Is het jou weleens opgevallen dat veel succesvolle en gelukkige mensen echt zichzelf zijn? Sterker nog, naar mijn mening kun je, om écht succesvol te worden, je in deze tijd niet langer anders voordoen dan je bent.

Kijk eens om je heen

Wie ken jij die echt succesvol is? Tegen wie kijk jij op? Als ik kijk naar mijn lijstje van mensen waarvan ik denk: “Daar zou ik nog wel wat van kunnen leren.”, dan zijn dat stuk voor stuk mensen die zichzelf zijn en daar ondertussen ook echt in kunnen ontspannen. Dat wil nog niet zeggen dat ze zich er niets meer van aantrekken wat anderen van ze vinden. De meeste mensen raakt het toch nog wel even als iemand er openlijk voor uit komt dat hij ze niets vindt. Maar er is één groot verschil met mensen die best succesvol zouden willen worden, maar het – voorlopig – nog niet zullen zijn.

“Ik verander voor niemand”

Mensen die schaamteloos zichzelf durven zijn, veranderen voor niemand meer. Wat een ander ook zegt of denkt. Wat ze ook voor hun voeten geworpen krijgen. Zelfs als ze zich even flink van hun stuk gebracht voelen. Ooit hebben ze zich voorgenomen “Ik verander voor niemand meer” en wat een sterk voornemen is dat!

Ik vind je leuk, precies zoals je bent

Ken je dat stukje in Bridget Jones’ Diary, waar alle vrouwen bij wegzwijmelen? Mark Darcy zegt tegen Bridget Jones dat hij haar leuk vindt, precies zoals ze is. Als eenmaal iemand dat tegen je zegt, of je dat laat voelen, kan het je volledig transformeren. Uiteindelijk verzamel je dan ook meer van dit soort ‘fans’ om je heen. Ook in je werk of onderneming.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Laat jezelf zien

Wie echt zichzelf durft te zijn, is ook niet meer bang om zichzelf te laten zien. Dan durf je uit de schaduw te stappen en volledig in het licht te gaan staan. Je mag het best nog een beetje spannend vinden natuurlijk. Zelfs onze grote idolen knijpen hem vaak wel een beetje voor ze het podium opstappen, maar ze doen het wel. En wanneer vinden wij ze het leukst? Als ze ontspannen, hun hoge hakken uitschoppen en heerlijk zichzelf laten zien, zoals ze zijn.

Your vibe attracts your tribe

Het mooie van jezelf zijn en laten zien, is dat het anderen de kans geeft dit ook te doen. Bovendien trekt het mensen aan die echt bij jou passen. Ook zakelijk. Als ik Skype met een potentiële klant, ga ik me niet anders voordoen dan ik ben. Ik zeg wat er in me opkomt, neem geen blad voor de mond, hou geen onecht verkooppraatje. Met als resultaat dat ik alleen maar leuke klanten heb, die passen bij mij en bij mijn werkwijze.

Wat is dan echt succesvol zijn?

Als je denkt dat ik het alleen over geld en big business heb als ik praat over succes, dan heb je het mis. Echt succes is namelijk veel meer dan dat. Natuurlijk speelt ook geld een rol, maar veel belangrijker vind ik dat je echt kunt genieten. Van het grote én het kleine. De één heeft daarvoor miljoenen nodig, de ander redt het met een mooi modaal inkomen.

Als jij plezier hebt in wat je doet en heerlijk kunt genieten, heb je het, in mijn ogen, helemaal gemaakt. Mensen die stinkend rijk zijn en doodongelukkig, falen in mijn ogen iedere dag. Succesvol zijn is je missie volgen, je hart volgen en daarmee je beoogde doelen behalen. Zonder geluk betekent succes niets en is het, letterlijk, waardeloos!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

 1. Succesvol zijn door jezelf te zijn; ik weet niet wat dat is, hoe dat voelt.

  Ruim twee jaar geleden werd ik wakker; ik ben lichtwerker. Ik wist al dat ik hooggevoelig ben – om aan te geven dat weten wie je bent meer haken en ogen heeft. De afgelopen twee jaar stond in het teken van het loslaten van pijnen – heel veel – angsten en het kweken van zelfliefde.
  Op dit moment weet ik wie ik ben, ben ik verbonden met mijn hart en ziel en met mezelf. Ik zou dus succesvol kunnen gaan worden.
  Maar dat ben ik nooit geweest. En zolang ik het niet ben, niet bewezen krijg dat dat mogelijk is, blijf ik twijfelen, ben ik soms zelfs bang, want ik heb het deksel heel vaak op de neus gehad.

