God is...
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De discussie rondom één God is al eeuwen oud en nog steeds niet “uitgevochten”. Bij alle geloven die er zijn, beweren ze dat er een hogere macht is. Dat er één of meerdere goden zijn en dat alleen die religie klopt en niet samen kan gaan met andere religies.

Een christen kan niet ook boeddhistisch zijn, want hun gebruiken zijn tegenstrijdig. Toch komt er ook altijd veel overeen. Zo is in geen enkele religie het gebruikelijk om een volkomen onschuldig persoon te doden.

Staan onze religies eigenlijk wel zo ver uit elkaar? En gaat het overall niet gewoon over de liefde die gedeeld wordt?

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Zwart, wit of grijs?

Het geloof is altijd een discussiepunt en dat is ook altijd zo geweest. De traditionele hokjes van religies vervagen langzaam. Dat maakt het geloof moeilijker. Het is niet meer alleen katholiek, protestants, islamitisch en boeddhistisch. Tegenwoordig zijn er veel duidelijke grijze gebieden. Maar wat houden die grijze gebieden in? En moeten we wel kiezen of zijn die grijzen gebieden eigenlijk prima?

Zonder uit te maken welk geloof nou zwart en welk geloof nou wit vertegenwoordigd, is het duidelijk dat grijs er tussen in zit. Je kiest niet duidelijk een kant. Op het gebied van geloof gebeurt het steeds vaker. We kunnen niet kiezen, maar vaak willen we ook niet kiezen. De hekel die we hebben aan hokjes wordt steeds groter en dit zien we terug in het geloof.

Omdat de meeste van ons geen “kant” meer kiezen worden de discussies rondom het geloof ingewikkelder. Waar eerst bijvoorbeeld gestreden werd over of we Maria nu moeten zien als een heilig persoon of niet – steggelen we nu eerder over of we het verhaal wel zo letterlijk moeten nemen. Ga bij jezelf maar eens na wat jij hier van vind, moeten we het geloof wel zo letterlijk nemen?

De twijfel die tegenwoordig ontstaat komt doordat de wetenschap veel essentiële aspecten van het geloof niet kan ondersteunen. De maatschappij belicht alles tweeledig. Kijk bijvoorbeeld naar het geschiedenisboek van je kind, neefje, nichtje of buurmeisje. Er wordt verteld over het ontstaan van Jezus maar ook over het ontstaan van Mohammed. Daarnaast leer je bij biologie uitgebreid hoe de evolutie theorie werkt.

Ook heb je tegenwoordig New Age bewegingen (dit heet niet zo omdat het een nieuwe “religie” is, maar omdat het vrij nieuw is dat het openbaar besproken wordt). Deze beweging bestaat weer uit allerlei onderdelen van tarot tot levensenergieën. En naar mijn mening is deze tak van het geloof, de New Age beweging, het echte grijze gebied.

Keuzes zijn belangrijk voor ons

Wij zijn gewend keuzes af te dwingen op alle gebieden, bijvoorbeeld: school, werk, hobby’s etc. en dus ook bij het geloof. Maar heeft het voor ons een functie als alles weer zo makkelijk zou zijn als vroeger, je bent protestants dus ga je naar een protestantse school. Het klopt dat dat makkelijk was maar in deze tijd gaat dat gewoon simpelweg niet meer. Dit komt voornamelijk door de media en nieuwe normen en waarden.

Tegenwoordig worden keuzes gezien als beperking en dat klopt precies bij deze tijd. Waarom zou ik kiezen voor een geloof als ik er niet 100% achter sta maar, maar 50%? Kiezen voor 1 bepaalt geloof in onze maatschappij is zijn functie verloren, je hebt geen voordelen meer en eigenlijk wel extra nadelen. Zo plaats je jezelf in een hoek terwijl een groot gedeelte dat niet meer doet, vaak voelt dat vreemd.

Voorstander

Ik ben een enorme voorstander van het grijze gebied. Het is heerlijk om een scala aan overtuigingen, theorieën en gebruiken te hebben en zelf je menu samen te kunnen stellen. Een lopend buffet alleen dan op het gebied van geloof. En het is prima als je toch inderdaad spaghetti met spaghettislierten pakt. Als je er zelf oké mee bent moet je dat doen, maar als je bij een ander ziet dat penne er ook lekker bij zijn, wat houd je tegen?

Het is een rare metafoor maar als je het zo bekijkt is geloof helemaal geen strijd en slaan die hokjes eigenlijk nergens op. Jij kan toch met je pasta ook bij iemand aan tafel gaan zitten die aardappelen eet. Je krijgt dan een gesprek over dat die andere persoon ooit pasta heeft geprobeerd maar het hem niet zo smaakte.

