De chakra's en hun kleuren
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

1) Een goede basishouding:

Sta zoveel mogelijk in de goede houding: voeten recht onder je, op schouderbreedte, voeten wijzen naar voren. Je knieën zijn licht gebogen en niet op slot. Je bekken is licht naar voren gekanteld, je billen zwaar, ze hangen naar de grond. Je trekt geen holle rug. Je borstkas is vooruit gericht. Je hoofd rechtop. Je schouders en armen mogen zwaar zijn, je hoeft ze niet te tillen, laat ze maar los. Ook je nek en gezicht- en kaakspieren mogen los en ontspannen zijn, voel ze zacht en zwaar worden. Let er bijv. eens op of je je kaken op elkaar klemt, of dat ze ontspannen zijn. Een tip hiervoor: druk met het puntje van je tong licht tegen je bovenste verhemelte, vlak achter je boventanden. Hierdoor ontspan je je kaken.

Door een goede basishouding zorg je dat je energie kan doorstromen en dat er verbinding is tussen de boven- en onderkant van je lichaam, en tussen hemel en aarde. Je haalt, als je stevig op je voeten staat, de kracht uit de aarde, ipv uit je rug. Als je een holle rug maakt, wordt de verbinding tussen boven- en benedenkant van je lichaam moeilijker. Als je met je aandacht, energie en spanning vooral bovenin je lichaam zit (vooral in je hoofd, en nek- en schoudergebied) kan dit leiden tot klachten, zoals nekklachten, hoofdpijn, gespannen spieren etc. Ook energetisch gezien zit je dan teveel in je hoofd (in de hogere chakra’s) en voel je je te weinig gegrond. Dit kan leiden tot steeds verdergaande klachten, zoals licht in je hoofd worden, duizelig, tot en met vervreemding, dissociatieve klachten, het gevoel het contact met je lichaam (vooral het onderste deel: voeten en benen) kwijt te zijn, het contact met de aarde kwijt te zijn. Dan is een goede gronding noodzakelijk. Stap 1 daarvoor is zoveel mogelijk in de goede houding staan. Dus:

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

1a) Let erop dat je zoveel mogelijk op twee benen staat. Hierdoor sta je ook beter gegrond dan wanneer je op 1 been staat te wiebelen.

1b) Neem deze basishouding zoveel mogelijk aan. Ook tijdens het tandenpoetsen, afwassen etc. Op alle momenten van de dag dat je staat, vraag je dan even af ‘Hoe sta ik?’ en wordt je bewust van je lichaam. Meestal zul je dan ontdekken dat je weer op 1 been staat, of je knieën op slot staan etc. Ga dan telkens weer in de goede houding staan, net zolang tot het een automatisme wordt.

Telkens opnieuw maak je hierdoor ook even kontakt met je lichaam en vooral met je voeten, door je even af te vragen hoe je nu staat. En elk moment, hoe kort ook, is er één.

Het voordeel is dat je een goede houding ontwikkeld, die goed is voor je rug en de rest van je lichaam.

Het tweede voordeel is dat je weer gegrond raakt.

Het derde voordeel is dat klachten, door gespannenheid, verkeerde houding en slechte gronding, zullen verminderen.gronding-of-slapen?

2) Ademhaling:

Om je goed gegrond te voelen is ook een goede ademhaling van essentieel belang. Ook hiervoor geldt dat dit voor meerdere dingen gezond is: voor gegrond zijn, om te ontspannen, om beter in kontakt te komen met je gevoel.

Een goede ademhaling is (meestal) een diepe, rustige buikademhaling. In tegenstelling tot de oppervlakkige ademhaling hoog in de borstkas, wat de meeste mensen doen. Ook is een goede ademhaling aangepast op de activiteit die je doet, dus als je gaat sporten zul je sneller en oppervlakkiger ademen dan wanneer je in rust bent.

Dit kun je oefenen door regelmatig te gaan liggen (of zitten) en je handen op je buik te leggen, en dan zo in je buik te ademen dat je handen op- en neer bewegen bij elke in- en uitademing.

Inademen door de neus en uitademen door de mond.

Eventueel kun je bij de uitademing een geluid maken, of de adem langzaam laten ontsnappen op bijv. de sssss of ffff klank. Hierdoor kun je horen hoe lang je uitademing duurt en kun je ermee oefenen je ademhaling langzaam te laten ontsnappen (alsof je leegloopt als een ballon) ipv in 1 keer al je adem kwijt te zijn.

Als je ademhalingsoefeningen wilt combineren met ontspanningsoefeningen kun je bijv. op de inademing een lichaamsdeel aanspannen, en op de uitademing weer loslaten. Beginnen bij voeten, dan benen etc. en zo je hele lichaam langs.

