Hartenjagen

Het zijn vaak de simpele dingen in het dagelijks bestaan die het leven leuker maken. Van die kleine dingen die groots plezier geven. Een kat op schoot, een goed gesprek, een bloem die uitkomt, een spontane glimlach die je dag oplicht, het gekwebbel van je kinderen, zonsondergangen… Het is voeding voor je ziel. Hartenjagen is ook zoiets.

Jaren geleden organiseerde ik een paar keer een 9-daagse over het hart. Daarin gaf ik de deelnemers elke dag een leuk, klein opdrachtje dat ze makkelijk in hun dagritme konden invoegen. Ik ben erg van dingen behapbaar maken en ervoor zorgen dat een nieuw iets, bijvoorbeeld een gewoonte aanleren, bijna moeiteloos ingevoerd kan worden.

Dat is onder andere om ervoor te zorgen dat je mind niet in de weerstand gaat. Als je bijvoorbeeld de opdracht krijgt om elke dag ergens een uur aan te besteden, zoals meditatie, dan kan de mind daar flink van gaan steigeren. Dat maakt het extra moeilijk om het aanleren van die nieuwe gewoonte voor elkaar te krijgen.

Kleine stapjes

Stel dat je besluit om met suiker te stoppen en je hebt daarin de keuze tussen twee mogelijkheden:

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
 1. Meteen volledig stoppen
 2. Elke dag een korreltje minder, zodat je geleidelijk en bijna ongemerkt van de suiker afkomt

Bij welke optie zou je mind in de stress schieten en bij welke zou hij rustig blijven, denk je?
Bij de eerste zal die vast in de tegenaanval gaan, gewapend met allerlei argumenten (daar heb ik toch helemaal geen tijd voor, het is veel te lastig, dat gaat nooit lukken. Etc.). Bij de tweede zal het rustig blijven, want er valt niet zo veel tegenin te brengen. Met deze optie kun je als het ware de mind omzeilen en iets nieuws toevoegen aan je dagelijkse ritme.

hartenjagen

Het kleine boekje – ik houd van kleine boekjes! – De kunst van Kaizen van Robert Maurer, gaat precies hierover. Met kleine stapjes naar grote doelen. De auteur beschrijft bijvoorbeeld de situatie van Julie, een gescheiden moeder van twee kinderen, die gestrest en doodmoe is, te zwaar en het nauwelijks kan opbrengen om naar haar werk te gaan. De enige ontspanning die ze heeft, is ’s avonds een halfuurtje op de bank ontspannen. Haar huisarts en de auteur maken zich zorgen over haar, omdat ze een verhoogd risico heeft op allerlei klachten. Ze weten dat een ding haar kan helpen: verandering aanbrengen in de situatie en regelmatig aan lichaamsbeweging doen.

De auteur weet dat dit niet bij haar zal werken, hij had al talloze mensen gezien die dit ook nodig hadden, maar het niet konden opbrengen. Hij verwacht dat Julie in verzet zal gaan en dat gebeurt inderdaad ook, wanneer haar huisarts haar aanraadt om tijd voor zichzelf te nemen en te gaan bewegen. De auteur zelf komt ertussen en vraagt haar of ze het op kan brengen om een enkele minuut heen en weer te lopen, als ze televisie kijkt. De huisarts en Julie zijn verbouwereerd door de vraag, maar zij zegt dat ze dat wel kan. In de tijd die volgt begint ze op te leven omdat ze steeds succesjes boekt en er dan weer een minuut aan vastplakt. Voordat ze het weet, volgt ze een heel fitnessprogramma en is ze volledig uit de put gekrabbeld.

Hartenjagen maakt je blij

Bij Hartenjagen werkt dat ook zo. Het kost nauwelijks tijd omdat het super simpel is en naadloos door je leven heen te weven. En áls je het gaat doen, word je er hartstikke blij van.

Ik heb het natuurlijk niet over het kaartspel. Dit is iets anders, waar je ziel blij van wordt. Hartenjagen is bewust op zoek gaan naar harten. Als je je daarvoor openstelt, je bewustzijn erop instelt, dan ga je ze ineens overal zien. Werkelijk op de gekste plekken. Zo zag ik een keer, bezig met het uitzoeken van een nieuwe keuken, of all places in het toilet van een keukenzaak een toiletborstelhouder in de vorm van een hart (zie foto). Afgelopen week vond ik een hartje van toiletpapier op de grond in onze badkamer, gisteren in het bos zag ik prille varens die ook in hartvorm hun kopjes lieten zien en vanmorgen spoot ik bodylotion op mijn been in de vorm van een hart.

Je kunt urenlang gaan mediteren, stapels boeken lezen en de ene na de andere workshop volgen om gelukkiger te worden, maar je kunt (daarnaast) ook heel klein beginnen met bijvoorbeeld hartenjagen. Hartenjagen is heel fijn, licht en speels en wie houdt er nou niet van harten? Je maakt er ook je hart echt blij van, het gaat er sprongetjes van maken. Je kunt je weer zo dartel voelen als een kind, licht als een veertje, wanneer je weer een hartje vindt op een totaal onverwacht moment of een verrassende plek. En het is ook nog eens heel verbindend, het is namelijk heel leuk om het ‘samen’ te doen. Zo heb ik een hartsvriendin aan wie ik altijd meteen denk als ik een hart vind en stuur haar dan vaak direct een foto en zij doet hetzelfde. Dat is dan echt gedeelde vreugde.

