Halloween. Overgewaaid uit Amerika en we kennen het inmiddels allemaal. Mooi uitgesneden pompoenen, verkleedfeestjes waar horror-achtige outfits de show stelen…kortom een leuk feestje zo aan het begin van het koude, natte seizoen. Maar waarom wordt dat in deze tijd van het jaar gevierd en wat houdt het in? De eigenlijke naam van Halloween is All Hallow’s Eve. De avond voor Allerheiligen. Op Allerheiligen worden de heiligen geëerd en een dag later, op Allerzielen, de doden herdacht. Deze laatste twee zijn christelijke feesten die de christenen lekker hebben overgenomen van de Kelten die rond deze tijd van het jaar Samhain vieren.

Samhein

Samhein is een jaarfeest waarop de laatste oogst wordt binnengehaald en iedereen zich klaar maakt voor de winter. Voor de Kelten begon hiermee het nieuwe jaar. Zij leefden vanuit het donder naar het licht toe en telden in hun kalender met winters en nachten. Met Samhain begint het donkere seizoen en daarmee wordt een nieuw begin geboren. Ook met Samhein worden de doden herdacht omdat, volgens de Kelten, rond deze tijd van het jaar de sluiers tussen de werelden het dunst zijn. De wereld van de doden en de wereld van de levenden staan in deze tijd het dichtst bij elkaar. Vandaar de herdenking en verering van de doden en heiligen en vandaar de focus op de dood en de ‘andere wereld’ met Halloween.

Lees ook: Het is bijna Halloween! Dit is waar zwarte katten eigenlijk voor staan

Overleden dierbaren zijn nu dichterbij

Communicatie met overleden dierbaren zou nu makkelijker zijn omdat het ‘gordijn’ wat onze werelden gescheiden houdt zo dun is nu. Voor mij betekent Samhein een moment in het jaar waarop ik, makkelijker dan anders, twee dingen kan doen; het contact opzoeken met mijn overleden dierbaren én gebruik maken van het feit dat er een nieuw jaar begint, waarmee dit moment perfect is om oude dingen los te laten om ruimte te maken voor nieuwe dingen in mijn leven. Omdat de communicatie met overledenen nu makkelijker is dan anders kun je je geliefden aan de andere kant te hulp roepen bij het opruimen van het oude en het uitnodigen van het nieuwe.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dankbaarheid-ritueel

Om heel bewust dit ‘nieuwe jaar’ te beginnen kun je juist nu een ritueel voor jezelf doen waarbij je eerst al het oude wat je niet meer dient loslaat om daarna de dingen die je graag wilt ontvangen, uit te nodigen in je leven. Zelf doe ik rituelen volledig op gevoel, wat ik het fijnst vind. Rituelen werken het best als je ze volledig vanuit je hart doet dus volg vooral je eigen gevoel. Om een idee te geven van wat je kunt doen vertel ik graag wat een Samhein ritueel voor mij is, gebruik er van wat je past, vul het aan waar je het nodig vindt en laat liggen wat je niet kunt gebruiken.

Benodigdheden:

 • kaars(en)
 • wierook, salie of andere kruiden om te branden

-pen en papier

vuurvast schaaltje en aansteker (jaaaa, we gaan een fikkie stoken! 🙂 )

Voorbereiding

Zoals met elk ritueel is het fijn en effectief voor het resultaat om een tijd en plek te vinden waarop je niet wordt gestoord. Om de sfeer te creëren die magie uitnodigt kun je, behalve je intentie om magie uit te nodigen, zorgen dat er een kaarsje brandt, een beetje wierook of salie en je kunt bijvoorbeeld wat mooie stenen en kristallen neerleggen.

Aan de slag

* Pak pen en papier en  maak een lijstje van alles wat er in het afgelopen jaar is gebeurd waar jij dankbaar voor bent. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld de fijne vriendschappen in mijn leven, het feit dat ik de moed had om mijn leven te veranderen waar het niet meer paste (relatie en woonplek), dat mijn werk uitbreidt, zo goed gaat en ik er nog steeds van geniet. Schrijf alles op waar jouw hart van is gevuld met dankbaarheid. Het is fijn om je ritueel te beginnen (en eindigen) met de dingen waar je blij van wordt.

 • Maak nu een lijstje met dingen uit het afgelopen jaar die je graag los wil laten. Dat kunnen relaties of vriendschappen zijn die je niet meer dienen, situaties waar je graag uit wilt stappen, patronen in jezelf die je graag loslaat of oud verdriet wat je nu echt achter je wil laten. Schrijf wederom alles op wat in dit kader in je op komt.
 • Maak als laatst een lijstje met alle dingen die je wilt behouden of aantrekken in het komende jaar. Dan kom je uit bij alle dingen waar je dankbaar voor bent, aangevuld met de dingen die je graag wilt maar nog niet in je leven hebt. Denk bijvoorbeeld aan meer mensen in je leven die op jouw golflengte zitten, een nieuw huis wat helemaal bij jou en je wensen past, nog meer werk waarin jij met plezier je geld kan verdienen. Let erop dat je hierin focust op wat je wél wilt en niet op wat je niet wilt. Het universum kent het woordje ‘niet’ niet, dus let op waar jij je aandacht op vestigt.