Probeer je schouders laag te houden.

3) Ontspanningsoefeningen:

Hoe ontspannener je bent, hoe meer je in je lichaam zit en hoe beter gegrond je bent.

Hiervoor zijn talrijke ontspanningsboeken te koop evenals cassettebandjes met ontspanningsoefeningen. Ook kun je denken aan yoga, meditatie of Tai Chi

4) Goed slapen:

Een goede nachtrust helpt ook om beter in je lichaam te zitten. Als je ‘s ochtends uitgerust en helder wakker wordt en met energie, voel je je beter en meer gegrond, dan wanneer je nog half in die droom zit of wel lichamelijk opstaat maar geestelijk nog in een soort onderbewuste toestand bent blijven hangen.

5) Lichaamsgewaarwordingen/ waarnemen binnen- en buitenwereld:

Ga op een stoel zitten en sluit je ogen. Richt eerst je aandacht naar buiten: wat hoor je? Voel je? Merk je? Hoor de omgevingsgeluiden (vogels die fluiten, auto die langsrijdt), ruik, merk alles op wat je aandacht vraagt.

Richt dan je aandacht op je lichaam: voel de aanrakingsvlakken van je lichaam met de stoel en met de grond. Hoe zit je? Voel je billen op de stoel, je rug tegen de rugleuning, de handen die rusten in je schoot. Waar zit de spanning? Probeer die los te laten.

Hoe voelt je lichaam? Welke delen voelen warm of koud? Geef extra aandacht aan je voeten: voelen ze warm of koud? Voel je pijn, spanningen, trillingen, zweten?

Volg dan je ademhaling, en verander hem evt. in een rustige diepe buikademhaling.

Van hieruit kun je doorgaan in een meditatie, visualisatie, ontspanningsoefening of focussessie.

Bijv.: welke gedachten houden je bezig? Wat flitst er door je hoofd? Probeer deze gedachten los te laten. Laat ze voorbij drijven zonder er iets mee te moeten. Of schrijf ze één voor één op een briefje (1 ding per briefje) en leg dat briefje weg, op die plek waar het voor jou goed voelt (zo ver mogelijk bij je vandaan, dicht bij je, buiten de deur, wat je maar wilt). Zo parkeer je datgene wat je bezighoudt tijdelijk ergens anders. Eventueel kun je er later op terugkomen, maar dat hoeft niet. Het kan ook bevrijdend werken om het even buiten je te laten. Je hoeft het niet vast te houden, want je hebt het opgeschreven.

Of maak een rijtje van alles wat je nu bezig houdt en in de weg zit, gedachten die door je hoofd schieten, wat je allemaal nog moet doen, en geef hier prioriteiten nummers aan. Ook nu kun je tegen jezelf zeggen dat je er later op terug komt, maar dat je nu gaat ontspannen.vrouw-aarde

Voel dan hoe je je nu voelt. Wat zijn je emoties? Als er meer dan 1 emotie naar voren komt, kun je ook die op een briefje schrijven en op 1 emotie doorgaan, of het er allemaal laten zijn.

Als je gaat mediteren kun je je vervolgens bijv. afvragen wat vandaag een positief gevoel opgelevert heeft. Of wanneer je heel dicht bij jezelf stond. Of waar je ‘ziel’ of ‘ik’ zich nu bevindt, waar je die het sterkste voelt. Etc.

Je kunt ook visualiseren, focussen of mediteren op een positief gevoel. Hoe zou het voelen als dit opgelost zou zijn? Als er geen blokkades of angsten meer waren?

Bij focussen ga je door op een lichamelijk gevoelde emotie, een zogenaamde felt sense. Waar voel je deze het sterkst in je lichaam? Kun je hem omschrijven? Waar heeft het mee te maken? Waar raakt het aan? Etc.

6) Focussen/mediteren/visualiseren:

Zelf vind ik focussen het meest helpen om gegrond te raken, omdat dit het sterkt uitgaat van (lijfelijk gevoelde) emoties (felt senses) . Bij alle drie echter is een goede gronding belangrijk. Als je gaat visualiseren (of, in mindere mate, mediteren) en je bent niet goed gegrond kun je gaan ‘zweven’ en het contact met jezelf en de aarde nog sterker verliezen, wat zelfs beangstigend kan zijn. Bedenk dan dat jij groter bent dan welk gevoel (welke angst) dan ook. Probeer om het gevoel (die angst) heen te ademen. Of er zelfs vanuit focussen of mediteren naar te kijken.

Je zorgt dat je gegrond blijft door jezelf op een goede, langzame manier naar binnen te begeleiden (eerst buitenkant lichaam en contactvlakken, dan binnenkant, dan ademhaling, dan gevoel) (zie onder 5) en vooral je eigen tempo aan te houden. Door voortdurend het contact met je voeten op de vloer te houden en het contact met je gevoel. Of door je ademhaling te blijven waarnemen. Ook luisteren naar een ander, jezelf even knijpen etc. kan helpen.

