Getal 4 in het medicijnwiel: chaos + structuur = creatie

In de medicijnwiel numerologie staat het getal 4 voor creativiteit (of creatie) en balans. In april, maand met getal 4, kun je ervaren dat er misschien nog niets tot stand is gekomen van wat je begin dit jaar wilde. Dat is niet echt waar, maar het kan zo lijken.

Neem als voorbeeld mijn verlangen om in de Algarve te gaan wonen, een intentie die ik in januari heb verbeeld in mijn mission board. In maart vond ik een huis. Het was niet helemaal mijn droomhuis maar ik zag me er wel wonen van mei tot en met juli om van daaruit iets anders te zoeken. Maar de eigenaar besloot het huis te verkopen, dus dat idee gaat niet door. Wat nu? De medicijnwiel numerologie laat zien dat dit een fase is die past in het proces.

We komen bij 4 nadat we de eerdere drie stappen hebben gezet: in januari ons verlangen hebben gevoeld en besloten het te gaan uitvoeren, in februari ons met onze creatie hebben verbonden en in maart hebben geuit wat in ons leeft en ons er zo mee zichtbaar gemaakt. In wezen is het er nu, dat wat we verlangen, maar nog heel klein.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ook al zie ik nu niet voor me waar ik ga wonen, ik weet dat het huis wel komt. Het is ook niet zo dat er nu niets is, want ik heb allerlei contacten gelegd en lijntjes uitgezet. Daar gaat vast iets uitkomen.

Getal 4: creatie, chaos en structuur

De 4 staat voor creativiteit (of creatie) en balans. De twee polen van de 4 zijn structuur en chaos. Beide zijn belangrijk in een creatieproces. Zonder structuur is er geen kader of vorm en zonder chaos is er geen ruimte waarin iets nieuws kan ontstaan. Het gaat erom dat chaos en structuur samen dansen.

In april kunnen we dus chaos ervaren, als een leegte. Deze chaos hebben we te accepteren, ook al voelt het ongemakkelijk. Zoals Fabienne, deelnemer aan mijn jaartraject, zei: ‘Het proces is gestart en ik voel dat ik op de goede weg ben, maar ik weet nog niet wat de uitkomst gaat zijn. Dat voelt spannend, als een avontuur.’

Daarom hebben we vertrouwen nodig. Als we geloven in onze scheppingskracht, hebben we de wind in de rug of de stroom mee. Als we onze creativiteit inzetten, kunnen we in deze flow terechtkomen. Fabienne heeft 4 als Hart-kwaliteit en in haar reading kwam naar voren dat ze trouw mag zijn aan haar eigen verlangen in plaats van steeds te zorgen voor anderen. Ze wilde ruimte maken om creatief bezig te zijn. Maar hoe? Zorg voor een structuur die je daarbij helpt. Plan desnoods tijd in je agenda voor jezelf, waarin je mag doen waar je zin in hebt.

Getal 4 in het medicijnwiel: chaos + structuur = creatie

Als je een 4 in je medicijnwiel hebt

De deelnemer met een 4 in het Noorden, dus als zijn Denk-kwaliteit, had zo’n druk hoofd dat hij een reis had gepland, precies op de dag dat wij de bijeenkomst hadden over getal 4. Ook op die manier kun je dus chaos ervaren. ‘Ik vind het heel erg jammer dat ik er niet bij kan zijn,’ liet hij me weten, ‘want ik heb het hard nodig.’

Deelnemer Yvonne merkte ook dat ze veel in haar hoofd zat. Omdat ze een 4 in het Zuiden heeft, is het haar moeilijke thema. Iemand met een karmische 4 kan worstelen met structuur en chaos. Door veel tijd en energie te stoppen in het maken van lijstjes bijvoorbeeld. Mijn tip: ‘Wees oké met chaos, het is medicijn, want het brengt het nieuwe voort.’ Maar voor Yvonne is het helemaal niet fijn en ze vlucht uit haar gevoel.

Als we het niet-weten zo spannend vinden, kunnen we beter onze angst onder ogen zien en doorvoelen. Zo komt er balans. Deze balans gaat over de vier kanten van het medicijnwiel: Denken, Doen, Voelen en Zijn. Alle kanten zijn nodig om een creatie af te ronden en er bezieling in te brengen.

Getal 4 in het medicijnwiel: chaos en structuur is creatie

De 4 en creativiteit

Yvonne heeft ook een 4 in het Westen en het is dus haar Zijn-kwaliteit. Deze 4 heeft met creativiteit te maken. ‘Daar loop ik vast. Ik ben niet echt creatief. Echt vanuit het niets iets nieuws creëren dat nog niet bestaat, dat kan ik niet.’ Haar hoge eisen, alsof ze Leonardo da Vinci moet zijn, belemmert haar om te doen wat ze leuk vindt: fotograferen, tekenen en scrapbooks maken. Creativiteit gaat over lekker bezig zijn, vaak met je handen, omdat je daar blij van wordt. Net als een kind. Zodra je vindt dat het een doel moet dienen, stagneert de creatieve flow.

Te veel structuur kan lekker creatief bezig zijn in de weg zitten. ‘Ik heb alles graag netjes opgeruimd,’ vertelt Yvonne. Maar de meeste creatieve activiteiten geven rommel. Pas als het af is, zie je wat het is geworden en kun je de materialen opruimen. Maar zonder de fase van foto’s, papiersnippers en vellen gekleurd papier all over the place is er geen creatief proces en ontstaat er geen nieuw scrapbook.

Hoe kom je tot structuren waarin creativiteit kan gedijen?

Aletta tenslotte, heeft een 4 als Hart-kwaliteit en als Doe-kwaliteit. Ze heeft een baan als jurist, waarin ze burn-out is geraakt, die ze niet durft los te laten. ‘De baan biedt mij structuur. Maar het vaste ritme beperkt me om te doen wat ik het allerliefste doe; schilderen en schrijven in mijn eigen tijd en tempo. Ik ben bang voor totale chaos als ik mijn baan opzeg.’ Voor Aletta is een nieuwe structuur nodig, waarin ze trouw kan zijn aan haar bioritme en kan creëren vanuit haar hart. Als ze die nieuwe vorm heeft gevonden, kan ze haar oude houvast loslaten.

Alleen in de leegte, in de chaos, kan iets nieuws ontstaan. Als we vertrouwen dat het nieuwe wel komt, kunnen we ontspannen. Met deze ontvankelijke houding kunnen we straks, als de tijd rijp is, ontvangen wat we verlangen. Deze wijze les leert getal 4 ons.

Dit is het vierde artikel in een reeks over de 12 getallen in het medicijnwiel en de maanden in het jaar. In mei komt er een artikel over getal 5, dat van spelen en bouwen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in