De gezondheidsvoordelen van boeken lezen in plaats van schermen

In dit informatietijdperk worden we links en rechts gebombardeerd met snelle feiten, fake news, video’s, afbeeldingen en nog zoveel meer. Dit heeft een grote invloed op ons concentratievermogen. Voor veel mensen is het idee van een boek pakken, als we er ook naar zouden kunnen luisteren, of stukjes uit kunnen lezen op onze telefoon, hartstikke absurd. Toch heeft het lezen van boeken veel voordelen waardoor het misschien toch de moeite waard is voor je.

Neem alleen al het feit van het lezen van een boek zelf; je houdt het vast, slaat de pagina’s om, ziet je eigen voortgang in de ontwikkeling van het verhaal. Het is bijna alsof je er zelf deel van uitmaakt.

Voordelen van boeken lezen

Lezen vereist geduld en doorzettingsvermogen, dingen die je niet nodig hebt om op een headline te klikken en weer verder te kijken. Het lezen van een boek is alsof je hersenen een marathon rennen; tenminste, als je een heel boek uit krijgt!

Lezen stimuleer je fantasie en creativiteit.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Onderzoek wijst uit dat lezen goed is voor je begripsvermogen en emotionele intelligentie, maar ook je vloeibare intelligentie – je vermogen om te redeneren en flexibel te denken. Dit leidt tot slimmere besluiten over jezelf en voor anderen.

Naarmate we ouder worden, gaat ons geheugen achteruit. Regelmatig lezen helpt ons om onze geest langer scherp te houden, volgens onderzoek uit wetenschappelijk tijdschrift Neurology. Datzelfde onderzoek bewees dat het regelmatig trainen van je hersenen je mentale achteruitgang met 32% doet afnemen.

“Ons onderzoek suggereert dat het trainen van je brein door dergelijke activiteiten te ondernemen gedurende je hele leven, van je jeugd tot je oude dag, belangrijk is voor de gezondheid van je brein op oudere leeftijd,” meld auteur van het onderzoek Robert S. Wilson van het Rush University Medical Center in Chicago. “Op basis hiervan mogen we de effecten niet onderschatten van alledaagse activiteiten, zoals lezen en schrijven, op onze kinderen, onszelf en onze ouders of grootouders.”

De gezondheidsvoordelen van boeken lezen in plaats van schermen

Lezen kan je ook emphatisch maken

Nederlandse onderzoekers hebben twee experimenten ontworpen waaruit blijkt dat mensen die zich ‘emotioneel inleefden’ door het lezen van fictie een boost in empathie ervoeren.

“In twee experimentele onderzoeken lukte het ons aan te tonen dat zelf-gerapporteerde empathische vaardigheden significant waren toegenomen gedurende een week voor lezers van een fictief verhaal van auteurs Arthur Conan Doyle en José Saramago,” schreven ze in hun bevindingen. “Specifieker werden zeer inlevende lezers van Doyle empathischer terwijl de niet geroerde lezers van zowel Doyle en Saramago zelfs minder empathisch werden.”

Nog meer redenen om boeken te lezen

Naast deze diepere redenen om boeken te lezen, heb ik hier nog wat meer simpele redenen:

Boeken zijn een stuk beter voor je ogen dan schermen, en geeft een mooie pauze voor de velen onder ons die steeds meer tijd achter een scherm doorbrengen op het werk, thuis, op onze telefoons, terwijl we Netflixen – je ogen kunnen wel een pauze gebruiken.

Uit een enquête onder 429 universitaire studenten bleek dat bijna de helft klachten had over moeie ogen na het lezen van digitale artikelen. Elektronische boeken kan leiden tot schermmoeheid, wat weer kan leiden tot wazig zicht, roodheid, droogheid en irritatie in de ogen. Met gedrukte boeken hoef je daar allemaal niet over in te zitten.

Als je een echt boek leest, is er minder kans dat je wordt afgeleid dan wanneer je op je telefoon zit. Een boek heeft geen notificaties, trillingen of pop-ups, en je kan jezelf verzekeren van deze vrije tijd zonder afleidingen door je telefoon in een andere kamer te leggen of het op stil of vliegtuigmodus te zetten terwijl je leest.

Een ander fantastisch voordeel van boeken en een bijzonder bijproduct van minder schermtijd is dat je minder wordt blootgesteld aan elektromagnetische frequenties. Als je je telefoon niet bij je hebt en misschien zelfs je wifi uitzet omdat je het niet gebruikt, dan geef je je lichaam even pauze van het constante bombardement door deze frequenties.

Het lezen van boeken voor je gaat slapen kan je helpen beter te slapen. De belangrijkste reden is dat boeken geen blauw licht uitstralen, of wat voor licht dan ook natuurlijk. Van blauw licht is bewezen dat het een negatieve invloed heeft op een goede nachtrust. En persoonlijk merk ik in het algemeen dat het lezen van een boek me slaperig maakt, dus ik vind het erg fijn om een paar hoofdstukken te lezen voordat ik het met die dag op een akkoordje gooi.

Wie houdt er niet van de geur van een mooi boek? Ken je die heerlijke, soort stoffige geur die oude boeken afgeven? Of de geur van een vers, stevig gloednieuw boek?

Nog wat laatste gedachten

Zal het lezen van boeken ooit een ouderwets ding uit het verleden worden? Of zullen we de voordelen van boeken kunnen blijven verdedigen, en ze blijven verzamelen voor de komende generaties? De tijd zal het zeggen! Om af te sluiten wil ik je nog wat woorden van wijsheid meegeven van de fantastische Dr. Seuss.

Hoe meer je leest, hoe meer je weet. Hoe meer je leert, hoe meer je reist.

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Blijkbaar is het ook nodig om hier tegenwoordig de leestijd aan te geven………..gelukkig kan dat bij een gewoon boek niet! En de beleving van papier is toch anders dan een scherm. Dan ben ik graag ´ouderwets!´
    Trouwens: waarom moeten gewone dingen tegenwoordig allemaal wetenschappelijk aangetoond worden?Alsof we geen ´normaal gezond verstand´ meer hebben.
    Sorry moest het even kwijt…….
    Ik wens iedereen veel mooie boeken en leesplezier toe!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in