rouwen

‘Wanneer gij blijde zijt, schouw dan diep in uw hart
en ge zult zien dat enkel wat u smart gegeven heeft,
ook vreugde brengt.
Wanneer gij verdrietig zijt, blik dan opnieuw in uw hart,
en ge zult zien dat ge weent
om wat u vreugde schonk.’
KAHLIL GIBRAN

Afscheid nemen…hoe doe je dat als de pijn en verdriet zo immens groot is….het gevoel van geamputeerd te zijn, het wegzakken van de complete grond onder je, het constante verschuiven van de aarde onder je terwijl je overeind moet blijven. Een leegte zo groot dat geen 1000 woorden deze kan beschrijven. Het einde van de wereld en een verdriet zo groot dat zelfs bij ondersteuning van je schouders dit niet gedragen kan worden. Je hart verscheurd, uit je ribbenkast gerukt en vertrapt….wanhoop, machteloosheid, ongeloof, vragen… Hoe….hoe moet ik verder? Waarom….waarom gebeurt dit….. De pijn is zo groot, zo onbeschrijfelijk diep….

Toch is dit iets van alledag. Elke dag sterven er mensen. Elke dag worden mensen over de hele wereld geconfronteerd met de pijn van afscheid nemen. Elke dag zijn er scheidingen, ziektes en worden vriendschappen afgebroken. Bij elk verlies hoort een rouwproces.rouwen -alleen

Helaas wordt ons niet geleerd hoe te rouwen en doen we vaak maar wat. Maatschappelijk en sociaal gezien is er voor een bepaalde tijd acceptatie van rouw, maar na een poosje moet het maar over zijn. Dan is er geen ruimte meer voor de tranen, de boosheid, het verdriet en de wanhoop die nog lang kunnen voortduren. Rouwen is een werkwoord en daar hoort actie bij. Actief rouwen is niet iets wat van alledag is. Net zoals een wond op het lichaam verzorgd moet worden en dus aandacht en medicatie nodig heeft, heeft ook het hart waar een diepe wond in geslagen is aandacht en medicatie nodig. Van de persoon zelf, maar ook van de omgeving. Het hart mag huilen, zo vaak en zoveel het wil. Dit gebeurd door tranen, stromen van water tot een meer vol is gehuild. Aandacht is het luisteren naar het verhaal, ook al heb je dit al gehoord. Aandachtig luisteren helpt de ander verder. Luisteren naar de gevoelens en gedachten zonder te oordelen. – Luisteren is vaak moeilijk, omdat het je in contact kan brengen met je eigen onopgeloste rouwprocessen- Liefde is het medicijn. Er zijn voor de ander. Soep brengen, een kaartje sturen, bellen of langsgaan. Je tijd geven. Liefde kan op heel veel manieren gegeven worden. Troosten door een aanraking, een gevoel geven van veiligheid en vertrouwen. De ander laten weten dat de pijn en het verdriet er mag zijn, zolang als maar nodig is. Zelfs als dit een leven lang is. Juist als je door de pijn heen gaat, kom je uiteindelijk verder. Het afbakenen van het verdriet en het er niet laten zijn van de pijn kunnen ziektes veroorzaken of afwijkend gedrag. Eén ding is zeker; het staat je geluk van de toekomst in de weg. Sommige verliezen kunnen in een heel leven niet verwerkt worden, maar kunnen wel verweven worden in het leven zonder die ander. Verlies is als een schaduw. Soms is het klein en dan ineens weer levensgroot. Het accepteren van deze schaduw kan al ruimte geven. Gewoon omdat het er mag zijn.rouwen -raam-regen

Er zijn vier rouwtaken beschreven, die kunnen verhelderen hoe actief gerouwd kan worden.

1. Onder ogen zien van de werkelijkheid.
2. Ervaren van de pijn en het verlies.
3. Aanpassen aan de werkelijkheid zonder de ander.
4. Opnieuw leren houden van het leven.

Heling kan plaatsvinden door actief te rouwen, hoe pijnlijk en moeilijk dit ook is. Het is geen gezonde oplossing de pijn te negeren of te onderdrukken. Met behulp van anderen wordt de pijn uiteindelijk wat lichter en is er beter mee te leven.

Ook het afscheid nemen van bepaalde verlangens of dromen vereist een rouwproces. Bijvoorbeeld een onvervulde kinderwens of liefhebbende levenspartner. Actief rouwen helpt ook bij deze vormen van afscheid nemen. Het belangrijkste bij elk afscheid is diep af te dalen in jezelf en te accepteren wat je tegenkomt zonder oordelen. Dat is liefde.

Meer lezen over rouwen? Manu Keirse heeft een aantal interessante boeken (link) geschreven met praktische tips over hoe te rouwen.

2 REACTIES

 1. Wat ee mooi artikel! Ik heb nu bijna een jaar geleden mijn zielsmaatje verloren. Toen ik haar 20 jaar geleden leerde kennen, wist ik: bij haar wil ik zijn, bij haar hoor ik. Ze heeft me veel geleerd, we hebben veel plezier gehad, bijna alles gedeeld. Ik mis haar, soms heel rauw, soms heel stil.
  Ik heb in het begin vaak gevraagd: Kon het niet anders? En het steevaste antwoord dat het Universum me geeft: Ja, maar dit is het beste.
  Het verdriet wordt niet minder, maar ik leer ermee leven, het een plaats in mijn leven te geven. Ik ben dankbaar voor de liefde en steun van familie en vrienden. En ik ben dankbaar voor haar liefde, ook die ik nu nog krijg.

 2. Rouwen hoort bij het leven. je allerliefste moeder , kind of vrienden verliezen
  kan je zo intens verdrietig maken , dat je van binnen soms het gevoel heb dat je zelf dood gaat.
  Doch de allergrootste troost en besef is, dat ze op een plaats zijn waar geen pijn of verdriet is.
  Daarom heb ik er minder moeite mee.
  Toch zijn ze nog altijd om je heen, als ik rustig ga zitten met een kaarsje aan, en denk aan mijn moeder, dan kan ik contact met haar leggen.of andere geliefden.soms verschijnen ze in eens.
  Maandag bracht ik een bezoek aan een spirituele vereniging. waar Marijke van maanen de avond
  Verzorgden aan de hand van nummers . Zij is een heel zuiver medium.zij heeft Helena als haar gids
  Ik kreeg een boodschap van haar van mij overleden vader. ik kreeg tranen in mijn ogen want ik
  verloor mijn vader dat ik 23 jaar oud was.
  Zij vroeg of ik nog iets wilden vragen aan mijn vader. doordat ik zo emotioneel was ging dat niet.
  Ook omdat ik weet dat hij daar gelukkig is op die plaats.mijn vader zei prachtige dingen .
  Mijn vader verblijft veel bij mij. om op mij te passen zei hij. dat klopt , dat voel ik.
  Hij weet dat ik het soms zwaar heb.
  Dit geeft mij ook weer de kracht geeft om verder te gaan als lichtwerker.
  Dus ik hoop dat veel verdrietige mensen het vertrouwen krijgen dat hun geliefde altijd bij hun is.
  Wees niet bang zeg ik altijd. ze zullen er altijd voor je zijn. ❤️

  ❤️Dank je wel Anita voor jou mooie artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in