Als je hooggevoelig bent kun je eigenlijk niet zonder een goede gronding. Maar juist áls je hooggevoelig bent, heb je vaak de neiging om uit je lichaam en uit je gronding te schieten.

Een goede gronding houdt in dat je aanwezig bent in je lichaam en dat je energetisch verbonden bent met de aarde via een energetische verbinding (een grondingskoord).

Zodra iets niet comfortabel aanvoelt, is het een natuurlijke reactie om energetisch je lichaam te verlaten en je gronding los te laten. Daardoor ben je niet meer helemaal aanwezig in je lichaam en niet meer verbonden met de aarde.

Slechte gronding heeft een aantal vervelende consequenties, namelijk:

1) Kwetsbaarheid

Als je niet goed gegrond bent, ben je je natuurlijke kracht en gecentreerdheid kwijt. Je bent veel kwetsbaarder en wordt makkelijker uit balans gebracht.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Vergelijk het met een boom: als je goed gegrond bent dan ben je net een grote, oude boom. Er moet wel een enorme storm opsteken om die boom om te blazen. In principe blijft de boom staan, beweegt misschien een beetje mee met de wind maar houdt zijn balans.

Als je niet goed gegrond bent ben je meer als een blad in de wind. Als er een klein windje opsteekt waai je al alle kanten uit. Er is geen basis, geen stevigheid, geen verankering. Je wordt heel snel uit balans gebracht en je kunt ook het gevoel hebben dat je in je hoofd ‘met alle winden meewaait’ omdat je niet stevig in jezelf staat.

Een goede gronding zorgt voor meer balans, zodat je letterlijk steviger in jezelf staat en minder kwetsbaar bent voor dat wat er om je heen én binnenin je gebeurt.

Gronding

2) Bescherming en andere energetische tools werken alleen met goede gronding

Als je hooggevoelig bent wil je je misschien af en toe kunnen afschermen voor dat wat je om je heen voelt. En hoewel ik ervan overtuigd ben dat je uiteindelijk geen bescherming nodig hebt (dat je zó stevig in jezelf kunt leren staan dat je alles om je heen kunt waarnemen en ook gelijk weer los kunt laten), het is wel fijn om te weten dat je je in noodgevallen altijd even kunt beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Daarvoor zijn vele oefeningen beschikbaar, bijvoorbeeld: jezelf in een buis of bol van wit licht hullen, een lijn in het zand trekken, een spiegel om je heen visualiseren…. Het maakt in principe niet uit welke oefening je gebruikt, als je maar iets vindt dat fijn voelt voor jou.

Maar….. al deze oefeningen werken alleen als je goed gegrond bent. Als je niet aanwezig bent in je lichaam kost het verschrikkelijk veel energie om die bescherming op te houden. Alsof je een zwaar schild moet dragen zonder dat je daar de kracht voor hebt.

Zonder gronding kun je jezelf maar heel even beschermen tegen energieën van buitenaf.

Mét gronding kun je aanwezig zijn in je lichaam en van daaruit een duidelijke grens creëren die aangeeft waar jij stopt en waar de ander begint. Met dat bewustzijn kun je door de meest hectische situaties bewegen en daarbij redelijk je balans bewaren. Het zal dan nog steeds wel intensief zijn, en na afloop is het belangrijk om goed tijd voor jezelf te nemen, maar je zult je veel minder overweldigd voelen.

En dat brengt me bij de derde reden waarom gronding zo essentieel is als je hooggevoelig bent:

3) Gronding is nodig om emoties en energieën van anderen los te kunnen laten

Als je hooggevoelig bent is het belangrijk dat je aan het eind van de dag (of liefst ook tussendoor) heel bewust loslaat wat niet van jou is.

Gedurende de dag kun je allerlei emoties en energieën oppikken van de mensen om je heen. Als je die niet loslaat, wordt het één grote brei en wordt het heel moeilijk om te weten wat jij eigenlijk zelf voelt. Je raakt dan de verbinding met jezelf kwijt.

Het loslaten van dat wat niet van jou is kun je doen door te visualiseren dat alle emoties en energieën van anderen van je af stromen, de aarde in. Je kunt ook werken met affirmaties, bijvoorbeeld: “Ik kies ervoor om alles los te laten wat niet van mij is”.

