moeite met keuzes maken

Heb je moeite met keuzes maken? Zo vind je je intuïtie en vertrouwen.

Wanneer we ons ervan bewust worden dat eerdere keuzes de oorzaak zijn van huidige problemen,
steken schuldgevoelens en schaamte de kop op. Dit leidt tot angst voor het maken van toekomstige keuzes en impasse. Hoe zorg je dat je niet in deze valkuil stapt?

Ingrediënten voor bewustwording

Om te groeien in ons bewustzijnsproces, zijn er 2 belangrijke voorwaarden nodig waarin we zelf dienen te voorzien:
“eerlijk naar jezelf durven kijken” en “verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven”.
We beseffen dit allemaal op een dieper niveau, toch blijkt het vaak moeilijk om dit te doen. Misschien is het wel het allermoeilijkste voor een mens? Dit erkennen is een belangrijkste eerste stap: het ís ook pittig. Ook dit is een proces dat tijd kost en waarbij we onszelf de tijd moeten gunnen om hier in te groeien.

De oorzaak van onze problemen

Inzicht verkrijgen in de oorzaak van problemen is van essentieel belang. En tegelijkertijd doodeng. Want stel nou, dat je onbewust zelf je problemen hebt veroorzaakt? Door de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt?
Om boven onze angst voor bewustwording uit te stijgen, is het belangrijk om onze manier van kijken te veranderen.

Van “eigen schuld dikke bult” naar “oorzaak en gevolg”

Het probleem zit hem niet in de keuzes op zich. Het is de betekenis die we aan die keuzes geven. In plaats van ze te bekijken vanuit het perspectief van oorzaak en gevolg, labelen wij ze vaak als “schuld”. Vanaf onze kindertijd zit het zinnetje “eigen schuld dikke bult” opgeslagen in ons onderbewuste. Om eruit te piepen als we ons realiseren dat we een aandeel hebben in de situatie waarin we verkeren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Van oordelen naar leren

Waarschijnlijk herkent iedereen dit wel. We hebben allemaal keuzes gemaakt in het verleden die we, met de kennis van nu, anders hadden gemaakt.
Dat geeft niet. Het wordt problematisch als we gaan oordelen over onze vroegere keuzes. Als we ze gaan beschouwen als “goed” of “slecht”. En ons daardoor negatief laten beïnvloeden in onze huidige keuzes.
De essentie van de mens is “groei”: ontwikkelen en leren. Daarbij zijn de aardse begrippen goed en slecht vrij beperkt. Hoe kun je leren als je jezelf alleen maar toestaat om de juiste keuzes te maken?
Terug kijken op eerder gemaakte keuzes die hebben geleid tot problemen, is niet fijn. Ze brengen pijnlijke gevoelens naar boven. Dat maakt dat we deze deuren liever gesloten houden.

Opruimen schept ruimte

De keuzes uit het verleden en de bijbehorende pijnlijke emoties hebben we geparkeerd in ons onderbewustzijn. Doordat deze nog in ons aanwezig zijn, is het moeilijker om nu betere keuzes te maken. Oude pijn blokkeert de toegang tot onze intuïtie. Het is belangrijk om deze op te ruimen.
Door op energetisch niveau te werken, laat je deze gevoelens los uit je systeem. En begrijp je de dieper liggende oorzaak, waarom je destijds bepaalde keuzes hebt gemaakt. Vaak heeft dit met familiepatronen te maken en is het niet alleen aan jou zelf te wijten. Maar is het een karmisch patroon wat van vorige generaties op jou is overgedragen. Je houdt onbewust het patroon van je voorouders in stand, omdat je het energetisch hebt geërfd.
Daarnaast kan het zijn dat je ook door andere energieën beïnvloed wordt: mensen die deel uit maken van jouw leven. Inzicht in de energetische relatie die je met de ander hebt, is enorm verhelderend. Het los laten van deze energetische verbinding op een dieper niveau, werkt bevrijdend.
Ook is het belangrijk om jezelf toe te staan om onderdrukte gevoelens los te laten: huil, schreeuw, gebruik je pijn in een creatieve vorm. Daarmee neem je verantwoordelijkheid voor je gevoelsleven. Wanneer deze gevoelens (deels) eruit zijn, ontstaat er ruimte in jezelf. Deze ruimte biedt jou gelegenheid om betere keuzes te maken.moeite met keuzes maken

