Wist je dat iedere cel in je lichaam beschikt over celgeheugen? En dat dat celgeheugen is gevuld met herinneringen, maar ook met de emoties die gekoppeld zijn aan deze herinneringen?

Ken je dat moment na de vakantie, dat je alle foto’s herziet en sommige toch besluit te verwijderen, omdat ze niet mooi genoeg zijn? Of omdat ze je zelfs aan momenten herinneren, waar je helemaal niet aan herinnert wílt worden. Als je SD kaart in je fototoestel gevuld is met volop beeldmateriaal dat je niet gaat gebruiken of zelfs negatieve herinneringen weergeeft, dan bewaar je dat toch ook niet?

Hetzelfde doen we helaas vaak wel met negatieve herinneringen en de associatieve emoties. We herhalen een nare ervaring in ons hoofd vaak veel vaker als goed voor ons is.
Allereerst analyseren we de ervaring in ons hoofd, waarbij we opnieuw beeldmateriaal creëren van de ervaring. Daarna bespreken we de ervaring nog eens met anderen, het liefst meerdere keren met diverse mensen, waarbij je de ervaring nog eens een aantal keer herhaalt.

Ondertussen heb je dezelfde situatie in je hoofd al meerdere keren beleefd, waarbij je je lichaam iedere keer dezelfde (stress)impuls geeft die bij de oorspronkelijke ervaring hoorde. Dit hoeft niet eens een traumatische ervaring te zijn. Het kan gewoon een minder prettige situatie zijn, die je als vervelend of licht stressvol hebt ervaren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Maar kun je je voorstellen, dat als je de vervelende situatie meerdere keren (in je hoofd, of door het te delen met anderen) hebt beleeft, (met de bijbehorende emoties en dus ook dezelfde stressvolle impulsen voor je lichaam…) dat je je celgeheugen inprent met beeldmateriaal/indrukken, waar je lichaam verder niets aan heeft…

Waarom blijven we dit toch doen?

Omdat we door middel van het delen van verhalen of vervelende ervaringen gemakkelijk aansluiting kunnen vinden bij anderen.

Veel mensen kunnen beter luisteren naar iemand die in een slachtofferrol zit, dan naar een heel krachtig, zelfbewust persoon. Meestal voelen ze zichzelf uiteindelijk beter naast iemand in de slachtofferrol, terwijl ze zich eerder ongemakkelijk en onzeker kunnen voelen naast een zelfverzekerde persoon. Sommige mensen voelen zich (onbewust) zelfs prettiger als ze zich zwakker gedragen, omdat dat algemeen beter geaccepteerd word als stralend en moeiteloos door het leven gaan.

Omdat klagen en lijden vaak meer herkenbaar is voor de meeste mensen als zelfverzekerd, zelfbewust en krachtig in het leven staan, is het makkelijker aansluiting te vinden door middel van klagen en minder prettige ervaringen te delen.

Ik wil je uitnodigen om in plaats van minder prettige situaties te analyseren en te delen met anderen, je bewust te worden van de emoties die je hebt beleefd tijdens dat moment.

Vervolgens kun je ervoor kiezen, of je je emotie/het gevoel rondom deze ervaring nuttig en opbouwend vindt voor jouw celgeheugen. Of dat je er misschien voor kiest om deze emotie te laten voor wat hij is en het puur als een beleving van dat moment te laten zijn.
Vanaf nu hoef je er niets meer mee als je wilt. Je kunt er dus voor kiezen om bepaald beeldmateriaal en de bijbehorende beleving van je interne SD kaart (je celgeheugen) te verwijderen.SD kaart

Hoe doe je dit dan, zul je je afvragen?

Heel simpel; door de bewuste keuze te maken, of een bepaald gevoel of emotie jouw ideale zelf ondersteunt. Zo niet, laat hem gaan door er bewust voor te kiezen er verder geen aandacht meer aan te besteden. De herinnering kan best af en toe in je opkomen, maar dat is verder ok. Door het niet erg te vinden, maar er verder ook geen tijd en energie in te steken, kun je je aandacht ergens anders aan schenken.

En met de energie en tijd die je daardoor overhoudt, kun je je prima bezig houden met alle dingen en belevenissen die jouw ideale zelf wél voeden en ondersteunen. Zo richt je jouw celgeheugen langzamerhand in met prettig, inspirerend beeldmateriaal. Richt zelf jouw geheugen in op een manier die bij jou past.

Begin de periode na de zomerperiode eens opgeruimd en schoon je SD kaart op!

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

4 REACTIES

 1. hee lieve Grietje,

  Zit zelf in dat proces wat jij beschrijft hierboven…….

  Dit stukje wat je ook schrijft:

  En met de energie en tijd die je daardoor overhoudt, kun je je prima bezig houden met alle dingen en belevenissen die jouw ideale zelf wél voeden en ondersteunen.

  Dit "dacht" ik ook altijd, maar daar sta ik nu wel anders in!
  Ik voed NIETS meer.
  Ik laat nu alles er gewoon zijn en wat het moment mij brengt zie ik vanzelf wel 🙂 😉
  Dat zegt natuurlijk niet dat ik geen keuze heb, want die heb ik wel degelijk … 🙂 🙂
  Maar ik ben van plan om NIETS meer te sturen, laat die controle volledig los op alle fronten.

  Waar ik dan in GODSNAAM terecht zal komen is voor mij nog een onbeschreven blad……
  Maar spannend is het wel 🙂 🙂 <3

  Mijn DANK in ieder geval voor dit prachtige artikel!!!!

  liefs Sabine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in