Waarom zijn zoveel mensen momenteel ziek, moe of hebben een burn-out? Wat drijft de mensheid op de spits en vertaalt zich in ziekte? Het is Moeder Aarde die ons probeert wakker te schudden. Zij vraagt ons haar vrouwelijke helende energie tot ons te nemen en de aardse liefde te leven. Ziekte is een fysieke spiegel die vraagt om verandering. Is wat wij leven, wie wij werkelijk zijn? We mogen ons ware zelf leven. De shift maken naar leven vanuit liefde in plaats van angst. Het vraagt om harmonie tussen de vrouwelijke en mannelijke energie in ons.

Betekenis omarmen

Deze keer wil ik over zelfliefde en gezondheid schrijven. Omdat ik recent een prachtig en intens proces van dichtbij heb meegemaakt. Het liet me zien hoe zelfliefde kan helen. Mijn jongere broer, die een half jaar geleden geconfronteerd werd met ver uitgezaaide carcinomen, heeft de betekenis van zijn ziekte kunnen begrijpen en in liefde omarmd. In plaats vanuit angst om te gaan met zijn ziekte, heeft hij kunnen besluiten zijn eigenliefde te richten op zijn lichaam. Daarmee openden zijn cellen voor de Moeder Aarde energie en het Universele licht en konden ze daarmee gevoed worden. Een complete ommekeer, omdat hij normaal zijn liefde weggaf om niemand teleur te stellen. Geen makkelijke weg. Hij heeft de kracht in zichzelf kunnen hervinden en de ziekte gekeerd. Ik ben dankbaar dat ik de kennis en tools had om hem te begeleiden in dat proces. Ik vertel je in dit artikel graag wat de essentie daarvan was.

Ziekte? Of een signaal van je lichaam?

Ziekte is een noodroep van je lichaam dat vraagt om verandering. De eerdere signalen heb je niet kunnen opvangen. Ziekte brengt je tot stilstand en vraagt je aandacht om te kijken naar wat er werkelijk aan de hand is. Je kunt nauwelijks ziek worden wanneer je lichaam genoeg energie ontvangt. Er is blijkbaar een energielek. Waar gaat je energie heen? Waar doe jij jezelf tekort?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Chronische stress

In 2012 publiceerde ik een wetenschappelijk artikel over hoe onze westerse leefstijl chronische ontstekingsziekten stimuleert en zelfs in stand houdt. De conclusie was dat chronische stress alle processen in je lichaam overstemt en daarmee ontstekingen stimuleert. Bij het voelen van stress heeft je lichaam maar één doel: je moet overleven. De overlevingsstand kost veel energie. Veel organen worden daarom op een lager pitje gezet. Bij kortdurende stress is dit geen probleem. Echter, velen van ons kampen met chronische stress. Een groot deel van je organen komt daardoor in een tekort aan energie. Het immuunsysteem, je helingsproces, wordt door chronische stress beperkt of zelfs uitgeschakeld. Geen wonder dat het lichaam op den duur gaat lijden. Wat veroorzaakt chronische stress?

Je ‘echte Ik’ of‘aangepaste Ik’

In ieder van ons zit een kind dat gehoord wil worden. Het is wie je bent. Het is liefde. Dit kind weet wat je wilt. Het weet waarvoor jij hier op aarde bent. Vaak krijg je als kind in je jonge jaren niet de onvoorwaardelijke liefde en het vertrouwen van ouders die nodig zijn om een gevoel van veiligheid te ervaren. Daardoor kan je niet zijn wie je werkelijk bent. Uit angst besluit je je aan te passen. Je houdt de omgeving tevreden om veilig te zijn. Je richt je aandacht op de omgeving en hoort je innerlijke kind niet meer. Je leeft een ‘aangepaste ik’ en verbergt je ‘echte ik’. Het is een continue strijd tussen je werkelijke verlangens en wat je daadwerkelijk leeft.

Van angst naar liefde

Vanuit angst pas je je aan op de omgeving. Angst stimuleert het lichaam stresshormonen te produceren zoals adrenaline, cortisol, cytokinen en histamine en schakelt de overlevingsstand aan in. Je cellen verstrakken, je bent gespannen en alert en richt je op de omgeving. Je lichaam staat paraat om te vechten of vluchten. Je energietoevoer stagneert. Het continu produceren van stresshormonen staat herstel van je lichaam in de weg.

