Home Hooggevoeligheid Gronden – een nieuw licht op spirituele basisvaardigheden

Gronden – een nieuw licht op spirituele basisvaardigheden

Gronden

Het is één van de eerste dingen die we leren zodra we ons enigszins op het ‘spirituele pad’ gaan begeven: gronden, ook wel aarden genoemd. We leren om een verbinding te leggen tussen ons basischakra of onze voeten en de aarde. We visualiseren wortels, buizen of koorden. We leren te werken met onze chakra’s, om te gaan met onze gevoeligheid en we gaan wellicht steeds verder het spirituele pad op. En dan komt er ineens iemand op ons pad die vraagt: ‘hoe is het eigenlijk met je aarding?’. En wij denken, ‘oh aarding, dat is van vroeger toen ik net begon’. Nee dus. Ik schrijf deze zinnen met een knipoog, aangezien ik door mijn eigen proces steeds maar weer ben geconfronteerd met het belang van goed gronden en aanwezig zijn in je lichaam en in het moment. Soms frustrerend, maar altijd waar. Inmiddels is het mijn vaste overtuiging dat gronding een doorgaand proces is en één van de mooiste dingen om te doen. Naarmate je spiritueel of persoonlijk groeit, is het noodzakelijk dat je gronding meegroeit.

grondenNaarmate wij ons verder ontwikkelen kunnen we meer licht in ons lichaam dragen. Een groter deel van onze ziel, onze spirit kan zich in ons lichaam en energieveld bevinden. We kunnen met geen mogelijkheid onze volledige energie dragen in het lichaam dat we nu hebben, maar we kunnen wel meer en meer van ons licht, van onze energie in ons lichaam en energieveld brengen. Energie is echter altijd in beweging en heeft dus een plaats nodig om naar toe te kunnen gaan. De energie kan alleen je lichaam in komen als er een goede verbinding is met de aarde. Je wordt dan letterlijk een kanaal voor de energie die vanuit de kosmos via jou naar de aarde kan stromen. Is er geen of een beperkte verbinding met de aarde, dan kan de energie niet stromen en gaat het erg oncomfortabel aanvoelen. Hierop zal je hoger zelf dan besluiten om de energieaanvoer te verminderen om het niet te overweldigend te maken.Wat gebeurt er als je goed gegrond bent? Een goede gronding betekent dat je aanwezig bent in je lichaam en dat je een energetische verbinding hebt met de aarde via je basischakra en je voetchakra’s. Dat laatste is vaak wel in enige mate aanwezig, want dat is waar de meeste (meditatie)cursussen aan werken. Maar als je niet aanwezig bent in je lichaam kan je grondingskoord nog zo sterk, open en goed verbonden zijn, dan nog is het moeilijk om de energieën waar je dagelijks mee te maken krijgt van andere mensen en van je hoger zelf, te verwerken. Het is alsof je wel de apparatuur hebt maar niet in staat bent om op de ‘aan’-knop te drukken. Het is er wel, maar het werkt niet.

meditatie-aarden-gronden meOm daadwerkelijk een verbinding te kunnen zijn tussen de kosmos en de aarde, is het nodig om energetisch aanwezig te zijn in je lichaam. Een belangrijke manier om dat te bereiken is het je bewust worden van hoe je lichaam voelt en je intentie te zetten om je lichaam helemaal te vullen met je bewustzijn. Vanaf daar kun je dan je grondingskoord zonder problemen ‘aan’ zetten.Het mooie van dit volledige gronden is dat je volledig toegang hebt tot je eigen energie, toegang hebt tot je kracht en je wijsheid. Je staat letterlijk stevig in je schoenen. In deze situatie is het veel gemakkelijker om energieën, emoties en gedachten van anderen letterlijk langs of door je heen te laten glijden. Je bent niet zo snel uit balans te brengen.

