Voor veel mensen en zeker voor gezinnen is de avondmaaltijd een belangrijk moment. Je ziet elkaar na overdag gescheiden te zijn geweest door werk en school en je lichaam heeft een goede maaltijd nodig na een dag vol activiteit. Het ideaal van de gezinsmaaltijd is een oplaadmoment na een drukke dag. Maar juist door die drukke dag is het lastig om van het avondeten zo’n voedend moment te maken. Als je alleen bent, kan het avondeten ongezellig zijn en misschien heb je geen zin om er veel moeite voor te doen.

In alle culturen is eten een ongedwongen en sociaal gebeuren. Maar omdat we moe of gestresst zijn, van te voren nog snel boodschappen hebben gehaald of te uitgeput zijn om veel aandacht aan het eten te besteden, verloopt het koken en eten van de maaltijd soms gehaast en snauwerig. Supermarkten en kookboeken spelen hier op in in de vorm van snelle recepten en gemaksproducten. Op zich zijn dit prima initiatieven, maar ze kunnen hun doel voorbij schieten als je een paar dingen uit het oog verliest.

Tijd

Veel ‘snelle’ recepten zijn snel doordat kooktijden zijn ingekort. Als je een ‘snel’ recept letterlijk volgt, zul je merken dat de ingrediënten vaak nog niet gaar zijn. ‘Binnen  10 minuten op tafel!’ stond er boven het recept. Ja, als je de tijd voor het snijden, voorbereiden en schoonmaken weglaat en het niet erg vindt dat de paprika nog half rauw is. Als je de tijd neemt om het eten 10-15 minuten langer te laten garen, zijn de ingrediënten écht gaar, zijn de smaken beter ingetrokken en verteert het eten een stuk beter. In de tussentijd kun je alvast de lunch voor de volgende dag voorbereiden of de keuken opruimen. Als je dat na het eten niet meer hoeft te doen, heb je daarna ook écht avond.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Begrijp waaróm je kookt

Waarom stoppen we niet gewoon wat gras naar binnen en klaar? Eten wat niet helemaal gaar is kost het lichaam meer moeite om te verteren, met buikpijn en darmgassen tot gevolg. Ons darmkanaal is namelijk te kort om alle voedingsstoffen uit rauw voedsel op te nemen. Rauwe voeding bevat weliswaar meer prana dan gekookte, maar we halen er te weinig voedingsstoffen uit. Door het eten te koken verteren we het voor zodat we er wel voldoende voedingsstoffen uit halen. Koken is dus een noodzakelijke bezigheid die je niet af moet raffelen.Het belang van een rustige maaltijd

Wat is je prioriteit?

Vind je koken leuk of is het een extra taak na een drukke dag? Als koken ontspannend voor je is maar je valt gewoon om van de honger of je hebt weinig tijd, zul je met meer plezier een gemakkelijke maaltijd koken dan iemand die een hekel aan koken heeft. Hoogsensitieve mensen vinden koken aan het eind van de dag misschien een prikkeloverschot waar ze niet op zitten te wachten. Zij zullen vaak ook gevoeliger zijn voor de kwaliteit van hun voeding waardoor kant-en-klaar maaltijden geen optie zijn. In dat geval zul je creatief moeten zijn. Recepten die je blind kunt maken of iets wat je desnoods snel op kunt warmen.

Ga ‘prikkelarm’ koken

Meteen na binnenkomst de keuken in vliegen heeft weinig zin. Geef jezelf de tijd om te ontprikkelen. Neem een douche, trek schone kleren aan, reinig je aura, ga even zitten met een kop thee. Eet een crackertje als je suikerspiegel te laag is. Klinkt raar, maar je kunt teveel honger hebben om te kunnen koken. Zorg dat de keuken is opgeruimd, zet alle ingrediënten klaar, snijd ze eerst als je dat gemakkelijker vindt, maak specerijenmengsels van te voren klaar. Dan sta je niet gehaast je kurkuma te scheppen terwijl de uien staan te verbranden. Die ‘binnen 10 minuten op tafel’ ga je niet halen op deze manier. Als je echt heel weinig tijd hebt, is het rustiger om iets wat je eerder hebt gekookt op te warmen dan gestresst een ‘snelle’ maaltijd in elkaar te flansen. Het zal zijn uitwerking hebben op je kookkunst en de sfeer aan tafel.

Geniet van het proces.

Het belang van een rustige maaltijdJe bent wat je eet. Als er aandacht en liefde in het eten gaan, zul je dat merken. Je zult beter en langer verzadigd zijn, met meer smaak eten en minder verteringsproblemen hebben. Soms ben je gewoon moe, maar zelfs dan kun je je maaltijd met meer rust klaarmaken en eten dan wanneer je gaat jakkeren. Goede voeding heeft tijd nodig. Een ayurvedisch gebruik is het eten nadat het gaar is 5-10 minuten te laten rusten met het deksel van de pan. Om het ‘teveel aan pitta (vuur) te laten ontsnappen’. Behalve dat je je mond niet brandt is het veel rustiger voor je lichaam om het zo te eten omdat je lichaam geen grote temperatuurschommelingen hoeft op te vangen doordat je bloedheet eten eet. Nooit meer opvliegers na het eten. Geef jezelf na het eten minstens 10 minuten de tijd om je eten ‘te laten zakken’.  Het kan rustig de maag bereiken, de spijsverteringssappen worden aangemaakt en de algehele vertering is een stuk beter. Meteen na de laatste hap de deur uitrennen is een succesrecept voor krampen en winden. Het werkt iedere keer, gegarandeerd. Wanner je actief wordt, gaat de energie van je maag naar je spieren.

Word niet roomser dan de paus

We weten allemaal dat gezonde voeding belangrijk is, maar als ‘gezond’ een te belangrijke plaats inneemt, slaat voldoening om in stress. Een chagrijnig in elkaar geflanste buddha bowl kan slechter vallen dan een met aandacht gegeten diepvriespizza. Check je behoeften. Soms voel je dat je bepaalde nutriënten nodig hebt, soms wil je gewoon NU eten met zo weinig mogelijk poespas. Er zijn dagen van bosbessen en salades en dagen van pastasaus uit een potje. Eten draait om voeding, aandacht en comfort. Check welke van die drie nu voor jou het belangrijkst is.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Hallo Merel
    Onze jongste zoon is ook 38 en autistisch.
    Het is voor hem heel moeilijk om een weg in de maatschappij te vinden en hij is nu al sinds 4,5 jaar werkeloos en zonder activiteiten.
    Hij zoekt zij heil in alcohol.
    Ik vind het oprecht prachtig dat jij zo goed bezig bent!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in