  Het is wel waar wat je schrijft, maar dat succesvolle mensen comfortabel lijken te zijn in hun zijn, is logisch; ze hebben succes. Wie doet ze wat?

  • Ik voel pijn bij je tekst..
   Waarom zie je je zelf niet graag… dat is de eerste vraag die bij me binnenkomt… aangezien je lichtwerker bent, waarom geef je de kracht niet aan je zelf? PSYCH-K ooit al van gehoord? Dr. Marina Riemslagh – vandaag geen stress, met PSYCH-K. Verkrijgbaar bij bol.com
   Ik hoop dat u hier dat mee kan… gr, en graag zorg voor je zelf!

 2. Mooi stuk! Succesvol zijn door jezelf te zijn en inderdaad goed in contact met jezelf. Dat is in mijn ogen ook de manier om goed in contact te zijn met anderen. What you see is what you get en zo binnen zo buiten. Ik hou van ‘echte’ mensen, je voelt aan alles dat ze goed met zichzelf door 1 deur kunnen. Ik hoop dat ik dat ook ben. Ik ben in ieder geval al een heel eind op weg, kan alleen maar meer worden.

 3. Naar mijn mening zijn er maar weinig mensen zichzelf. In feite spelen mensen allemaal een rol.
  De rol als ouder, de rol als collega, de rol als werknemer of werkgever, de rol als man of vrouw.
  zo kan je je in een bepaalde functie heel anders (moeten) gedragen als in je rol als moeder of echtgenote. Vanuit een zelfbescherming is het soms beter om je mond te houden terwijl je misschien van nature heel open bent. Dus dat “jezelf zijn”‘ vind ik heel gemakkelijk gezegd. Je kunt in je werk of in een hobby/sport heel ambitieus zijn maar of dit gedrag ook in je priveleven wordt gewaardeerd? Hoef je dan helemaal geen rekening met anderen te houden door gewoonweg jezelf te zijn? Want misschien ben je van jezelf wel egoistisch. Nee, jezelf zijn, kan ook inhouden dat iemand dit gebruikt als excuus voor zijn eigen foute gedrag. “Ik kan er niks aan doen, ik ben nu éénmaal zo”‘ Is het niet egoistisch dat iedereen maar rekening met jou moet houden omdat jij gewoon jezelf bent inclusief alle ergenissen, en irritante lachbuien, en weet ik wat meer? Ik heb liever een mensheid die rekening met elkaar houd. Soms even jezelf niet zijn is geen zonde, juist dat kan ook iemand zichzelf laten zijn. Als je nooit gecorrigeerd wordt en jezelf bij hoeft te schaven, dan wordt het leven wel lekker makkelijk maar niet eerlijker.

  • Naar mijn mening, kun je best jezelf zijn én rekening houden met een ander. Als ik mijn spontane, behoorlijke flapuit, zelf ben, kan ik alsnog besluiten om af en toe even iets in te slikken, zonder iets af te doen aan wie ik ben. Er zijn inderdaad mensen die dit als excuus gebruiken, maar ook als je jezelf bent, kun je blijven leren en blijf je hopelijk niet je hele leven hetzelfde.
   En inderdaad ben je in verschillende rollen misschien wat anders, maar ook dan kun je daarin wel jezelf blijven, is mijn mening. Maar natuurlijk mag jij ook een andere mening hebben!