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat wanneer ik uit balans ben, dat vrijwel altijd betekent dat ik energetisch niet meer volledig in mijn lichaam aanwezig ben. Vaak zweef ik ergens rond mijn hoofd, in gedachten die maar rondmalen maar die geen uitweg vinden. Logisch, want de uitweg die er is, de verbinding met de aarde, is vanaf daar niet bereikbaar. Als ik dit opmerk en mezelf bewust terug breng in mijn onderlichaam, ben ik in staat om mijn kracht weer te voelen. De gedachten die eerst levensgroot waren (ik zat er immers middenin), zijn nu gewoon gedachten die niet gegrond waren. Vanaf de nieuwe, gegronde situatie kan ik met een heldere blik naar de dingen kijken.

17-Chakras
17-Chakras

Ik realiseer me dat het proces van gronden en aanwezig zijn in je lichaam – en daarmee aanwezig zijn in het nu – een continu proces is. De gronding die vandaag goed is om mijn energie van nu te gronden, kan morgen ontoereikend zijn door de nieuwe energieën die beschikbaar zijn gekomen. In deze tijd waarin de veranderingen vrijwel dagelijks plaatsvinden en we heel snel onze vibratie verhogen en leren om meer van ons licht te dragen, is een continue ontwikkeling van onze gronding één van de meest ondersteunende dingen die we kunnen doen. Het geeft stabiliteit, stevigheid, en levensplezier. Immers, hoe fijn is het om stevig in jezelf te staan en alle chaotische dingen om je heen langs je heen te kunnen laten glijden?

Soms zijn er blokkades die ons verhinderen om volledig aanwezig te zijn. Door vervelende ervaringen in het verleden hebben sommigen geleerd dat het fijner is om buiten ons lichaam te zijn dan om in ons lichaam aanwezig te zijn. Of er is een tegenzin om te gronden omdat we eigenlijk niet of niet volledig op Aarde willen zijn. Het kan hier immers een harde werkelijkheid zijn in vergelijking met Thuis. Om ons volledige potentieel op aarde te manifesteren is het echter noodzakelijk om volledig te gronden. De weg daarnaartoe gaat via het volledig accepteren van het leven op Aarde. Het was een bewuste keuze van je ziel. Als je het verzet kunt helen, gaan er deuren open en word het leven hier misschien wel mooier dan je ooit had durven dromen.

27 REACTIES

 1. Ik ontdekte, dat ik vaak zo graag wil, dat ik zelf al teveel tegemoet kom aan wat juist aan mij tegemoet wil komen.

 2. Als het moeilijk is om te accepteren dat je ziel deze weg heeft gekozen, weet dan dat je helpers hebt. Engelen, gidsen, natuurwezens. En soms kan het heloen een vraag die begint met: waarom…? te transformeren naar: blijkbaar is het zo dat… (deze situatie zich zo voordoet)…, hoe ga ik nu verder? Welk vermogen wordt er van mij gevraagd om hiermee om te gaan? En een helper aanroepen om je daarin bij te staan.
  Ik spreek uit eigen ervaringen. ❤️

 3. Lief hoe blij iedereen met dit blog is.
  Sinds nieuwjaar en omdat het nog nietvriest ben ik veel aan het wandelen en tuinieren gegaan.
  Blijkbaar grond ik mijzelf altijd onbewust want ik heb een “harde” loop.
  Ik stamp met lopen zodat de kopjes op tafel rammelen.

 4. Dankje Irene 🙂

  ”…via het volledig accepteren van het leven op Aarde. Het was een bewuste keuze van je ziel. Als je het verzet kunt helen, gaan er deuren open en word het leven hier misschien wel mooier dan je ooit had durven dromen.”

  Heel erg mooi gezegd en zeker een uitdaging!
  Uit eigen ervaring weet ik dat het accepteren niet gelijk kan en gaat maar stapje bij beetje en inderdaad het leven wordt daardoor steeds mooier 🙂

  Liefs Anne

 5. @Irene Langeveld,
  De spijker op z’n kop, Irene.

  Ik ben een Indigo van de jaren ’50 en ik zeg tegen m’n kinderen voor de ‘grap’ weleens dat foto’s van die tijd zwart-wit zijn omdat alles toen grijs was.
  Sinds ruim een jaar weet ik dat ik als baby echt geprobeerd heb om m’n lichaam te verlaten, omdat m’n opdracht me onmogelijk leek. Het ‘dood’ willen zijn is heel lang mijn idee van een ‘oplossing’ geweest in moeilijke situaties. Ik haatte m’n lichaam eigenlijk van kind af aan, dus is het wel een weg geweest om bij bewust aarden te komen en daar zijn nog wel dingen in op te helderen.

