Een eigen praktijk opbouwen

Het Ware Geheim van Succes (van een eigen praktijk)

Een eigen praktijk opbouwen is niet eenvoudig en kost tijd. Denken we. En vaak lijkt dat maar oh zo waar te zijn. Toch is het eenvoudiger dan je denkt en kan het veel sneller gaan. Als je durft. Ik reik je graag een aantal stappen aan die je kunt zetten, die mij hebben geholpen mijn agenda vol te krijgen.

 1. Heb vertrouwen in wat je kan en doet

De allereerste stap die je echt moet  om succesvol te kunnen zijn, is te leren vertrouwen te hebben in wat jij kan en doet. Heb vertrouwen in jezelf. Zonder vertrouwen kan er niet zo veel gebeuren. Als je twijfelt aan je zelf, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je niet zo’n grote aantrekkingskracht uitoefent op een groot publiek.

Denk liever: Wie je bent en wat je hebt meegemaakt, is meer dan voldoende om goed te zijn in wat je doet.

Stel dat je een post it op je voorhoofd zou dragen waar op staat: ‘ongeschikt’, zou je dan voor een functie worden aangenomen? Of zou je dan een magneet voor een groot publiek kunnen zijn? Ik denk het niet ….

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Als het niet zo loopt zoals we het graag zouden willen, gaan we vaak verder zoeken, doen nog er een opleiding erbij of we breiden steeds verder uit, denken dat we er meer voor moeten doen, maar als je nog steeds geen vertrouwen hebt in wat je kan of dat je daadwerkelijk een probleem van iemand kan helpen oplossen, dan kan er nog niet zoveel veranderen.

Ik heb de intentie gezet, dat ik iemand die bij mij komt, ook daadwerkelijk verder kan helpen. En dat alle informatie die daarvoor nodig is, boven tafel komt. Dat gebeurt ook praktisch altijd, al is er heel soms een enkele uitzondering, dan past mijn werkwijze misschien niet of wil iemand na 1 afspraak direct klaar zijn (en dat kan niet altijd).

 1. Het succes van je praktijk is niet afhankelijk van hoe jouw website er uitziet

Alhoewel dat vaak wel wordt beweerd, is jouw succes niet afhankelijk van je website. Als je die overtuiging leeft, dan zul je met je website aan de gang blijven … en zal het nooit goed genoeg zijn. Als je cliënten na een verbetering van je website alsnog wegblijven, zul je de overtuiging hebben dat je website nog steeds niet goed genoeg is en zul je weer gaan sleutelen, dan blijf je er mee aan het werk …

 1. Leef voor wat je uitdraagt

Het is erg belangrijk dat je voorleeft wat je uitdraagt en dat je je eigen processen aangaat. Als je zelf leeft vanuit een tekort, en je draagt overvloed uit, dan klopt dat niet echt. Of als je liefde uitdraagt, maar zelf in een strijd verwikkeld zit wat geen liefde is of voornamelijk boos bent, dan klopt dat ook niet. Dan zul je geen cliënten aantrekken, omdat ze geen overvloed of liefde bij jou aantreffen.

 1. Je hoeft niet in een constante staat van verbinding te vertoeven om succesvol te zijn, al is het wel handig als je in je eigen proces een bepaalde basis hebt neergelegd, het gaat er vooral om dat je je eigen processen doorleeft en doet wat je uitdraagt.
 2. Het is niet altijd nodig om hard te werken

Als jij alleen maar denkt dat je succesvol kunt zijn door hard te werken, zul je je nooit goed genoeg voelen als je een keer wat minder hard werkt en als het minder gaat, zul je harder gaan werken. Stem je liever af op dat wat je doet, dan straal je dat uit en zal het veel meer effect hebben. Als je vervolgens vanuit een weerstand om welke reden dan ook actie gaat uitzetten, dan zal dat niet zoveel gaan opleveren. Verbind je liever eerst met dat wat je wilt uitdragen.

Als ik een moment geen afspraak heb en andere taken te doen heb , dan ga ik er altijd eerst even voor zitten. Dan zie ik voor me dat ik in een sneltreinvaart een artikel schrijf, dat ik mijn mail snel en effectief kan afhandelen. Ik zie dat voor mij en ik voel hoe dat voelt. Dan verbind ik mij er mee en zie dan altijd dat taken / werkzaamheden dan veel makkelijker gaan. Op deze wijze kun je veel meer doen, in plaats van ergens aan te werken, waar je eigenlijk geen zin aan hebt of waar je mee doorgaat terwijl het niet lijkt te lukken en het je in feite tegenstaat.