7) Schrikken/huilen:

Dit is een minder prettige manier om weer te gronden, of terug in je lichaam te komen als je eruit was. Een schrikreactie helpt altijd en heel sterk, maar is niet leuk om mee te maken. Ook andere emotie-uitingen als huilen helpen.

8) Masseren:

Jezelf masseren of laten masseren helpt ook goed. Vooral aandacht voor je voeten! Bijv. even met je handen je tenen bewegen, je voeten masseren, druk geven op de voetzolen en wreef, rondjes draaien met je voeten vanuit je enkels.

Een manier om jezelf te masseren is met behulp van een tennisbal: ga met je rug tegen de muur staan, met een tennisbal tussen je rug en de muur, en laat die tennisbal langs je lichaam rollen. Zo kom je ook bij moeilijke plaatsen, zoals je rug. Natuurlijk kun je ook de tennisbal in je hand nemen, en ermee over je armen en benen rollen.

9) Aanraken:

Aanraken (laten aanraken) kan ook helpen om te gronden. Mits je hier tegen kunt en er niet bang van wordt. Dit kan ook alleen een hand op je rug of om je schouders zijn. Door de aanraking kom je vaak weer terug in je lichaam. Ook kun je hierdoor voelen dat iemand er voor je is. Er Zijn is vaak genoeg.

Aanraken kan zo uitgebreid of minimaal als je zelf wilt: alleen een hand op je been, knuffelen, stoeien, tot strelen etc. Let wel op je grenzen! Aanraken is intimiteit, maar hoe intiem bepaal je altijd nog zelf. Als je totaal uit je lichaam bent mag je verwachten dat iemand hier geen misbruik van maakt, en de aanraking beperkt tot een hand op je been of arm leggen, zeker als diegene je niet zo goed kent.

10) Bewegen/sporten/dansen:

Helpt om te gronden en om energie te laten doorstromen. Hoewel je ook een heel eind ‘op de automatische piloot’ kunt bewegen (wandelen, fietsen, dansen) als je eigenlijk al uit je lichaam bent. Let dan op! Je reactievermogen is dan vertraagd, waardoor je, bijv. in het verkeer, gevaarlijke situaties kunt krijgen. Als je dit kent van jezelf, is het misschien beter niet te gaan sporten (zeker geen snelle sporten als skaten) en eerst te wachten tot je weer meer gegrond bent, anders raak je anstig.

Bij mij werkt sporten averechts, het roept alleen maar meer angst op waardoor ik nog meer uit mijn lichaam ga, ipv erin te komen.

Dansen kun je ook doen wanneer je alleen bent, in je eigen kamer.

11) Voeten:

Alles wat met je voeten te maken heeft, helpt om te gronden. Bijv. je voeten masseren, je bewust zijn dat je op beide voeten staat, voelen of ze warm of koud zijn. Verzin het maar.

12) Water:

Water helpt vaak ook om weer te gronden, te ontspannen, je lichaam te voelen. Bijv. gaan zwemmen. Of een lekker warm bad met een geurtje erin. (prikkelt meerdere zintuigen). Een voetenbadje.

Een warme douche, of juist een hele koude (schrikeffect!).

13) Aarde:

Alles wat letterlijk met de Aarde te maken heeft, is misschien nog wel het meest rechtstreeks. Bijv. de grond aanraken. Op de grond gaan liggen. Over de grond rollen. (op de vloer van je kamer als niemand je ziet). Dansen met de grond. (kan hoor: kijk maar tot welke bewegingen de grond je uitlokt).

Of echte aarde (potaarde, zwarte aarde) voelen tussen je vingers. In de tuin werken. In de aarde wroeten. Een zandkasteel bouwen.

14) Natuur:

Sluit aan bij Aarde en Water. Wandelen door de natuur. Het bos in gaan, of juist de ruimte van de open zee en het strand opzoeken. Bomen aanraken. Een tijdlang tegen de stam van een boom zitten of staan kan werken. Je bewust zijn van de stilte die nooit stil is.

15) Muziek:

Sluit aan bij Bewegen/Dansen en bij Emoties uiten. Muziek kan soms emoties oproepen, waardoor je moet huilen etc. Of het helpt je om minder weg te zinken in gedachten.

