Heeft je geboorte zelfs nu nog invloed op je?

Samengevat: Volgens Stanislav Grof kunnen we een biologische matrix van emotionele indrukken en patronen vaak herleiden tot je aankomst in deze wereld. Deze theorie wordt nu onderbouwd door modern onderzoek over emoties en bevallingen. Heb jij al een nagedacht over de eerste momenten van je reis? Als dit bij je resoneert, onthoud dan dat het belangrijk is om zelfs de ‘negatieve’ aspecten van je verhaal te omarmen met liefde en compassie, zonder te oordelen.

Zoals een zaadje de blauwdruk bevat voor het leven van een plant, heeft het scheppingsverhaal van een mens verregaande gevolgen voor hun leven. Volgens de oprichter van Transpersoonlijke Psychologie, Stanislav Grof, heeft jouw geboorte waarschijnlijk meer invloed op je dan je doorhebt. Grofs mening wordt ondersteund door toonaangevend onderzoek op het gebied van de pre- en perinatale psychologie.

De mens heeft een biologische matrix van emotionele indrukken en patronen, die vaak herleid kan worden tot je eerste momenten in deze wereld. Grof noemt het Basale Perinatale Matrices (BPM). Een begrip van deze BPM kan veel over je onthullen en je een uitstekende context geven voor het loslaten van oude patronen, om te helen en voor persoonlijke groei.

“Transpersoonlijke psychologie kun je ruim omschrijven als de psychologie van spiritualiteit en van die gebieden van de menselijke geest die zoeken naar diepere betekenissen in het leven, en die voorbij de beperkte grenzen van het ego kijken voor een verhoogde capaciteit voor wijsheid, creativiteit, onvoorwaardelijke liefde en compassie.” – British Psychological Society, Sjamanisme en Spiritualiteit in de Therapeutische Praktijk

bewust-moeder-schap-geboorte

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Helen is een persoonlijke reis de we allemaal als individuen ondergaan, maar de patronen die we helen zijn vaak intergenerationeel en gaan terug tot voordat we werden geboren. Op een biologisch niveau is het fantastisch om je in te denken dat het ei waar jij uit komt letterlijk werd gedragen door je grootmoeder; je moeder ontwikkelde haar eieren toen ze een foetus was in de baarmoeder van haar eigen moeder. Copingmechanismen, stresspatronen, gezinspatronen en ook sociale en economische omstandigheden binnen die generaties hebben indrukken op ons gemaakt die we nog steeds proberen te verwerken. Het mooie aan deze benadering van helen, is dat ons persoonlijke helen ook de afwikkeling betekent van een groter netwerk van relaties, zowel naar de toekomst als naar het verleden.

Volgens nieuw onderzoek worden deze indrukken het sterkst nagelaten terwijl we ons in de baarmoeder bevinden en in de eerste jaren na onze geboorte. Stanislav Grof verdeelt het BPM in vier aparte fases van de geboorte. Deze specifieke stadia van een natuurlijke geboorte hebben levenslang invloed op ons emotionele leven en op hoe we de werkelijkheid ervaren.

“De Westerse wetenschap is op weg naar een verschuiving in paradigma van ongekende proporties, één waardoor ons concept van de werkelijkheid en de menselijke aard zal veranderen, die de kloof tussen de antieke wijsheden en moderne wetenschap dicht, en de verschillen tussen de Oosterse spiritualiteit en het Westerse pragmatisme zal overkomen.” – Stan Grof in Beyond the Brain

Geboorte geven aan je stralende essentie

Om de logica achter dit onderzoek te begrijpen, moeten we eerst een kijkje nemen naar wat Grof de “Gecondenseerde Ervaringssystemen” noemt. Een voorbeeld van dit concept is dat iemand in een gesprek een grappig verhaal kan vertellen, waardoor alle anderen in het gesprek beginnen te lachen, en waardoor zij aan hun eigen grappige verhalen beginnen te denken. Als we dit doen voor alle soorten emotioneel krachtige herinneringen (blije, verdrietige, enge, traumatische enz.), wordt het makkelijk om ons alle andere keren te herinneren waarop we vergelijkbare ervaringen hadden die dezelfde gevoelens opriepen.

“Onbewust trekken we specifieke situaties en/of mensen aan, of worden wij tot hen aangetrokken, die de exacte dynamiek van het originele trauma nabootsen. Als voorbeeld: als we een intense druk ervoeren tijdens de geboorte die ons overweldigde, dan kunnen we dit rechtstreeks nabootsen door ons constant in relaties of een werkomgeving te plaatsen waarin we onder druk staan en overweldigd zijn.” – Enhancing the Future

Ons emotionele brein is al ontwikkeld nog lang voordat ons rationele, talige brein gaat werken, dus veel van deze patronen zitten geworteld in onze tijd in de baarmoeder en de ervaring van onze geboorte. Naarmate Grof deze vier primaire fases begon te onderscheiden, merkte hij ook archetypische correlaties op tussen iedere fase en patronen over hoe ze verwant zijn aan ons emotionele leven.

De eerste fase – Het vruchtwateruniversum

BPM I is de fase waarin de foetus in de baarmoeder zwemt in een tijdloze staat. Afhankelijk van de emotionele en fysieke gezondheid van de moeder, haar milieu en haar dieet, kan dit een fijne of ongemakkelijke ervaring zijn.

 • Positieve ervaringen in deze fase zijn verwant met een gevoel van eenheid, tijdloosheid, mysterie, transcendentie en samadhi.
 • Negatieve ervaringen in deze fase zijn verwant met een gevoel van niet-geaard zijn en onthechting van het leven.