Als je even vast zit en niets lijkt te lukken, pak dan eerst een korte, simpele taak en voel hoe je je voelt, als je die afgehandeld hebt. Als je je dan op het resultaat afstemt, door te voelen wat je voelt als je wel wat voor elkaar hebt gekregen, dan zul je merken dat je daarna ook weer andere taken makkelijker kunt uitvoeren.

Ook voor een afspraak stem ik mij altijd af op een succesvolle afspraak en zie ik voor mij dat mijn cliënten tevreden en blij de deur weer uit gaan. Vaak blijven we sleutelen aan onze werkwijze, maar als je je leert afstemmen op een succesvol resultaat, dan komt die werkwijze als vanzelf en krijg je alles aangereikt wat nodig is om dat te bereiken. Dan ben je in verbinding en stroomt het als vanzelf.

soccer-1341849_1920

 1. Heb vertrouwen in je cliënt en tune in op zijn vermogens om het aan te kunnen

Als je er al van uit gaat dat het niets gaat worden, tja, dan is de kans wel heel erg groot dat het ook  daadwerkelijk niets gaat worden. Ga je er van uit dat je cliënt alles reeds in zich heeft om het aan te kunnen en dat alles wat daar voor nodig is om boven tafel te krijgen, ook daadwerkelijk komt, dan verbind je je er mee en zal dat ook gebeuren.

Vaak stem ik mij dus voordat mijn afspraak begint, in op mijn cliënt, dan zie ik voor mij dat hij / zij gelukkig(er) de deur weer uitgaat en dan voel ik hoe dat voelt. Het mooie is dat dat dan ook altijd gebeurt.

 1. Reik je adviezen alleen in opperste vrijheid aan

Elk ander advies is dwingend en kunnen niet gedragen worden omdat er een verwijt in zit. Daardoor zal iemand zich bijvoorbeeld afgewezen kunnen voelen of niet goed genoeg. En dan zeg je eigenlijk als het ware dat iemand het niet goed doet, terwijl iemand alleen maar vast zit.

Dit is trouwens precies de reden waarom ‘goedbedoelende’ adviezen – al dan niet ongevraagd –  meestal niet gedragen kunnen worden, er zit een verborgen boodschap achter. Dan kan het niet gepakt worden.

Ik geef altijd aan dat ik slechts iets aanreik en dat de ander zelf mag weten en voelen wat hij/zij er mee wil of kan. En geen enkele keuze in het verleden is verkeerd geweest. Maar misschien mag het nu wel anders.

 1. Wie je bent en wat jij hebt meegemaakt, is meer dan voldoende om goed te zijn in wat je doet

Daar kan geen opleiding of cursus aan tippen.  Nu wil ik helemaal niet zeggen dat ik opleidingen afkeur, in tegendeel, het geeft vaak wat zekerheid en een houvast om ergens te kunnen beginnen. Maar hoe meer het van jezelf is, en hoe meer jij op je eigen wijsheid en intuïtie leert vertrouwen, hoe zuiverder en sterker de uitwerking van jouw dienst zal zijn.

 1. Zeg ja tegen jezelf: DIT IS WAT IK WIL.

Kies iets uit wat je leuk vindt en wat bij je past, of dat nu in een eigen praktijk is of in loondienst. Als je gelukkig bent met wat je doet, dan gaat het als vanzelf stromen.

Zit je op een plek die niet goed voelt voor je, zorg er dan eerst voor dat je er vrede mee krijgt en leer je aandacht te richten op wat er al wel goed is. Zolang jij gericht bent op dat wat je niet fijn vindt en wat je niet wil, dan kan het niet anders dan dat daar meer van komt. Als je leert dat je ervaringen hebt, waarbij een verlangen ontstaat naar wat anders, wat beters, dan kun je dat stimuleren vanuit een accepterende flow: dan is het wat het is nu en dan kan jij kiezen waar jij je aandacht op wilt richten. Kies je ervoor je aandacht te richten op wat al wel goed is, dan kom je in een accepterende en waarderende flow terecht en zul je merken dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Dan kan het niet anders dan dat er meer komt van dat wat goed is voor jou.

Dus kijk vooral eens naar dat wat jij nu al kunt waarderen in het werk wat je doet, of de voorbereidingen die je daarvoor hebt gedaan. En voel hoe dat voelt.

 1. Bepaal de prijs van je dienst en ga er achter staan

Zolang jij twijfelt of je geld voor je diensten mag vragen of je trekt het je aan dat anderen vinden dat je je diensten gratis zou moeten verlenen, dan kan het niet anders dan dat je hierbij op dit thema tegen situaties aanloopt, die jouw eigen twijfel bevestigen.

