Gronden
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Het is één van de eerste dingen die we leren zodra we ons enigszins op het ‘spirituele pad’ gaan begeven: gronden, ook wel aarden genoemd. We leren om een verbinding te leggen tussen ons basischakra of onze voeten en de aarde. We visualiseren wortels, buizen of koorden. We leren te werken met onze chakra’s, om te gaan met onze gevoeligheid en we gaan wellicht steeds verder het spirituele pad op. En dan komt er ineens iemand op ons pad die vraagt: ‘hoe is het eigenlijk met je aarding?’. En wij denken, ‘oh aarding, dat is van vroeger toen ik net begon’. Nee dus. Ik schrijf deze zinnen met een knipoog, aangezien ik door mijn eigen proces steeds maar weer ben geconfronteerd met het belang van goed gronden en aanwezig zijn in je lichaam en in het moment. Soms frustrerend, maar altijd waar. Inmiddels is het mijn vaste overtuiging dat gronding een doorgaand proces is en één van de mooiste dingen om te doen. Naarmate je spiritueel of persoonlijk groeit, is het noodzakelijk dat je gronding meegroeit.

Meer licht

Naarmate wij ons verder ontwikkelen kunnen we meer licht in ons lichaam dragen. Een groter deel van onze ziel, onze spirit kan zich in ons lichaam en energieveld bevinden. We kunnen met geen mogelijkheid onze volledige energie dragen in het lichaam dat we nu hebben, maar we kunnen wel meer en meer van ons licht, van onze energie in ons lichaam en energieveld brengen. Energie is echter altijd in beweging en heeft dus een plaats nodig om naar toe te kunnen gaan. De energie kan alleen je lichaam in komen als er een goede verbinding is met de aarde. Je wordt dan letterlijk een kanaal voor de energie die vanuit de kosmos via jou naar de aarde kan stromen. Is er geen of een beperkte verbinding met de aarde, dan kan de energie niet stromen en gaat het erg oncomfortabel aanvoelen. Hierop zal je hoger zelf dan besluiten om de energieaanvoer te verminderen om het niet te overweldigend te maken.Wat gebeurt er als je goed gegrond bent? Een goede gronding betekent dat je aanwezig bent in je lichaam en dat je een energetische verbinding hebt met de aarde via je basischakra en je voetchakra’s. Dat laatste is vaak wel in enige mate aanwezig, want dat is waar de meeste (meditatie)cursussen aan werken. Maar als je niet aanwezig bent in je lichaam kan je grondingskoord nog zo sterk, open en goed verbonden zijn, dan nog is het moeilijk om de energieën waar je dagelijks mee te maken krijgt van andere mensen en van je hoger zelf, te verwerken. Het is alsof je wel de apparatuur hebt maar niet in staat bent om op de ‘aan’-knop te drukken. Het is er wel, maar het werkt niet.Om daadwerkelijk een verbinding te kunnen zijn tussen de kosmos en de aarde, is het nodig om energetisch aanwezig te zijn in je lichaam. Een belangrijke manier om dat te bereiken is het je bewust worden van hoe je lichaam voelt en je intentie te zetten om je lichaam helemaal te vullen met je bewustzijn. Vanaf daar kun je dan je grondingskoord zonder problemen ‘aan’ zetten.Het mooie van dit volledige gronden is dat je volledig toegang hebt tot je eigen energie, toegang hebt tot je kracht en je wijsheid. Je staat letterlijk stevig in je schoenen. In deze situatie is het veel gemakkelijker om energieën, emoties en gedachten van anderen letterlijk langs of door je heen te laten glijden. Je bent niet zo snel uit balans te brengen.

17-Chakras
17-Chakras

Balans

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat wanneer ik uit balans ben, dat vrijwel altijd betekent dat ik energetisch niet meer volledig in mijn lichaam aanwezig ben. Vaak zweef ik ergens rond mijn hoofd, in gedachten die maar rondmalen maar die geen uitweg vinden. Logisch, want de uitweg die er is, de verbinding met de aarde, is vanaf daar niet bereikbaar. Als ik dit opmerk en mezelf bewust terug breng in mijn onderlichaam, ben ik in staat om mijn kracht weer te voelen. De gedachten die eerst levensgroot waren (ik zat er immers middenin), zijn nu gewoon gedachten die niet gegrond waren. Vanaf de nieuwe, gegronde situatie kan ik met een heldere blik naar de dingen kijken.

