ego

Het ego is een veelbesproken onderwerp in de spirituele wereld. Het kent vele definities, waardoor het delen over ego gerelateerde zaken soms voor verwarring kan zorgen. Want wat is het ego nou eigenlijk? En waarom hebben behoorlijk wat mensen negatieve associaties met het ego?
Kan het ego ook iets zijn dat ons dienstbaar is?

Wat is het ego?

In mijn blog ‘Hoe kan het Universum helpen bij jouw pijn?‘, dat eerder verscheen op Nieuwetijdskind Magazine, heb ik het ontstaan van een individuele energie vanuit Eenheid besproken. En in dat blog noemde ik ook dat wij, als mensen, een deel van die individuele energie bij ons dragen. Het ego is de kern van die individuele energie die wij in ons energetisch systeem meedragen, en het punt dat op een bepaalde manier het verst van de Bron afstaat.

Wat is de rol van het ego?

Bewustzijn dat vanuit het ego waarneemt heeft het krachtigst te maken met de drie grote illusies:
– De illusie van afgescheidenheid
– De illusie van het verlies van liefde
– De illusie van het verlies van meesterschap
In het doorleven van deze illusies zit een zeer grote potentie tot groei. En juist daarom is het ego een zeer waardevolle tool.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Daarnaast heeft ons ego ook een bepaalde eigenheid. Deze eigenheid helpt ons bij het voelen van de richting die we op willen. Het is een hulpmiddel bij de zoektocht naar onze individuele bijdrage aan het collectief waar we deel van uitmaken.

Het ego wordt soms ook wel met het hoofd vergeleken. Dat vind ik begrijpelijk, maar ook een beetje kort door de bocht. Vanuit het ego neigen we meer naar controle behoefte. Dat komt omdat hoe verder we met ons bewustzijn die individuele energie ingaan, hoe sterker we de bovenstaande illusies ervaren. En dan grijpen we naar zaken die ons controle lijken te geven. En in onze huidige maatschappij is dat vaak ons hoofd. Dit heeft te maken met de nog steeds dominante rol van de mannelijke energie, en het (onbewust) verheffen van ratio boven intuïtie.

Wat is de shift van ego naar hartgedragen bewustzijn?

Vanuit het sterke verlangen om de individuele energie te doorleven ontstond er een krachtige stroming het ego in. Daardoor hadden bewustzijnsvormen die voor het eerst met het ego te maken kregen weinig ruimte om iets anders te ervaren dan het ego. Dit is het ego gedragen bewustzijn; het ego ervaren als centrum van je zijn.

Door ervaringen op zielsniveau komt er langzaam ruimte om ons meer met ons hart te verbinden. We leren wat het is om een band te voelen met iets buiten onszelf. We leren dat we niet alleen invloed hebben op ons eigen handelen maar dat ons handelen ook ‘terugkomt’ bij onszelf. Uiteindelijk komt er ruimte voor het besef dat wij allen één zijn, schepper zijn van onze werkelijkheid en dat we zelf de liefde zijn waar we zo naar verlangden. We aanschouwen de wereld meer en meer vanuit ons hart; we landen in het hartgedragen bewustzijn. En door dit landen in ons hart, zijn we het ego gedragen bewustzijn aan het loslaten, en de rol van ons ego aan het herdefiniëren.

