Haat en liefde liggen dicht bij elkaar
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Jaren heb ik me zelf aan deze uitspraak ‘bezondigd’: “Jaja, liefde en haat liggen zeer dicht bij elkaar.” Meestal ging die uitspraak gepaard met een wijsgerig knikken met het hoofd, zo van: “Je zal nog wel ontdekken hoe de vork in de steel zit en dat echte liefde niet bestaat.

Tot een paar jaar terug vond ik dit inderdaad een ‘wijze’ correcte uitspraak, want zelf had ik dat mechanisme al in werking gezien. Het ene moment ben je een godsgeschenk, om dan plots, zomaar, van alles en nog wat naar je hoofd geslingerd te krijgen of verweten te worden van dingen en eigenschappen waardoor je alleen maar kan blozen van pure onmacht en miskenning.

Erbovenop zie je de wind niet komen aanwaaien en als je hem opmerkt, is het al een storm geworden waardoor jij je weggeblazen voelt. Op deze momenten begrijp je helemaal niet wat er aan de hand is en wat je overkomt.

Liefde, zijn er dan verschillende soorten liefde?

Als coach en healer is het natuurlijk mijn taak om de hersenkronkels van de mensen te begrijpen. De vraag die al in me leeft vanaf mijn kindertijd is : “Hoe kan het dat mensen elkaar kunnen villen? Hoe kan het dat mensen elkaar zoveel pijn kunnen doen, elkaar bedriegen, verraden en zelfs naar het leven staan. En dit allemaal onder het mom van de liefde?”

Nu, na meer dan 28 jaar research, meen ik te begrijpen dat elkeen op aarde op zoek is naar liefde, maar die moeilijk vindt. Men zoekt liefde bij de ouders, gezin, vrienden, collega’s, partners, therapeuten. Als ik dieper navraag: “Wat is liefde dan voor jou?”, krijg ik steevast het weifelend antwoord: “Erkenning, luisteren naar me, welkom zijn, waardevol voelen, respect, veilig voelen, gekoesterd”.

Hieruit kan ik enkel concluderen dat liefde = liefde voor jezelf. Uit bovenstaande antwoorden leer ik dat alle mensen zichzelf zoeken. Ik heb in elk geval ontdekt dat hoe meer ik mezelf ben, hoe liefdevoller ik ben en hoe meer liefde ik BEN.

Wie zichzelf ontdekt IS liefde.

Wat is liefde?

Liefde is neutraal, zonder verwachtingen en 100% compleet. Liefde zegt JA. Helaas heeft geen van ons volmaakte ouders, waardoor wij – nazaten- ook incompleet zijn. Onze liefde bestaat uit JA MAAR… Zolang wij ons incompleet voelen, stellen wij voorwaarden aan onszelf en aan de buitenwereld, om onze pijn van het incompleet zijn in te dekken.

Zolang je het idee hebt dat mensen meegaan in je patroon en je voorwaarden vervullen spreek je van ‘liefde’, maar als de mensen je voorwaarden niet meer invullen slaat die voorwaardelijke liefde om in afwijzing, pijn en haat.

Je voelt je weer afgewezen en miskend. Je eerste reactie is verweer want je haat die pijn van onvolmaaktheid en daarmee in je ogen ook de veroorzaker van de pijn. Het spelletje haat-en-liefde kan enkel bestaan zolang jij voorwaarden stelt en verwachtingen hebt van de ander.

De liefde waarover de mensen spreken, is het verkapte stukje aangeleerde zelfhaat of zelfafwijzing dat ze proberen af te schuiven op de buitenwereld. Echter, de essentie komt na een tijd altijd terug naar de afzender, waardoor jij weer geconfronteerd wordt met je eigen zelfafwijzing. Je kan alleen maar omgaan met de buitenwereld zoals je met jezelf omgaat en de buitenwereld is altijd een reflectie van je innerlijke beleving.

Wat kan je hieraan doen?