Ik realiseer me dat het proces van gronden en aanwezig zijn in je lichaam – en daarmee aanwezig zijn in het nu – een continu proces is. De gronding die vandaag goed is om mijn energie van nu te gronden, kan morgen ontoereikend zijn door de nieuwe energieën die beschikbaar zijn gekomen. In deze tijd waarin de veranderingen vrijwel dagelijks plaatsvinden en we heel snel onze vibratie verhogen en leren om meer van ons licht te dragen, is een continue ontwikkeling van onze gronding één van de meest ondersteunende dingen die we kunnen doen. Het geeft stabiliteit, stevigheid, en levensplezier. Immers, hoe fijn is het om stevig in jezelf te staan en alle chaotische dingen om je heen langs je heen te kunnen laten glijden?

Soms zijn er blokkades die ons verhinderen om volledig aanwezig te zijn. Door vervelende ervaringen in het verleden hebben sommigen geleerd dat het fijner is om buiten ons lichaam te zijn dan om in ons lichaam aanwezig te zijn. Of er is een tegenzin om te gronden omdat we eigenlijk niet of niet volledig op Aarde willen zijn. Het kan hier immers een harde werkelijkheid zijn in vergelijking met Thuis. Om ons volledige potentieel op aarde te manifesteren is het echter noodzakelijk om volledig te gronden. De weg daarnaartoe gaat via het volledig accepteren van het leven op Aarde. Het was een bewuste keuze van je ziel. Als je het verzet kunt helen, gaan er deuren open en word het leven hier misschien wel mooier dan je ooit had durven dromen.

Irene Langeveld

Een gratis grondingsmeditatie vind je op: https://irenelangeveld.nl/grondingsmeditatie

38 REACTIES

 1. Beste Irene en allen die gereageert hebben op het artikel.

  Na het artikel te hebben gelezen en de meeste reactie begrijp ik wat met gronden of aarden wordt bedoeld. Ook te term met beide benen op de grond staan gaat hier op.

  Ik reageer hier vanuit een heel ander perspectief en misschien wel de technische of natuurkundige kant van aarden.
  Het betreft fysiek aarden. Het fysiek met je lichaam contact maken met de aarde. Zoals met je blote voeten op het gras, modder, zand, stenen of in het zeewater of water van een vijver

  • <a href="#comment-249036" rel="nofollow">@Hindrik Jan Tilma</a>,
   De westerse mens is !helaas! niet fysiek niet meer in contact met de aarde.
   Door de technologische ontwikkelingen zijn er prachtige producten gemaakt waar wij veel plezier aan beleven, maar het heeft ook een keerzijde!
   Deze keerzijde is dat schoenzolen tegenwoordig van rubber of plastiek zijn. Schoenen met een leren zool hebben mogelijk een kunststof binnenzool, daarbij dragen we synthetische sokken of kousen. Hierdoor zijn we zelfs buiten op straat of in de natuur geïsoleerd van de aarde.
   Sterker nog we zijn 24/7 geïsoleerd van de aarde. Wat betekent dit?
   De aarde is een enorme elektrische energiebron en als de mens fysiek contact maakt met de aarde dan gaat er een elektronenstroom lopen vanuit de aarde in de mens. Dit heeft de mens nodig. De vrije elektronen zorgen er voor dat de honderden regelsystemen in het lichaam worden geoptimaliseerd. Praktisch gemeten; het bloed wordt dunner, het geeft een betere doorbloeding en ontstekingen worden snel/sneller hersteld. Dit is slechts één voorbeeld. Zo zijn er nog vele te noemen.
   Terug naar het 24/7 geïsoleerd zijn van de aarde betekent dat we ook in huis, op school, kantoor, werkplaats, winkel of fabriek geen fysiek contact maken met de aarde. Dit is ook een gevolg van de prachtige technologische ontwikkelingen. zo zijn er mooie vloerbedekkingen ontwikkeld zoals synthetische vloerbedekking, vinyl, laminaat, parket, houten en kurk vloeren enz. Al deze materialen zijn isolatoren. Ze geleiden geen stroom. Zo ook onze meubels waar we op zitten.
   De bedden waar we op slapen zijn tegenwoordig uiterst comfortabel, maar de matrassen zijn van centimeters dikke schuim. Dus ook tijdens het slapen zijn we geïsoleerd van de aarde.

