Familie Karma

Familie heb je niet voor het kiezen, hoor ik vaak zeggen. Volgens mij is echter het zo dat we onze familie wel uitkiezen, dat onze ziel ons leven kiest, met daarbij de belangrijkste relaties en alle belangrijke lessen die we te leren hebben. Maar als het niet zo lekker gaat tussen jou en je familie, dan zou je je kunnen afvragen waarom je juist deze mensen hebt uitgekozen als familie. Een vraag die wel eens een van de meest belangrijke en diepliggende vragen kan zijn waar je een antwoord op zoekt. Jouw ziel heeft de zielen in jouw familie niet zomaar gekozen. Het is een strategische keuze die direct invloed heeft op de belevenissen en ervaringen in dit leven. Maar of je nu een goede, slechte, of helemaal geen band hebt met je familie, het is altijd goed om te kijken naar de energetische en emotionele koorden, en ze los te laten.

Wat zijn energetische en emotionele koorden? 

Twee personen met aura en ondelinge inwerking van Chakra's
Twee personen met hun aura en ondelinge inwerking van Chakra’s

Energetische koorden zijn niet-fysieke connecties tussen jezelf en een ander. Deze koorden worden gevormd in dit leven of zijn in een eerder leven gevormd en verbinden mensen op een niet-fysieke manier met elkaar. Het wordt gezegd dat familieleden zielen zijn die al meerdere levens met elkaar hebben doorgebracht, verbonden zijn met elkaar gedurende verschillende levens. Sommige mensen ervaren zelfs dat familieleden in dit leven een andere rol in de familie innemen, dan in een vorig leven. Een van mijn spirituele leraren vertelde me dat ze gauw de neiging heeft haar moeder te corrigeren en te verzorgen. Zij gelooft dat de band met haar moeder in een vorig leven omgekeerd was, dat haar moeder in een vorig leven haar dochter was, en zijzelf de moeder. En dat ze daardoor nog steeds de neiging heeft de moederrol op zich te nemen. De energetische koorden zijn dus gebleven, maar de rollen zijn veranderd.

In tegenstelling tot energetische koorden zijn emotionele koorden koorden die daadwerkelijk aan je verbonden zijn. Ze ontstaan door specifieke gebeurtenissen, trauma’s of door de wisselwerking van energie tussen mensen en kunnen zowel positief of negatief zijn. Positieve emotionele koorden ontstaan bijvoorbeeld wanneer je verliefd bent op iemand en je je hecht  aan hem of haar. Negatieve koorden kunnen ontstaan als iemand zich negatief naar jou uit of door zelfkritiek. Of de koorden nu positief of negatief zijn, het is goed om er naar te kijken en ze los te laten.

Emotionele en energetische afdrukken, achtergelaten op het hart, worden in Sanskriet ‘Samskara’ genoemd. Michael Singer, auteur van The Unthethered Soul, beschrijft Samskara als ‘Een cyclus van in het verleden opgeslagen energiepatronen in een staat van relatief evenwicht. De eigen weerstand tegen het ervaren van deze patronen in jezelf veroorzaakt dat deze energiecyclus zichzelf blijft herhalen’. Als het over onze familie gaat, en in het bijzonder over onze ouders, dan staan we onszelf toe ons aan ze te hechten. Is de mening van je ouders belangrijk voor je en laat je je er makkelijk door beïnvloeden? Dan zou er sprake kunnen zijn van Samskara, of van een energetisch of emotioneel koord dat zich in jou heeft vastgezet.relatiekoorden-familiekoorden

Blokkades door Familie karma

Karma wil zeggen dat elke handeling een oorzaak en een gevolg heeft. Elke handeling brengt een karmische energie tot stand die altijd bij jou terug zal komen, in dit leven of in een toekomstig leven. Het kan ook doorgegeven worden in je familielijn, dan is er sprake van familiekarma.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Omdat deze karmische energie zich kan manifesteren op een onbewust niveau, dragen sommigen van ons deze last al vanaf de geboorte bij zich. Als familieleden binnen dezelfde familielijn in steeds verschillende rollen zijn geïncarneerd, dan kan de familiedynamiek zich blijven herhalen. Ook zou je DNA karma kunnen hebben meegekregen, wat eigenlijk logisch is omdat alles universele energie is en we allen fundamenteel met elkaar verbonden  zijn.

