Leestijd: 3 minuten

Ken je het verhaal van de nerd die last kreeg van onzichtbare prikkels, maar niet wilde mediteren? Lees verder hoe hij de onrust in zijn hoofd in drie stappen beter leerde managen.

Mensen in mijn deels technische omgeving ervaren steeds vaker ‘dikke lucht’ om zich heen. Zeker op plekken waar agile gewerkt wordt en veel mensen in een kleine ruimte in korte tijd veel ‘energie’ produceren. Agile werken kun je zien als ‘lenig’ werken. Plannen worden niet van tevoren in beton gegoten, maar juist onderweg ontwikkeld en bijgesteld.

Bij een dergelijke aanpak wordt gewerkt in zogenoemde sprints met een dagelijkse stand-up. Een korte vergadering waarin het team elkaar scherp houdt en nieuwe inzichten deelt om de doelen van het werk te halen.

Die aanpak doet iets met mensen wat ze niet zo gemakkelijk kunnen benoemen. Het lijkt erop dat waar in een hogedrukpan wordt gewerkt, de atmosfeer dikker voelt door de energie, gedachten en gevoelens van de mensen om je heen. Je wordt je bewust van voelsprieten waarvan je niet wist, dat je ze had. Het wordt ervaren als extra prikkels, die je niet kwijt kunt op een to-do lijstje.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Bij deze technische mensen moet je niet aankomen met spirituele praat, want daar krijgen deze nerds spontaan (nog) meer pukkels en uitslag van. De eerste reactie om de druk – in hun woorden –  te processen –  is het downloaden van slimme apps als Wunderlist of Evernote. Maar zelfs dan kunnen de hersens de informatie overload nauwelijks managen.

Ik kan je ook weinig hoop geven. To do lijstjes worden alleen maar langer en de tijd om taken uit te voeren korter. Misschien merk je dit al in je dagelijks werk?

1 Onderzoek je brein

Als je hier last van hebt, wordt het tijd voor zelfonderzoek of, zoals je wilt, een uitgebreide review van jezelf. Zie je brein maar eens als operationeel systeem – zoals in een computer – dat voortdurend in de gaten houdt hoe het met je gaat en wat je allemaal nog moet doen. Als het brein een signaal afgeeft dat het niet zo best gaat, voel jij je ongelukkig of gestrest. Een operational system heeft daar maar een paar seconden voor nodig en is ook niet te beroerd om dit heel vaak te herhalen.

De beste manier om het systeem tot rust te brengen, is het aantal prikkels drastisch verminderen. Nu zou ik hier een pleidooi kunnen houden voor mediteren, maar daar zijn techneuten niet zo van. Ik pak dan liever mijn smartphone erbij. Toen ik hem uit de doos haalde, werkte hij prima. Toen ik er apps aan toe ging voegen, werd hij trager. Bekijk je eigen device eens goed en beoordeel welke apps invloed hebben op je brein? Welke toepassingen zorgen voor stress? Van welke word je ongelukkig? Kortom welke code deugt er niet voor jou en waar loopt je accu op leeg?

2 Doe wat je doet goed

Veel mensen komen tot de conclusie dat ze te veel apps hebben draaien in hun hoofd. De kunst van werken in een agile omgeving is om vooral die taken uit te voeren waar je goed in bent. Dat zijn er hooguit één of twee. Andere zaken kun je in goed vertrouwen kwijt in het team. Daarom zijn de samenstellingen van agile teams zo belangrijk om succesvol te zijn. Als iedereen doet waar ie goed in is en alle taken zijn verdeeld, dan is het effect van ‘dikke lucht’ al een stuk minder.

Dit lijkt een makkelijk gegeven advies, maar over deze theorie zijn boeken vol geschreven. Bijvoorbeeld door de Amerikaanse auteur Tony Crabbe die voor zijn boek ‘Nooit meer te druk’ onder meer onderzoek deed bij Microsoft. Hoe nerdy wil je het hebben?

3 Lurk minder aan ‘Feestboek’

De tweede groep apps die voor onrust kunnen zorgen zijn de social media. Veel mensen komen na een eerlijk zelfonderzoek tot de conclusie dat ze last hebben van social media stress. Ze kunnen hun smartphones eenvoudig weg niet meer loslaten, omdat ze bang zijn om iets te missen op ‘Feestboek’ of buitengesloten te raken in een Whatsapp-groep. Subtiele stimuli, zoals geluiden en pushberichten versterken dat gevoel. In werkelijkheid zorgen ze vooral voor veel nutteloze gedachten. Vernietig ze en gun jezelf betere gedachten. Schreeuw desnoods tegen je smartphone dat je andere ideeën wilt. Wie weet waar ze in de toekomst toe in staat zijn?

Zo maak ik spiritualiteit bespreekbaar in mijn dagelijkse, technische omgeving. Als alle hoofden lekker doorwaaien, klaart de lucht vanzelf op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in