   In de meer dan tien jaar nadat fysieke aarding is herontdekt in Amerika zijn er al vele wetenschappelijke studies gedaan. Met name de vraag waarom is het van belang dat wij mensen fysiek in contact moeten zijn met de aarde. Dat is door wetenschappelijk onderzoek meer en meer bekend geworden.
   De wetenschappers benoemen aarding (Earthing) nu tot een van de primaire levensbehoeften.
   Toen ik tijdens het zoeken naar een bepaald onderwerp op de webiste ‘earthinginstitute.net terecht kwam trof ik daar de eerste pagina’s van het boek over aarding aan. Dit heb ik direct besteld en ben het gretig gaan lezen. Inmiddels geef ik nu lezingen over het onderwerp, omdat ik de mensen ervan bewust wil maken hoe belangrijk fysiek contact met de aarde is. Ik vertel het aan iedereen die het maar horen wil.
   Door een overzicht van een behoorlijk aantal chronische ziekten die in relatie worden gebracht met het ontstaan er van door ontstekingen (Inflammation is het buzzword) kan ik niet anders dan een relatie te maken met het hoge percentage van chronisch zieken die Nederland telt. Het RIVM geeft aan dat er in 2013 5,3 Miljoen chronische zieken zijn geregistreerd. Dat betekent bijna een derde van de Nederlandse bevolking. Daar ben ik van geschrokken en misschien schrikt u daar nu ook van. Het percentage neemt nog meer toe en wij er niets aan doen dan wordt het nog erger. Wat te denken aan de kostenpost van 22,5 Miljard voor deze chronische zieken.
   Wanneer we als baby t/m de volwassenheid 24/7 geïsoleerd zijn van de vrije (gratis) elektronen uit de aarde, dan gaat er vroeg of laat iets verkeerd.
   Een van de laatste ontdekkingen is dat als wij fysiek met de aarde in contact zijn, dan heeft de laagfrequente elektromagnetische straling van het energie geen vat meer op ons, omdat deze energie naar de aarde wordt afgevloeid. Hoe het zit met de hoogfrequente straling van mobile telefoons, WiFi e.d. dat weet ik nog niet en dat is een actiepunt van mij.
   Overdag en snachts aarden kan nu met hulpmiddelen (ook een technologische ontwikkeling) als gevolg van de problemen die de westerse mens heeft met fysiek aarded. Je gaat niet (meer) op je blote voeten over straat of naar een winkel of naar je werk. Dat is ook gevaarlijk geworden met de verontreinigingen op straat.
   We kunnen met deze wetenschap alleen maar meer respect hebben voor de Schepper van de aarde die alles wat we nodig hebben daarin heeft aangebracht.

   Hindrik Jan Tilma

 2. Ik gebruik voor het gronden vaak ook andere energie, zoals dat van stenen. Ben namelijk gevoelig voor energie, dus als ik de juiste steen kies, heb ik minder moeite mijzelf in balans te houden.

  Enkel wat u beschreef klopt erg voor mij, ik krijg nooit een goed gevoel als ze zeggen ,visualiseer. Mijn gedachten zijn dan, Amehoela! Dat is niet in mijn kracht staan! En vaak vind ik het dan handiger mijn eigen manier te gebruiken.

  Ook kan ik wel eens een energie vragen om hulp, ze houden er van om mij dingen te leren, zo zijn er een paar die elke zo veel maanden even hallo komen zeggen, wat uitleg geven over mijn pad of dat van anderen, en dan weer gaan.

  Ik heb er nu eentje bij zitten die mij in een van de groei processen bij staat. Hij helpt mij te leren wat ik kan en hoe ik het mag gebruiken. Ook leert hij mij hoe de mens qua gedrag in elkaar zit.
  "Als het kind de vrede niet in zichzelf kent, kan het kind de vrede ook niet uitdragen, en kan er geen vrede op aarde worden bewerkstelligd."
  Dat zijn vaak zijn woorden.

