Waarom wordt de één ziek en de ander niet? Is ziekte iets wat ons zo maar overkomt of ligt er wellicht een diepere onbewuste oorzaak aan ten grondslag? Zou ziekte ervoor kunnen dienen dat we inzichten verkrijgen en daardoor groeien als mens?
Steeds meer mensen zijn zich bewust van het verband tussen ziektes en lichamelijke aandoeningen en de onderliggende thema’s. Toch is er ook weerstand op dit gebied. Een veelgehoorde reactie is, dat het dan je eigen schuld is dat je ziek bent of lichamelijke klachten hebt? Nee, zeker niet!
Oorzaak en gevolg is iets anders dan “eigen schuld”.

De rol van je onderbewuste

In ons onderbewuste bevinden zich blokkades die ons zowel geestelijk als lichamelijk beïnvloeden. Een aantal van deze blokkades vormen de oorzaak van lichamelijke aandoeningen: variërend van plotselinge klachten in gewrichten en spieren tot chronische ziektes. Zoals het plotseling verschijnen van rugklachten een signaal kan zijn dat een bepaalde situatie de aandacht vraagt.
Het onderzoeken van de dieper liggende oorzaken van lichamelijke klachten leidt tot innerlijke groei. Je verkrijgt inzicht in je eigen patronen en die van je familie. Door deze blokkades op te ruimen, bevrijd je je van oude ballast zoals onverwerkte emoties. En lost familiekarma op.

Het ontstaan van blokkades

Wanneer je contact maakt met je onderbewuste, ontdek je dat zich daar meer bevindt dan je ooit had kunnen vermoeden. Wat vanzelfsprekend is, want het is je onderbewuste. We weten niet dat we hier geen weet van hebben.
In ons onderbewuste hebben we onder andere ervaringen en emoties opgeslagen waar we ons in het verleden geen raad mee wisten. De basis hiervan is vaak al op jonge leeftijd of zelfs voor onze geboorte gelegd. We hebben hier geen bewuste herinneringen aan. Latere pijnlijke ervaringen worden hieraan “toegevoegd”. Zo creëren we onbewust blokkades.
Ook nemen we thema’s mee uit vorige levens en hebben we onbewust thema’s overgenomen van onze (voor)ouders. Ook deze kunnen aan de basis liggen van blokkades.

Chronische buikziekten

Chronische buikziektes zoals endometriose, de ziekte van Crohn en het spastische darm syndroom hebben vaak een gemeenschappelijk thema.
In de buikstreek bevinden zich blokkades die te herleiden zijn tot onveilige gevoelens en emotionele pijn in de jeugd. Conflicten tussen ouders, (v)echtscheiding en het plotseling verlaten worden door een ouder.
In mijn werk valt het op dat veel cliënten met chronische buikziekten op jonge leeftijd een echtscheiding van hun ouders hebben meegemaakt. Met name wanneer er voor het kind geen mogelijkheid was om zijn emoties hierover te uiten, vormt zich een blokkade. Onbegrip, angst, verdriet, boosheid en machteloosheid bevinden zich sinds de kindertijd in het energetisch lichaam en zijn in fysieke vorm als klacht voelbaar.
Wellicht herken je het bij kinderen in je omgeving. Als een kind emotioneel niet lekker in zijn vel zit, geeft het aan dat het buikpijn heeft. Naarmate dit langer duurt, kan zich hieruit een chronische ziekte ontwikkelen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Help jezelf genezen: word je bewust van de dieper liggende oorzaken van je klachten of ziekte