  Toch is het licht altijd sterker geweest en kan ik nu steeds meer zien dat het (een deel) van m’n taak is of was om dat vlammetje brandend te houden, te koesteren en te proberen daar meer ruimte voor te maken. Nu kan ik blij zijn met hoe m’n leven is gelopen en dat ik kan zien dat er altijd hulp en steun is geweest, van mensen en van engelen.

  Iets in je vraag raakte me om te durven of kunnen reageren.

  Dank je, Irene, voor je liefde en je licht!

  Warme groet,
  Jitske

 6. @jitske, wat mooi, dankjewel voor het delen!

  Hebben die blokkades te maken met het hier niet (helemaal) willen zijn, of met iets anders? Zou je dat willen delen? (je mag me ook altijd emailen via m’n website)

  Warme groet,

  Irene

 7. Heel verhelderend om zo duidelijk uitgelegd te krijgen waarom het belangrijk is om te “aarden”. Het sluit aan op wat ik er tot nu toe van begrijp.

  Maximaal aanwezig zijn om een verbinding tussen de kosmos en de aarde te vormen. Prachtig!
  M’n grootste verlangen en tegelijk m’n grootste opgave.

  Dit artikel steunt me om vast te blijven houden aan dat verlangen en door te gaan met het opruimen van blokkades die ik nog (een beetje) koester.

  Dank je voor het verwoorden van je inzichten, Irene!!!

  Jitske

 8. Omdat ik tijdens het wandelen veel met andere dingen bezig ben volg ik mijn voeten-links/rechts-. Op een gegeven moment merk je dat het ineens-rechts/links- is geworden en dan ben je weerbij de les. Mij helpt het goed te aarden.

 9. @Irene Langeveld,

  Hoi Irene,

  Dank voor je lieve reactie 🙂 .

  Ik ben heel erg benieuwd naar je artikel!! No presure though.. 🙂 ‘Kiezen om hier te zijn’ , wauw, precíes, exact waar ik nu momenteel mee bezig ben. Nah ja, in die zin, hahaha, ik ben hier nu al een tijd ;), aanstaande zondag 35 jaar om precies te zijn, maar het hier Zijn, wauw, is even de opdracht, zeg maar :0 . Dus ik ben héél benieuwd naar je artikel! 🙂 . Zo fijn om hier over te mogen lezen! En om ook erkenning en dergelijke te lezen, zeg maar.
  Dus lieve Irene, dank alvast 🙂 , but no hurry, of course 😉 .

  Veel liefs, Susanne

  P.S. Ik wens ook heel veel moois toe in jouw reis! 🙂

 10. @Susanne, dankjewel, je woorden raken me.

  Ja, het begint bij jezelf en bij het durven/willen/kiezen hier te zijn, en het willen & kunnen creëren van een veilige plek voor jezelf. En dan van daaruit de wereld in gaan 🙂

  Ik ben op dit moment een artikel aan het schrijven over ‘kiezen om hier te zijn’, dat gaat precies daarover. Zit nog in de bewerk-fase, dus wordt vervolgd…

  Ik wens je het allerbeste toe in jouw ‘reis’!

 11. Ja, elke fysieke activiteit is automatisch aardend: sporten, dansen, yoga maar ook wandelen of tuinieren zijn activiteiten die je helpen meer in je lichaam te komen.

  Even stampen op de grond wil ook nog wel eens helpen 😉

  Als je via meditatie wilt gronden zoals ik in dit artikel beschreef, kun je op mijn website gratis een grondingsmeditatie beluisteren of downloaden: http://irenelangeveld.nl/gratis-grondingsmeditatie/

  Veel mensen gebruiken deze meditatie dagelijks – anderen laten op den duur de geleide meditatie los en doen het zelf.

  Sommige mensen zijn trouwens van nature goed geaard en hoeven er dus niet of nauwelijks moeite voor te doen, anderen zijn van nature energetische ‘zwevers’ en moeten elke dag bewust gronden om zichzelf in balans te houden. Da’s een persoonlijk verschil & karaktertrek waar je vrij weinig aan verandert 🙂

  Hoop dat dit helpt, bedankt voor al jullie reacties!

