Gevoelige kinderen en feestdagen

December kan een leuke maand zijn, kaarsjes, cadeautjes, snoep, warme choco en gezelligheid. Waar alleen niet iedereen bij stil staat, is dat november/december voor gevoeligere mensen, en dan vooral voor kinderen, helemaal niet altijd leuk is. Of deze kinderen nu “gewoon gevoelig” zijn, of een autisme spectrum stoornis hebben, of ADHD, etc…

Gevoelige kinderen en feestdagen

Voor kleine kinderen begint de stress met Sinterklaas. Er komt een vreemde man uit Spanje, met Pieten die je in de zak kunnen stoppen en mee kunnen nemen. Die man geeft cadeautjes als je lief bent geweest, maar hoe weet je of je lief genoeg bent geweest, je bent toch best vaak druk? Er is veel speelgoed, met alle kleurtjes, geluidjes en andere prikkels van dien, om uit te kiezen. Er worden (hard!) liedjes gezongen en de kindjes in de klas worden drukker en drukker. Er is zoveel drukte en onzekerheid!

Voor oudere kinderen zit een groot deel van de stress in het vuurwerk met Oud en Nieuw. Houd je er niet van? Dan kun je je al lang van tevoren druk maken over de flitsen en knallen, want wat kun je daarvan schrikken als je gevoelig bent!
Houd je er juist wel van? Dan kun je al maanden van tevoren nadenken over wat voor vuurwerk je wil kopen, hoe duur het is, hoeveel je nog moet sparen, etc… Kortom: Stress ten top!

En dan hebben we het nog niet over al die “gezellige” familiedagen. Hoeveel mensen zouden de kerstdagen eigenlijk liever niet anders vieren? Niet verplicht bij de (schoon)familie? Niet “verplicht gezellig doen” (hoeveel maagpijn je er ook van krijgt…) , terwijl je eigenlijk elkaars aanwezigheid niet langer dan een uur verdraagt? Stress hierover begint vaak bij de ouders al lang van tevoren en reken maar dat gevoelige kinderen dat ook voelen!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Laten we nu proberen zoveel mogelijk rust in te bouwen voor onze gevoelige kids en jongeren in deze maanden. Laten we zorgen dat ons huis, of bijvoorbeeld ons klaslokaal, een oase voor ze zijn. En laten we vooral ook meer begrip voor ze hebben, als ze weer eens “uit de bocht vliegen”, of als ze niet goed kunnen opletten op school en de cijfers kelderen.

Als we om hen heen de rust bewaren en de sfeer zo goed mogelijk houden, dan is het zo weer januari en keert er vast weer wat rust (en concentratie) terug.

Pas goed op onze kids, ze hebben ons zo nodig.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Ik vond en vind het allemaal wel leuk, maar was inderdaad wel erg zenuwachtig in die periode.
  Het is veel tegelijk voor kinderen en ook voor sommige volwassenen.
  Het begint in sommige delen van Nederland al met Sint Maarten op 11 november.
  Kort daarna komt Sinterklaas in Nederand en dat geeft 3 weken spanning en daarna de kerstboom
  in huis en kerstfeest.
  Gezellig maar druk en veel prikkels tegelijk.

  Ik vind kerstkaarten zelf nog steeds leuk.
  Maar dan wel gemeende kaarten en met zorg geschreven en uitgekozen.
  Dat hoeven echt geen dure kaarten te zijn.
  Het hoeft ook niet per se ieder jaar, maar gewoon wanneer het voor jou goed voelt.
  Maar ik stuur ook wel kaarten buiten de feestdagen om.

  Het moet wel allemaal leuk en gemoedelijk blijven vind ik persoonlijk, het gaat niet om zeer dure cadeau's en de moeilijkste gerechten die geserveerd moeten worden.
  Ik vind mijn moeders eten met kerst altijd het lekkerst eerlijk gezegd.
  Die heeft altijd een feestmaal, maar geen "voor mij" gekke dingen als eend of haas.
  Al heeft ze het er nog steeds wel druk mee.
  Helaas moeten wij dit jaar thuis "feest" vieren door mijn ziekte, maar mijn man en ik zullen er toch wat gezelligs van proberen te maken met een lekkere maaltijd en gezellige decoratie. (kerst)
  Met sinterklaas wil ik op 5 dec. altijd wat pepernoten en of taaipop. Voor die tijd neem ik het niet.
  En met ouderjaarsavond wat oliebollen en appelflappen, hapjes en dan blijven we thuis door het raam naar het vuurwerk kijken.

  Je kunt het zo ontspannen voor jezelf houden als je zelf wilt.

