wat mannen nodig hebben voor gelukkig leven

Speciaal voor mannen, wat maakt hun leven gelukkig? Wat heeft een man nodig om op lange termijn vrede en vreugde te kunnen ervaren? Dit is een vraag die met name door mannen slechts mondjesmaat kan worden beantwoord, aangezien zelfonderzoek en het leren kennen van hun ware innerlijke ik nauwelijks wordt gestimuleerd. Dus blijft het tasten in het onbekende.

Een studie van de Harvard Universiteit zou dit schemergebied kunnen veranderen. 75 jaar onderzoek op 268 mannelijke studenten kan mogelijk een licht laten schijnen op hetgeen mannen belangrijk vinden voor een vreugdevol leven.

Auteur: Joe Martino

Het onderzoek.

Heeft u de film ‘The Tree of Life’ gezien? Deze film volgt het begin, de ontwikkeling en het einde van het leven van de personages. Dit scenario lijkt veel op de studie van het onderzoeksteam, dat eveneens op geregelde tijdstippen gedurende het leven van de deelnemers de stand van zaken bijwerkte, zelfs al waren ze de 90 gepasseerd.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

George Vaillant, de Harvard psychiater die de studie van 1972 tot 2004 begeleidde, schreef een boek over het onderzoek en zijn bevindingen, waarin hij onder meer beschrijft hoe belangrijk onze jeugd is, wat we als waardevol ervaren als we ouder worden, de invloed van geld op het leven.

Uiteraard kende dit onderzoek enkele beperkingen vanwege het ontbreken van vrouwen, zodat het moeilijk te zeggen is hoe de binnen dit kader beschreven kenmerken op vrouwen van toepassing zouden kunnen zijn.

Relaties zijn het allerbelangrijkste.

onderzoek manVolgens Vaillant is de belangrijkste uitkomst van het onderzoek wellicht conclusie dat voor een man relaties het allerbelangrijkste zijn als we spreken over het vinden van vreugde in het leven.

Ongeacht carrière, lichamelijke gezondheid, geld, macht en zo voort, was het volkomen duidelijk dat alle aan het onderzoek deelnemende mannen zonder liefdevolle en ondersteunende relaties niet blij waren.

Contact maken met anderen en het opbouwen van alle soorten relaties is de sleutel. Dit onderzoek draagt tevens bij aan de bevestiging van conclusies uit andere studies, dat sociaal contact maken met anderen en het hebben van een ondersteunend netwerk van groot belang is voor een lange levensduur en een ontspannen levensstijl.

“Vreugde verbindt… Hoe meer relaties u kunt aanknopen in verschillende sociale kringen, hoe beter.” – George Vaillant.

Ook Liefde is belangrijk.

Onlosmakelijk verbonden met relaties is elkaar liefdevol behandelen en de liefde niet opzij duwen wanneer het gaat om uitdagingen in de liefde.

Hoewel liefde vanzelfsprekend een belangrijke plezierbrenger in ons leven zou moeten zijn, aangezien we in de kern liefhebbende wezens zijn, wordt het belang van liefde door velen niet volledig erkend.

Vaillant stelt dat er twee pijlers van geluk zijn: “Eén is de liefde…  De ander is het vinden van een levenshouding die de liefde niet wegduwt.”

Carrière, geld en macht.

wat mannen nodig hebben voor gelukkig levenHet Grant Onderzoek bevestigde veel eerdere conclusies van anderen, dat geld en macht niet samenhangen met een gelukkig leven of je gelukkiger voelen. Hoewel sommigen daar een tijdelijk geluk in vinden, neigt men naar een constante jacht op meer, om uiteindelijk in het totale plaatje van het leven het belang van geld en macht aanzienlijk te zien verminderen.

“We ontdekten dat een tevreden gevoel eind 70’er jaren zelfs niet suggestief in verband werd gebracht met sociale afkomst of met het inkomen van de man. Om in termen van prestaties te spreken, het belangrijkste is dat u tevreden bent met uw werk.”

Op het gebied van carrière maken kwam uit het onderzoek naar voren dat iemands verbondenheid met zijn werk, in tegenstelling tot het werk simpelweg uitvoeren voor financieel gewin, een grote rol speelt bij het ervaren van vreugde.

Degenen die het traditionele idee van succes najoegen, het vergaren van rijkdom en het hebben van een ‘goede baan’, deden niet wat ze het liefste deden en vonden weinig vreugde in hun werk in vergelijking tot hen die simpelweg deden wat ze leuk vonden en waartoe ze zich voelden aangetrokken.