Een hele fijne bijkomstigheid is dat het hart hierdoor gevoed wordt. Zodra ik er alleen al aan denk, voel ik mijn hart warm worden.

Nog meer voeding?

Het hart staat in verbinding met de ziel. Probeer maar eens in te tunen op je ruimte waar je hart zich bevindt. Je zult al gauw merken dat het een energetische ruimte is en veel groter dan alleen het fysieke hart zelf.

Hartenjagen, voeding voor de ziel? Probeer het maar eens uit en zet je dan (jippie!) hieronder je bevindingen?

Is dit iets waar je blij van wordt? Ik heb nog meer voor je! In mijn mailserie ‘De wereld van je hart’ vertel ik je er van alles over. Onder andere dat het hart meer is dan alleen een fysiek orgaan, hoe je er op energetisch niveau contact mee maakt en het kunt voelen en wat je hart je vertelt. Zodat je de poort naar geluk zelf gaat ervaren en meer in overeenstemming met je zielsmissie gaan leven.

Deze gratis mailserie bestaat uit 4 mailtjes en een audio-opname, waarmee je direct de ruimte, warmte en het licht in je hart ervaart. Wil je de mailserie ontvangen? Schrijf je dan hieronder in.

Hartegroet, Anouk

[activecampaign form=4 css=1]

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

8 REACTIES

 1. Goh wat een leuk idee! Ik zocht op het net hoe ik de ziel kan voeden en kom ik hier, terecht, terecht!!Toch zie en vind ik al jaren regelmatig veel hartjes in stenen en neem deze dan mee. Of ik zie een veertje ineens op mijn pad, dat is voor mij ook een hart onder de riem :~) het is nog leuker om dat met iemand te delen en dat ga ik vanaf vandaag nu doen!
  Graag ontvang ik ook de mailserie om mezelf nog meer te inspireren om in verbinding te komen met de lichte Harte energie, die regelmatig even onder gesneeuwd wordt.
  Een Warme Harte Groet ❤️
  Anne

 2. Ik doe dit ook al een tijdje! Werkelijk overal komen hartjes tevoorschijn! Zelfs in waterdruppels of als ik olijfolie in een pan giet. Schuim dat wegloopt uit de spoelbak, op affiches waar dan net je oog op valt, … Je kan het zo gek niet bedenken. Ik word er very happy van, because all is love. Voor mij zijn ze een teken dat mijn zielsfamilie dicht bij me is <3

 3. Ja! Mijn oog valt ook vaak op een hart Vaak in de natuur, maar het eigeel bij het bakken van een ei. Vorig jaar had ik zelfs een klein wondje op mn hand in de vorm van een hartje. Het geeft me vaak een warm gevoel, steun en een glimlach op mn gezicht! En het leuke is, mijn zoon van 8 gaat t ook steeds vaker zien!

  • Ha, wat leuk Joyce! Ik had het laatst ook bij een ei 🙂 Ontzettend leuk ook dat je zoon met je meedoet. Veel hartenjaagplezier!

 4. Lieve Anouk,

  Ik vind dit echt heeeeeel bijzonder, zal je vertellen waarom. Als eerste zat ik op een gegeven moment te mediteren en terwijl ik mijn ogen weer open sla, zie ik op een plank, tegenover mij, een groen hartje. Het mooie is, dat dat groene hartje eigenlijk een groene cirkel op een wit plastic zakje was, maar dat daar op die plank, zo gevouwen lag, dat ik er heel duidelijk een groen hart in zag. Ik heb er inderdaad ook een foto van gemaakt en het zakje een tijdje zo laten liggen. Er lag ook een paars linnen zakje en op de foto leek het net een vogel, die over het hart heen gebogen stond. De foto heb ik nog, maar het zakje ligt er niet meer. Maar wat ik nu zo heel bijzonder vind, is het volgende: daarnet, zal ik even op de rand van mijn bed en ik keek “toevallig” (wat heet), in mijn half openstaande la van mijn nachtkastje en wat zag ik daar jawel, een hart. Dit werd gevormd door twee Moqui Marbles, die in een wit netje liggen in die la. Ook daar heb ik een foto van gemaakt. En wat schertst mijn verbazing, even later lees ik jouw artikel. Ik zie inderdaad ook regelmatig hartjes en wordt daar ook blij van en zie dat als een boodschap van mijn helpers.

  Hartegroet, Anne Margot

  • Hallo Anne Margot, wat een leuke reactie van jou! Je bent lekker afgestemd, zo te zien. Geweldig hoe je al die harten ziet en ook gaat zien (reken daar maar op!). Mooie boodschappen voor jou dus 🙂
   Hartegroet van Anouk

 5. Lieve Anouk, als je het leuk vindt, kijk dan eens op mijn Instagram lovelettersfrommotherearth Hartenjagen is precies wat ik al een hele tijd doe, in Australië, waar ik woon. Ik ben er mee begonnen in een periode waarin het niet makkelijk was en dit hield en houdt mijn hart open, verbonden, dankbaar en het is werkelijk helend en.. verslavend!

  Een hele warme hartegroet Martine.

  • Hee Martine, dank je wel voor je reactie! Wat leuk dat jij dit ook al een tijd doet. Ja, ik herken wat je schrijft, dat je hier in een moeilijke periode mee begonnen bent. In een voor mij pittige periode ben ik iets dergelijks gaan doen en het heeft me in no time helemaal uit de put gehaald. Zo fijn! Ik zal eens een kijkje nemen op je account!

   Een hele warme hartegroet terug!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in