gronding
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De reden waarom de wereld en jouw leven vierkant kan draaien, is omdat er geen of te weinig inzicht is in de kunst van zelfreflectie. Is dat jouw schuld? Nee. Als kind werden we afgeleerd om vanuit onszelf en gevoel te leven.

We leerden dat de buitenwereld belangrijker is dan onszelf en dat die gevaarlijk is, want onze ouders zeiden steeds: “pas op voor…. “. Er werd ons nooit geleerd dat we de spil zijn van ons leven, dat we veilig zijn als we ons innerlijk kompas volgen. Dat ons leven 100% rond ons draait en niet rond de buitenwereld of een ander. Dat het onze ziel is die bepaald wat ze wil en niet de buitenwereld.

Het mooiste bewijs hiervan is dat we enkel via ONZE keuzes ons leven vorm geven. Of we daar bij stilstaan of niet, ervan bewust zijn of niet, zo werkt het nu éénmaal. Van het moment dat jij wakker wordt maak je keuzes en geef jij je leven, seconde per seconde vorm. We hebben per dag gemiddeld 60.000 gedachten.

Stoot maar eens je teen als je uit bed stapt, je zal wel merken dat die negatieve trend je de hele dag tegenslag als vriend stuurt. Tenzij natuurlijk jij aan zelfreflectie doet, dan zie je er de humor van in en weet je dat je ziel je vertelt, dat je jezelf op de één of de andere manier pijn doet of afwijst in een bepaalde situatie.

Onze ziel als toetssteen in plaats van de maatschappij

Zolang wij de maatschappij als toetssteen blijven gebruiken, zullen we hetzelfde blijven (her)scheppen en overweldigd blijven. Het moment dat we ons gevoel en onze ziel, door zelfreflectie leren als kompas te gebruiken, veranderen we niet alleen onze wereld maar ook het collectief.

Ik geef hier een voorbeeld uit een gesprek op facebook. Een dame schrijft: “ Als ik bedrogen of gekwetst word door iemand, blijft het knagen en kan ik moeilijk tot niet vergeven. Herkenbaar?

Hierop komen heel wat reacties en er is er eentje die de kroon spant voor me: “Idd! Sindskort gaat het makkelijker ivm cursus; Cognitieve Gedrags Therapie; Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel en Gedrag; goed kijken naar jezelf…….. maar het hoeft niet aan je zelf te liggen; laatst hoorde ik dat een bep. persoon die mij raar behandelde ZELF niet goed in haar vel zat…….. Het hoeft dus niet aan JOU te liggen! SUCCES!“

Dat is voor mij zo een kanjer. Eerst zeggen kijken naar jezelf en dan, maar het hoeft niet aan jou te liggen, het is de ander die slecht in haar vel zit. Blijf lekker doen zoals je nu doet, je problemen komen, omdat de ander slecht in haar vel zit.

Als het toch aan de ander ligt, waarom verzeil jij dan steeds in dezelfde situaties?

Omdat er inderdaad een idee/patroon in je leeft waardoor jij die dingen aantrekt. Zelfreflectie helpt je te ontdekken hoe jij in het leven staat en waar jij verwijderd bent van je zielepad. Verander je gezichtspunt en nieuwe wegen gaan open.

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk dingen te scheppen hier op aarde volgens jouw eigen unieke zijn. Hiervoor heb je als kompas je eigen gevoel. Breek uit je ego-greep, voel meer wat jouw potentieel is, in plaats van te denken wat er kan fout gaan. ONTHOUD dat jouw wereld enkel rond jou draait, rond de keuzes die JIJ maakt. Niemand anders kan keuzes maken of knopen doorhakken in jouw leven.

Hoe nu de teugels naar jou toehalen in een probleem situatie en in je leven?

Hoe denk jij uit een probleemsituatie te geraken als je de macht daartoe bij de ander legt? Dat is toch te zot voor woorden. Er is altijd een reden waarom iets of iemand op je pad verschijnt. De mens is als een radiozender. We sturen onze gedachten de kosmos in en de kosmos antwoord met een gelijkaardige frequentie. Vandaar dat zelfreflectie de sleutel is in alles. Het waarom, wat wil het me doen inzien, wat leer ik eruit over mezelf. Pas dan is het voor jou mogelijk om situaties te ontwarren en zelf bij te sturen.

 •  – Aanvaard dat jij de verantwoordelijkheid draagt in je leven voor ALLES wat in je leven is
 •  – Enkel vanuit die verantwoordelijke positie heb jij de macht tot verandering
 •  – Gebruik alles in je leven om je zelf gereflecteerd te zien. Dan zal je begrijpen waar je zelf/ziel naartoe wil
 •  – Vergeet niet dat vreugde de basis is van je ziel en zelf. Je maat waarmee je alle keuzes dient af te meten is met de vreugde-maat. Zorgt het voor vreugde, dan ben je op het juiste pad
 • – Geen grotere vreugde dan krachtig jezelf te zijn !!!