Maar…. dit werkt ook alleen als je goed gegrond bent. Als je niet verbonden bent met de aarde kunnen die emoties en energieën nergens naartoe en blijven ze om je heen hangen. Alleen als je goed in je lichaam zit kun je die verbinding met de aarde maken en loslaten wat niet van jou is.

Je gronding heb je dus nodig om je minder kwetsbaar te voelen, steviger in jezelf te staan, je te kunnen beschermen als dat nodig is en emoties en energieën van anderen los te laten. Dat is de reden waarom je er zoveel over leest. Het is écht essentieel als je hooggevoelig bent.

Ben jij hoogsensitief? Ontdek het met deze HSP test

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

31 REACTIES

 1. Ik wil heel graag iets delen, omdat ik heel graag Wil weten if mensen zich hierin herkennen.
  Ik zit hier heel erg mee & voel me de helft van de tijd ziek omdat ik er niet mee om kan gaan en niet kan afsluiten.Heb niemand in mijn omgeving die heldervoelend is enz.

  Het gaat om het volgende.Ik voel vaak aan als er iets negatiefs gaat gebeuren zoals; iemand voeld zich niet goed en dan vooral als het om mijn vader gaat pik ik het altijd op.
  Zelfs op het moment dat hij dan klachten heeft ,dan voel ik me ook vaak slecht .
  Het probleem is er is de afgelopen 2 jaar constant wat geweest omdat hij ernstig ziek was, moest hij een nieuwe lever.En omdat hij ziek was ,kreeg hij ook sneller klachten of moest hij weer naar het ziekenhuis.Maar ik voelde het soms een week van tevoren aan.Was dan ziekjes ,moe hitte aanvallen …enorme eet buien, ik verbrande heel veel energie.Kon me heel kwaad voelen…want ik voelde dat er wat met hem ging gebeuren..
  Droomde een week voordat we erachter kwamen dat hij iets mankeerde over hem..een soort nachtmerrie waarin hij vertelde dat hij wat had maar ze wisten niet wat.Dus ik belde in paniek mijn zus op en vroeg of het ok was en mijn moeder opgebeld.Een DAg later ( terwijl ik niks had gehoord dat er wat was) vertelde hij aan mij dat het niet OK was met de gezondheid..ik was helemaal van slag en vooral omdat ik een voorspellende droom had gehad en het aanvoelde dat er wat ging gebeuren met hem

  Herkend iemand dit? Ook als hij koorts had snachts werd ik ook wakker met soort koorts en spookte dan..precies op het moment dat hij dus wat had.Echt eng vind ik het allemaal.
  En heel vermoeiend…
  En uiteindelijk kreeg hij een nieuwe lever maar later bleken de galwegen niet goed.
  Toen kreeg hij een bericht dat hij opnieuw op de donor lijst moest.We gingen door Een hel…nog een keer alles doormaken..en had vooral pijn omdat ik het vreselijk vond voor mijn vader….
  Heel erg…
  En was verdrietig ook…en hij werd weer ziek..en
  Nu heeft hij een halfjaar wel een goede lever..maar tussen tijds ook paar x bacterie gehad en andere dingen omdat zijn weerstand enorm laag is door alle medicatie..afstotings medicijnen

  Hoe sluit je je af van aanvoelen van Een dierbare .
  Veel liefs willemien.

 2. Dat artikel is toch helemáááál niet van belang, nul en generlei waarde, een raadsel hoe het er is gekomen 😉

 3. mogge Robert 🙂

  Staat er toch een mooi artikel vandaag hier op Nieuwetijdskind.com geschreven door Niels Zwakhals!
  Moest ik toch meteen aan jou denken……..nee vraag me niet waarom 😉