 12. Wat mij goed helpt om te aarden is nordic walken en yoga. Je doet dit met je volle bewustzijn en houdt mij in verbinding. 🙂

 13. Erg interessant om te lezen, maar, gronden, aarden, ik heb het nog nooit gedaan.
  Of misschien onbewust.
  Toch zit ik goed in mijn hedendaagse velletje en sinds ik lid van deze site ben en steeds meer leer over mijzelf en het hogere begrijp ik mijn eigen gevoelens ten opzichtevan anderen en nare situaties steeds beter.
  Gronden schijnt toch etgbelangrijk te zijn, kan iemand mij een tip geven hoe?
  Et is vast hier wel eens over geschreven.

  Vroeger, na mijn eerste reïncarnatiedroom was ik in contact met het licht, ik zag het elke dag. Tot het langzaam wegvaagde.
  Ik doe nu regelmatig meditatie oefeningen en krijg het licht weer terug.
  Mooier, beter, sterker.
  Dat komt vast omdat zoveel lieve medevoelende hoogbegaafden ons laten meedelen in hun wereld.
  Dank jullie wel hiervoor,
  Met liefdevolle omhelzing en kusjeop de wang,
  Petra

 14. @Irene Langeveld,

  Dank je wel Irene, voor je mooie artikel 🙂 . Ook je toevoeging hierboven heb ik veel aan.

  Je schrijft: ” Waarschijnlijk zit er ook een stukje wantrouwen, in die zin dat je misschien op een bepaald niveau jezelf niet vertrouwt dat je een veilige omgeving voor jezelf kunt scheppen. ”

  Ik vind dat zo’n mooie zin van je. Je kan inderdaad aan de slag met gronden, en koorden, en kleuren in je aura doen etc., maar al dat lijkt inderdaad niet heel erg veel te helpen, wanneer je überhaupt moeite hebt om In je lichaam te zijn en hier op aarde te zijn. Dus dan moet je inderdaad daar eerst mee aan de slag. En oorzaken liggen natuurlijk in de jeugd en in andere tijden, maar om die ervaringen/herinneringen los te laten en vrij daarvan te zijn in het hier en nu, pff, ben benieuwd wat voor een vrijheid dat zal zijn 🙂 . Wat jij schrijft hierboven vind ik dan ook zo’n ware zin! Want uiteindelijk is Al dat weg. En is het in het hier en nu redelijk veilig en lang niet zo moeilijk als toen, alleen inderdaad precies dat vertrouwen waar je over schrijft, of het gebrek aan vertrouwen dat je inderdaad voor jezelf een veilige omgeving kan creëeren op deze plek.. d’r zit zoveel waarheid in die zin van je. Dus ja, dan ook weer eerst leren/kijken hoe dat vertrouwen op te gaan bouwen in je eigen capaciteiten om een veilig en vreugdevol leven te gaan creëeren/kunnen ervaren.

  Dus dank je wel voor je toevoeging, Irene, ’t is fijn om eens iemand hier over te horen, zeg maar, want je hoort zoveel over gronden en aura’s en kleuren, en jezelf beschermen etcetera, ’t is fijn om ook eens te lezen over dat die aarding uiteindelijk ook begint bij het te durven aarden bij jezelf, met jezelf, voor jezelf. Daar lijkt je leven als volwassene namelijk bij te vallen of staan. Dus dank, Irene 🙂

  Veel liefs, Susanne

 15. @Joyce, nog een paar praktische tips:
  Neem 's ochtends de tijd om even te aarden, al is het maar een paar minuten op de rand van je bed. Het is dan gemakkelijker om daar gedurende de dag op terug te vallen. Momenten die je gemakkelijk kunt gebruiken om even met je aandacht naar je lichaam/aarding te gaan zijn bijvoorbeeld:
  – terwijl je staat te wachten;
  – terwijl je naar het kopieerapparaat loopt (ik noem maar wat, dat kan natuurlijk van alles zijn);
  – even een korte adempauze terwijl je achter de computer zit, voordat je iets nieuws begint;
  – in de auto voordat je de auto start;