Geloven en laten geloven

Acceptatie is het sleutelwoord voor deze kwestie. God is niet 1 iets, God is voor iedereen anders en of het nou God heet of Allah of Boeddha, we scheppen allemaal ons eigen bordje op en gaan gezellig bij elkaar aan tafel zitten. Keuzes zijn niet altijd nodig en grijs is helemaal het nieuwe zwart (of wit) 😉

4 REACTIES

 1. God is de LIEFDE. en iedere religie is anders. maar religie heeft niks te maken met God zelf de religie… dus je geloof… is de manier waarop je aan God laat zien hoe veel je van hem houd. God is de positieve energie juist. en die word ook wel in de oostelijke landen Yang genoemd. en het kwaad/ de duivel (zoals de christenen zeggen) is juist Yin…
  Ik ben zelf ook Rooms-katholiek, maar ik laat ook gewoon ieder geloof in z'n normen en waarden. want hun laten met HUN religie zien dat ze óók van God houden. net als ik met MIJN religie laat zien dat ik van God houd. En God is niet in een hokje te plaatsen, wat geloof en mensheid betreft; God is maar 1 ding… en dat is de liefde: laat de natuur groeien en bloeien en voeden en stralen etc/ brengt nieuwe dieren en mensen ter wereld, en laat dát weer groeien/ en laat de mensen lief zijn voor elkaar/ en zorgt dat alles en iedereen, hoe dan ook, gevoed wordt… Dat is God!
  En trouwens: God heeft de duivel ook nodig… ofwel; het goede heeft ook 't kwade nodig… want zonder de duivel (het slechte) zou het LOT niet bestaan! God en de duivel (om 't maar ff op de christelijke manier te zeggen) zijn dus ook een team. en daarom hebben ze het goede en kwade (vroeger in China) de Yin-Yang genoemd. En dat is eigenlijk óók weer God…!
  En daarom hebben alle religiën eigenlijk een ding gemeen: iedereen gelooft eigenlijk in het lot…
  Dus iedereen gelooft daarom onbewust, en op z'n eigen manier in God!!

 2. Je hebt het mooi beschreven.
  De bijbel spreekt niet de volledige waarheid, er zijn stukken uitgelaten of verdraaid omdat ze willen dat de mensen gaan geloven dat wat de schrijvers willen dat er geloofd wordt of dat ze denken dat mensen bepaalde dingen niet kunnen begrijpen. Ik heb gelukkig de boeken van Neale D. Walsch gevonden, dat is zo'n prettige manier van lezen over God, begrijpelijk en allesomvattend. Daarin zegt God bijvoorbeeld dat de duivel niet bestaat en dat je niet kan zondigen. De 10 geboden hij noemt het de 10 beloften van God. Steeds wil hij benadrukken dat God een ander woord voor Leven is. God wil wat jij wilt. De dingen zijn er of zijn er niet door het collectieve bewustzijn, dus hoe de mensen wel of niet ontwikkeld zijn.

 3. Ik geloof dat …..Op zich geen probleem, mooi juist dat iedereen zijn eigen geloof heeft. De problemen beginnen pas daar waar we de ander willen overtuigen van ons "GELIJK " Er is geen gelijk , het is jou geloof, jou kijk op…..En als jouw geloof zo zeker weten is , is het geen geloof meer…

 4. Alles is Energie,
  De bron ( Bewustzijn ) heeft geen vorm, en is niet iets.
  Om te kunnen bestaan heeft de bron iets bedacht en het een vorm gegeven.
  Deze is weer gegeven vanuit de gedachten en omschreven in elk geloof omdat dit nodig is om tot uitdrukking te kunnen komen.
  Wat zich dan ook hiervanuit ontstaat is dat we als mens een geloof hanteren, we dit uitdragen in ons bestaan.
  Elk geloof heeft zijn eigen uitdrukking vanuit de samenstelling waarin deze wordt omschreven, zoals de bijbel, koran, enz.
  Om het geloof of terug naar dat alles energie is, is dit eigenlijk een vorm van energie golven, ferquentie of anders gezegd, een eenheid vorm van verschillende trillingen.
  Deze samen stelling is dan ook de inhoudelijke bepaling die geldt, en wordt omschreven om een ander te verwijzen hoe te geloven en zich te gedragen.. Een ieder die hierin mee instemd sluit zich aan bij deze bestaan vorm.
  En om te kunnen verwijzen naar wie of wat dit vandaan komt is er een naam aan gehangen. God, Ala,enz. Dat het niet de bron wordt genoemd kan nou eenmaal niet omdat dat niet iets is, dus geen vorm om naar te verwijzen.
  Het geloof en de verwijzing hiervan doet een ieder vermoeden dat dit de waarheid is, en dat dit de liefde van de schepping is waardoor alles alleen op deze manier bedoeld is.
  Hierdoor ontstaat een verwijt naar andere vormen van het geloof, omdat er gedacht wordt dat hun geloof de enige echte is en al het andere niet.
  Uit liefde en geloof als dat dit de waarheid is, wil men de andere ook hiervan overtuigen.
  De angst dat dit ook de wereld kan en zal redden, zet aan tot het willen beeindigen van andere geloven.
  Zodra we beiden tegen elkaar zetten en de ander hiervan willenn overtuigen kan dit tot extreme situaties leiden.
  Leuk om nu dan ook eens te kijken naar het verhaal van de 3 wijzen Oosten, wat kwamen ze vertellen en waar verwijzen zei naar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in