  knuffeltje

 4. Zoals ik als zei Robert, wij staan er anders in en dat is okee 🙂 🙂

  Jaa greetings 🙂 en van mij dikke knuffel <3

 5. Hoi Sabine,
  .
  De enige die voor ontkrachting en onveilig bij zichzelf voelen… ben je zelf toch? Het kind dus. Een ouder triggert/versterkt enkel wat er in de basis al zit. Het gaat dus niet om het gedrag van de ouder, maar het gaat om (de binnenwereld van) het kind zelf. Kijk dus naar het kind als je wilt weten wat het effect van gedrag ouder op kind is.
  .
  Los van bovenstaande, waarom zou bescherming in deze context betekenen : ontkrachting, onveilig en angst? Waarom zou het niet gewoon een praktisch ding kunnen zijn? Zonder dat er angst of onveiligheid bij komt kijken 🙂 Of doe jij je kinderen ook maar geen jas aan als het koud is, want dat is angst en niet veilig voelen. 🙂 🙂 Jij geeft toch deze betekenis? En het kind hoeft deze betekenis er niet aan te geven, zoals ik al schreef.
  .
  Dus als we niet meer in ons hoofd zitten hoeven we niet meer te aarden?! 🙂 🙂
  .
  Ik denk dat ik als kind wel geholpen zou zijn als mijn ouders me zouden vertellen dat er zoiets bestaat als dat je gevoelens van anderen kunt voelen.
  .
  En ff praktisch : bij die hulpmiddelen is het niet mijn ervaring dat je dan niks meer voelt. Dat zou wat zijn!
  .
  Greetings maar weer, Robert 🙂

 6. Haiii Robert,

  Ik bedoelde wel indirect 🙂 🙂 😉

  Jij schrijft:
  Voordat een kind geboren is, heeft het al de nodige bagage meegenomen. Dus wat ze komen uitwerken, dragen ze al met zich mee. De kiezen daarvoor ook hun ouders uit. De ouders versterken/triggeren dan datgene wat ze al bij zich hebben. Het lijkt alsof het komt door de ouders, maar niets is minder waar. Dat wat ze willen komen uitwerken, wat ze reeds bij zich hebben, bepaald hoe bepaalde gebeurtenissen effect op hun hebben. Zo ontstaan alle creaties en herinneringsgevoelens hier op aarde.
  .
  Als een kind (bijna) niks te doen heeft op het gebied van vertrouwen, dan zal een onzekere ouder weinig effect op het kind hebben (geen trigger). Het is het kind waar het om gaat (thema, trigger), niet de ouders. Al zie je daar vanzelfsprekend overlap in, o.a. vanwege de reden die ik hierboven aangeef : kinderen kiezen ouders uit om bij te dragen aan hun thema. Het is zo mooi zoals het allemaal werkt!! 🙂

  Het is niet belangrijk waar het vandaan komt/hoe het is ontstaan/waar we als ziel voor hebben gekozen.
  Het feit is dat het er is!
  Als de ouders eerlijk naar zichzelf kunnen kijken en hun eigen emoties onder ogen kunnen komen zonder het te projecteren naar de buitenwereld is de eerste stap gezet.
  En dus ook voor hun kinderen…..het is een wisselwerking.

  Jij hebt idd niets gezegd over een ei van licht ter bescherming. 🙂
  Dit was een voorbeeld in het algemeen. Want veel mensen doen dit wel. N.m.i. ontkracht je het kind/volwassene hier juist mee. visualisatie is in deze een bescherming. Dus het is o.a. gebaseerd op angst, je niet veilig voelen anders zou je dat niet doen toch?

  Aarden is ook zo iets, op het moment kan het even helpen. Maar zolang de mens maar in het hoofd blijft dolen/piekeren/graven dan heeft het aarden ook maar een tijdelijke werking….

  Naar kinderen toe idem dito….je kan ze beter maar meteen vertellen hoe het zit 🙂 Dat het hun gevoelens/emoties zijn en niet die van de ander. Je kant ze beter leren hoe hier mee om te gaan i.p.v. hoe ze het weg kunnen drukken…..als je begrijpt wat ik bedoel 😉
  Je hebt natuurlijke verschillende vormen van omgaan met je gevoelens.
  En wij staan hier absoluut anders in en dat is ook prima hoor!