De energie van schuldgevoelens

Je schuldig voelen is een emotie die gepaard gaat met een stagnerende energie, je levensenergie stroomt minder goed. Wanneer deze gevoelens blijven toenemen, lopen we vast. De ballast uit het verleden sleep je met je mee en dat maakt vooruitgang lastig. Mensen ervaren dat ze door deze gevoelens blijven steken in hun groeiproces.
Vooral vrouwen zijn er goed in om zich veelvuldig schuldig te voelen. En als je als vrouw hooggevoelig bent, is de kans nog groter dat schuldgevoelens regelmatig de kop op steken. Je interne registratiesysteem staat voortdurend aan en je hebt in je onderbewuste een onbestemd gevoel.

Angst voor de toekomst: keuzeverlamming

In het verleden heb je keuzes gemaakt die je geen goed deden. In hoeverre kun je nog op jezelf vertrouwen? Zullen keuzes in de toekomst wel tot meer groei en voldoening leiden?
Het maken van keuzes wordt steeds moeilijker, omdat de angst voor de verkeerde keuze groeit. In dat geval is het niet maken van een keuze of het nemen van een veilige beslissing, een aantrekkelijke gedachte: “keuzeverlamming”.
Het is niet verkeerd om “de veilige weg” te bewandelen. En in je leven zoveel mogelijk bij het oude te houden. Een mogelijk nadeel van het bewandelen van de veilige weg, is dat je je ware potentieel niet ontdekt. Juist ervaringen die buiten bekend terrein liggen, zijn vaak waardevol en leiden tot ontwikkeling, tot groei.

Vertrouwen laten groeien

Het verleden heeft vooral angst en teleurstelling gecreëerd en “vertrouwen” tover je niet zomaar tevoorschijn. De enige manier om je vertrouwen te laten groeien, is door stap voor stap jouw weg te bewandelen.
De weg die naar binnen leidt, in jou. Door keuzes te maken vanuit je intuïtie. En daardoor te ervaren waar keuzes vanuit je intuïtie toe leiden. Keuzes vanuit je diepste zelf zijn altijd de beste.
Dit kunnen ook mini keuzes zijn. Het is niet noodzakelijk om je baan op te zeggen, te verhuizen of een grote reis te maken terwijl je er nog niet klaar voor bent. Soms is het goed om in een bestaande situatie te blijven en van daar uit langzaam verder te groeien.
Wanneer je bemerkt dat keuzes die je vanuit je binnenste maakt goed zijn, durf je steeds meer op jezelf te vertrouwen. Na verloop van tijd breiden de ervaringen zich uit en kom je in contact met andere energieën en andere dimensies. Je ervaart steeds meer dat het universum je helpt op je weg: door spontane ingevingen en mensen die je weg kruisen.dank je

Onze goddelijke potentie

Laten we eerlijk zijn: het is best pittig om je eigen weg te bewandelen. Je wordt op jezelf terug geworpen en kunt anderen niet meer de schuld geven van je situatie. Ook word je je er steeds meer van bewust dat zaken je niet “zo maar” overkomen. Het is veel comfortabeler en makkelijker om in de illusie te blijven dat zaken ons overkomen en dat we een nietig poppetje zijn in een eindeloos universum.
Niets is minder waar!
Naarmate je verder komt op je weg, verandert je perspectief. Waar het aanvankelijk eng was om je bewust te zijn van jouw eigen invloed in je leven, verandert dit steeds meer in een interne kracht. Naarmate we vaker ervaren waartoe we als energetisch wezen in staat zijn, groeit het besef dat we scheppers zijn met een goddelijke potentie.
En krijgen we hulp van andere energieën, in de vorm van inzichten, “toevalligheden” en bijzondere ontmoetingen.

