DELEN
Herken jij je eigen tegenstemmen

Vraag jij je wel eens af: -wat houdt mij toch tegen, wat houdt mij gevangen? Waarom loop ik steeds tegen dezelfde muur aan?- Ik wil graag mijn eigenheid ontdekken en ontplooien, mezelf echt laten zien en neerzetten in de wereld. En ja ik wil leven vanuit mijn hart, al mijn verlangens tot bloei laten komen. Doen waartoe ik mij van binnenuit geroepen voel en uiting geven aan wie ik ten diepste ben.

Eigenheid omarmen

We hebben er toch vaak moeite mee, vooral omdat er nog zoveel andere geluiden in jezelf en om je heen te horen zijn die je tegenhouden en neigen te overstemmen. Wij zijn zelf onze eigen en meest extreme criticus en niet zozeer de wereld om ons heen. De ander spiegelt alleen waar we nog afscheid van mogen nemen, omdat het geen zin meer heeft en geen doel meer dient. Zonder oordeel kijken naar jezelf en naar anderen is een hele uitdaging, maar er zit een mooie boodschap achter die spreekt van mededogen en mildheid. Zowel naar jezelf als de ander, een boodschap van liefde.

‘Je taak is niet om liefde te zoeken, maar om alle barrières in jezelf te zoeken en te vinden die je hebt opgeworpen om jezelf af te schermen van de liefde.’ (Rumi)

Wanneer je iets doet of juist laat en er over twijfelt, kun je je afvragen: -reageer ik vanuit angst of liefde?- Vaak zijn we ons dat niet eens bewust, we doorzien niet wat onze echte beweegredenen zijn of onze intenties. We gaan over tot denken en verklaren, maar maken geen verbinding meer met ons hart, met onszelf vanuit liefde. Wanneer je vastloopt en de doorstroming stagneert, ga je meestal toch door met je ratio, je denken. Het denken biedt vaak tijdelijke oplossingen en is beperkt, het gevoel van vastlopen zal je waarschijnlijk opnieuw gaan bekruipen.

‘Het hart heeft zo zijn redenen, die de rede niet kent.’ (Blaise Pascal)

Authenticiteit of eigenheid benadrukken geeft ieder de kans zijn natuurlijke talenten en gaven te ontwikkelen en te uiten. Dat is de manier om elkaar aan te vullen en te verrijken. Juist ons anders zijn benadrukt eigenheid. En precies dat is wat in deze tijd meer gevierd mag worden en op mag bloeien. Overmatige aanpassing brengt onderdrukking van eigenheid, het haalt niet het mooiste in jou boven en daarmee automatisch ook niet in de ander!

De gekwetste ziel

Het lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan: leven vanuit je hart. De meesten zullen van binnen ervaren ‘ja dat is wat ik wil en zo ga ik mijn leven leven’. Beginnen met volmondig ‘ja’ zeggen tegen jezelf is een essentieel begin. En dan worden we op onszelf teruggeworpen, we voelen ons gekwetst. Het verleden maakt ons attent op verlies dat we hebben geleden, je bent op je hoede, misschien kijk je daardoor met meer reserve en wantrouwen naar de wereld. De toekomst schept verwachtingen en werpt steeds nieuwe vragen op. Kan ik dat wel, waar moet ik aan voldoen, wie ben ik en wat kom ik hier doen? Zo zijn er nog veel meer tegenstemmen die van binnenuit strijd gaan voeren.

-De gekwetste ziel vraagt zich af- : durf ik eigenlijk wel verbinding aan te gaan met mijn hart en van daaruit mijn leven tegemoet te treden? Wat zal dat betekenen en hoe werkt dat?Harts-verbinding met jezelf

Ontmantel ze en zet ze in hun hemd!

