Zo in december vliegen de jaarplanners je om de oren. We beginnen ons nu al druk te maken over het nieuwe jaar en alle doelen die we moeten bereiken, zeker als ondernemer zijnde. We moeten stilstaan bij wat we hebben bereikt, dankbaar zijn voor wat we hebben en ons openstellen voor nog veel meer! Want volgend jaar, dan gaan we knallen! Als we het maar plannen. Als we maar weten wat ècht belangrijk voor ons is. Als we onze doelen maar helder maken, in kleine stukjes opbreken en er elke dag aan werken, dan BAM: lukt het.

Zeker als ondernemer is je succes gewoon maakbaar als je de marketingregels toepast, zeggen de goeroes. Onzekerheid, een druk gezinsleven, uitstelgedrag, te weinig doorzettingsvermogen: alle hobbels verdwijnen allemaal als sneeuw voor de zon als je je doelen maar verheldert en goed inplant. Ik heb het jaren gedaan. Ik wilde graag geloven dat ik al mijn ideeën moeiteloos kon manifesteren. Ik snap dus heel goed hoe lekker het is om de controle te voelen aan het begin van het nieuwe jaar. Zeker weten dat al je wensen en ambities waar zullen worden, mits je een perfect stappenplan hebt en de discipline om je eraan te houden.

Ik had daarvoor altijd de jaarplanning van Leonie Dawson die eerlijk is eerlijk, echt heel leuk is. Er zit veel magie in, veel energie en veel positiviteit. Ze belooft ZZP-ers grote successen met een enorme omzet, als we maar (veel) produceren. In de maak-modus dus! Plan een stapel nieuwsbrieven vooruit, maak filmpjes, verdeel grote projecten (je gratis-weggever) op in kleinere activiteiten en ga dooooorrrr. Doe elke dag wat en druk op ‘send’, zoals Leonie het zegt. Ze zegt het allemaal ook zo leuk. Die planning is eigenlijk gewoon een bezwering.

Plan B

Maar dan kom ik zelf om de hoek kijken. Ik geloof niet zo in controle over de dingen, waarschijnlijk omdat ik dat nooit gehad heb. In mijn leven ging nooit iets in één rechte lijn. Mijn planning werd altijd onderbroken zodat ik regelmatig moest overstappen op plan B. Dat was vroeger vaak lastig, maar nu pluk ik er de vruchten van: ik ben zo flexibel als wat. Zelfs bij mijn studie natuurgeneeskunde, die toch best alternatief is, volgde ik een iets andere route dan de rest: mijn route. Sommige leraren keken hoofdschuddend toe, anderen juichten me toe, maar hoe mijn aanloop ook was geweest: ik heb altijd een volle praktijk gehad. Meteen vanaf het begin ook, omdat ik lezingen en trainingen gaf en zichtbaar werd. Ik deed het altijd spontaan. Op een gegeven moment borrelde er een idee op, bijvoorbeeld om een cursus bloesemremedies te geven en dan regelde ik het. Ik liet mijn intuïtie spreken over wat het juiste moment was of wat een eerste stap was die ik kon zetten. Ik pas niet in een lineair patroon, in een recht-toe-recht-aan werkwijze.

Volgens mij passen steeds minder mensen daarin, gezien onze spirituele ontwikkeling van de laatste jaren. De energie is anders, de energie werkt anders dan voorheen. Er is geen zekerheid meer dat als je maar al het benodigde werk hebt gedaan, je succes krijgt. Omgekeerd valt je soms zomaar succes toe, ook al heb je er nauwelijks iets aan gedaan. Het zijn niet meer onze acties of handelingen die ergens toe leiden, maar veel meer onze intenties en bewustzijn. Alan Seale heeft er een prachtig boek over geschreven dat ik je zeer aanraad om te lezen. Het heet ‘Het Manifestatiewiel’, een krachtige methode om ideeën te transformeren in resultaten.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

“Manifesteren is het proces van het transformeren en afstemmen van energie om zo dynamische en duurzame resultaten te bereiken. Dit doet zich voor wanneer doel, mogelijkheden, denken, intentie, overtuiging en actie perfect op elkaar zijn afgestemd”.