Lief zijn voor jezelf

Wat ik cliënten veelvuldig meegeef is “wees lief voor jezelf”. Voortdurend over jezelf en je keuzes oordelen, brengt je niet verder. Je bent een mens en de kern van mens-zijn is evolutie.
Een mooie uitspraak van Jiddu Krishnamurti:

“De hoogste mate van intelligentie is het vermogen om jezelf te observeren zonder jezelf te veroordelen”.

Wellicht helpen deze aanknopingspunten jou op je weg:

Eerlijk naar jezelf kijken. Waarop waren de keuzes in het verleden gebaseerd? Op je verstand of op je intuïtie? Hoe groot was de invloed van anderen op jouw keuzes? Durf jij nu wel je eigen keuzes te maken? En zo niet, welke overtuiging ligt hieraan ten grondslag? Komt deze overeen met de werkelijkheid?
Hoe zie jij jezelf? Klopt dit wel of zijn het overtuigingen van anderen over jou? Zie jij jezelf zoals je werkelijk bent?
Wat zijn jouw (beperkende) overtuigingen over wie we zijn als mens, onze potentie? Ben je bereid deze los te laten en met een open mind je weg te bewandelen? Zodat je zelf kunt ervaren dat je potentie veel groter is dan je misschien voor mogelijk had gehouden?
Creëer momenten van stilte in je leven. Wanneer je leeft in strikte schema’s en blijft hollen, is het onmogelijk om je intuïtie te voelen.
Wanneer je een keuze dient te maken, keer naar binnen. Naarmate je dit vaker doet, leer je het onderscheid te maken tussen je verstand en je intuïtieve zelf.
Kijk aan het einde van de dag terug: welke keuzes heb je vandaag gemaakt, hoe klein ook? En waarop waren deze gebaseerd? Hebben ze goed uitgepakt? Leidden ze tot voldoening, tevredenheid?
Vergelijk jezelf niet met anderen, concentreer je op je eigen weg. We bewandelen allemaal onze eigen weg met onze eigen obstakels en uitdagingen.
Heb geduld en compassie met jezelf!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. ik vind bovenstaande reactie veel te simplistisch gezegd.
  Natuurlijk is het goed om liefde na te streven maar wat als je in je leven te maken krijgt met werkeloosheid of met ziekte of met eenzaamheid of je verliest een dierbare?
  Kan liefde je dan alleen redden? Misschien wel als je de kracht in jezelf kan vinden en positief kunt blijven en vooral dicht bij jezelf kunt blijven.
  Het leven bestaat helaas niet alleen uit mooie dingen maar juist uit de lessen die we te leren hebben.
  Drempels die we moeten nemen.
  Liefde is voor mij zoiets als de motor van een auto maar de auto heeft ook benzine nodig en onderhoud.
  Liefde is een werkwoord en niet alleen je goed voelen.

  • Liefde is een werkwoord inderdaad en het is natuurlijk aan jezelf welke onderwerpen je onder liefde laat vallen.
   enkele voorbeelden zijn: zelfliefde, naastenliefde, wijsheid. etc etc.
   wanneer je met de dood te maken krijgt bestaat er echter geen keuze dan te verwerken en aan te sterken.
   wanneer je met eenzaamheid te maken krijgt is het misschien handig jezelf af te vragen of de mens in werkelijkheid een sociaal wezen is of …..
   wanneer je armoede te maken krijgt is het misschien handig om jezelf af te vragen welk aandeel je kunt leveren om toch deze tijd door te komen, maar ook de volgende generatie en die generatie erna.

   liefde is een ruime betekenis van het woord. uit liefde handelen wil niet zeggen dat je alles weet. je mag zeker vragen stellen. vragen zijn eeuwig, de mens niet 🙂

 2. keuzes maken ? Er bestaat maar 1 keuze en dat is de keuze van liefde. Tijdens deze reis van liefde en ervaringen word het steeds makkelijker om dingen los te laten of afstand te nemen van situaties..
  vervolg het pad van liefde en keuzes zijn overbodig.
  waarom kiezen tussen een appel of een peer?
  waarom kiezen tussen een banaan en giftige plant? wil je dood dan? 😛
  Ik maak geen keuze ! ik weet wat ik wil en wat goed voor me is. of een ander het er mee eens is?
  hoop het ergens wel, maarja. helaas niet iedereen denkt hetzelfde als ik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in