Familie thema’s

Naast onverwerkte gebeurtenissen in de kindertijd vind je ook familie thema’s terug in je onderbewuste. Bij lichamelijke aandoeningen zijn er een aantal thema’s die regelmatig in beeld komen. Zoals het thema: je eigen weg gaan, ook als dat niet de weg is van je familieleden.
In veel families heersen onbewuste en vaak onuitgesproken codes: dit is zoals wij hier als familie mee om gaan. Zoals het niet delen en uitspreken van gevoelens. Vind jij het lastig om gevoelens te delen met anderen? Terwijl je diep van binnen voelt dat je dat wel graag zou willen? Het is mogelijk dat er zich al generaties lang een blokkade bevindt, wellicht op het keelchakra. Wanneer je dit op energetisch niveau bekijkt, ontdek je dat vader of moeder en opa of oma hier ook moeite mee hadden. Het thema “je mag de vuile was niet buiten hangen” kom ik regelmatig tegen in sessies. Vaak is dit thema afkomstig vanuit de vrouwelijke lijn: vanuit moeder of overgrootmoeder.
Toch hoeven bovenstaande patronen niet te leiden tot een energetische blokkade. De omstandigheden zijn bepalend: was er een andere mogelijkheid om je gevoelens te uiten? Was er een volwassene die jouw gevoelens erkende en begreep? Bij wie je je verhaal kwijt kon? Of was je de rebel die geen blad voor de mond nam en hoe dan ook uitsprak wat je voelde.

Energetische verbindingen met anderen

Ook moeizame relaties met anderen kunnen een fysieke uitwerking hebben in de vorm van een lichamelijke klacht. De uitdrukking “hij is een blok aan mijn been” is hier een mooi voorbeeld van. Dit komt overeen met de energetische realiteit. Anderen kunnen energetisch verbonden zijn aan ons been, wat zich manifesteert in een fysieke klacht, zoals pijn in de enkel.
Het is interessant om de relatie met deze persoon te onderzoeken. Wat ligt er aan de basis van onze relatie met de ander? Waarom hebben we de ander toegestaan om deze rol te spelen in ons leven? Wat zijn de motieven van de ander? En wat vind jij daarvan? En wat is je eigen rol? Is het tijd om de ander energetisch los te laten? Wat niet hoeft te betekenen dat de ander uit je leven verdwijnt of dat de relatie voorbij is.
Ook bij andersoortige klachten is er vaak een energetische oorsprong. Hoofdpijn kan verband hebben met een eeuwenoud thema dat je al vele levens bij je draagt. Zoals het niet mogen laten zien van je ware aard: je intuïtie en gaven. Nu we als mensheid evolueren van 3D naar 5D, is de tijd aangebroken om dit los te laten. Vandaar dat veel klachten zich in de huidige tijd manifesteren.

Gehechtheid vanuit angst

Soms is het voor een persoon moeilijk om thema’s of oude pijn los te laten, met name wanneer blokkades verband houden met hun ziekte. Onbewust zijn ze gehecht aan hun ziekte. De ziekte of fysieke klacht maakt deel uit van hun realiteit en geeft mede vorm aan hun persoonlijkheid. Het los laten van deze klachten is bedreigend: het voelt alsof een deel van hun weg valt. Er is een angst voor de leegte, wat komt ervoor in de plaats? Hun aardse ik, het ego, voelt zich bedreigd in zijn bestaan. Leven met hetgeen je hebt, geeft zekerheid en vertrouwen. Zelfs als het lijden veroorzaakt. Gehechtheid aan lijden is een belangrijke oorzaak wanneer groeiprocessen stagneren.
Deze gehechtheid komt voort uit angst en is menselijk. Het is belangrijk om hier niet over te oordelen. Om verder te groeien, is het belangrijk om deze angst te onderkennen en begrijpen alvorens hem los te laten. Wanneer deze angst geen rol meer speelt, kan ook de achterliggende oorzaak van de ziekte los worden gelaten.

Groei van ons bewustzijn

De vraag of ziekte “onze eigen schuld” is, zou ik met een volmondig “nee” beantwoorden. Natuurlijk heb je op.aards niveau nooit een chronische ziekte of lichamelijke klacht gewild.
Het hebben van een ziekte dient een hoger doel. Het is één van de manieren om ons ertoe aan te zetten bewuster te worden. En energetisch op te ruimen wat niet meer bij ons hoort. De ballast uit ons huidige of voorgaande levens en de ballast van voorgaande generaties.
We zijn als mensheid steeds meer in staat om een grotere realiteit toe te laten. Naast de fysieke wereld bestaat er ook een energetische wereld. Het toelaten van de energetische wereld biedt mogelijkheden tot heling en groei. En daarmee helpen we niet alleen ons zelf, maar ook de mensen om ons heen. Pijn, angst en verdriet maken plaats voor vertrouwen, kracht en liefde.