Vergeet je intuïtie niet

Om te manifesteren is het nodig om niet alleen je verstand-, maar ook om je intuïtie te raadplegen, te letten op de tekenen die je krijgt en mogelijkheden te zien. Dit geeft inzicht waarom vooruit plannen deels werkt en deels niet. Een planning helpt om je ideeën te verhelderen, je mogelijkheden te verkennen, je te focussen, je (beperkende )overtuigingen onder de loep te nemen en je intenties neer te zetten. Het analytische deel van je hersenen helpt je hierbij. Er is ook nog een ander deel: dat van je intuïtie en afstemmen op het grotere geheel, buiten jezelf. Dat intuïtieve deel krijgt in de meeste planningen geen plaats. En dat is een gemiste kans. Want wat je in december bedenkt, kan in februari een heel andere aanpak nodig hebben dan gedacht.

Het universum staat natuurlijk niet stil om je heen. Van je planning of goede voornemens afwijken is daarom eerder regel dan uitzondering.

Ik ga dus niks plannen voor volgend jaar. Ik maak keuzes in het moment. Dat klinkt alsof ik er weinig om geef, maar niets is minder waar: ik wil heel graag mijn boek uitbrengen. Ik kan dat prima inplannen voor februari, maar het kan zomaar zijn dat die maand niet goed voelt om een boek te lanceren, gezien de natuurlijke orde. Wintertijd laat me altijd naar binnen keren. Een boek presenteren vraagt een naar buiten gerichte energie. Ik wil leven en werken zoals dat het beste bij me past: ik volg de energie. De energie die ik ‘in de lucht voel hangen’. Dat werkt voor mij het beste. In de afgelopen jaren heb ik momenten gehad dat ik vol vuur iets nieuws neerzette en momenten waarop ik stil was en niet zichtbaar voor de buitenwereld.

Niet plannen maar flowen

Ik ben gevoelig voor alles: of man en kinderen lekker gaan, de maanstand, mijn cyclus, mijn innerlijke processen, mijn vriendinnen: alles. Soms is er flow en soms is er ontspanning. Ik kan het voelen wanneer er een poort open gaat, wanneer ik toegang heb tot andere dimensies waar mijn verlangen aansluit op de vormvrije energie. Ik weet het wanneer ik iets ‘uit de lucht kan plukken’ en wanneer ik los moet laten. Dat valt niet te plannen, daar moet ik op afgestemd zijn.

Afstemming vraagt om contact maken met mijn hart en ziel, om te voelen wat er werkelijk gebeuren moet. Ik kan dagen, weken bezig zijn met het ‘in de vorm gieten’ van wat er uit de hogere dimensies tot me komt. En begrijp me goed: ik ben geen willoos doorgeefluik: ik ben degene die de energie omvormt en er Fanny-dingen mee creëert. Een collega verwoordt het zo:

“Ik kan al jaren niet meer plannen , terwijl ik toch echt van de structuur was. Maar Divine Timing en go with the flow is waar ik me toch het beste bij voel”.

Creatie en inspiratie, iets nieuws maken: het heeft afstemming, tijd, ruimte, moed, vertrouwen en toewijding nodig. En vaak ook een lege agenda, zodat ik nieuwe flow kan ontvangen.

Maak een krachtplaats voor je ideeën

Om die flow regelmatig te hebben, sta ik niet met lege handen: Ik gebruik een ander krachtig middel: een krachtplaats. Dat is een plek waar ik krachtvoorwerpen in een opstelling neerleg. Het ziet eruit als een altaartje. Mijn krachtplaats ontstaat zo: ik stem me af op een bepaald doel dat ik wil bereiken. Ik ga bijvoorbeeld in meditatie over dit doel, terwijl ik mijn bergkristal vasthoud om mezelf makkelijker te gronden en tegelijkertijd af te stemmen op mijn Hogere Zelf.