De tweede fase – De kosmische onderdrukking

BPM II is de fase waarin de baarmoeder zich begint af te sluiten, ons samendrukt en ons naar het geboortekanaal duwt. Aangezien we niet meer drijven, is deze fase onze eerste ervaring met het verlopen van tijd, en de eerste ervaring met een contrast tussen weidsheid en compressie, het begin van de dualiteit. Hormonale veranderingen leiden tot een vermindering in zuurstof en de druk van de weeën tegen de gesloten cervix.

 • Positieve ervaringen in deze fase zijn verwant met opwinding over een nieuw vooruitzicht of integratie van nieuwe informatie of wijsheid.
 • Negatieve ervaringen met deze fase zijn verwant met een gevoel van een dreigende crisis, angst voor of weerstand tegen nieuwe ontwikkelingen in je leven.

De derde fase – De strijd dood-wedergeboorte

Tijdens BPM III komen we daadwerkelijk in het geboortekanaal. De verhoogde stress of compressie is verwant met de strijd en het reiken naar het licht aan het einde van de tunnel.

 • Een positieve ervaring in deze fase is verwant met de ‘flow’-staat, het ‘in the zone’-zijn, wanneer je dingen haast automatisch regelt als je ze tegenkomt. Je bent uiterst efficiënt met je taken bezig.
 • Een negatieve ervaring in deze fase is het gevoel dat je samengeperst wordt of zelfs verpletterd wordt door je omstandigheden in het leven, of dat je wordt overweldigd door de tegenstrijdigheid in je levensbehoeftes.

De vierde fase – De ervaring dood-wedergeboorte

BPM IV is onze verschijning in de wereld vanuit het geboortekanaal.

 • De baby komt uit het geboortekanaal, de geboorte is compleet en het leven begint. Deze fase is verwant met ontsnapping, blijdschap, gemak en, het allerbelangrijkst, vrijheid.

De invloed van je geboorte op de rest van je levenElke fase staat letterlijk voor ons eigen scheppingsverhaal, dus het is geen wonder dat het ons zo doortastend kan beïnvloeden gedurende ons leven. Maar zie het niet als levenslange straf, want onze relatie met deze herinneringen kan ons sterker maken wanneer we ze bewust maken, ongeacht of de ervaring positief of negatief was.

De les

Als deze informatie met je resoneert en je je afvraagt wat je kunt doen om deze onderliggende gevoelens te helen of op te lossen, dan sta je daar niet alleen in. Het is belangrijk om zelfs de negatieve aspecten van je verhaal te omarmen met liefde en compassie, zonder te oordelen. Het zijn energieën die je hebben gevormd; je bent geen slachtoffer, maar een krachtig wezen dat bestaat om deze emoties te ontwikkelen en om te zetten. Als je in staat bent om dit vanuit een breder perspectief te accepteren en begrijpen, dan kun je ‘vrienden worden’ met je eigen proces. Weet dat iedere fase leidt tot de volgende en dat we alle fases blijven doorlopen gedurende de veranderingen in ons leven, dus ontspan je en ‘blijf ademen tijdens de weeën’.

Deze spannende ontdekkingsreis kan leiden tot een dieper gevoel van verbondenheid met je zelf, en een mooi dialoog starten met je familie. Gesprekken met ouders of kinderen over deze krachtige levensfase kan jullie verbinding en compassie versterken en een gedeeld gevoel teweegbrengen dat we hier allemaal zijn om dingen te helen die al generaties lang worden doorgegeven. Als we dit individueel doen, dan helpen we iedereen om ons heen zich te ontwikkelen en te helen. Dat maakt ons leven als transpersoonlijke wezens zo rijk en mooi!

We weten allemaal wel hoe het voelt om te worden overweldigd door een emotionele staat, maar als we deze sferen erkennen als biologische matrices, dan zijn we uitgerust om ze sierlijk te doorlopen. Dit is essentieel in het verwerkelijken van je droomleven. Het beste van vastzitten in een perinatale matrix is jezelf er bewust uit bevrijden!

Anderen lazen ook:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

15 REACTIES

 1. Wat een herkenbaar artikel, ik voel dat het klopt.

  En door dd fases te ontarmen je er het makkelijkst doorheen gaat, en zijn er nog andere handvaten misschien die het dragen van het lijden tot wijsheid zou kunnen maken of in iedergeval de les eruit zichtbaar wordt.

  Lees er dolgraag meer over …..

 2. Ik mis zelfs een poging tot wetenschappelijke onderbouwing.
  Maar ook een zgn. verklaring kan mensen een vorm van opluchting geven.

 3. Mijn 13 jaar oudere broer vertelde me altijd dat ik na de geboorte helemaal blauw was en dat hij daar erg van geschrokken was toen hij me de eerste keer zag. Mijn moeder vertelde dat ik de navelstreng om mijn hals had en de verloskundige had geschreeuwd dat mijn moeder niet meer mocht persen, maar dat ze dit toch gedaan had.
  Ik heb een leven met ernstige paniekaanvallen en veel verklaarbaar en onverklaarbaar verdriet. Nu begin ik te denken dat hiertussen misschien een verband te zien is en wat kan ik doen om mijn leven iets te vergemakkelijken?

 4. Ettje ; Dit is een heel duidelijke uitleg over onze geboorte en wat we meenemen
  in ons hele leven . Dank je wel Sanilov Grof . Ik raad ook ieder aan om deze
  holo sessies te volgen. Het heeft mij veel inzicht gegeven in mijn leven.
  Met dank ook aan Ariëtte en Nico Vissel. waar ik de sessies bij deed.
  met vriendelijke groeten Ettje de Vries-Dekker

 5. Fijn dat hier meer en meer aandacht voor komt. Ik werk in mijn praktijk al jaren met geboorte thema’s.
  “ je leeft zoals je bent geboren” als je jezelf begrijpt wordt het rustiger van binnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in