– Belangrijk om te weten is dat liefde een staat van ZIJN is en afhangt van de waarde die jij jezelf toekent. Je bent een 100% volwaardig goddelijk almachtig scheppend lichtwezen. Je kreeg echter het idee van incompleet zijn AANGELEERD.

– Begrijpen dat liefde de zoektocht naar jezelf is, waardoor je automatisch in de staat van liefde komt. Hierdoor weet je dat de ander niks te verwijten valt.

– Leg de klemtoon weer op jouzelf in plaats van op de buitenwereld.  Voel je je niet goed, kijk dan waar jij jezelf afwijst. Wees je er bewust van elke keer dat je “Ja, maar..” zegt of: “Ik moet..”, want dat is een open deur naar je innerlijke blinde vlek.

– Je goed voelen of zelfacceptatie is een geschenk dat jij enkel jezelf kan geven, de ander is machteloos in jouw hoofd en denken.

– Begrijpen dat er maar één iemand macht heeft in jouw leven en dat ben jij. Alleen jij kent waarde toe aan het woord van de ander.

Succes

vitaal water
vitaal water
vitaal water

11 REACTIES

 1. Nee ben ik het niet mee eens. Ik heb nog nooit iemand of iets gehaat.
  Ik kan wel iets of iemand niet mogen of beter gezegd er moeite mee hebben maar haten nee, dat zit gewoon niet in me. Liefde is voor mij een vanzelf iets en zo treed ik alles en iedereen ook te gemoed. En mocht ik moeite hebben met iets of iemand dan weet ik dat dit een les voor mij is, we zijn immers allemaal spiegels van en voor elkaar. Wat je in een ander irriteert irriteert je in jezelf.
  Namasté. ♥

 2. LIEFDE, een werkwoord. .Men leert elke dag van elkaar. Mijn man was een romanticus. ..liefdevol attent .
  Helaas 3 jaar geleden heb ik hem moeten afgeven, na 3 jaren zware strijd. Ik wil ieder hier mee geven, geniet van elkaar zoveel mogelijk en overal stormt het eens maar laat het niet overheersen. Nog een warme hartegroet.

 3. De titel doet vermoeden dat het over haat en liefde gaat. Komt er vervolgens een zeer vage conclusie. Dat het gaat over jezelf vinden…als je maar jezelf liefhebt ervaar je vanzelf liefde… en vooral niet moeten en maaren. Liefde is net als het eten van chocola. In het begin is het heerlijk en als je teveel eet word je misselijk. Zo is het ook in de liefde. Het begint ermee dat liefde van twee kanten moet komen. Er moet een balans zijn tussen geven en nemen, een balans tussen spanning en rust, tussen intimiteit en ruimte geven. Teveel van het een en te weinig van het ander zorgt voor frustratie. En als dit niet opgelost wordt vliegen verliefden elkaar in de haren…

 4. Geheel mee eens Isabelle,

  Mocht ik dan bij tijden toch vervallen in apengedrag en andere cowboy reflexen. Dan is er weer dat meditatie kussen om mijzelf van de nodige reflectie te voorzien. Bewustwording komt meestal alleen in de pijnlijkste lessen.

  De intrinsieke waarde acceptatie en liefde, creëren afstand van emoties en daarmee rust.

 5. Ja ik kan er echt niets aan doen, maar ik nu 81 jaar jong, heb het gevoel dat mijn liefde alleen maar zo groot is geworden voor haar, door te geven alles wat ik had te geven aan liefde en tederheid was voor haar, heerlijk bij het pijnlijke af, geven nu nog, voel me er goed bij, een blik van haar ogen in de mijne is genoeg en mijn baterij zit weer vol, kan niet voor haar spreken, maar ik heb genoeg aan kleine fijne momenten van aanraking, een aai een kus, groet Johannes

  • Ja hilde, was voor mij idd ook geschenk toen ik het eindelijk begreep. Het maakt mijn leven nu veel eenvoudiger.

   • Klopt helemaal…zoeken in jezelf…
    Heerlijk om dat te ervaren…
    Wat je zegt..eenvoudig en een waar geschenk als je het door hebt!
    Dank je voor dit duidelijke artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in