Isabelle Lambrecht

vitaal water
vitaal water
vitaal water

15 REACTIES

 1. Je schrijft zeker een aantal zinnige dingen 🙂
  .
  Ligt het dan aan je ouders of anderen dat je werd afgeleerd om vanuit onszelf en gevoel te leven of van anderen dat de buitenwereld gevaarlijk is, en dat je ouders zeiden "pas op voor…"
  .
  Je schrijft zo mooi dat het eigenlijk niet aan de ander ligt, waarom dit dan wel?
  .
  🙂
  .
  Misschien omdat dit ook niet aan je ouders of aan de buitenwereld of aan anderen ligt dat je iets werd afgeleerd of omdat iets gevaarlijk was…
  .
  Het zat er al!
  .
  Jij kwam met een bepaalde intentie om dat al uit te werken, op 'zielsnivo'. Dus om van je gevoel af te stappen, of om angstig te zijn, …
  .
  En jij koos daarvoor je ouders en omgeving uit om dit optimaal ten uitvoer te brengen…
  .
  Voor een oorzaak of oplossing hoef je het dus ook niet hier bij je ouders of buitenwereld te zoeken.
  .
  Groeten Robert 🙂

 2. We beleven dingen niet hoe ze zijn maar hoe wij zijn.
  .
  Help, ik beleef dingen niet hoe ze zijn maar hoe ik bent.
  .
  .
  http://image.slidesharecdn.com/echtemachtleiderschapinde21eeeuw-140426141344-phpapp02/95/real-power-echte-macht-14-638.jpg?cb=1398759976
  .
  .
  Ja maar Aart, jij als goddelijkhijd ziet toch ook wel woorden staan die niet de lettercombinaties hebben die we ooit eens hebben afgesprooken.
  .
  Ja natuurlijk, simpele ziel, zie ik dat maar daar blijft het bij.
  .
  Voor de rest braakt die mind bij mij niets uit wat ontstaan is door mechanismes, ego of wat dan ook.
  .
  En stel dat die mind wel wat zou uitbraken dan is er direct de bewustzijnstrilling die ziet dat enkel de mind iets aan het uitbraken is en door die bewustheid is die mind weer stil en is er niet de mind die gelooft in wat het net daarvoor nog opgehoest heeft.
  .
  Een mind die stil is, mijn hemel dat is toch niet mogelijk dat moet een afweiking zijn.
  .
  Maar ja, de buitenwereld begrijpt me toch niet.
  .
  En dat is maar goed ook.
  .
  En ik wil dat gaarne ook zo houden.
  .
  Ik wil niet opgaan in het geheel.
  .
  Ik wil speciaal, ego zijn.
  .
  Ik voel me nou net een gehaktbal.
  .
  Doorgedraaidt rundvlees.
  .
  Oei en nou ga ik eens aan zelfreflectie doen.
  .
  Daar wort ik stil van.

 3. het jammere van dit blog (en ik tref ze vaker aan) is dat het in het algemeen wordt geschreven en eventueel nog met iemand anders als voorbeeld. Wat ik dan mis is de persoonlijke ervaring. Hoe iemand die deze kennis en kunde verkondigt dit zich in zijn of haar leven heeft ervaren en heeft verandert. Als het ware in het verhaal verweven, zoals in dit blog, kom niet aan met wat iemand op facebook schrijft en hoe een ander daarop reageert, kom aan met je eigen verhaal en eigen ervaring of met iets van je eigen clienten en hoe de persoon in kwestie dit verandert heeft. Dat spreekt mij meer aan en heb ik ook meer aan. Want regelmatig verdenk ik bloggers ervan dat ze een mooi verhaaltje in een boekje ergens hebben gelezen of een trucje op een cursus hebben geleerd, en dat toepassen (verhaaltje of trucje kan ook een hele gedegen training zijn hoor) maar niet zelf het hele proces hebben ondergaan. En dan in mijn ogen weet je gewoon niet waar je over praat. Deze mevrouw van dit blog zal toch ook heus wel in haar eigen leven ervaringen hebben dat de hele wereld tegen haar is en niemand haar begrijpt. Nou hoe doet zij dan zelf reflectie. Als je een ander graag wilt vertellen hoe ze hun leven moeten leven, gebruik je zelf aals voorbeeld zou ik zeggen

  • Lieve Harma, ik heb dezelfde tekst van Mevrouw gelezen als jij en er komt bij mij niet op wat er bij jou opkomt.
   .
   Wat er enkel bij mij opkwam was; ik ga met haar trouwen.
   .
   M.a.w. wat er bij de mens opkomt heeft nooit iets met de gelezen tekst van doen maar met onszelf.
   .
   De tekst triggert hooguit datgene wat er bij ons nog aan eigen verhaaltjes/ego/behoefte/ondoorziene/etc aanwezig is.
   .
   Ja, ja zelfreflectie, ik doe er niet meer aan.
   .
   Ik ga mijn nette pak eens van zolder halen.
   .
   Taa taa taa taa, taa taa taa taa.
   .
   https://fadinggender.files.wordpress.com/2014/01/dirk-jan-spiegel.jpg?w=584&h=197

 4. Taalfouten worden nu eenmaal gemaakt, helaas. De inhoud van het artikel vind ik veel belangrijker. Als je uit je eigen ego stapt en leeft van uit je gevoel en met de juiste intentie ben je heel goed op weg om een goed leven uit te bouwen. Ik leef nu helemaal anders dan vroeger en voel me daar heel goed bij. Hartegroet, Lutje

 5. Beste Isabelle, de titel van jouw tekst bevat een enorme taalfout. Om professioneel over te komen is het belangrijk foutloos te schrijven. En dan ook nog dit: Waarom wil iedereen tegenwoordig aan de ander zeggen hoe hij moet leven of hoe hij/zij in het leven moet staan?? Waarom mogen we verdorie ZELF niets meer leren en ervaren door vallen en opstaan??

  • Sophie,
   Ik heb sterk het gevoel, dat jij iets hebt met perfectie en moeten. Moet jij van jezelf perfect zijn? En alles in de buitenwereld wat hier mee te maken heeft, raakt iets in jou aan. De buitenwereld is een spiegel. Het gaat om je eigen INNERLIJKE "LEIDING" in je kracht staan, voor jezelf opkomen en weten wat jijzelf wilt!

  • dus iemand vertellen dat het belangrijk is foutloos te schrijven om "professioneel over te komen " is niet iemand vertellen hoe ze in het leven moeten staan? 😆 Vroeg ik me even af

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in