Help jezelf genezen: word je bewust van de dieper liggende oorzaken van je klachten of ziekte

Ontdek je onderbewuste

Ben jij er klaar voor om de dieper liggende oorzaak van je ziekte of klacht te onderzoeken? Ben jij benieuwd wat er aan de basis hiervan ligt? Heb je het gevoel dat je er iets van zou kunnen leren? En hiermee wellicht kunt genezen, helen of de ziekte verminderen?
Dan is het belangrijk om contact te maken met je onderbewuste. Door stil te zijn en in jezelf te keren. Sta open voor antwoorden, zonder oordeel. Soms “wist” je de antwoorden al, voelde je ze intuïtief aan of zijn ze rationeel te verklaren. De volgende stap is, om daadwerkelijk los te laten. Inzicht is één, los laten is twee. Door daadwerkelijk los te laten vindt er genezing plaats.
Hoe doe je dit? Door stil te zijn en contact te maken met je innerlijke kern. Keer naar binnen, maak contact met de pijn in jou. Durf deze te voelen en te uiten. Meditatie, creatieve werkvormen en energetische begeleiding kunnen je hierbij helpen.
Mocht je weerstand voelen, erken dit dan voor jezelf. Wat vertelt deze weerstand jou? Weerstand komt voort uit angst: angst voor verlies van je identiteit, angst voor weggestopte emoties, angst om te voelen of anders. Laat deze angst beetje bij beetje toe, zodat hij af kan nemen. Los laten begint met toelaten.
In onze bewustzijnsgroei bewandelen we allemaal onze eigen weg. Soms gaat deze recht vooruit, maar vaak hebben we zijweggetjes nodig. Dat is prima. Het is jouw weg, het is bijzonder dat je de moed hebt deze te bewandelen. Wees mild en liefdevol voor jezelf.

Bewaar voor later op Pinterest:

Help jezelf genezen: word je bewust van de dieper liggende oorzaken van je klachten of ziekte

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

20 REACTIES

 1. boeiend ik heb een been fractuur en veel spierklachten en blokkades in mijn zenuw stelsel en veel ,,stress en piekeren en mentale klachten dat zou de genezing in de weg staan ik moet mezelf in balans brengen begrijp hieruit wat ik lees

 2. Susanne geeft naar mijn idee duidelijk aan dat ze geen vervanger van een arts is. Als je ziek bent ga je naar een arts en vandaar uit misschien een specialist. Van alles uitsluiten en kijken wat er wel gevonden wordt.
  Energetisch ondersteunen en welke methoden dan ook kunnen een zeer waardevolle aanvulling zijn.
  En naar binnen keren is een krachtige manier om verder te groeien.
  Ieder doet het zijn/haar manier.
  De kreet kwakzalvers is over één kam scheren. Oordeel niet over iets waar je geen ervaring mee hebt of niet echt iets van weet. Natuurlijk is niet gemakkelijk om het kaf van het koren te onderscheiden, maar evengoed worden er blunders begaan in de reguliere praktijken.

 3. De pijn zet zich vast in het lichaam, bij mezelf op mijn gewrichten (letterlijk). Ik heb een auto-immuunziekte, mijn lichaam valt mijn lichaam aan, ongelooflijk toch? Het is zo ongelooflijk dat ik ook niks anders kon bedenken dan dat mijn lichaam de allerlaatste boodschap doorstuurde die ik eerder niet doorhad vooraleer mijn harde schijf crashte. Behandel jezelf met liefde en respect en zie dat je ook zo behandeld wordt. Het is een lange lijdensweg met vallen en (met veel moeite terug) opstaan, met zoeken opnieuw en opnieuw naar de persoon(en) die mij zou kun(en) helpen. ik blijf doorzetten.