  knuffel Sabine

 7. Hoi Sabine,
  .
  Ik bedoel niet indirect 😉
  .
  Helemaal mee eens wat je zegt over dat je eerst jezelf dient te helpen om je kind te kunnen helpen.
  .
  Voordat een kind geboren is, heeft het al de nodige bagage meegenomen. Dus wat ze komen uitwerken, dragen ze al met zich mee. De kiezen daarvoor ook hun ouders uit. De ouders versterken/triggeren dan datgene wat ze al bij zich hebben. Het lijkt alsof het komt door de ouders, maar niets is minder waar. Dat wat ze willen komen uitwerken, wat ze reeds bij zich hebben, bepaald hoe bepaalde gebeurtenissen effect op hun hebben. Zo ontstaan alle creaties en herinneringsgevoelens hier op aarde.
  .
  Als een kind (bijna) niks te doen heeft op het gebied van vertrouwen, dan zal een onzekere ouder weinig effect op het kind hebben (geen trigger). Het is het kind waar het om gaat (thema, trigger), niet de ouders. Al zie je daar vanzelfsprekend overlap in, o.a. vanwege de reden die ik hierboven aangeef : kinderen kiezen ouders uit om bij te dragen aan hun thema. Het is zo mooi zoals het allemaal werkt!! 🙂
  .
  Ik heb geloof ik niks gezegd over een ei van licht visualiseren ter bescherming. Maar als jij daar de conclusie voor dat kind trekt dat het zichzelf daarmee ontkracht, niet veilig zijn e.d., dan gaat dat over wat JIJ daar onder verstaat, jouw overtuigingen. Jij vindt immers dat een kind zich onveilig voelt als je dat doet. Ik niet 🙂
  .
  Ik zeg : het effect wat het op het kind heeft, ligt volledig aan wat het kind zelf heeft meegebracht om uit te werken. Dat wat reeds in 'm zit wordt getriggerd.
  Daarbij vind ik er niets mis mee om de kind een aanreiking te geven om met zijn gevoelens om te gaan. Net zoals ik kan zeggen om even z'n vingers in de oren te doen als het geluid te hard is 🙂
  .
  Groetjes Robert 🙂

 8. Lieve Irene,

  Los van de reactie die ik net heb geplaatst, wil ik wel even kwijt dat jij een GEWELDIG PRACHTIG mens bent! ook bij jou heb ik een aantal sessies gehad wat mij weer dichter bij mijn WARE zelf heeft gebracht. En je schrijft zelf al in het artikel dat je zelf al weet dat bescherming niet nodig is.

  Dit is het proces waar men zich dan ook op dat moment in bevind en dit zijn dan ook hulpmiddelen voor dat moment. (tijdelijk hulpmiddel).

  Maar kinderen leren zo makkelijk en snel en zijn zeer flexibel. Als wij gewoon eerlijk zijn tegen hun wat wij voelen en waar wij nog in vastzitten of tegen aan lopen, moet je eens zien wat een verandering dat teweeg brengt bij hen. En hoe jong het kind ook is, maakt niet uit! Ze horen en begrijpen het heel goed! 🙂 Wij "denken" ze zijn te klein, ze snappen dat nog niet.
  Echt wel 🙂 🙂 Ze zitten gewoon in een omhulsel van 1 of 2 of 3 jarige leeftijd, of hoe oud dan ook. Maar ze begrijpen het prima! Het is energie uitwisseling, die pikken ze op.
  Dus lieve ouders ik hoop dat jullie dit begrijpen <3
  Wij willen allemaal uiteindelijk het beste voor onze kinderen, juist omdat we zoveel van hun houden!!!! Wij zijn de sleutel……

  dikke knuffel voor jou Irene <3 <3

 9. hee Robert,

  Gronding via de ouders krijgen Robert? Indirect wel….maar dan meer in de zin van de ouder is het voorbeeld van het kind! Hoe jij doet/handelt /gedraagt/omgaat met alles wat er gebeurt in het leven….zo zal het kind het ook gaan zien/beleven/ervaren/voelen.
  Dus wil je je kind helpen….help dan eerst jezelf.
  Jij bent de sleutel, de ouders zijn de sleutel! <3 <3

  Ik vind het juist je kind ontkrachten, door te zeggen dat ze zichzelf kunnen beschermen via bv een ei van licht om zich heen te zetten(visualiseren)
  Je geeft het kind hiermee de boodschap dat ze niet veilig zijn.
  Je geeft het kind hiermee de boodschap dat anderen"niet goed zijn"
  Je geeft het kind hiermee de boodschap dat ze het niet bij hun zelf moeten zoeken/leggen maar dat het bij de ander ligt.