De eerste stap om iets te kunnen doorbreken, is het bloot te leggen, te ontmantelen en echt te doorzien. Zet die tegenstemmen in hun hemd! Wanneer je je bewust wordt van je eigen tegenstemmen, kun je zien wanneer ze je willen beïnvloeden en hoe zinloos ze zijn. Je bent dan niet zomaar overgeleverd aan je angsten en zoekt de schuldige ook niet meer buiten jezelf. Die ontmanteling van je innerlijke strijd werkt heel ontnuchterend en biedt nieuwe openingen.

Ik merk dat iedere keer weer als ik een tegenstem in mijzelf ontdek. Maar ook als ik een ander in mijn praktijk help onderscheiden wat nu de stem van angst en tegenwerking is en welke de stem die spreekt vanuit liefde en vrijheid. Het geeft altijd opluchting en het is soms ook grappig als je doorziet waar je je door hebt laten (ver)leiden. Uiteindelijk is ontmanteling ook de weg naar afscheid nemen van datgene wat niet meer voor je werkt maar tegen je.

Ga je eigen wijze weg

Hoe je het ook bekijkt en wat het verleden of de toekomst ook zijn, jij mag genieten, doen waar je blij van wordt en wat bij je past, leven zoals je bent. Het stomme is dat velen van ons opgroeien en leren dat we moeten laten zien hoe goed we zijn of hoe lief en dienstbaar, hoe slim en aangepast we ons kunnen gedragen. Terwijl jouw leven en jouw eigen wijze weg, geliefd zijn en jezelf mogen zijn, nooit iets is om te verdienen het is wat je sowieso gegeven is. Het enige wat wij mogen doen, is ons dat te her-inneren.

‘Laat je stilletjes leiden door die vreemde kracht van wat je werkelijk bemint. Het zal je niet op een dwaalspoor brengen.’ (Rumi)

Vraag jezelf onderweg af en toe eens af: doe ik dit uit liefde of uit angst? Ken jij je eigen tegenstemmen? En ken je ook jouw natuurlijke gaven die vanuit eigenheid, vrijheid en als vanzelfsprekend omhoog borrelen?

Vorig artikelWaarom jouw kind moeite heeft met veranderingen
Volgend artikel4 stappen om effectiever om te gaan met boosheid in je gezin
Pleun van Gemert
In mijn praktijk bied ik begeleiding voor volwassenen en jongvolwassenen. Bij o.a. burn-out, depressieve gevoelens, vastlopen in belangrijke keuzes, verlies in brede zin, omgaan met hooggevoeligheid, prikkels, energieën en emoties, vergroten van (zelf)bewustzijn, eigen ruimte innemen. Echt gezien worden en snel tot de kern. Ik heb een scherp oor om te horen achter jouw woorden, klanken en zelfs wanneer iets onuitgesproken blijft. Mijn kracht is om snel te kunnen duiden wat de kern van jouw boodschap, verborgen verlangen of behoefte is. Dit doe ik vanuit opleiding en ervaring, zelfbewustzijn, helderhoren en heldervoelen. Behoefte aan een gesprek met een gelijkgestemde? Begrepen worden zonder alles te hoeven benoemen? Praktijk voor het gaan van je Eigen Wijze Weg – Pleun van Gemert MA / drs.

2 REACTIES

 1. Ik ken heel goed mijn tegenstemmen.
  Ze zijn opgelegd vanuit de opvoeding en bljven tot nu toe in mijn leven.
  Ik heb zóveel ondernomen, ze bleven.
  En steeds weer een nieuwe confrontatie met diegeen die ze in mijn leven bracht.
  Totdat het genoeg is, ik r niet meer in wil geloven, ik ze ook niet meet aanneem. Want degeen die het mij steeds oplegt wil niet het beste voor me. Waarom moet ik dan in blijven hangen?
  Mijn besluit staat vast en heb hierdoor de knop om kunnen zetten.

  Je mag pas genieten als je je vastgrhouden oude overtuigingen los kan laten en het van jezelf mag.
  Voor mij waren 100.000 nare pijnlijke confrotaties nodig, naast alle therapie vormen.
  Ik mag nu genieten, er mogen zijn, goed genoeg zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in