  Het valt mij op dat bepaalde mensen in hun reacties op het artikel schreeuwen naar aandacht en hulp, het valt mij ook op hoe pijnlijk hun commentaar is en hoe ze ook de boodschap afketsen…jammer

 4. Ik heb al een tijdje reumatiche klachten huisarts weet geen oorzaak onderzoeken gehad . Zelf weer ik dat het komt door blokkades ik hen heel veel meegemaakt . Dus ik kan hier wel wat mee .

 5. Dusssss dat is endo heb komt door de scheiding van mijn ouders? Of zal het mijn pestverleden zijn? Hmm misschien wel iets naars wat mijn opa en oma hebben meegemaakt?????
  En dan wordt ik ziek. En krijg lichamelijke klachten. Mijn baarmoeder kanteld van ellende. Mijn rechter eierstok zoekt troost bij mijn urine leider. En mijn blaas krijget een dekentje. Mijn darmen klampen zich vast aan mijn bekkenwand. Zou het verlatingsangst zijn???
  Oh nee toch niet. Het is endometriose. Een aangeboren aandoening waar ik al jong last van had. Waarom? Omdat het een kutziekte is. Nee niet door mijn verleden of mijn voorouders.

  Ik ben van de endo afgeholpen door een goede endo expert. Zij heeft urenlang in mijn lichaam gesneden en geschaafd. Mijn pijn is weg. Ben ik geen energietherapie voor nodig geweest.
  Wel ben ik het ermee eens dat lichaam en geest allebei moet herstellen. Ik heb ook zeker een paar keer met de praktijkondersteuner van de huisarts gepraat.
  Maar qua ontstaan van endo en welke ziekte dan ook……..wat een kolder!!!

 6. Definitie van energetisch: Het energetisch lichaam (subtiele lichaam, etherisch lichaam) is een verzamelnaam voor alle veronderstelde energiestromingen in het lichaam inclusief die plaatsen waar deze energiestromen plaatsvinden. Omdat voor veel van deze energieën en stromingen bewijzen uitblijven, wordt het idee van een energetisch lichaam in de wetenschap als pseudowetenschap of paranormaal beschouwd.

  Ik reageer nu even op de dames die endometriose hebben en die dmv een bepaalde levensstijl een vermindering en/of zelfs helemaal geen klachten meer ervaren, geweldig voor een ieder. Besef wel dat GEEN klachten niet wil zeggen dat er geen endometriose meer aanwezig is en/of kan zijn in je lichaam. Immers zijn er veel vrouwen die per toeval ontdekken dat zij endometriose hebben.

  Wat iemand, naast een reguliere behandeling wilt doen om een algehele betere staat van welzijn/gezondheid te bereiken, prima. Helpt het iemand om ondersteboven in de boom/lamp te gaan hangen, prima.

  Zeggen dat een chronische aandoening veroorzaakt kan en/of wordt door trauma’s en/of onverwerkte trauma’s gaat mij te ver. Welk signaal krijgt en/of ziet iemand dan over het hoofd die een dodelijke aandoening heeft? Alles probeert om deze aandoening te overwinnen maar wat helaas niet lukt. Welk trauma hebben baby’s ervaren die in hun vroege leventje een levensbedreigende aandoening krijgen/hebben? Of wordt dit terug gebracht naar vorige levens?

  Endometriose is een aandoening die alleen maar operatief te verwijderen is. Alle andere vormen van therapie, moeten zorgen voor een verlichting/vermindering van klachten die endometriose gerelateerd zijn. Welke therapie men kiest, is aan de persoon zelf. Het ontstaan van endometriose, daar bestaan vele theorieën over en de 1 sluit de andere niet uit.

  Groet,

  Coby

 7. Om verdere misverstanden te voorkomen is een korte toelichting op zijn plaats.
  De sessies zijn niet bedoeld als vervanging voor andere zorg, regulier en/of alternatief. Wanneer mensen door de reguliere zorg zijn genezen, zal er geen behoefte bestaan aan deze vorm van heling.
  De sessies zijn geschikt voor mensen die toe zijn aan diep zelfonderzoek en zelfontwikkeling. Het is geen behandeling, je staat zelf aan het roer.
  Gnosis: “herinner jezelf”.