  Op mijn negende had ik hem ook al wel eens op bezoek, dan liet hij mij vooruitblikken zien, horen en voelen, die dan weken later gebeurden, maar nooit heeft hij mij lastig gevallen of verkeerd behandeld. Altijd vrolijk, liefdevol en met geduld.

  Wat ik opmerk is dat hun altijd over "Broeders" praten, en daar erg vrolijk en liefdevol over zijn, ook erg puur. Terwijl wij de mens, niet iedereen als gelijke zien…

  Lichtstraal.

 3. Hoi Irene,
  Het is erg fijn om jouw schrijfsels te lezen en daar elke dag een stukje gezonder van te worden, zowel geestelijk als lichamelijk.
  Dank je wel.
  Petra.

 4. Heeeel mooi lieve Irene!!!

  Ik ben blij dat ik jou heb leren kennen. Ik krijg nog steeds alle tips en meditaties binnen van jou en als ik de meditaties gedaan heb voel ik me zo sterk en krachtig.
  Sommige meditaties doe ik ook vaker. Heel mooi en waardevol. Het lukt me ook steeds beter om gewoon het gehele leven als een meditatie te zien en ervaren. Mocht ik soms nog even wegvliegen, even bewust ademen en dan ben je weer in het hier en nu gegrond met beide benen op de grond.
  Dank je wel hiervoor!!!!

  dikke knuffel sabine

  • <a href="#comment-20236" rel="nofollow">@sabine</a>,

   Dankjewel Sabine, voor je support & enthousiasme!

   Inderdaad, het hele leven als meditatie. Bedankt voor deze 'reminder'! 🙂

   Liefs,
   Irene

 5. Lief hoe blij iedereen met dit blog is.
  Sinds nieuwjaar en omdat het nog nietvriest ben ik veel aan het wandelen en tuinieren gegaan.
  Blijkbaar grond ik mijzelf altijd onbewust want ik heb een "harde" loop.
  Ik stamp met lopen zodat de kopjes op tafel rammelen.

  • <a href="#comment-20229" rel="nofollow">@Petra</a>,

   daar moest ik toch wel om lachen 🙂

   ik loop/wandel zelf ook veel de laatste tijd, het begint een (goede) gewoonte te worden en het is heerlijk om te gronden én het hoofd leeg te krijgen!

 6. Dankje Irene 🙂

  ''…via het volledig accepteren van het leven op Aarde. Het was een bewuste keuze van je ziel. Als je het verzet kunt helen, gaan er deuren open en word het leven hier misschien wel mooier dan je ooit had durven dromen.''

  Heel erg mooi gezegd en zeker een uitdaging!
  Uit eigen ervaring weet ik dat het accepteren niet gelijk kan en gaat maar stapje bij beetje en inderdaad het leven wordt daardoor steeds mooier 🙂

  Liefs Anne

  • <a href="#comment-20207" rel="nofollow">@Anne</a>,
   het is inderdaad een hele reis. Stapje voor stapje, dan komen we er vanzelf en wordt die acceptatie steeds dieper en mooier…

   Dank voor je reactie!

   Liefs
   Irene

 7. Heel verhelderend om zo duidelijk uitgelegd te krijgen waarom het belangrijk is om te "aarden". Het sluit aan op wat ik er tot nu toe van begrijp.

  Maximaal aanwezig zijn om een verbinding tussen de kosmos en de aarde te vormen. Prachtig!
  M'n grootste verlangen en tegelijk m'n grootste opgave.

  Dit artikel steunt me om vast te blijven houden aan dat verlangen en door te gaan met het opruimen van blokkades die ik nog (een beetje) koester.

  Dank je voor het verwoorden van je inzichten, Irene!!!

  Jitske

  • <a href="#comment-20193" rel="nofollow">@jitske</a>, wat mooi, dankjewel voor het delen!

   Hebben die blokkades te maken met het hier niet (helemaal) willen zijn, of met iets anders? Zou je dat willen delen? (je mag me ook altijd emailen via m'n website)

   Warme groet,

   Irene

   • <a href="#comment-20196" rel="nofollow">@Irene Langeveld</a>,
    De spijker op z'n kop, Irene.