  Ze komen die kinderen er natuurlijk ook niet he 🙂 😉
  Nee, "verbeter"het kind …begin bij jezelf!

  knuffel Sabine

 10. Wat mij stoort is dat onderscheid in hoog gevoeligheid, alsof een handjevol mensen zo is, het wordt zo omhoog gezet en bijzonder gemaakt. het is schijnbaar een hype om met hsp bezig te zijn nou ik ga er van uit dat ieder mens dit heeft en zo is, de een wat meer als een ander maar iedereen heeft dit, iemand met stoer gedrag, een grote mond, een stil iemand enz ze doen allemaal hetzelfde overleven, van jong tot oud, als je over aarding begint ben je een zwever, ze kijken je aan of je van mars komt, jong en oud, zelfs mensen die spiritueel bezig zijn met al hun zgn. kennis en energieën de een nog mooier als de ander, allemaal geldklopperij, allemaal misleiding en afleiding
  verbinden met de aarde en de kosmos, in balans komen en het leven, leven, alles komt naar je toe, alles ontvang je in jou leven wat je nodig hebt, alleen de meest zien het niet
  goed geaard zijn geeft je kracht, je bent mens laat je niet in een hokje stoppen

 11. Hoi S,
  .
  Kan het niet laten hoor, maar "transformeren", paar letters op het scherm maar 😉
  (dus welke betekenis en lading geef jij er aan?)
  .
  Anyways, 'transformeren' is populair… het gaat er wat mij betreft om welk gevoel je er bij krijgt als iemand het er over heeft, en of dat bij jou past.
  .
  Groeten en ook fijn weekend! Robert

 12. Ach what's in a name? paar letters op een scherm maar dank voor je reactie, door het lezen over die orde heeft het woord transformeren dat jij vaak gebruikt een bijsmaak…maar onterecht dus
  groeten en goed weekend

 13. s, korter worden de afkortingen voor namen hier niet 🙂
  .
  Moest even googelen wat dat voor iets was, maar nee, daar heb ik niets mee van doen. Het blijkt een religieuze beweging te zijn, en dat is niet mijn ding/weg. Mijn weg gaat over bewustwording. Alles wat je jezelf (for good reason) in de weg hebt gelegd, kun je ook weer achter laten. Dan kom je er gaande weg achter hoe dat allemaal komt, waar je vandaan komt, en wat je plan/intentie is.
  .
  Groeten Robert

 14. Aart, Leuke symboliek 🙂
  .
  Ik zou zeggen : richt je niet op het HSP zijn, maar richt je op wat HSP je over jezelf laat zien, en waar het nog knelt.
  .
  Gronden, figuurzagen, jezelf ter aarde storten, het is allemaal aards, dus daar komt het vandaan 😉

 15. Dag Aart,
  .
  Ja klopt, hooggevoeligheid geeft mogelijkheid om alles onder ogen te kunnen komen, zo is het.
  .
  Wat betreft de oorzaak, het heeft meer met afwijzing van jezelf dan met angst te maken. Het er uit schieten is algemeen, maar hoe dat precies in z'n werk gaat verschilt van persoon tot persoon. Dat is wat onder ogen gekomen dient te worden, al kun je stellen dat de basis zelfafwijzing is.
  .
  Het is inderdaad een mechanisme om niet te hoeven voelen, de gevoelens minder intens te voelen. Lijkt misschien handig, maar je wordt helaas wel geraakt, en als je er uit schiet ben je meer vatbaar voor de energie van je omgeving. Het bemoeilijkt je eigen heling.

 16. Dag Robert, wat ik me de laatste tijd afvraag bij het lezen van je reacties: ik heb in het verleden eens wat gelezen over de Orde der Transformanten. Ben jij verbonden aan die beweging?

 17. Goed dat je zegt dat je eerst gegrond moet zijn om energieen van anderen los te kunnen laten. Daar zal ik voortaan op letten.
  Verder ook mooie reacties van Robert.