 8. Veel ziektes en aandoeningen hebben een energetische oorzaak. Niet allemaal, maar de meeste. Op het moment dat er enkel een fysieke (reguliere medische) behandeling word gevolgd ben je in feite bezig met symptoombestrijding. Zolang je enkel je aandacht richt op het fysieke lichaam zal deze nooit geheel genezen.

  Algehele genezing kan enkel plastvinden wanneer je de oorzaak opruimt.

  Op het moment dat een blokkade zich fysiek manifesteert zal vaak een behandeling op meer vlakken nodig zijn zowel voor het fysieke lichaam alsmede het energetisch lichaam. Ik kan me niet indenken dat de schrijfster het anders bedoeld zou hebben dan ik net heb omschreven.

 9. Hallo Susanne,

  Ik ben heel nieuwsgierig naar je uitleg over blokkades en endometriose. Hoe moet ik dat zien? En kan ik door deze blokkades op te heffen de endometriose tegen gaan? Ik bedoel, zijn er al vrouwen vanzelf genezen van endometriose?

  Vriendelijke groeten, Lieke

 10. Wat zullen er veel mensen hier in trappen zeg! En wat gevaarlijk ook! Enig besef wat er gebeurt met mensen die bijvoorbeeld endometriose hebben en niet behandelt worden ? In ergste geval kunnen zij geen kinderen krijgen. Of groeien organen aan elkaar. Dat komt echt niet door een jeugdtrauma. Ik begrijp dat je geen arts bent. Maar wees zuinig met dit soort uitspraken. Doet mij denken aan Jomanda dit. Heel gevaarlijk. Ik snap dat je geld wilt verdienen, maar toch niet ten koste van mensen hun lichaam? Mensen behoudt de regie. Ga af op wat je voelt. Eerst uitsluiten en dan met dit soort dingen aan de gang gaan. Stress is sws niet goed bij ziektes. Maar niet de oorzaak !

  • Ik kan mij vinden in deze reactie. Ik wil er wel graag wat aan toevoegen, maar dan met een open visie hierin, die noch het een, noch het ander uitsluit:
   IK heb ook een praktijk aan huis. Cognitieve therapie en ook vermeng ik dit geregeld met een energetische behandeling. En ook al heb ik medische basiskennis gestudeerd in een grijs verleden, ik zal nooit op de stoel van de dokter gaan zitten.
   In veel gevallen vraag ik de mensen op voorhand of zij met deze klachten al bij de dokter zijn geweest, en wat zij van mij verwachten.
   Natuurlijk, vanuit de visie van ‘energieën die ons fysieke lichaam beïnvloeden’, valt er een hoop te zeggen, en dit is niet zomaar 1,2,3 uit te leggen. Psychosomatische klachten, die zich uiten in een serieuze fysieke aandoening zijn geen uitzondering. Maar typische fysiologische klachten, zoals endometriose kunnen alleen door de dokter behandeld worden. Het enige dat ik kan doen, als gesprekstherapeut is bij mensen de angst voor de aandoening bespreekbaar maken, en hen ondersteunen in de vorm van energetische behandelingen die het energetisch lichaam in balans brengen. Zodanig in balans dat de genezing daardoor sneller op gang gebracht kan worden. Met andere woorden; de energetische behandeling is een ondersteunende therapie, waarin de geest, en het lichaam van de cliënt zodanig ontvankelijk wordt gemaakt voor genezing, en dat deze ook beter doorgang kan vinden. Een positieve ingestelde geest, of geestelijke instelling, zorgt voor een snellere heling. Dat gegeven erkent men ook in de reguliere sector.
   Een energetische behandeling kan vergeleken worden met een diepe meditatieve staat, waarin de cliënt het zelfhelend vermogen van het lichaam in alle opzichten opstart en ondersteunt.
   De reguliere sector doet in feite ook niets anders dan het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteunen. De invalshoek is anders.

   Dit onderzoek van het Radbout toont aan dat juist dit effect aantoonbaar is gemeten:
   https://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/donders/cognitive-neuroscience/2017/meditatie-moleculaire-effecten-stress/

   “Keep an open mind”

 11. Wow, ik ben nog net niet uit bed gerold can het lachen. Endometriose door jeugdtrauma???? Hoe verklaar jij dat er Endometriose in feutussen wordt gevonden? Denk je dat Endometriose een grapje is met je blokkades? Weet je überhaupt wat Endometriose is voor je zoiets op je pagina plaatst.