    Ik ben een Indigo van de jaren '50 en ik zeg tegen m'n kinderen voor de 'grap' weleens dat foto's van die tijd zwart-wit zijn omdat alles toen grijs was.
    Sinds ruim een jaar weet ik dat ik als baby echt geprobeerd heb om m'n lichaam te verlaten, omdat m'n opdracht me onmogelijk leek. Het 'dood' willen zijn is heel lang mijn idee van een 'oplossing' geweest in moeilijke situaties. Ik haatte m'n lichaam eigenlijk van kind af aan, dus is het wel een weg geweest om bij bewust aarden te komen en daar zijn nog wel dingen in op te helderen.

    Toch is het licht altijd sterker geweest en kan ik nu steeds meer zien dat het (een deel) van m'n taak is of was om dat vlammetje brandend te houden, te koesteren en te proberen daar meer ruimte voor te maken. Nu kan ik blij zijn met hoe m'n leven is gelopen en dat ik kan zien dat er altijd hulp en steun is geweest, van mensen en van engelen.

    Iets in je vraag raakte me om te durven of kunnen reageren.

    Dank je, Irene, voor je liefde en je licht!

    Warme groet,
    Jitske

    • <a href="#comment-20201" rel="nofollow">@jitske</a>,

     wauw, dankjewel voor je reactie. Het is een hele reis en het voelt alsof je al heel ver bent!

     Heel mooi. Dankjewel voor het delen!

 8. Omdat ik tijdens het wandelen veel met andere dingen bezig ben volg ik mijn voeten-links/rechts-. Op een gegeven moment merk je dat het ineens-rechts/links- is geworden en dan ben je weerbij de les. Mij helpt het goed te aarden.

 9. Ja, elke fysieke activiteit is automatisch aardend: sporten, dansen, yoga maar ook wandelen of tuinieren zijn activiteiten die je helpen meer in je lichaam te komen.

  Even stampen op de grond wil ook nog wel eens helpen 😉

  Als je via meditatie wilt gronden zoals ik in dit artikel beschreef, kun je op mijn website gratis een grondingsmeditatie beluisteren of downloaden: http://irenelangeveld.nl/gratis-grondingsmeditatie/

  Veel mensen gebruiken deze meditatie dagelijks – anderen laten op den duur de geleide meditatie los en doen het zelf.

  Sommige mensen zijn trouwens van nature goed geaard en hoeven er dus niet of nauwelijks moeite voor te doen, anderen zijn van nature energetische 'zwevers' en moeten elke dag bewust gronden om zichzelf in balans te houden. Da's een persoonlijk verschil & karaktertrek waar je vrij weinig aan verandert 🙂

  Hoop dat dit helpt, bedankt voor al jullie reacties!

 10. Wat mij goed helpt om te aarden is nordic walken en yoga. Je doet dit met je volle bewustzijn en houdt mij in verbinding. 🙂

 11. Erg interessant om te lezen, maar, gronden, aarden, ik heb het nog nooit gedaan.
  Of misschien onbewust.
  Toch zit ik goed in mijn hedendaagse velletje en sinds ik lid van deze site ben en steeds meer leer over mijzelf en het hogere begrijp ik mijn eigen gevoelens ten opzichtevan anderen en nare situaties steeds beter.
  Gronden schijnt toch etgbelangrijk te zijn, kan iemand mij een tip geven hoe?
  Et is vast hier wel eens over geschreven.