Zet liever in volle overtuiging een prijs neer, waar een ander gewoon voor mag betalen. Of niet, dat is ook goed. Bepaal een prijs die overeenkomt met de waarde die JIJ het toedicht en sta jezelf toe dat je je er aan mag houden, dat jij dat waard bent.

Weet dat het betalen van een dienst tot ieders voordeel leidt: er ontstaat een energetisch evenwicht. Als iemand in zichzelf investeert, dan zal degene er alles willen uithalen wat er in zit en ook veel eerder die stappen zetten die nodig zijn. je kunt een ander alles aanreiken wat hij nodig heeft, maar de stappen zullen toch altijd zelf gezet moeten worden. Succes is mede afhankelijk van de stappen die men zelf zet.

cat-694730_1920

Er zijn jaren geweest waarin ik meer dan de helft van mijn jaarinkomen weggaf. Maar eigenlijk was dat nog niet eens het werkelijke probleem. Doordat er niets tegenover stond, ontstond er een enorme disbalans in mij, waarmee ik thuis alle energie klem zette. Het klopte niet en het werd er thuis niet echt gezelliger van, dat kan ik je wel vertellen. En als je dan eens een keer wel een normale prijs wilt berekenen, is de kans groot dat die cliënt waar je al zo veel voor hebt gedaan voor niets, zomaar bij je wegloopt.

 1. Er is niemand die verantwoordelijk is voor het uitblijven van jouw succes

Er is niemand die jou tegenhoudt in jouw succes, dat kun je alleen zelf doen. Mocht je een partner hebben die niet achter je lijkt te staan, dan kan jou dat alleen tegenhouden als jij daar waarde aan hecht. Je kunt ook denken dat het helemaal niet nodig is dat je partner er achter staat of hoeft te begrijpen wat jij doet. Dat kan en mag gewoon naast elkaar staan. Als jij loslaat dat jouw partner het anders moet doen, zul je kunnen merken dat hij / zij er anders tegen aan kan gaan kijken. Maar dat hoeft niet.

Jij kunt beslissen of je je afhankelijk wilt maken van het gedrag van een ander. Ik heb dat niet gedaan en ook al heeft mijn partner niet zoveel met wat ik doe, het vormt tussen ons en in mijn werk geen enkele belemmering.

Ook elke andere overtuiging die jou tegenhoudt te geloven in een mogelijk succes zullen ervoor zorgen dat er geen succes mogelijk is. Als je gelooft dat het toch nooit gaat lukken of je blijft twijfelen, dan is die kans op succes wel heel erg klein en misschien zelfs onmogelijk.

 1. Je hoeft je zelf niet te bewijzen

Ik kom veel therapeuten tegen die tegen weerstand aanlopen van mensen die niet in hun werk geloven. Ik zie het nooit. Maar ik heb dan ook besloten dat ik mezelf niet wil bewijzen en het voelt ook niet goed om een cursusattractie te zijn, ook al zijn de effecten van mijn behandelingen vaak nogal groots en heftig, zodat mensen er geen woorden voor hebben. Ik ben flabbergasted is een woord wat ik vaak te horen krijg na een eerste afspraak.

Omdat het mij niet uitmaakt of een ander er al dan niet in geloofd, loop ik ook niet tegen weerstand aan. Niemand vraagt mij om wat aan te tonen of te bewijzen, ik krijg eerder mensen aan mijn tafel die aangeven en mij te lijken te willen overtuigen dat zij zo geloven in dat er meer is en dat zij er open voor staan. Dat vind ik erg grappig en vooral mooi en dan weet ik dat we samen goed werk gaan verrichten.

 1. ER IS OVERVLOED

Als jij in één lijn staat met wat je doet en je gaat ervan uit dat er veel te veel aanbieders in de markt zijn, of als jij je minder voelt omdat je een mooie website van een ander aantreft of als jij je niet gelukkig voelt omdat het bij een ander wel goed blijkt te lopen maar bij jou blijft het uit, dan is het tijd om anders te leren denken: ER IS OVERVLOED, ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN, JE CLIENTEN ZIJN ER AL LANG, ZE ZITTEN AL OP JOU TE WACHTEN. JE HOEFT JE ER ALLEEN NOG MAAR MEE TE VERBINDEN! Elke andere gedachte zal jou ervan weerhouden cliënten aan te trekken.

Een eigen praktijk opbouwen

Doen

Al deze stappen heb ik in de loop der jaren doorlopen en leren omzetten. Niets en niemand kan mij van mijn succes afhouden en ik ben er ook niet afhankelijk van. Het grootste succes heb ik echter te danken aan de volgende stappen:

 1. Waarom wil jij doen wat jij doet?

De eerste stap die je in dit proces mag zetten, is je afvragen waarom jij iets wil doen. En als je dat doet, voel dan eens goed hoe dat voelt.