Je hebt nu 3 handgeschreven lijstjes gemaakt (handgeschreven is krachtiger dan getypt omdat jouw energie er dan meer in zit); een lijstje met dingen waar je dankbaar voor bent, een lijstje met dingen die je los wil laten en een lijstje met dingen die je wilt behouden en uitnodigen voor jouw nieuwe jaar.

Pak lijstje nummer 1 en je aansteker en vuurvast schaaltje en hou het papier in de vlam. Laat het in de valmmen opgaan terwijl je hardop of in gedachten iets zegt in de trant ‘Dank je wel voor alle dingen die op mijn pad zijn gekomen het afgelopen jaar, ik heb ze met liefde ontvangen.’ Steek daarna een beetje salie, wierook of ander kruid aan om je dankwoorden kracht bij te zetten.

Pak lijstje nummer 2 met alle dingen die je los wilt laten en laat ook deze in de vlammen opgaan. Terwijl dit gebeurt zeg dan hardop of in gedachten ‘Dank je wel voor alle lessen die ik hierdoor heb ontvangen. Bij deze laat ik alles los wat mij niet meer dient, in liefde.’ Steek weer een stukje salie aan (liefst salie omdat het reinigt) en laat alles wat je los wil laten met de rook van de salie naar boven gaan, wetende dat de ruimte die achterblijft gelijk wordt gereinigd zodat het klaar is om het nieuwe te ontvangen.

Pak lijstje nummer 3 met de dingen die je wilt behouden en uitnodigen en steek ook deze aan. Laat het in vlammen opgaan terwijl je hardop of in gedachten iets uitspreekt als ‘Dank je wel voor alles wat nog komen gaat. Bij deze geef ik al mijn wensen over aan het universum in vertrouwen dat precies dát gebeurt wat mijn allerhoogste goed dient.’

Afronding

Als alle gebrande papiertjes helemaal uitgebrand zijn, gooi het residu dan weg en ruim je schaaltje e.d. op. Blaas je kaars(en) in dankbaarheid uit, leg je kristallen terug waar ze horen en laat wat je hebt branden aan wierook, salie of kruiden uit zichzelf opbranden. Terwijl je dit doet kun je er nog voor kiezen om hardop of in gedachten uit te spreken dat je klaar bent met het ritueel, je loslaat wat je hebt gedaan en in vertrouwen bent over de gevolgen. Dit en al het voorgaande zijn suggesties, ik omschrijf hoe ik doe, volg vooral je eigen gevoel.

Het is belangrijk om een ritueel af te ronden zodat het als één geheel zijn werk kan doen voor je. Ook is de afronding belangrijk zodat je los kunt laten wat je hebt gedaan en het overlaat aan het universum hoe het zal werken voor je. Jij hoeft er nu niets meer voor te doen, alleen te ontvangen wat er op je pad komt en te genieten van wat er gebeurt.

Happy Halloween and Blessed Samhain!

 

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Dank je, ik heb zojuist de ceremonie afgesloten en het geeft een heerlijk fris gevoel.
  Voor mij is dit nieuw en ik ben dankbaar dat ik het heb kunnen doen.
  Veel liefs en goeds, Bram

 2. Halloween . Samhein van de Kelten mooie
  Dagen voor bezinning.
  I nov allerheigen 2 nov allerzielen.
  Ik heb met Allerzielen altijd iets bijzonders gehad.
  Een jaar of 5 terug werd er op onze begraafplaats
  Met allerzielen een route gemaakt op de begraafplaats
  De graven van bekende mensen uit onze streek werden
  Verlicht met kaarsen en lampen.
  Iemand leiden je rond en vertelde mooie dingen.
  Er werd prachtige muziek gespeeld door een vrouw
  Ze stond in een soort huisje.
  Je kon er bij gaan staan. En de naam opgeven van
  De overleden waar je aan dacht.
  Ik gaf mijn overleden kleinzoon op.Die op 10 meter verderop begraven ligt.
  Hij kwam dus door. Ik werd zo emotioneel en moest even huilen.
  Bijzonder dit mooie moment. Heel mooi.
  Er werd bij diverse graven gedichten voorgelezen.
  Sommige mensen zijn bang voor deze plaatsen en
  Lopen er liever niet in het donker.
  Ze eten je niet op grap ik altijd. Dood hoord erbij.
  Alleen het stoffelijk lichaam legt er nog. De ziel is over.
  Ik ga dit in nov ook weer naar Marijke van maanen
  Die weer een allerzielen doet bij een vereniging.
  Ik loop hoog met dit zuivere medium.
  Het is een prachtige avond. Ze geeft boodschappen door
  Door middel van bloemen.
  Ik zit er meestal voor de sfeer. De antwoorden weet ik zelf wel.
  Als je goed luister naar de antwoorden voor andere mensen
  Kan je er zelf ook iets van leren.

  Bedankt marielle voor dit mooie stukje.
  Sorry voor mijn enorme reactie.
  Ik ben zo enthousiast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in