 18. Hallo Joke,
  .
  Je kiest als ziel de omstandigheden uit waaronder je geboren wilt worden, teneinde iets uit te werken (je plan). Zo ook je ouders. Dus als je niet de aandacht voor je gevoeligheid kreeg, dan heeft dat te maken met wat je wilt uitwerken.
  .
  Past wel in het straatje natuurlijk, dat geen aandacht voor je gevoeligheid krijgen. Het gaat wat je onder die omstandigheden zelf creeert, en daarmee creeer je sneller iets in de trand van dat je gevoelens er niet mogen zijn van jezelf. Dat valt in hetzelfde straatje als uit je lijf schieten als gevoelens je te veel worden, daarmee wijs je je gevoelens namelijk ook af.
  .
  Het bewustzijn verlaat het fysieke lichaam in meer of mindere mate als de gevoelens te veel worden, niet constant, want dan zou je waarschijnlijk zeer lastig functioneren 😉
  .
  Het verankeren van bewustzijn in je fysieke lichaam is geen doel op zich zelf, het is onderdeel van een transformatieproces (bewustwordingsproces), waarbij dit wat dieper ligt. Er bestaat namelijk een volgordelijkheid waarbij je je eerst van een aantal andere belemmeringen dient te bevrijden. Je begint bij het begin.
  .
  Groeten Robert 🙂

 19. Hoi hoi, Wat interessant wat ik hier allemaal lees. Het voelt een beetje als thuiskomen, alsof iets in mij het geschrevene van jullie herkent. Door als kind niet de aandacht te krijgen die een kind verdient en ik als kind dat allemaal niet aan kon heeft mijn bewustzijn waarschijnlijk mijn fysieke lichaam verlaten. Ik heb vaak te horen gekregen dat ik HSPer ben en dat ik niet geaard ben….oke nu snap ik wellicht hoe dit is ontstaan maar HOE krijg je je bewustzijn weer verankerd aan je fysieke lichaam?????

 20. Hoi Irene,
  .
  Leuk dat je even reageert 🙂
  .
  Maar dat is wat ik eigenlijk probeer te zeggen : het is niet je natuur om er uit te vliegen, het is gewoon iets wat je ooit zelf hebt gecreerd om een bepaalde reden. Alles wat je zelf hebt gecreeerd kun je afscheid van nemen, als het moment daar is. Dan is het geen aandachtspunt meer om dat je dan gegrond in jezelf bent 😉 Dit zijn universele creaties ook nog eens, dus de transformatie ervan, voor mensen die eruit schieten, is generiek!
  .
  Groeten Robert 🙂

 21. Mooie aanvulling Robert. En voor sommige mensen blijft het een aandachtspunt omdat ze van nature er snel 'uitvliegen'.

  Mijn ervaring is ook dat hoe meer je groeit, hoe meer je nóg meer aanwezig en gegrond kunt (moet) zijn.

  Het is een avontuur 🙂

 22. heb ondertussen een tweetal keeraardingsmeditatie gedaan en doet echt goed, ze nu nog op i pfone krijgen.

 23. Wat ik begrijp is dat kinderen hun gronding via hun ouders krijgen. Ben daar nog niet helemaal over uit, maar wat werkt voor mij is dat je voor je kind kunt gronden als die het zelf nog niet kan. Gewoon dezelfde intentie/visualisatie, alleen dan voor je kind.
  .
  Succes!

 24. Het is denk ik goed om te beseffen dat hooggevoeligheid niet de oorzaak is van een minder goede gronding of uit het lichaam schieten, maar dat hier sprake is van een soort overlevingsmechanisme. Eenvoudig gesteld : als gevoelens te veel worden, dan verlaat het bewustzijn het fysieke lichaam in meer of mindere mate. Het bewustzijn is dus niet volledig verankerd in het fysieke lichaam.
  .
  De kans dat gevoelens te veel worden is groter bij hooggevoeligheid, dus dit mechanisme wordt nu eenmaal sneller blootgelegd (beter zichtbaar) bij mensen die hooggevoelig zijn.
  .
  Wat ik zelf in de praktijk heb gezien is dat ongeveer de helft van de hooggevoelige mensen hier last van hebben en dus niet goed verbonden zijn met hun fysieke lichaam. Voor die mensen is gronding extra van belang.
  .
  Het gaat hier om een overlevingsmechanisme en niet hooggevoeligheid an sich. Nog een stapje verder : het gaat hier om een eigen creatie, ooit gecreeerd ter overleving. Elke eigen creatie kun je ongedaan maken als onderdeel van je bewustwording, dit is er eentje van.
  .
  Zodra je weer volledig verankert ben met je fysieke lichaam, is het niet meer nodig om extra aandacht aan gronding te geven, omdat je simpelweg goed verbonden bent met jezelf. Dan spelen genoemde punten in het artikel niet/nauwelijks meer, ook al zijn ze absoluut waar en valide zolang je niet goed verbonden met je zelf bent. Het zijn allemaal gevolgen als het bewustzijn niet goed aanwezig is in het fysieke lichaam.
  .
  Verder een prima en goed geschreven artikel!
  .
  Groeten Robert 🙂