  Dit zijn een paar voorbeelden van korte momenten die je zou kunnen benutten om je bewust te worden van jezelf. Iedereen kan vast voor zichzelf nog wel een paar van dat soort momenten ontdekken. Elk moment is er één 🙂

 16. @Joyce, heel mooi wat Marla zegt. Als we geaard zijn hebben we toegang tot al onze kracht en veiligheid. Er is echter vaak een deel van ons dat gelooft dat het hier niet veilig is. Dit is wellicht het gevolg van een overlevingsstrategie uit vorige levens. Op het moment dat je dat deel kunt helen, wordt het veel gemakkelijker om te aarden. Hoe doe je dat? Daar zijn denk ik heel veel manieren voor. Je kunt met je kleine 'bange deel' werken zoals je met je innerlijk kind kunt werken. Je kunt het een veilig thuis bieden. Waarschijnlijk zit er ook een stukje wantrouwen, in die zin dat je misschien op een bepaald niveau jezelf niet vertrouwt dat je een veilige omgeving voor jezelf kunt scheppen. Ook dat kun je helen door te verbinden met je grote/goddelijke zelf en vanuit daar liefde en begrip te sturen naar je angsten/wantrouwen/wat het ook is.

  Het werken met het gevoel van veiligheid is denk ik het belangrijkste. Het besef dat wij onze eigen veilige ruimte kunnen creëren, ongeacht wat er om ons heen gebeurt. Dan ontstaat er bijna als vanzelf een betere aarding en is het makkelijker om aanwezig te zijn in je lichaam en in het nu.

  Ik ben van plan om een aantal meditaties op te gaan nemen die helpen bij dit proces van volledig mens-zijn. Want het is zo mooi als je hier helemaal aanwezig kunt zijn!

 17. @Joyce

  Wat trouwens ook helpt: ik heb er een gewoonte van gemaakt om te aarden zowel voor als na het mediteren. Ik merk dat ik dan ook veel beter mijzelf kan concentreren tijdens de meditatie als ik eerst heb geaard.

 18. @Joyce,

  Wat mij helpt is het besef te weten dat ik me veiliger voel zodra ik heb geaard! Dit probeer ik mij constant te herinneren. Zodra ik heb geaard heb ik minder angsten en ben ik zelfverzekerder. Als ik dit elke dag aan mijzelf herinner begin ik onmidelijk met aarden en voel ik het verschil elke dag opnieuw!

 19. Dank je voor het delen …
  Ik zou graag willen weten hoe je je hier goed bewust van kunt worden en BLIJVEN!
  Ik weet dat aarding essentieel is, maar ik ‘vergeet’ en ben niet conseqent om er bewust mee bezig te gaan …
  Omdat ik nog steeds niet echt kan incarneren, me nog steeds niet veilig voel hier op aarde.
  Maar ik wil wel!
  Ik wil doen waar ik voor gekomen ben!
  Maar hoe aandachtig te worden wat aarding betreft?
  Tips, trucs, welkom!!

  Lieve groet,
  Joyce

 20. Aanvulling:

  Ik besloot vrijdag opeens om weer eens te aarden waarna ik het verschil voelde en gisteravond las ik dit blog.

 21. Voor mij was het ook noodzakelijk dit blog te lezen… Ik was weer erg uit balans en toen ik weer begon te aarden merkte ik aan zoveel dingen verschil. Ik ben weer zelfverzekerd in mijn werk, ik heb minder behoefte aan snoepen, ik voel meer tijdens meditaties en mijn emoties zijn minder wisselend. Ook mensen reageren weer anders op mij, positiever. Het maakt zó een groot verschil. Ik wil nooit meer vergeten hoe belangrijk het is om te aarden.

 22. Goh Irene, dit is precies wat ik nodig had om te lezen en me weer te realiseren!
  Ik ‘zit’ er middenin en ben aan het leren volledig energetisch in mijn lichaam aanwezig te Zijn. Voor mij best een klus.
  Dank je wel!
  Big Hug, LIane ♥

Mobiele versie afsluiten