  Vroeger, na mijn eerste reïncarnatiedroom was ik in contact met het licht, ik zag het elke dag. Tot het langzaam wegvaagde.
  Ik doe nu regelmatig meditatie oefeningen en krijg het licht weer terug.
  Mooier, beter, sterker.
  Dat komt vast omdat zoveel lieve medevoelende hoogbegaafden ons laten meedelen in hun wereld.
  Dank jullie wel hiervoor,
  Met liefdevolle omhelzing en kusjeop de wang,
  Petra

 12. @Joyce, heel mooi wat Marla zegt. Als we geaard zijn hebben we toegang tot al onze kracht en veiligheid. Er is echter vaak een deel van ons dat gelooft dat het hier niet veilig is. Dit is wellicht het gevolg van een overlevingsstrategie uit vorige levens. Op het moment dat je dat deel kunt helen, wordt het veel gemakkelijker om te aarden. Hoe doe je dat? Daar zijn denk ik heel veel manieren voor. Je kunt met je kleine 'bange deel' werken zoals je met je innerlijk kind kunt werken. Je kunt het een veilig thuis bieden. Waarschijnlijk zit er ook een stukje wantrouwen, in die zin dat je misschien op een bepaald niveau jezelf niet vertrouwt dat je een veilige omgeving voor jezelf kunt scheppen. Ook dat kun je helen door te verbinden met je grote/goddelijke zelf en vanuit daar liefde en begrip te sturen naar je angsten/wantrouwen/wat het ook is.

  Het werken met het gevoel van veiligheid is denk ik het belangrijkste. Het besef dat wij onze eigen veilige ruimte kunnen creëren, ongeacht wat er om ons heen gebeurt. Dan ontstaat er bijna als vanzelf een betere aarding en is het makkelijker om aanwezig te zijn in je lichaam en in het nu.

  Ik ben van plan om een aantal meditaties op te gaan nemen die helpen bij dit proces van volledig mens-zijn. Want het is zo mooi als je hier helemaal aanwezig kunt zijn!

  • <a href="#comment-5803" rel="nofollow">@Irene Langeveld</a>,

   Dank je wel Irene, voor je mooie artikel 🙂 . Ook je toevoeging hierboven heb ik veel aan.

   Je schrijft: " Waarschijnlijk zit er ook een stukje wantrouwen, in die zin dat je misschien op een bepaald niveau jezelf niet vertrouwt dat je een veilige omgeving voor jezelf kunt scheppen. "

   Ik vind dat zo'n mooie zin van je. Je kan inderdaad aan de slag met gronden, en koorden, en kleuren in je aura doen etc., maar al dat lijkt inderdaad niet heel erg veel te helpen, wanneer je überhaupt moeite hebt om In je lichaam te zijn en hier op aarde te zijn. Dus dan moet je inderdaad daar eerst mee aan de slag. En oorzaken liggen natuurlijk in de jeugd en in andere tijden, maar om die ervaringen/herinneringen los te laten en vrij daarvan te zijn in het hier en nu, pff, ben benieuwd wat voor een vrijheid dat zal zijn 🙂 . Wat jij schrijft hierboven vind ik dan ook zo'n ware zin! Want uiteindelijk is Al dat weg. En is het in het hier en nu redelijk veilig en lang niet zo moeilijk als toen, alleen inderdaad precies dat vertrouwen waar je over schrijft, of het gebrek aan vertrouwen dat je inderdaad voor jezelf een veilige omgeving kan creëeren op deze plek.. d'r zit zoveel waarheid in die zin van je. Dus ja, dan ook weer eerst leren/kijken hoe dat vertrouwen op te gaan bouwen in je eigen capaciteiten om een veilig en vreugdevol leven te gaan creëeren/kunnen ervaren.

   Dus dank je wel voor je toevoeging, Irene, 't is fijn om eens iemand hier over te horen, zeg maar, want je hoort zoveel over gronden en aura's en kleuren, en jezelf beschermen etcetera, 't is fijn om ook eens te lezen over dat die aarding uiteindelijk ook begint bij het te durven aarden bij jezelf, met jezelf, voor jezelf. Daar lijkt je leven als volwassene namelijk bij te vallen of staan. Dus dank, Irene 🙂

   Veel liefs, Susanne

   • <a href="#comment-20087" rel="nofollow">@Susanne</a>, dankjewel, je woorden raken me.

    Ja, het begint bij jezelf en bij het durven/willen/kiezen hier te zijn, en het willen & kunnen creëren van een veilige plek voor jezelf. En dan van daaruit de wereld in gaan 🙂

    Ik ben op dit moment een artikel aan het schrijven over 'kiezen om hier te zijn', dat gaat precies daarover. Zit nog in de bewerk-fase, dus wordt vervolgd…

    Ik wens je het allerbeste toe in jouw 'reis'!