“Conclusie van het onderzoek, niet in medische maar in psychologische zin: alles draait om verbondenheid.”

verbonden

Het perspectief van uitdagingen aangaan = Vreugde!

Vaillant verwoordt het op een komisch botte manier: “Het vermogen om van lood goud te maken.”

Het gaat hier om te leren navigeren door de zee van uitdagingen in het leven, het eenzijdige hokjesdenken achter je te laten en je hart te openen voor het geheel. Dan komt alles neer op verbinding.

Als we onze uitdagingen zien als kansen om te groeien en onze horizon te verbreden, dan kunnen we die met opgeheven hoofd doorleven en ervaren.

Zien we onszelf als slachtoffers die alles opkroppen en uitdagingen niet uitspreken of met anderen delen, dan verliezen we het contact met het ondersteunende sociale netwerk om ons heen.

Door het ontbreken van uitdagingen leren we onszelf niet goed kennen en groeien we niet. Uiteindelijk blijven we achter met een leeg gevoel vanwege het ontbreken van ervaring met het verwerken van moeilijke emoties.

De relatie met moeder.

Uiteindelijk werd een andere – al vaker naar voren gebrachte – theorie ontdekt, die betrekking heeft op de relatie van een man met zijn ouders tijdens zijn jeugd.

www.businessinsider.com schrijft: “Mannen die tijdens hun jeugd een ‘warme’ band met hun moeder hadden, verdienden $ 87.000 meer per jaar dan mannen met een minder zorgzame moeder. Mannen die geen leuke kindertijd met hun moeders hadden ervaren, liepen op latere leeftijd een groter risico dementie te ontwikkelen. Later in hun werkzame leven werden de relaties met moeders – niet hun vaders – in hun kindertijd in verband gebracht met de effecten op het werk. Anderzijds resulteerden ‘warme’ relaties met vaders tijdens de jeugd in een lager percentage gevallen van angst bij volwassenen, meer vakantiepret en een verhoogd gevoel van ‘tevreden met het leven’ op 75-jarige leeftijd, terwijl de warmte van de relatie met moeder gedurende de kindertijd nauwelijks van invloed was op het tevreden gevoel op die leeftijd.

Hoewel een kindertijd met goede ouderlijke verbondenheid duidelijk voordelen heeft, illustreren deze bevindingen het belang van ervaringen die een mens tijdens zijn de meest invloedrijke jaren van zijn jeugd opdoet.Sensorische Informatieverwerking en Hooggevoeligheid

Aan dit gegeven wordt ook de idee ontleend, dat een kind als een koning onderwijzen (en/of behandelen) eigenlijk erg beperkend is, soms schadelijk zelfs, afhankelijk van de druk die wordt gelegd op het belang van iemands ontwikkeling en succes. Vooral als je kijkt naar het kwalitatief gebrekkige onderwijs vandaag de dag.

Tot slot…

Enkele zeer interessante resultaten, gezien het feit dat de totale menselijke verbondenheid, relaties en ‘gratis’ ervaringen het meeste plezier in het leven scheppen.

Je vraagt je af waarom we eigenlijk zo driftig materieel bezit najagen en maar hardnekkig blijven geloven in de idee dat je daar blij van wordt.

Het schijnt dat nog steeds het verlangen van het ego bepaalt welke beslissingen we dagelijks als mens nemen, terwijl ware voldoening toch ècht buiten onze egoïstische hebberigheid ligt.

Ik geloof dat we onomkeerbaar afstevenen op een tijd waarin ruimte is voor het diepe innerlijke verlangen naar ontdekken, weten en ervaren van ware vreugde en vrede, ongeacht wat er om ons heen op materieel niveau gebeurt.

We gaan steeds meer en meer op zoek naar antwoorden binnen dat kader en slaan andere wegen in die ons wegvoeren van externe materialistische verlangens als zijnde de bron van onze levensblijheid.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. Ik ben er achter gekomen, dat mijn geluk afhankelijk is van het antwoord op de vraag:
  WIE IK BEN.
  De meeste mensen geven als antwoord op die vraag hun naam!
  Maar dat is NIET WIE JE BENT !!!
  Die nasm heb je van je ouders gekregen, maar ze hadden je evengoed anders kunnen noemen!
  Het gaat er om WIE JE VAN BINNEN BENT !!!
  Als je daar achter komt, dan ben je supergelukkig en kom je (indien nodig) door alle problemen heen!

