Gezondheid en ons zielsplan

Als vervolg op mijn vorige artikel Van ziek zijn word je beter! wil ik het dit keer hebben over gezondheid in relatie tot het zielsplan. Ik ga uit van het gegeven dat we als ziel op aarde incarneren met een bepaalde bedoeling en een plan om dat doel te bereiken: het ziels- en levensplan. Binnen die benadering is het logisch dat gezondheid daar deel van uit maakt. Het is dus zeker geen willekeur als je te maken krijgt met een bepaalde ziekte, of aanleg daarvoor. Het is onderdeel van dat plan en vaak het gevolg van de keuze van jouw ziel om geboren te worden in een bepaalde familielijn.

Signalen van het lichaam

Als ziel incarneren we niet voor niets in een fysiek voertuig op aarde. Het lichaam onderscheidt ons van zielen die niet geïncarneerd zijn. Het is dan ook via het lichaam dat we de meeste ervaringen opdoen en het lichaam dat ons signalen geeft als we de behoeften van onze ziel veronachtzamen, of te ver van ons pad afdwalen. Andere signalen, bijvoorbeeld een bepaald gevoel of innerlijk weten, kunnen we nog wel negeren en lang naar de achtergrond van ons bewustzijn verbannen. Maar zodra het lichaam het af laat weten, komen we meestal dusdanig in de problemen, dat we wel moeten reageren.

Als we als overlevingstactiek onszelf van jongs af aan getraind hebben om zo weinig mogelijk te voelen, omdat dat te pijnlijk voor ons was als kwetsbaar kind, kan het zijn dat we echt heel sterke signalen nodig hebben voor we in de gaten hebben dat er iets niet goed gaat. We worden (ernstig) ziek, of krijgen een ongeluk. Voor sommige mensen is het pas dan duidelijk dat het zo niet langer kan. Daarom is ons lichaam dé indicator van problemen, en kunnen veel mensen alleen door ziek te worden de benodigde motivatie opbrengen om hun leven een andere wending te geven.Waarom gebeurt alles in je leven met een reden

Ziekte als onderdeel van het transformatieproces

De aanleg voor een bepaalde ziekte is vaak genetisch, al hoeft die aanleg lang niet altijd tot gezondheidsklachten te leiden. Als je goed naar je innerlijke leiding en je lichaam kunt luisteren, zul je eerder tekenen van naderende ziekte opmerken. Het kan ook zijn dat de de ziekte misschien niet (meer) nodig is om je iets duidelijk te maken. Hieruit kun je niet concluderen dat je er zelf verantwoordelijk voor bent als je toch ziek wordt, want meestal heb je onvoldoende bewustzijn om te doorzien wat in jouw leven nodig is op het voor jou bestemde pad.

Zo is een ziekte soms noodzakelijk om er iets van te leren, dat niet op een andere manier geleerd kan worden. Denk maar aan genezers en sjamanen in andere culturen die vaak eerst een ingrijpende, levensbedreigende ziekte ondergaan alvorens ze ‘geroepen’ worden om genezer te worden. Het verandert hun bewustzijn, waardoor ze de krachten waar ze latent over beschikken kunnen gaan gebruiken. Er zijn ook voorbeelden van westerse leraren, mediums en genezers die dergelijke lichamelijke en geestelijke crises hebben doorgemaakt alvorens ze ‘verlicht’ werden of open gingen staan voor berichten uit andere dimensies.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een paar hedendaagse voorbeelden zijn Byron Katie, Neal Donald Walsh en Eckhard Tolle, die alle drie een ernstige depressie en algehele existentiële crisis doormaakten voor ze hun baanbrekende en originele levensfilosofie en werkwijze ontwikkelden.

Wake-up call

Ook op een meer alledaags niveau kan ziek worden een wake-up call inhouden: het biedt je de gelegenheid om contact te maken met de kennis van je zielsplan die je intuïtief bezit en kan zodoende je leven een andere wending geven. Zo bekeken geeft het proces van ziek worden en genezen een volkomen andere benadering dan de gangbare: zo snel mogelijk genezen door operaties en medicijnen. Ook de alternatieve geneeswijzen zijn vaak vooral gericht op het verhelpen van de klachten, al zal daar de mens als geheel meer als uitgangspunt genomen worden en de samenhang tussen lichaam en geest vanzelfsprekender zijn.