Waarom is er zoveel negativiteit in de wereld over ons ego?ego-hond

Er zijn twee belangrijke redenen waarom er zoveel negativiteit in de wereld is over ons ego.
1: We dragen allemaal pijn met ons mee van onze geboorte vanuit de Bron; de kosmische geboortepijn. Vanuit een gemoedelijke wereld van zachtheid en liefde, gaan we nu opeens angst en daaruit voortkomende processen ervaren. Omdat dit zo zwaar is, gaat dit gepaard met weerstand en een gevoel van heimwee. Vanuit ons ego is dit ‘loskomen’ van de Bron het sterkst voelbaar. Het is daardoor de meest triggerende energie voor onze kosmische geboortepijn. Het is dus heel begrijpelijk dat we hierdoor weerstand op ons ego ervaren.
2: Velen van ons dragen nog herinneringen met zich mee aan eigen handelen dat sterk vanuit het ego is geweest. Dat kan in je huidige leven zijn, maar op zielsniveau spelen daar vaak ook krachtige stukken in mee. Omdat we ‘schuld’ nog steeds als iets zien dat bepaalt of je goed of slecht hebt gehandeld (en daarmee vaak of je goed of slecht bent), ontstaat hieruit een drukkende werking op ons ervaren van geluk. We kunnen maar moeilijk accepteren dat we vanuit een sterk ego gedragen bewustzijn een hang naar macht hebben gehad in andere levens. En misschien wel hebben gemoord en gemarteld. We verbinden ons meestal gemakkelijker met levens waarbij we als heks op de brandstapel zijn beland. Want de slachtoffers kunnen over het algemeen op meer compassie rekenen dan de daders.

Hoe kan ik liefdevoller naar het ego gaan kijken?

Als je kunt zien dat het ego een tool is dat vanuit liefde geschapen is, dan zou dat je band met jouw ego kunnen verzachten. En kijk eens naar hoe je over je ego praat. Ik merk regelmatig dat mensen het over ‘mijn hart’ hebben als ze het over eigen processen hebben, maar als het in het bespreken van die processen over hun ego gaat wordt er ‘het ego’ gezegd. Dat kan duiden op een verlangen tot distantiëren van hun ego. Probeer hier met je weerstand te werken, door te beginnen met aanschouwen. Wat gebeurt er? Waar sta ik?

Mensen hebben soms ook de neiging om het ego als zondebok te gebruiken. En ook hier kan het verleidelijk zijn om jezelf dan te distantiëren van deze zondebok. ‘Het ego zorgt ervoor dat…’, meestal gevolgd door iets negatiefs. Daarbij geef je je werkelijke kracht uit handen. Het ego is een tool, en niet de kapitein van het schip.ego-smaller

Een praktisch voorbeeld.

Een praktisch voorbeeld kan dit laatste nog wat verduidelijken. Wij, de mens, zijn op weg naar een Nieuwe Aarde. Een aarde met meer liefde, eenheidsgevoel en meesterschap. Het bouwen van de Nieuwe Aarde is ons project. Daarin zou je ons als bouwvakkers kunnen zien. Met allemaal een eigen taak. En net als ‘echte’ bouwvakkers, hebben we een gereedschapskist bij ons. Die is gevuld met allerlei waardevolle tools, zoals onze intuïtie, ons denken, maar ook ons ego. En wij, als bouwvakkers, bepalen zelf welke tool we gebruiken voor welke taak. Door ervaring komen we er achter dat het ego helemaal niet zo fijn is om als centrum van ons zijn te ervaren. We voelen nu dat een andere tool, ons hart, daarin een meer geschikte rol heeft.

Je kunt het vergelijken met een bouwvakker die een zaag pakt om een spijker in een stuk hout te slaan. De kans dat deze bouwvakker zich pijn gaat doen, is zeer aanwezig. Er komt een moment dat hij de zaag terug legt in zijn gereedschapskist en op zoek gaat naar een ander stuk gereedschap. In dat proces zitten wij met ons ego. En wat wij dan soms geneigd zijn om te doen, is dat we wijzen naar het ego als schuldige. Dat is alsof de bouwvakker de zaag de schuld geeft dat de spijker niet soepel in het hout ging.

Voel maar waar bij jou de ruimte is om anders met je ego om te gaan. Voel maar of je er klaar voor bent om je taak als bouwvakker van het project Nieuwe Aarde in vol bewustzijn op je te nemen. Voel maar dat de drie grote illusies langzaam opgaan in een nieuwe Waarheid. Kijk maar eens in je gereedschapskist en zie de ware rijkdom van ons bestaan.

En omarm je ego. Omarm je eigenheid. Kijk vanuit je hart naar dit waardevol stuk gereedschap. En maak de wereld mooier door met liefde voor je ego, het aardse leven aan te gaan.

In licht en liefde,
Pim

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in