DELEN
liefde

Het hartchakra is gelegen in de borst en is het centrum van je chakrakoord. Het hartscentrum reguleert liefde en eenheid. Deze chakra staat voor acceptatie van jezelf en hoe je bent. Het egobewustzijn komt voort vanuit je mind, je gedachten. Het egobewustzijn hanteert normen en waarden en zal vanuit dat oogpunt aspecten van jezelf veroordelen. Het is het tegenover gestelde van acceptatie en eenheid; namelijk weerstand en afgescheidenheid.

door Marla Knoop  www.ellai.nl

In onze samenleving leren wij te leven met ons egobewustzijn. Rondom ons heerst afgescheidenheid en weerstand tegen mensen/dingen die anders zijn dan onszelf. Wij veroordelen anderen, maar net zo goed aspecten van onszelf. Deze veroordelingen zorgen voor weerstand en haat. Het ego zegt: alles dat anders is, is slecht, want het vormt een bedreiging. In de samenleving is goed te zien dat er wordt geleefd vanuit het egobewustzijn: er heerst (nog steeds een vorm van) armoede, oorlog, haat en afgescheidenheid in de wereld.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die in gaan zien dat deze vorm van bewustzijn niet de juiste is. Zij keren zich steeds meer naar het hartsbewustzijn waar acceptatie en liefde heerst. Ieder van ons zal leren om aspecten in zichzelf te gaan accepteren. Alles dat in onszelf leeft spiegelt zich vervolgens in de buitenwereld. De buitenwereld fungeert als een spiegel, alles dat je meemaakt is een afspiegeling van iets dat je in jezelf voelt. Kom je iemand tegen die onaardig tegen je doet vanuit jaloezie, dan betekent het dat je over een bepaald aspect jezelf nog niet accepteert.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je jezelf verafschuwt omdat je soms jaloerse gevoelens hebt naar andere mensen. Deze jaloerse gevoelens kunnen voortkomen vanuit het jezelf niet accepteren zoals je nu op dit moment bent. Zodra je dit kan inzien en accepteren dat jij soms ook jaloezie voelt en jezelf accepteert zoals je nu bent zal je deze spiegel niet meer meemaken. De wereld laat op die manier zien op welke punten wij nog niet in het hartsbewustzijn zijn, maar in het egobewustzijn.

Door bewust naar jezelf te leren kijken tijdens momenten waarin je ego wordt aangeraakt kun je leren de weerstand en veroordeling in jezelf los te laten. Elke veroordeling die jij over jezelf hebt is eigenlijk een leugen. Vaak word in de samenleving een standaard gezet waaraan iedereen moet voldoen. Houd jij je niet aan die standaard, ben je anders en voldoe je niet aan de norm. Vaak zullen mensen zichzelf hierdoor gaan haten, omdat ze niet hetzelfde zijn zoals de standaard die is beslist door onze samenleving.

De standaard wordt neergezet door de samenleving met behulp van reclames, populariteit enzovoorts. In de reclame word bijvoorbeeld gezegd dat je als vrouw slank moet zijn. Het gevolg van deze norm is dat heel veel vrouwen of zichzelf uithongeren en zichzelf haten, of dikker zijn en zichzelf haten. Er zijn maar weinig vrouwen die zichzelf accepteren ook al voldoen ze niet aan de norm. Zelfs vrouwen die wel aan die norm voldoen voelen zich vaak onzeker, omdat ze voorgeschoteld krijgen dat ze er altijd aan moeten voldoen. Deze vrouwen ontzeggen zich veel om maar aan die norm te kunnen voldoen.

Hoe anders zou het zijn als wij vanuit ons hartsbewustzijn naar deze normen zouden kijken. De norm zal zijn dat alles geaccepteerd is. Om dit bewustzijn in onze samenleving te creëren kunnen wij zelf het volgende doen. Leer om jezelf te accepteren zoals je bent en daarmee ook hoe anderen zijn. Accepteer dat iedereen anders is, maar accepteer vooral jezelf zoals je nu bent. Als jij jezelf kan accepteren, zonder te voldoen aan de gestelde egobewustzijnsnorm betekent het dat je naar jezelf kan kijken vanuit je hart. Mocht je toch nog ergens onzeker over zijn, betekent het dat je nog probeert aan die norm te voldoen. Misschien is het belangrijker om die norm los te laten in plaats van proberen aan die norm te voldoen.

 

7 REACTIES

 1. Leren om te accepteren of proberen te accepteren of kunnen accepteren zijn allemaal maniertjes van het ego.
  .
  Er staat: "Het ego zegt: alles dat anders is, is slecht, want het vormt een bedreiging." Maar het ego zegt 'ook alles wat… is, is goed'.
  Alle (ver)oordelen, ook de 'positieve' en de 'goede', komen uit het ego.
  .
  Zolang je iets doet om jezelf te accepteren (bijvoorbeeld veranderen van je gedachten 'het is goed zoals ik ben' of 'iedereen mag zijn zoals hij is'), ben je bezig met verandering op ego niveau.
  Je kan wel leren jezelf goedkeuring te geven, en dat is altijd fijner dan jezelf af te keuren. Maar het komt wel uit hetzelfde 'ego-bewustzijn'.
  .
  Wanneer je bewustzijn verruimd (en dat is naar mijn mening niet het tegenovergestelde van ego-bewustzijn…), dan zal je als vanzelf meer acceptie ervaren.
  .

 2. Hallo Maria
  Je raakt zeker belangrijke. punten aan. Een groot deel van de mensen hebben niet eens een afgerond ego bewustzijn.Een ego is net zo belangrijk als het fysieke lichaam. Ze zijn beidde tijdelijk maar nodig om bewustwording d.m.v. ervaringen in het leven op te doen. Veel zijn volgers,weinig zijn zich bewust hoe het ego zich manifesteert. Deels geconditioneerd door opvoeding,cultuur,religie enz. Het ego oftewel de persoonlijkheid,is met al zijn aspecten is onderscheidend maar ook afscheidend van ander ego's. Een noodzakelijke ontwikkeling in de evolutie.. Pas als het trans persoonlijke ontwaakt, als het moment rijp is, zal binnen het dagbewustzijn de omkering zich geleidelijk voltrekken. Allen van binnenuit kan het transformatie proces zich voltrekken. Dan zal de persoonlijkheid een metamorfose ondergaan en "de dienaar" worden van het Hogere Zelf en de daarmee unieke kwaliteiten gaan manifesteren. Dit kan vele incarnaties in beslag nemen.

  Lees mijn artikel op deze site ;Van pre persoonlijkheid naar transpersoonlijkheid.

  Hartegroet Diana van Doorn.

 3. Goedemorgen Marla
  Zeer duidelijk en to the point geschreven en mooi verwoord, Ik hou van je eenvoudige stijl van uitleggen en ben het met elk woord eens. Ga je zeker volgen op FB.
  Lieve groet
  Janny

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in