In de meditatie voel ik of mijn doel klopt met het grotere geheel. Is het alleen goed voor mij, of ook voor anderen? Wat heeft het doel van mij nodig om in de wereld te worden gezet? Ik zie dan beelden met mijn innerlijk oog of ik krijg inzichten in wat er nodig is. Na de meditatie trek in één of meerdere inzichtkaarten. Ik laat de kaarten op me inwerken en ontvang innerlijk hun boodschap. Daarna lees ik in de bijbehorende beschrijvingen wat ze betekenen. Vervolgens kies ik een mooie ondergrond in een kleur die bij het doel hoort. Soms neem ik daarvoor een mooie doek, of een bladzijde uit een tijdschrift. Het voordeel van papier is dat je er zelf ook nog dingen op kunt schrijven. Dan ga ik op zoek naar (natuurlijke)krachtvoorwerpen die de energie die nodig is, representeren. Bijvoorbeeld stenen, kristallen, foto’s, een krachtstok, schelpen en veren. Tenslotte maak ik een opstelling van alle verzamelde voorwerpen.

Als mijn krachtplaats af is, dient het als een katalysator. Ik kom er elke dag langs en sta dan steeds even stil bij wat ik wens. Het helpt me focussen op mijn ideeën, maar ook afstemmen op waar ik op dat moment sta. Het werkt magisch: ik zet hiermee mijn intenties kracht bij. Ik ga vast van alles manifesteren komend jaar, maar ik weet niet precies wanneer het daadwerkelijk verschijnt. Ik ga mee op de flow wanneer die komt en maak pas op de plaats wanneer het tijd is om op te laden. Ik voel geen druk over resultaten die ik moet behalen, ook al heb ik ideeën zat. Ik ga mezelf verrassen.
Misschien werkt het maken van een krachtplaats voor jou ook wel beter dan een planning. De één werkt graag met vaste werkpunten in de agenda, de ander werkt liever vanuit flow. En dat is het geheim: vergeet niet je intuïtie, je afstemming en je flow in te zetten bij elke wens die je wilt waarmaken.

Leestip:

“Het Manifestatiewiel” van Alan Seale

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Ik haat plannen. Echt , k leef het liefst alleen maar in the flow. Alleen al dat ik de wekker moet zetten, breekt me al op. Plannen om wakker te worden, gek toch eigenlijk dat dat zo werkt in de maatschappij. Zie ook niemand meer, want de mensen moeten tegenwoordig plannen voor een bakkie, spontaniteit is ver te zoeken in dit drukke systeem. Break the matrix. Uit het systeem en een basisinkomen voor iedereen!

 2. ❤ Dankjewel!
  Flowen & je eigen koers volgen, yes! Geduld & geen interne druk ivm mijn ideeën zijn nog wel n dingetje voor mij ha ha. Nog meer overgave aan mijn vrouw, mijn moeder in mij dus. Dat alles precies gaat zoals t “moet” gaan & Divine Timing geven me rust & kr8 🙂
  Fijne dag!
  Hartengroet ❤ ira

 3. Het is inderdaad fijn om jezelf niet klem te zetten met plannen, maar je ook te laten verrassen door wat zich voordoet. Verrassingen zijn er altijd, met de kans om er goed op in te springen. Dank voor je reactie, Heleen en warme groet, Fanny

 4. Mooi stuk Fanny! Ik geloof ook heilig in het meegaan in de energie van het moment. Plannen komt teveel vanuit het hoofd naar mijn idee. En je weet nooit wat er op een dag gebeurt immers! Gelukkig zijn we geen voorspellers, dat zou het leven oneindig saai maken.

  Groet! Heleen

 5. Ik denk dat steeds meer mensen het 'anders' gaan doen of al doen, Esther.
  Het mooie daarvan is inderdaad dat we onze eigen flow gaan vinden, loslaten wie of wat niet meer past en we gaan prioriteren wat echt belangrijk is.
  Ik hoop dat we er voor onszelf en onze naasten zullen zijn voortaan.
  Bedankt voor je mooie reactie en fijn te lezen dat er herkenning is!
  Warme groet,
  Fanny

 6. Jouw "keuzes in het moment" herken ik.
  Dat altaartje ook, het moment van "contact leggen met".
  De flow stroming is heel fijn wanneer je samenwerkt met gelijkgestemden.
  Ik heb helaas een tijd met niet gelijkgestemden gewerkt en dit was niet fijn.
  Ik werk in de zorg waarbij intuïtie mijn kracht blijkt te zijn en waar ik op kan vertrouwen.
  Ook ik ben supergevoelig en voel waar de prioriteiten liggen op het gebied van welzijn van cliënten.
  Plannen is mooi wanneer je hier ook van kan afwijken omdat de hulpbehoevende mens altijd op de eerste plaats komt.