Geheimhouding als hulpmiddel om je wens te realiseren

Als er in jou een wens leeft die je graag wilt realiseren, wil je dat misschien aan de hele wereld verkondigen. Dít wil ik en iedereen mag het weten! Je zou bijvoorbeeld je loopbaan om willen gooien, of je wilt graag een sabbatical nemen of een wereldreis maken. Het is echter niet altijd verstandig om jouw wens open en bloot op tafel te leggen. Het kan jouw proces tot realisatie zelfs in de weg zitten. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit en vertel ik waarom geheimhouding een hulpmiddel is om je wens te realiseren.

Enthousiast delen

Ik was nog niet bekend met het belang van geheimhouding toen ik coach besloot te worden om mensen te begeleiden om tot hun essentie te komen. Mijn wens was zo volop aanwezig dat het niet eens in me opkwam het voor me te houden. Ik was erg enthousiast en ging er in mijn naïviteit vanuit dat dit enthousiasme gedeeld zou worden. “Ik denk erover een coachopleiding te volgen en mijn eigen coachpraktijk op te richten” flapte ik er dan ook in veel gesprekken uit.  De reacties waren divers; van bemoedigend, inspirerend en motiverend tot kritisch en pessimistisch. Dat is niet gek, iedereen reageert vanuit een eigen perspectief. Maar hielpen alle reacties mij verder op weg?

Een teer, net geplant zaadje in de grond

Mijn wens was op dat moment als een teer, net geplant zaadje in de grond. Het was nog niet sterk genoeg om te overleven boven de grond. Het had nodig te wortelen en gevoed te worden. Het moest nog sterker worden in mij en groeien. Toch stelde ik het al bloot aan de buitenwereld. Dat tere zaadje werd zodoende geconfronteerd met de overtuigingen, niet waargemaakte wensen en angsten van anderen. En zo kreeg mijn wens te maken met verhalen over de crisis, de overvloed aan coaches, de moeilijkheid van het zelfstandig ondernemerschap en kritische noten over mijn relatief jonge leeftijd. In al deze gesprekken voerde zorgelijkheid over de haalbaarheid van mijn wens de boventoon.

Een juiste tijd voor het naar buiten brengen van je wens

Ik voelde me overdonderd door deze zorgelijkheid en reacties gebaseerd op angst en had nog geen weerwoord. Ik was nog niet op het punt beland dat ik de haalbaarheid zou toetsen en zat volop in de droomfase. Een belangrijke fase, want dromen voeden wensen. Ik visualiseerde mezelf als coach en probeerde in te voelen hoe het zou zijn om van betekenis te zijn voor anderen. En toen kwam er ineens onder andere een crisis voorbij in mijn droom. Niet helpend, zacht uitgedrukt. Het was alsof ik dat net geplante zaadje blootstelde aan een vrieskou. Ik leerde een belangrijke les: voor alles is een juiste tijd, ook voor het naar buiten brengen van mijn wens.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een intuïtieve benadering

Vaak wordt in heel praktische zin gedacht over het communiceren van wat je wilt bereiken. Hoe meer mensen het weten, hoe beter, is het algemene motto. Want: hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe groter de kans dat er iemand tussen zit die jou op weg kan helpen. En inderdaad, je kan zomaar iemand treffen die jou bijvoorbeeld kan koppelen aan een belangrijk contactpersoon of nuttige informatie voor je heeft. Ik snap deze denkwijze goed, maar ben voorstander van een intuïtieve benadering. Bij deze benadering zijn een aantal vragen essentieel:

– waar sta je in je proces van wens tot werkelijkheid: net geplant zaadje of stevig geworteld en klaar om boven de aarde uit te komen?
– voelt het verhaal over je wens rond en compleet, of is het nog los zand dat alle kanten opwaait?
– hoe zeker voel je je: ben je bestand tegen kritiek of ben je nog beïnvloedbaar?
– welke mensen zullen jou enthousiast steunen in de realisatie van je wens?
– welke mensen zijn geneigd tot een zorgelijke/angstige/pessimistische kijk?

Deze vragen leiden vervolgens tot de volgende belangrijke vraag:

Voelt het delen van mijn wens in deze fase van het realisatieproces als voeding en zo ja, met wie voelt het voedend?

Geen openheid van zaken verplicht

Het is belangrijk jezelf in te prenten dat je geen openheid van zaken verplicht bent. Het kan namelijk best even gek voelen om iets (tijdelijk) voor je te houden waarvan je voelt dat het uiteindelijk tot iets groots uit kan groeien. Staat dat niet gelijk aan liegen, of verraad? Als je intentie is te delen op het moment dat de tijd rijp is, staat jouw intentie ver van leugens of verraad.

Als je met behulp van bovenstaande vragen beslist met wie je wanneer jouw wens deelt, kan het ook zijn dat de ‘volgorde van delen’ je verrast. Misschien deel je het, bij wijze van spreken, eerst met de achterbuurvrouw en pas wat later met je familie. Ook dat is geen verraad, maar puur je intuïtie die aan het werk is om jouw wens te voeden en uiteindelijk uit te laten komen.

Ik wens je een voedzaam groeiproces toe.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

8 REACTIES

  1. Heel herkenbaar! Ik wil ook een eigen praktijk maar zit nog in de droomfase en loop tegen dezelfde dingen aan. Dus hartelijk bedankt voor de tip!

    • Heel graag gedaan Zendolyn! Ik wens je veel (geheime) dromen toe in deze fase, om uiteindelijk jouw eigen praktijk krachtig en vol vertrouwen bekend te maken en in de wereld te zetten.

  2. Soms heb je mensen nodig om je dromen te kunnen verwerkelijken. Net dat ene zetje. Dan begin je rustig en hoef je het zeker niet aan de hele wereld te verkondigen. Wanneer je gegrond of geaard bent met je droom, kun je naar buiten treden. Hoef je het nog geneens te vertellen. De mensen voelen zonder worden waar je mee bezig bent.
    Succes, Arthur

    • Mooie toevoeging Arthur. Er is wat mij betreft niks mis met een zetje nodig hebben. Het is daarbij goed om bewust te zijn wie dat zetje kan geven en wie je ‘terug trekt’. Ook mooi wat je zegt over het niet eens hoeven te vertellen, als iets geintegreerd is straal je dat denk ik ook uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in