Spontane genezing

Waarom geneest de één wel door een bepaalde behandeling, regulier of alternatief, en de ander niet? Doet de één soms meer zijn best, is hij positiever, krachtiger, of leeft hij gezonder? Dat zal vaak een rol spelen, maar is zeker niet het enige dat invloed uitoefent op het genezingsproces. Er kunnen spontane genezingen optreden bij mensen die bijna dood zijn en toch als door een wonder ineens genezen.

Een spectaculair voorbeeld daarvan is het verhaal van Anita Moorjani, een vrouw met een Indiase achtergrond uit Hong Kong. In 2006 is zij volkomen geveld door een agressieve vorm van kanker die grote gezwellen over haar hele lichaam heeft veroorzaakt. Ook zijn haar organen volledig uitgeput. Ze ligt in het ziekenhuis, is opgegeven en stervende. Maar tijdens een bijna-dood ervaring krijgt ze een helder inzicht in de oorzaak van haar ziekte en weet ze dat ze zal genezen.

Haar agressieve kanker is de uitdrukking van het geweld dat ze zichzelf een leven lang heeft aangedaan door zich altijd aan anderen aan te passen en voortdurend in angst te leven. Ze ontdekt dat we in wezen allemaal grootse, liefdevolle wezens zijn die een menselijke ervaring doormaken. Het simpele feit dat we bestaan is voldoende om voor altijd onvoorwaardelijke liefde te ontvangen. Het enige dat we nodig hebben om gelukkig te zijn is heel dicht bij onszelf blijven, onze eigen weg gaan en van onszelf te houden, zonder angst en zonder oordelen.licht en liefde in donkere tijden

In zeer korte tijd verdwijnt de kanker en herstelt ze volledig. Ze weet ook dat ze een missie heeft en daarom deze ervaring heeft doorgemaakt. Ze geeft nu lezingen over de hele wereld en heeft een prachtig boek geschreven.

Innerlijke leiding

Wat heeft Anita Moorjani gedaan om zichzelf te genezen, behalve bijna dood gaan? Alle behandelingen die ze ondergaat in vier jaar tijd, zowel regulier als alternatief, blijken geen enkel effect te hebben. Ze wordt alleen maar steeds zieker. Haar genezing lijkt een vorm van genade te zijn die haar overkomt zonder bewuste inspanning van haar kant. Maar als je het zielsplan erbij betrekt, kijk je daar heel anders naar: het was kennelijk de bedoeling dat het zo zou lopen in verband met de missie die haar ziel hier op aarde heeft.

Er zo naar kijken maakt je ook nederiger, omdat je gaat begrijpen dat er een belangrijke factor is die je niet in de hand hebt, maar waar je wel naar op zoek kunt gaan door heel diep in jezelf te voelen wat de bedoeling is van wat jou overkomt en je over te geven aan je innerlijke leiding. Dat betekent niet dat je de controle volledig uit handen geeft, maar dat je probeert mee te werken in de richting die je gevoel je wijst. Als je erg ziek bent en pijn lijdt, of verdoofd bent door pijnstillers, is het wel heel moeilijk om dat contact te voelen. Hoe meer je uitgeschakeld bent, hoe meer je je aan het proces over zult moeten geven in het vertrouwen dat je geleid wordt door jouw hoger zelf en je gidsen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

8 REACTIES

 1. Wat een heerlijk mooi verhaal weer Ellen. Dank je wel. Ik had het verhaal over Anita al een keer gelezen in je boek maar nu ga ik het toch echt aanschaffen om zelf te lezen. En ja ik herken het zo dat je naar binnen moet bij ziekte of klachten. En bij mij gaan de klachten tot op heden dan vaak ook snel over gelukkig. Ik heb wel goede hulp van een healer en homeopaat die erg op dezelfde lijn zitten als ik dus zij begeleiden me daarin ook heel goed. Ik wens dat iedereen toe. Tot ziens Ellen, voorlopig zitten we nog in het zonnige zuiden .