  En dat geldt ook voor andere chronische aandoeningen, die dienen absoluut geen hoger doel.

  Ik hoop echt dat je inziet dat kwakzalvers geen plek in de medische wereld hebben, en dat je moet ophouden dit soort belachelijke dingen te roepen, zoek een baan waar je mensen echt mee helpt en niet mee kapot maakt.

  ,

  • Wat een nare reactie Madeline. Ik vraag me af of je het artikel wel goed begrijpt. Ik lees nergens dat de schrijfster claimt medisch specialist te zijn. Ze heeft jarenlang in de reguliere zorg gewerkt en begeleidt nu veel cliënten met energetische sessies. Dat weet ik omdat ik namelijk geholpen ben in haar praktijk. Ook tijdens mijn sessies kwam er een jeugdtrauma naar boven die mij het inzicht heeft gegeven om te snappen wat mijn lichaam verteld en signalen afgeeft. Ik leerde dat ik niet alleen maar mijn lichaam ben maar een lichaam heb. En een geest en een ziel. Je hele zijn heeft heling nodig als je ziek bent. Niet alleen maar je lichaam. Ik werd niet beter van alle operaties en hormoon therapieën. Ik werd beter toen ik bewuster werd. Door voeding toe te passen als medicatie, samen te werken met mijn gyneacologe, een bewegingsprogramma en door alle fantastische sessies met Susanne, de schrijfster van dit artikel. Jij gelooft misschien dat ziektes geen hoger doel dienen maar er zijn heel veel mensen die dat niet met je eens zijn.
   Ik vind ook dat je zeker je mening mag geven op artikelen maar niet zo respectloos als jij net hebt gedaan. Want tegen iemand zeggen die al heel veel mensen heeft geholpen dat ze “maar een baan moet zoeken die mensen niet kapot maakt” is echt niet met respect je eigen mening geven. Dat is iemand naar beneden halen. Ze heeft mij geholpen en ik weet heel goed wat endometriose is want ik heb jarenlang met die rotziekte rond gelopen. De sessies waren voor mij het laatste puzzelstuk en de eerste stappen op mijn pad naar heling. Het is allemaal niet om te lachen. Zeker de blokkades vol verdriet en pijn niet.

 12. WoW wat klopt dit voor mij. Zelf heb ik een chronische ziekte en weet dat dit mij juist helpt om mijn juiste pad te vinden. Daar ben ik me heel bewust van. Hoe heftig en uitdagend dit vaak ook is.
  Maar hoe doeltreffend… ik heb endometriose, was jong toen mijn ouders gingen scheiden en een vader die me verliet. Precies hoe je het beschrijft.
  En inderdaad soms angstig om te genezen want dan komt de wat dan…

 13. Ik weet zeker dat je op afstand energetisch begeleid kan worden, hier kan ik veel over zeggen en heb ik veel gevoel bij. Zo kan je bewustwordingsproces gekieteld en versterkt worden, maar het contact maken met je innerlijke kern moet je zelf doen, net als het loslaten en daarna genezing toestaan.
  Kun je iets meer vertellen over deze twee laatste stapjes, wanneer dat lastig is bijvoorbeeld? Zijn er speciale meditaties die hierbij kunnen helpen?
  Omdat het allemaal nogal veel en heftig is, zou ik nu toch wel eens een ‘sprongetje’ willen maken. Voor het stukje familiekarma: heb ik daarbij mijn familie ook in persoon nodig (voor verwerking, uitspreken van dingen, etc,) of is het echt iets strikt persoonlijks wat bij mij moet genezen, en wat daarna op zijn beurt vanzelf doorwerkt in het familiekarma?

 14. Hallo Susanne, even van mijn sokken geblazen door dit artikel. Eerder weer een wake up call.
  Vraagje, kan je vanop afstand energetisch begeleid worden?

  Bedankt voor dit interessant artikel.

  Liefs
  Sarah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in