 2. Denk dat er maar een ding is dat er echt toe doet bij man of vrouw dat is leef vanuit je hart of gevoel. Denk dat we ondanks de leuke conclusies van het onderzoek niet mogen over het hoofd zien dat dit mannen zijn die waarschijnlijk ook in verouderde patronen of rolverdelingen, opvattingen of wat dan ook zijn opgevoed. Zo veel mogelijk zelfbewustzijn (is dat het juiste woord?) ontwikkelen en je kinderen aanmoedigen hetzelfde te doen.
  X

 3. "Het schijnt dat nog steeds het verlangen van het ego bepaalt welke beslissingen we dagelijks als mens nemen, terwijl ware voldoening toch ècht buiten onze egoïstische hebberigheid ligt."

  He jakkie, vallen dan relaties dan ook onder egoïstische hebberigheid.

  Alleen de zwangere vrouw valt daar dus niet onder want die relatie is niet buiten haar.

 4. "Je vraagt je af waarom we eigenlijk zo driftig materieel bezit najagen en maar hardnekkig blijven geloven in de idee dat je daar blij van wordt."

  Omdat je vanuit een bepaalde bewustzijnstrilling daar ook een echt blij gevoel van krijgt.

  Al is het maar tot dat je de auto poetsen moet of je vrouw de rekening van Zolanda laat zien.

  Zo is er ook nog het hardnekkig idee dat de mens van relaties blij wordt.

  Als de mens toch eens 1 uur een latrelatie met zichzelf zou hebben wat zou dat verhelderend zijn voor de rest van zijn/haar leven.

  Zelfs een 'gelukkig leven' zou dan komen te vervallen.

  In de zin van daar niet meer mee bezig zijn.

  Ware vreugde en vrede is er enkel als het ego is weggevallen.

  Dan resteert er enkel het NU en daarin is niets bezig met ware vreugde en vrede want (om het beetje begrijpelijk te maken) het NU is 'vreugde/vrede'.

  NU is geen gevoel, net zoals vreugde/vrede dat niet is.

  Zo en NU een pilsie.

 5. "Speciaal voor mannen, wat maakt hun leven gelukkig? Wat heeft een man nodig om op lange termijn vrede en vreugde te kunnen ervaren? Dit is een vraag die met name door mannen slechts mondjesmaat kan worden beantwoord, aangezien zelfonderzoek en het leren kennen van hun ware innerlijke ik nauwelijks wordt gestimuleerd. Dus blijft het tasten in het onbekende."

  Allereerst moet ik bekennen (en dat na stimulatie van zelfonderzoek en het leren kennen van mijn ware innerlijke ik) dat ik mij geen man voel, geen bier drink, geen auto heb en niet opgewonden raak als ik 22 mannen in korte broek over een grasmat zie bewegen.

  Voor een gelukkig leven lijkt mij toch wel een eerste vereiste te zijn en dat is; The sun is gonna keep on shining.

  https://www.youtube.com/watch?v=i2JQhBVsToE

  Al tast ik maar wat in het onbekende natuurlijk.

 6. Velen van ons laten zich leiden door hun ego in hun onbewust zijn. Kijk maar een dvd van eckhart tolle en je bent als mens meteen opgefrist. 😉 maar er komen meer een meer bewuste mensen bij! Gelukkig!! Veel mensen kiezen voor hun innerlijke motivatie en baseren daar hun keuzes op. Dát veranderd de wereld Pas echt. En als deze mensen verbinding met elkaar maken gaat het nog veel beter en sneller. Maar ik zit hier nog veelal zielsalleen vanuit deze optiek. ik moet altijd naar anderen reiken. Er komt vrijwel niets terug. En al helemaal niet op eigen initiatief. Dat duidt alleen maar op het zuigende zelfzuchtige ego. Wat zou het heerlijk zijn om mensen te leren kennen die die ook zo ervaren en erover te kunnen praten.

  • Helemaal eens met deze laatste reactie!
   Als je mensen vraagt wie zij zijn, noemen ze hun naam, maar dat is niet wie je van binnen bent.
   Je naam heb je van je ouders gekregen, dus als je Jan heet, hadden ze je ook Piet kunnen noemen
   Pas als je weet wie je ECHT BENT dan kun je alle problemen aan!!!

  • Je krijgt genoeg terug?, maar niet wat je verwacht of wellicht hoopt? Mensen zijn nu eenmaal niet gelijk in de ontwikkeling. De vraag is of je gelijken wil ontmoeten. Als je dat doet ben je klaar. Wellicht breng (geef) je in dit stuk leven meer dan dat je terug krijgt (verwacht). Ook dat laatste is ego. Laat alles los en je ontvangt is mijn ervaring. Wellicht ontvang je de rust in jezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in