 2. Mijn dochter is vier jaar ernstig ziek geweest, door de ziekte van lyme. Na veel behandelingen werd ze niet helemaal gezond. Ze was werkelijk tot niets instaat, heeft die jaren alleen in bed of in haar relaxstoel gelegen, dus ook geen onderwijs kunnen volgen. Op het laatst wisten we niet meer wat we met haar aan moesten. Uiteindelijk hebben we een afspraak gemaakt bij een medium, die ons vertelde dat onze dochter een heel gevoelig kind was met meerdere gaves. Ze kon nl haar overleden grootouders voelen/zien in haar slaapkamer, dit heeft ze ons nooit verteld. Toen het medium hierover begon te praten, was dit een bevestiging voor haar dat ze niet “gek” was. Vanaf dat moment ging het steeds beter met haar! Na vier jaar afgesloten te zijn geweest van de buitewereld, had ze een enorme sociale fobie en faalangst opgelopen. Het gaat nu stukken beter, ze heeft haar studie weer opgepakt ( wel met ups en downs). Elke twee maanden gaat ze naar een medium, dit heeft ze echt nodig! Ze weet niet zo goed om te gaan met haar gaves, het healen van dieren doet ze graag.

  • Hallo Angel,
   Ik hoop dat je dochter met een goede begeleiding ooit gebruik kan gaan maken van haar gaven. Maar vaak gebeurt dat pas op latere leeftijd. Als je jong bent wil je de wereld ontdekken en heb je meestal andere prioriteiten. En het is belangrijk om eerst goed gegrond te zijn voor je met je paranormale gaven aan het werk kan gaan. Gezien haar voorgeschiedenis heeft je dochter daar waarschijnlijk nog veel tijd voor nodig.
   Dank je wel voor het delen van je verhaal.
   Ellen

 3. Prachtig geschreven. Ik had als jonge vrouw van 18 een agressieve neuromusculaire ziekte waardoor ik nauwelijks kon spreken,niet kon eten of drinken. Ik was daarvoor altijd gezond geweest en kwam fris uit de schoolbanken . Het was hel en ik werd niet alleen fysiek stilgelegd, maar ook mentaal aangezien ik,daarvoor en stoere meid 100% fobisch werd en de straat niet meer opdurfde.
  Ik was wel altijd al ” anders” en weet inmiddels dat ik een HSP en een vroege Indigo ben.
  Ondanks dat operatief ingrijpen niet de oorzaak oplost ( vaak krijg je symptoomverschuiving volgens de auteur Dahlke) maar het symptoom ( ik denk o.a compleet verward zijn over mijn rol in maatschappij en onbewuste levensangst ) wegneemt kan het levnsreddend zijn anders was ik gestikt. Een evnetuele verbetering na een zeer langdurige en ingrijpende operatie zou pas na een 1/2 zichtbaar zijn. Echter was ik direct spontaan zo goed als genezen en werkte mijn lichaam weer. Ik heb in mijn strijd tegen straatsangst een liefdevolle hand in mijn rug gevoelt die me vooruit duwde op een momnet dwt ik niet verder durfde. Hier begon de spirituele omslag die duurt tot op heden, ik ben nu 51. Ik heb welliswaar nog wel restklachten maar het gaat goed. De existentiële crisis duurt echter al ruim 30 jaar . Nu met behulp van de Work van Byron Katie heb ik een ” tool” in handen en dompel ik mezelf onder in dit proces om mijn gedachten en overtuigingen te onderzoeken. Ik denk dat ze ” boven” nog wel wat met me voorhebben.

  • Mooi verhaal Lulu! Ja, soms is de reguliere geneeskunde de enige optie en leven reddend.
   Jouw ervaringen zijn een goede illustratie van mijn artikel. Dank je wel daarvoor.
   Ellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in