Liefde kan chronische stress doorbreken door het stimuleren van de productie van hormonen als dopamine, oxytocine, vasopressine en groeihormoon. Deze hormonen zorgen ervoor dat je van de overlevingsstand overschakelt naar leven. Je lichaam komt tot rust. Je voelt plezier. De verstrakking lost op en de energie mag weer stromen. Groeihormoon zorgt voor herstel. Liefde opent je lichaam om weer energie te ontvangen. Liefde heelt!

Tijd voor de ‘echte Ik’

Waarom juist nu zoveel ziekte? Het is de transitie waar wij allemaal in zitten. De ommekeer naar onze ‘echte Ik’. Het is Moeder Aarde die nu met haar aardse liefde de transformatie op aarde voortstuwt. Haar kracht opent de gesloten deur naar onze ‘echte Ik’. Onze grootsheid en ons licht. Zij is onze redding! Haar helende levensenergie en vuur kunnen ons laten overvloeien van vitaliteit. Het belichamen van haar liefde brengt leven en energie terug in onze cellen.

Uit angst onze ‘echte ik’ toe te laten strijdt ons lichaam tegen haar kracht. Een gevecht dat ons lichaam uitput. Zeker nu Moeder Aarde haar kracht laat toenemen om de transformatie op aarde te bewerkstelligen. Burn-out en ziekte zijn nodig om stil te staan en in te zien dat je tegen jezelf vecht.

Wat kan je doen?

We mogen met onze liefde de angst in ons omarmen. Liefde opent je ’echte Ik’ en je lichaam voor heling. Dit vraagt om bewuste keuzes.

 • Voel dat je je wilt richten op jezelf en je aandacht naar binnen richt. Je laat hiermee de omgeving los.
 • Voel dat je liefde uit je hart volledig naar jezelf toe mag (Lees hierover in mijn artikel ‘Bevrijd de vrouw in jou door zelfliefde’). Jouw liefde kan jouw lichaam en cellen openen om te ontvangen. Laat de universele liefde en hulp toe om je hart en liefde te openen voor jezelf.
 • Verwelkom de ‘echte Ik’ met je angsten in liefde. Liefde lost de angst op.
 • Voel je bekkenbodem zich openen om de liefde van Moeder Aarde te ontvangen. Vraag de strijd te stoppen en visualiseer dat je haar kracht in iedere cel opzuigt voor herstel.
 • Vraag iedere cel open te staan voor de belichaming van de mannelijke universele liefde, de aardse vrouwelijke liefde en je zielenliefde. Deze drie-eenheid heelt.

Ik wens je liefde.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Je kunt zelf je liefde wel leven maar wat als anderen dat zo niet zien of willen zien.
  Wat als de mensen waar je mee te maken hebt, je collega’s en familie je agressief benaderen. Ze zien je als een bedreiging omdat je net even een andere wijze van omgang hebt dan zij gewent zijn ondanks dat je op alle mogelijke manieren in contact probeert te blijven in liefde met je zelf. Al snel word je als een bedreiging gezien en buitenspel of in een isolement geplaatst.
  Het voelt niet veilig meer maar een andere baan zoeken is geen goed idee als er problemen spelen in de contacten want het zou kunnen betekenen dat je de problemen in een volgende werk situatie weer tegenkomt. Wat de familie betreft hoe onveilig voelt het denk je als je geen familie meer hebt. Helemaal als je single bent en geen kinderen hebt.
  Dit alles is zo stressvol. Gevolg algehele verkramping.
  Daar sta je dan met al je liefde…
  Wat ik wil zeggen; je hebt altijd met anderen te maken en liefde wordt niet altijd met liefde beantwoord. En zolang dat het geval is zijn er stressvolle en onveilig voelende situaties die voor verkramping/ziekte zorgen. Helaas.

 2. Mooi Andrea, dat jij je burn-out hebt kunnen omzetten naar meer je ‘echte ik’ leven. Er zijn voor mijn gevoel ook weinig die zichzelf kunnen leven in de Westerse wereld. Religie, normen en waarden binnen een cultuur maar ook zeker binnen een familie hebben hier veel invloed op. Het is niet een makkelijke weg om je ‘echte ik’ vrij baan te geven. Maar hoe mooi als steeds meer mensen dit gaan doen. Het zal velen inspireren!

 3. Ik denk dat de meeste mensen hun “aangepaste ik” leven, vooral in de Westerse wereld.
  Ook denk ik dat religie een oorzaak kan zijn.
  Dat zie ik niet snel veranderen.
  Zelf probeer ik zo veel mogelijk mijn “echte ik” te leven, maar ik ben er nog lang niet.
  In ieder geval doe ik niet meer mee met de ratrace, dat scheelt heel veel.
  Er was wel een burn-out nodig voor die ommekeer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in