niet op gang. En ik merk dat ik dan net wat meer ontvankelijk ben. Voor mij werkt het in elk geval, wie weet voor iemand anders ook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in