bezuinigenHet is onrustig in Nederland. Velen dreigen hun baan te verliezen en raken daardoor in de stress. Het verlies van je baan zou een financiële en/of relationele crisis kunnen veroorzaken. Iemand zei tegen me: ‘Er is veel onrust en stress, want de basis staat te wankelen.’ Je huis, je werk, je geld, je relatie…is dat je basis?  Als dat zo is, ben je erg afhankelijk van je omstandigheden. Zodra er iets buiten jou gebeurt gaat het stormen bij je van binnen. Hoe mooi zou het zijn als je de basis in jezelf hebt? Dat je vertrouwen hebt in jezelf in hoe jij met de situatie om kunt gaan hoe moeilijk en lastig deze ook is? Dat als het vooruitzicht is dat als je je baan kwijtraakt in 2015, je nog steeds rust en geluk kunt ervaren en geen zorgen hebt?

Het kan, echt waar!

Deze basis in jezelf heet vertrouwen. Niet geloven of hopen, maar vertrouwen. Dit vertrouwen is een dieper niveau dan je weten en je gevoel. Dit vertrouwen zorgt ervoor dat je stevig met beide benen op de grond staat en naar de wereld om je heen kunt kijken met een heldere blik die observeert wat er gebeurt. Dit vertrouwen zorgt ervoor dat als je in een moeilijke situatie komt je ten diepste gelooft dat dit om een reden gebeurt en jij er iets van kan leren al heb je geen idee wat. Dit vertrouwen gelooft in je eigen capaciteiten en kwaliteiten.

Dit vertrouwen is verbonden met het universum, de bron van leven en liefde. Als je vertrouwen hebt betekent dit niet dat je geen angst hebt of twijfels over de toekomst maar in die angst kun je nog steeds tegen jezelf zeggen dat het goed komt, wat er ook gebeurd en wat er ook veranderd. Door dit vertrouwen sta je als een rots. Als het gaat stormen en waaien dan kun je nog steeds recht blijven staan en vertrouwen dat er betere tijden komen.

Dit vertrouwen zorgt er ook voor dat je oplossingen ziet en niet blijft hangen in medelijden of zorgen. Door vertrouwen te hebben word je creatief en wordt elke situatie een uitdaging. Dit vertrouwen is een keus. Je kunt leren vertrouwen op jezelf. Stap voor stap kun je leren hoe het is om los te laten en dan te kijken wat er gebeurt. Je kunt over je omgeving en omstandigheden geen controle hebben.  Vaak denken we dat we controle hebben, maar dit is echt een illusie, een schijnveiligheid.  Loslaten en vertrouwen op je eigen kunnen. Als je leert vertrouwen word je vrijer, in je denken en in je doen.keep-calm-and-trust-yourself-28

Vertrouwen in jezelf doet je verheugen, wat je omstandigheden ook zijn. Misschien is leren vertrouwen wel de grootste uitdaging voor 2015. Dat er dingen gaan gebeuren en veranderen staat vast.

Hoe ga jij daarmee om?

Als je nu niet weet wat er gaat veranderen, kun je er nu wel voor kiezen hoe je ermee om wilt gaan. Vertrouwen is een keuze. Het middel om te leren vertrouwen is contact zoeken met je oorsprong.  De één noemt het bidden, de ander mediteren. Friedrich Oetinger was een decaan in 1759. Hij werd later ook wel alchemist, profeet en magiër genoemd door de mensen om hem heen, omdat hij ongewoon was en allerlei regelingen doorbrak. Hij heeft het volgende gebed geschreven.

 “God geef me de kracht om de dingen te accepteren die ik niet kan veranderen, de moed om de dingen te veranderen die te veranderen zijn, en de wijsheid om het één van het ander te onderscheiden. 

Ik wens je veel vertrouwen toe voor 2015!

Annita Kramer

4 REACTIES

 1. Mooi, positief artikel! Dankjewel! Vertrouwen en overtuiging daar begint het mee! Inderdaad het belangrijkste in het leven zoals Heleen schreef! Een geweldig 2015 toegewenst! Ik heb er alle vertrouwen in 🙂

 2. Mooi artikel! Vertrouwen hebben in jezelf en je eigen kunnen is zo belangrijk. Zo niet het allerbelangrijkste in het leven. Ik zie het als de basis van alles. Je voelt je sterk en krachtig met dat vertrouwen in jezelf. Zonder dat ga je dingen buiten jezelf zoeken. Erkenning, liefde noem maar op.

 3. Ik heb wel vertrouwen in 2015 .
  Ergens op vertrouwen zit diep in mij geworteld.
  Omdat het vertrouwen dat alles goed komt, uiteindelijk
  Altijd wel gewerkt heeft.
  Vertrouwen houden is voor mij de bodem waar ik op sta.
  Want op de bodem zitten lijkt mij vreselijk.
  Het kunnen vertrouwen op ook maar iets ,
  Heeft wel eens een flinke knau gehad.
  Waardoor het woord alleen al niet meer uit te spreken was.
  Baan kwijt , zorgen, dat deed er even geen goed aan
  Dat medelijden met jezelf hebben niet werkt, dat wist ik gelukkig.
  Het vertrouwen verdrong andere gevoelens, het werd de uiteindelijke winnaar.
  Natuurlijk kwam alles weer goed, hups zei ik tegen mijzelf vertrouw op een
  Goede afloop.
  Genoeg kwestie’s gehad. Maar als je echt je vertrouwen in ook maar iets kwijt raakt
  Dan kan het soms moeilijk worden.
  Ik denk weleens zullen de mensen zonder eten op de wereld, ooit nog vertrouwen
  Hebben? En familie’s die alles kwijt zijn kinderen etc.
  Dat lijkt mij veel moeilijker, dan die simpele dingen waar ik over praat.

  Dat gebed is prachtig , dat moet een bijzondere man zijn geweest.

  Hartelijk dank Anita voor dit artikel.
  Het zet een mens weer aan het denken.
  En dat is heel goed.
  Fijne kerstdagen.

 4. “Heb jij vertrouwen in 2015?”

  NEEN.

  Ik heb namelijk niets met vertrouwen.

  Vertrouwen is mijn inziens ook nog een hulpmiddeltje/truckje van de MIND.

  Ik hou het maar bij enkel de simpele waarneming, hoef ik ook niets voor te doen.

  Ik zie nu dat er wat getypt wordt en meer is er niet.

  Moet ik er nu op gaan vertrouwen dat zo mijn vinger niet klem gaat raken tussen de toetsen.

  Of dat het plafond omlaag komt.

  Ego spreekt over vertrouwen, vooruit lopen/denken op dingen.

  In het moment NU kan hooguit de dood plaatsvinden en als de mens daadwerkelijk in het moment NU leeft zal hij/zij daar niet mee zitten.

  Dan is dat gewoon een feit gezien bepaalde omstandigheden.

  2015, wat gaat de tijd toch snel, ik zie me nog liggen in die voederbak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in