 2. Wij vinden de feestdagen heel leuk! Kunnen er ook van genieten maar zodra er druk wordt gelegd met moeten dan worden wij onrustig en moe. Dan heb ik het helemaal nog niet over de verassingen die mensen in petto hebben. Er wordt nooit rekening gehouden dat wij dat niet zo goed kunnen handelen. En de familie roept ook altijd: lekker egoïstisch als je zelf wat rust wilt inbouwen en de opmerkingen dat iedereen moe is en de feestdagendruk ervaart dus waar heb je het over. Op tijd naar bed gaan?? Ja wij hebben allemaal veel slaap nodig. Ik word van die opmerkingen zo opstandig. Men heeft altijd weer een oordeel. Bah….
  Fijne feestdagen allemaal

  • Het wordt er niet gezelliger op als het hele gezin moe is lijkt mij.
   Dan kan iedereen beter lekker zijn bed in duiken dan verplicht doorgaan.

 3. Hoi Nadia,

  Dank je wel voor je artikel!
  Niet alleen kunnen kinderen stress ervaren rond de aankomende dagen :)! Winkels vol, hier en daar naar toe, mensen die ineen keer weer iets van zich laten horen, want het is kerst, dus hoe is het ermee. (?) Terwijl ik denk; je kan ook contact met me opnemen op laten we zeggen een 24 Juli bijvoorbeeld. Of 23 Augustus. Of 1 Mei. Ofzo. Dus waarom nu? Of die ineen keer een kerstkaart sturen, met het idee iets ‘positiefs’ te doen, terwijl je daar juist niet op zit te wachten, anders hadden we ergens in het jaar al wel contact gehad, maar die dan juíst vanwége de decemberdagen ineen keer weer van iets laten horen,, vind ik zo a-relaxed! Zodat ik soms vervolgens weer met een eventueel ‘rotgevoel’ in die kerst zit. Pff, schiet niet op. Is niet leuk.
  De decemberdagen vind ik heerlijk, kerst- m’n favoriete ‘feest’ en hopelijk dat het sneeuwt :)! Maar het feit dat we inene weer allemaal lijken te ‘moeten’.. vind ik maar moeilijk om mee om te gaan.
  Tegenwoordig ga ik gewoon lekker m’n eigen gang. Niet naar verloren familieleden, omdat het ‘moet’, niet inene naar hier en daar, niet inene mooie kleding kopen of heel veel eten. Jarenlang erin mee gegaan, met het idee dat dat zo moet en dat dat zo hoort. Pff.. Gelukkig dat ik op een gegeven moment voor mezelf heb durven kiezen. Het is leuk al die kleding, al dat eten, al die mensen, maar alleen als het goed voelt, en niet omdat het zou moeten, omdat het de decembermaanden zijn. Ben je niet in mij geïnteresseerd in de andere 11 maanden, waarom dan wel in de 12e maand? Waarom niet ook gewoon gezellig in laten we zeggen Maart? Of September? Waarom December? Ik vind het best wel gek eigenlijk dat mensen inene lijken te rennen, en te kopen, en er vanuit lijkt te worden gegaan dat je ineen keer met bijvoorbeeld (verloren) familieleden een gezellige familie moet gaan zitten zijn, ook al kan je inderdaad, zoals Nadia al schrijft, misschien helemaal niet overweg met de een of ander. Tegenwoordig kies ik steeds meer voor mijzelf en wat voor mij goed voelt, ook al kan dat nare of vervelende opmerkingen doen opleveren van anderen. Ik probeer zo veel mogelijk harmonie voor mijzelf te creëeren en te ervaren, en probeer keuzes te maken die authentiek zijn, of daar in ieder geval bewust van te worden en aandacht aan te geven. Werkt erg ontspannend. Jezelf als het ware een vrijbriefje geven. Kerst, de decembermaanden zijn voor mij voornamelijk geworden om lief te zijn, en dan voornamelijk voor mijzelf. (En dan ben je dat automatisch ook meer voor een ander ;).) Gewoon Lief zijn. Met of zonder de juiste kledij, met of zonder de familieleden, met of zonder het vele eten, met of zonder de cadeaus. Mijn cadeau is Lief zijn voor mijzelf.
  Maar dat ‘moet’ natuurlijk het hele jaar door haha en niet alleen in December natuurlijk :). Maar wanneer ik dus last begin te krijgen van eventuele druk en stress, waar Nadia dus over schrijft, dan helpt het mij dus om al dat een soort van ‘los te laten’ en de liefde binnenin te voelen. Kan jou die nieuwe kledij, en al dat eten, en alle verloren familieleden dan ook nog schelen ;). Dat is dan ook mijn wens voor iedereen die zich in Nadia en mijn verhaal herkent. Probeer ondanks al die ‘herrie’ en drukte, vooral Lief te zijn naar jezelf en in jezelf, naar en in jouw eigen gevoel en beleving. 🙂

  Warme groet, en iedereen alvast fijne en vooral lieve dagen toegewenst!

  Liefs, Susanne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in