16) Zintuigen prikkelen:

Hierdoor ga je weer voelen en kom je weer meer in je lijf. Bijv. wierook opsteken (reuk), muziek (gehoor), masseren/aanraken (voelen/tasten), iets bewust proeven (bijv. ijsje eten) (smaak) (let op: eten moet geen vlucht zijn!). Contact maken met je emoties, instincten, intuïties en onderbewuste (laatste twee: richting 6e zintuig). Je ogen (zien) kun je minder goed gebruiken, omdat deze een direct verband met je hoofd en hogere chakra’s houden. Vaak helpt het juist om deze af te sluiten. Bijv. je ogen sluiten. Meer visuele prikkels leiden vaak alleen maar tot nog meer uit je lichaam gaan. Dus bijv. lezen, computeren etc. is geen goed idee als je wilt gronden.

HULPMIDDELEN:

-Misschien kun je een masseur, fysiotherapeut, haptonoom bezoeken (voelen, aanraken, masseren),

-een homeopaat (je lichaam en geest in balans brengen)

-aurahealing (je aura en energieveld in balans laten brengen, wat overtollige energie en lading van de omgeving van je hoofd weghalen en de aura rond je benen en voeten versterken)

-kleuren-heling: je basischakra versterken met de kleur en andere dingen die erbij passen (stenen, bachremedies, kleuren)

-wegnemen angsten en depressies (evt. antidepressiva?)

-planten in je huis zetten

VERSTERKEN BASISCHAKRA:

basis chakra-1

Je eerste chakra wordt ook genoemd je basischakra, wortelchakra of stuitbeencentrum.

De kleur die hierbij hoort is vuurrood.

Het corresponderende element is aarde.

Het zintuig wat erbij hoort is de reuk.

Mogelijkheden voor het zuiveren en activeren van de eerste chakra:

(uit: Het Chakra Handboek)

NATUURBELEVING:

 • kijken naar een bloedrode op- en ondergaande zon

GELUIDTHERAPIE:

 • activering chakra door muziek met monotone, sterk benadrukte ritmes
 • harmonisering door luisteren naar geluiden van de natuur

KLEURTHERAPIE:

 • activering door helder, stralend rood

EDELSTEENTHERAPIE:

 • agaat: oplossen negatieve emoties, geven vertrouwen, geborgenheid, bescherming, ernst, vastigheid en evenwicht
 • bloedsteen (hemotiet): geeft vastigheid en kracht, mobiliseren verborgen krachten
 • bloedjaspis: verbinding met Moeder Aarde, geven onbaatzuchtigheid, bescheidenheid, vitaliteit, stabiliteit, vastigheid, geduld
 • granaat: geeft gedrevenheid, wilskracht, zelfvertrouwen, succes
 • rode koraal: geeft levendig stromende kracht en energie. Bevorderen stabiliteit en flexibiliteit en standvastigheid (meestromen met het leven terwijl je jezelf blijft)
 • robijn: geeft een opwekkende, warme en creatieve energie.

AROMATHERAPIE:

 • ceder: helpt energie op te nemen, geeft rust en geborgenheid. Verbinding met Aarde.
 • kruidnagel: loslaten oude structuren, openstellen voor nieuwe, frisse energieën. Oplossen gestremde energieën in de wortelchakra.

YOGAVORMEN DIE PRIMAIR VIA DE EERSTE CHAKRA WERKEN:

 • hatha-yoga
 • kundalini-yoga

LITERATUUR:

Het Chakra Handboek. Shalila Sharamon en Bodo J. Baginski. Uitgeverij Schors, Amsterdam, 1990. ISBN 90-6378-188-1

De Tao van Levenskracht. Dr. Josephine Zöller. Uitgeverij Kosmos, Utrecht/Antwerpen, 1989. ISBN 90-215-1564-4

De kracht van focussen. Ann Weiser Cornell.

Met dank aan :

Karin van den Bosch

2 REACTIES

 1. de beste manier om te aarden is net als onze verre voorouders te lopen, dus geen auto gebruike of fietsen maar ook geen gebruik te maken van openbaar vervoer.dat is echt oerlopen.

 2. Goed artikel!
  Uitgebreide, heldere uitleg en goede tips. Zeker omdat ze goed in het dagelijks leven toe te passen zijn.

  Maar… antidepressiva? Dat vind ik een jammerlijke tip bij zo’n goed artikel dat juist de nadruk legt op het natuurlijke, en het stimuleren van de ‘zelf’. Het is inmiddels wel bekend dat antidepressiva meer kwaad doen dan goed; en als ze al helpen werken ze helaas op een ander vlak het lichaam wel tegen. Er zijn veel natuurlijke alternatieven die je kunnen helpen de problemen van binnenuit aan te pakken (op natuurlijke wijze stimuleren van de aanmaak van serotonine in de hersenen bijv.; innemen van Sint-Janskruid, ook wel bekend als “zonneschijn voor de geest”; een coach die je helpt weer grip te krijgen op je leven etc.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in