  • Jezelf zijn is is van jezelf houden precies zoals je bent – vanuit je hart en ziel- daarvoor moet je -om echt jezelf te zijn- daar wel mee in contact zijn. Veel mensen leven tegenwoordig ver weg van hun innerlijke bron-. Helaas is onze maatschappij er meer en meer op gericht om een rol te spelen.
   Ik vind het een goed stuk. Jezelf zijn is leven in vrijheid en dat lukt goed als je van jezelf houdt. Veel mensen zijn bang voor vrijheid, dat betekent verantwoordelijk zijn voor jezelf en als het moet ook alleen kunnen zijn. Als je zelf je beste vriend bent en happy met wie je bent, ben je niet bang om uitgesloten te worden doordat je je niet aanpast aan bv de gezamenlijke verplichte lunch op je werk, terwijl jij liever even gaat wandelen, lekker alleen. Maar in het bedrijfsleven moet je vaak wel een rol spelen, en mensen doen er bijna allemaal aan mee, daarom vind ik dit een goed stuk, want als iedereen gewoon zichzelf is en durft te zijn (vanuit innerlijk contact met hart en ziel dan wel!) wordt de wereld authentieker en zal er meer harmonie zijn.

   En Marleen: Je schrijft irritante lachbuien, jij irriteert je daaraan, daar moet jij dan ook mee dealen toch? Ook ik irriteer me weleens aan een ander, maar ik probeer daar zelf mee te dealen. Het zal wat zijn dat een mens anders moet gaan lachen omdat ik me daar aan irriteer! En als mijn vriend heel ambitieus is, bv in sport, dan is dat zijn leven en kan ik dat accepteren of niet en mijn eigen weg gaan. Ik zou bv niet willen dat hij dat aanpast omdat ik er moeite mee heb. Omdat ik zelf ook graag vrij ben om te doen en laten wat ik wil. En dan heb ik het niet over vreemdgaan (wat mensen snel denken als ik het zo benoem) maar gewoon lekker mezelf zijn, luisteren naar mijn lichaam, als ik geen zin heb om te koken, om mijn benen te scheren of er opgetut uit te zien, dan volg ik mijn gevoel en doe ik het niet, als ik zin heb om een weekje naar de zon te gaan, te gaan knippen en plakken of elke avond te gaan salsadansen, dan doe ik dat als het mogelijk is. En weet je, als je jezelf accepteert dan accepteer je ook hoe de ander is. Dat is leven in liefde en vrijheid. ps: als je je irriteert aan iemand zijn lach, betekent dat vaak in de spiegeltechniek dat je iemand niet kan laten zijn wie hij is, omgekeerd dus; dat jij jezelf teveel aanpast aan anderen, misschien houd jij je lach onder een beetje controle zodat je niet schatert van het lachen?

   Er zijn ook mensen bij wie ik aanvoel dat ze niet zichzelf zijn (ik ben super hsp) en dat verstoord altijd de energie van jezelf en je omgeving. Dus daarom is dit best een waardevol stukje, jezelf zijn. Alleen voor mensen die denken dat ze zichzelf zijn – en niet in verbinding met hun diepe innerlijk maar vanuit het ego denken dat ze zichzelf zijn- kan dit schrijven anders opgevat worden. Hoe herken je dat je jezelf bent? Een goede vraag is misschien; Durf jij te dansen te zingen zoals je wilt, te lachen en te huilen zonder dat je er iets van aantrekt wat een ander van je denkt? Of heb je angst om erop afgerekend te worden?

 4. Goh, ja, succesvol zijn wie wil dat, in feite, niet, maar ja, hoe moet je dat aanpakken: je zelf zijn, hoor je dan geregeld zeggen en ik denk dat dit natuurlijk waar is, doch, jezelf zijn is niet genoeg volgens mij, een mens moet ook genoeg zelfliefde hebben, zichzelf serieus nemen, bv.
  Verder zijn er genoeg anderen waar we zaken van kunnen leren, die lessen, van de anderen zou ik ook niet uit de wind slaan, iedere dag ‘groeien’ we natuurlijk ook, wat ik vandaag weet, bv. wist ik gisteren of vroeger niet!

  • Kun je echt jezelf zijn zonder zelfliefde en zonder dat je jezelf serieus neemt? Ik geloof van niet, ik durfde pas mijzelf te zijn, toen ik mezelf ook leuk begon te vinden als mens…

   En blijven leren en groeien, doen we, hopelijk, altijd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in