 25. Zelfs waar je woont heeft veel invloed (en werkt). Voelbaar voor hsp-ers en nieuwetijdskinderen. Voelt men zich thuis in z'n eigen huis? Past de woonplaats bij je eigen trillingsfrequenties, hoe voelt de sfeer van je dorp of stad?

  De soort grond waarop de woning staat heeft invloed, zoals zandgrond, veengrond of kleigrond.
  Wat heeft zich afgespeeld op deze plek in het verleden, deze energie zit nog in de grond en in de woning. Zitten er nog entiteiten van vorige overleden bewoners. Wat voor aardstralen en leylijnen lopen door het huis en waar. Woon je liever bij de bossen in de buurt of vlakbij zee. Ben je een stadsmens of woon je liever op het platteland. Hou je meer van nieuwbouw of oude woningen.
  Zelfs het huisnummer, numerologisch gezien heeft invloed.

  Woon je op de verkeerde plek, dan zal je niet je rust kunnen vinden en dus ook problemen hebben met het aarden.

 26. ben mn gronding duidelijk kwijt en komt op het juiste moment.
  Sinds ik verhuisd ben 8jaar terug ben ik die gronding kwijtgeraakt, raar maar waar . ik heb dus constant twijfels gekregen, wisselende emoties enz
  Ga elke dag grondingsmeditatie proberen doen. heeeeeel erg bedankt, er is niets aangenamer dan in je eigen kracht zijn dat brengt zo een innerlijke rust en toch die constant verliezen is zo vervelend

 27. De wortels vann een boom die diep de aarde in gaan? Hij (of zij) zelf staat sterk als een boom met de wortels diep in de aarde. Verbonden

 28. De redenen om stevig te gronden zijn zeker duidelijk, maar hoe je dat nou voor elkaar krijgt, blijft lastig. Al helemaal om aan een kind uit te leggen hoe hij dat moet doen. Heeft iemand daar tips voor?

 29. Dank je voor jou artikel Irene.
  Het is juist dat het belangrijk is als hooggevoelige
  om een goede gronding te maken.
  Ik pik zoveel op . maar heb zo mijn eigen methodes.
  Ik kan op een bepaalde manier visualiseren . zodat ik ervaar
  dat ik en dan alleen maar ik alleen ben in een kamer i p v
  terwijl de kamer gevuld is met mensen.
  Ze denken dat ik doof ben . maar voel op zo een moment , na
  te veel drukke energiën opgesoupeerd te hebben . dat het moment
  is aangebroken dat ik even in mijn eigen wereld ga zitten. Voel mij niet egoïstisch
  heb dat nodig . al is het 5 min.
  Een koptelefoontje met rustgevende muziek b v van enya , zou ook kunnen.
  Maar is natuurlijk niet netjes en kan je niet maken . even weggaan is beter .
  Soms kom ik misschien wat gereserveerd over , maar zoals vroeger dat ik met
  de problemen van anderen bleef zitten , gebeurd duidelijk minder.
  Ik heb het natuurlijk nog wel . maar kan het hendelen.
  Sommige energįeën zijn zo zwaar . Zo overheersend . daar pas ik voor .
  Daarom vond ik dat ene zinnetje wel goed.( :" ik kies er voor om alles los te laten wat niet van mij ."is. )
  In het artikel staat ook dat alle emoties van anderen van je af stromen de aarde in. dat is een
  hele goede .

  Lieve groeten jannie❤️