    • <a href="#comment-20119" rel="nofollow">@Irene Langeveld</a>,

     Hoi Irene,

     Dank voor je lieve reactie 🙂 .

     Ik ben heel erg benieuwd naar je artikel!! No presure though.. 🙂 'Kiezen om hier te zijn' , wauw, precíes, exact waar ik nu momenteel mee bezig ben. Nah ja, in die zin, hahaha, ik ben hier nu al een tijd ;), aanstaande zondag 35 jaar om precies te zijn, maar het hier Zijn, wauw, is even de opdracht, zeg maar :0 . Dus ik ben héél benieuwd naar je artikel! 🙂 . Zo fijn om hier over te mogen lezen! En om ook erkenning en dergelijke te lezen, zeg maar.
     Dus lieve Irene, dank alvast 🙂 , but no hurry, of course 😉 .

     Veel liefs, Susanne

     P.S. Ik wens ook heel veel moois toe in jouw reis! 🙂

 13. Dank je voor het delen …
  Ik zou graag willen weten hoe je je hier goed bewust van kunt worden en BLIJVEN!
  Ik weet dat aarding essentieel is, maar ik 'vergeet' en ben niet conseqent om er bewust mee bezig te gaan …
  Omdat ik nog steeds niet echt kan incarneren, me nog steeds niet veilig voel hier op aarde.
  Maar ik wil wel!
  Ik wil doen waar ik voor gekomen ben!
  Maar hoe aandachtig te worden wat aarding betreft?
  Tips, trucs, welkom!!

  Lieve groet,
  Joyce

  • @Joyce,

   Wat mij helpt is het besef te weten dat ik me veiliger voel zodra ik heb geaard! Dit probeer ik mij constant te herinneren. Zodra ik heb geaard heb ik minder angsten en ben ik zelfverzekerder. Als ik dit elke dag aan mijzelf herinner begin ik onmidelijk met aarden en voel ik het verschil elke dag opnieuw!

   • @Joyce

    Wat trouwens ook helpt: ik heb er een gewoonte van gemaakt om te aarden zowel voor als na het mediteren. Ik merk dat ik dan ook veel beter mijzelf kan concentreren tijdens de meditatie als ik eerst heb geaard.

  • @Joyce, nog een paar praktische tips:
   Neem 's ochtends de tijd om even te aarden, al is het maar een paar minuten op de rand van je bed. Het is dan gemakkelijker om daar gedurende de dag op terug te vallen. Momenten die je gemakkelijk kunt gebruiken om even met je aandacht naar je lichaam/aarding te gaan zijn bijvoorbeeld:
   – terwijl je staat te wachten;
   – terwijl je naar het kopieerapparaat loopt (ik noem maar wat, dat kan natuurlijk van alles zijn);
   – even een korte adempauze terwijl je achter de computer zit, voordat je iets nieuws begint;
   – in de auto voordat je de auto start;

   Dit zijn een paar voorbeelden van korte momenten die je zou kunnen benutten om je bewust te worden van jezelf. Iedereen kan vast voor zichzelf nog wel een paar van dat soort momenten ontdekken. Elk moment is er één 🙂

 14. Voor mij was het ook noodzakelijk dit blog te lezen… Ik was weer erg uit balans en toen ik weer begon te aarden merkte ik aan zoveel dingen verschil. Ik ben weer zelfverzekerd in mijn werk, ik heb minder behoefte aan snoepen, ik voel meer tijdens meditaties en mijn emoties zijn minder wisselend. Ook mensen reageren weer anders op mij, positiever. Het maakt zó een groot verschil. Ik wil nooit meer vergeten hoe belangrijk het is om te aarden.

  • Aanvulling:

   Ik besloot vrijdag opeens om weer eens te aarden waarna ik het verschil voelde en gisteravond las ik dit blog.

 15. Goh Irene, dit is precies wat ik nodig had om te lezen en me weer te realiseren!
  Ik 'zit' er middenin en ben aan het leren volledig energetisch in mijn lichaam aanwezig te Zijn. Voor mij best een klus.
  Dank je wel!
  Big Hug, LIane ♥

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in