Maar of je het nu leuk vindt of niet, de band die je met je familie hebt is veel meer dan alleen de genetische band, vooral de band met je moeder. Je bent letterlijk met elkaar verbonden geweest via de navelstreng. Deze navelstreng kan worden gezien als de verbinding tussen het sacraal chakra (2e chakra) van de moeder en het zonnevlecht chakra (3e chakra) van het kind. Het sacraal chakra staat voor het emotionele centrum in het lichaam, en vanuit dat centrum voelen moeders zich doorgaans sterk emotioneel verbonden met hun kind. Deze emotionele band is de basis voor de vorming van de eigen identiteit en wilskracht van het kind, met als basis het zonnevlecht chakra. Deze verbindingen kun je zien als emotionele of energetische koorden en kunnen blijven bestaan na de geboorte.

Hoe je familiekoorden kunt losmaken

Sara Wiseman, auteur van het boek ‘Heal Your Familie Karma: Release The Seven Shadows’, legt in haar boek uit dat ondanks dat we onze eigen families uitzoeken, veel mensen worden geboren in een familie die geen ideaal familie karma heeft. Wiseman stelt dat de meeste families worstelen met een of meer van de door haar beschreven karmische schaduwen: misbruik, verslaving, geweld, armoede, ziekte, verlating en verraad.

In haar boek geeft Wiseman advies over hoe je kunt achterhalen of een van deze zeven schaduwen van toepassing is of is geweest op jouw familie. Ook beschrijft ze methoden waarmee je je familiekarma kan helen. De methoden die ze beschrijft zijn schrijven, in kaart brengen van het familie karma, meditatie, healing en sjamanistische rituelen.

Hoe dan ook, als je jezelf wil bevrijden van familie karma, is het enige wat je hoeft te doen, je blik naar binnen richten. Je hebt de kracht welk energetisch of emotioneel koord dan ook los te laten, omdat ze allemaal in jou zitten. Herken de lessen die onder de oppervlakte liggen binnen je familierelaties, kijk naar wat deze boodschappen je te zeggen hebben, heb compassie voor eventuele schaduwen die binnen de familie aanwezig zijn en laat emoties die jou negatief beïnvloeden los. Wees je er bewust van dat jouw overtuigingen jouw overtuigingen zijn en niet die van jouw familie. De koorden zitten in jou, dus jij bent degene die ze los kan laten.

Jaren geleden tijdens een privé sessie Sound Reiki Healing heb ik ontdekt dat ik mijn energetische en emotionele koorden op een hele simpele manier kon loslaten. Ik had een aantal koorden om mijn keelchakra en wortelchakra die beide familie-gerelateerd waren. Door naar binnen te kijken en te begrijpen waarom ik deze koorden zo lang vast heb gehouden en op welke momenten ik me door deze koorden liet beïnvloeden, was ik in staat ze los te laten. Ik leerde dat wanneer je voelt dat er zich een emotioneel of energetisch koord in je ontstaat, je dat koord los kan laten door hem fysiek uit je te trekken. Als ik herken dat er een koord om een van mijn chakra’s zit, stel ik me dat koord voor en trek ik hem met m’n handen uit me alsof ik aan een touw trek. Tegelijkertijd visualiseer ik dat het koord zich loslaat. En dat helpt.

Tot slot

Ook als dit artikel niet resoneert in jou, kun je even tijd nemen om na te gaan waarom jij jouw familie hebt uitgekozen. Welke lessen heb je van ze geleerd? Of als je geen familie meer hebt, hoe heeft dat jouw leven vormgegeven? Wat zegt de relatie met je familie over jou? Hoe reageer jij en wat is daarin de les? Het universum vraagt ons te leren, te groeien en te evolueren. Dus ook al is het niet altijd makkelijk, besef dat je familie een geschenk is. Iets om dankbaar voor te zijn.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

  1. Hoihoi,

    Hoe zit het dan met je Adoptie ouders. Heb ik die dan ook zelf uitgekozen. Hoe zit het met deze familie karma. Ik zie genoeg in de familie wat ook nog uit vorige levens komt.

    Liefs

  2. Ik googelde op Sara Wiseman en kwam op een site van DailyOM. Hier zou je haar cursus kunnen bestellen om 4 weken aan de slag te gaan om je familiekarma te healen. Je kan een vrije bijdrage doen naargelang je mogelijkheden. De site is geschreven in het gebrekkig Nederlands maar ziet er anderzijds wel professioneel uit. Heeft iemand ervaring met deze site? Is het geld aftroggelen of is het waar dat je de cursus zo kan volgen? Dank voor de reactie. Groetjes, leen

  3. Je kan ook vragen aan aartsengel Michael om de koorden die je kwijt wil door te snijden met zijn zwaard van gerechtigheid en ze daarna op te vullen met zijn helende blauwe energie.

    Dat werkt voor mij bijv. Prima

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in