Ik wil graag deze praktijk:

 • omdat ik het heerlijk vind om een eigen inkomen te hebben;
 • omdat ik het heerlijk vind om geld uit te geven;
 • omdat het mij een heel prettig gevoel geef als ik anderen wat aan kan reiken zodat zij zich ook weer fijn kunnen voelen;
 • omdat ik mij dan zo dankbaar voel dat ik mag bijdragen aan het geluk van een ander;
 • omdat ik me dan waardevol voel en een bijdrage lever aan een betere wereld;
 • omdat ik het kan.

Schrijf ook eens jouw redenen op waarom jij graag in jouw praktijk wil werken en voel dan tegelijkertijd wat je voelt. Je zult waarschijnlijk net als ik een heerlijke vibe voelen en in een waarderende flow. Als jij je leert richten op dat wat je fijn vindt, dan kan dat gaan groeien.

Het is dan ook erg belangrijk dat jij iets doet wat jij wil. Als je dat uit straalt, komt het gewoon naar je toe. Klinkt vast heel simpel en uiteindelijk is dat het ook.

 1. Accepteer waar je nu staat en begin te geloven in Overvloed

Wat jij tot op heden bereikt hebt, is het resultaat van jouw gedachten en overtuigingen in je verleden. En overtuigingen zijn trouwens niets anders dan malende gedachten die voor jou  waarheid zijn geworden. Als jij accepteert dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw huidige situatie, dan blijf je niet meer vastzitten in dat het anders zou moeten zijn. en vanuit deze accepterende flow kun je dan de volgende stap zetten:  ga uit van overvloed. Begin te denken dat het mogelijk is dat jouw cliënten er al lang zijn, dat zij zitten te wachten op jou, dat jij je alleen nog maar hoeft te verbinden met hen. Begin ook te denken dat er genoeg is voor iedereen, ook voor jou en geloof in jezelf. Jouw ervaringen hebben gezorgd voor een verlangen in jou, dus alles wat is geweest, is jou zeker van dienst geweest en was nodig om daar te komen waar je nu bent. Als je nu accepteert dat het klopt waar je nu staat en je verbindt met de overvloedige mogelijkheden die er voor jou en voor ieder ander zijn en als je beseft dat er ook genoeg is voor jou en voor ieder ander, dan kan het niet anders dan dat jouw punt van aantrekking aan het verschuiven is naar overvloed toe.

 1. Verbind je met jouw verlangen en het gewenste resultaat

In de volgende stap kun je twee dingen doen: je gaat op zoek naar gedachten die steeds wat beter voelen als jou de stap van A naar Z in een keer te groot is. zoek in dat geval de stilte op in jezelf, ontspan en stel je zelf de volgende vraag: Wat is de eerstvolgende gedachte die mij beter kan laten voelen over het ontstaan van mijn praktijk. En laat de antwoorden naar je toekomen en voel wat je voelt als het antwoord komt. Ga zo op zoek naar de bestvoelende gedachte, net zolang totdat je in een heerlijke vibe zit.

Je kunt het ook direct groots gaan aanpakken en voor je zien dat je praktijk volloopt. Dat heb ik gedaan. Ik zag steeds mijn agenda voor mij, waarin afspraken in werden gezet. Mijn hele agenda floepte vol als het ware.  Ook zag ik steeds mijn werkplek voor me met steeds iemand anders tegen over mij en ik zag ook dat zij tevreden de deur weer uit gingen en dat de volgende weer binnenkwam. En bovenal voelde ik wat ik voelde: geluk.

 1. Verbind je met Overvloed

De laatste stap die ik zette om mij te leren verbinden met overvloed, was een tip uit het boek van Esther en Jerry Hicks, waarin zij het advies gaven om elke dag € 100,- bij je te dragen en je de hele dag (of zo vaak mogelijk) dit bedrag steeds weer opnieuw virtueel uit te geven. Dan stelde ik mij voor dat ik voor die € 100,- bloemen en planten kocht, kleding of luxe artikelen die ik normaal te duur vindt, gewoon alles wat ik leuk vindt zonder naar de prijs te kijken en dan voelde ik tegelijkertijd hoe dat voelde. Steeds opnieuw geef je die € 100,- uit. Dat klinkt misschien als een raar spelletje, maar door dit te doen is het voor je hersenen alsof het echt zo is en zo verbind je je steeds meer met de overvloed die er voor iedereen is.Een eigen praktijk opbouwen

Toen ik dat deed, ging het heel snel en liep mijn agenda al snel vol. Eigenlijk werd het me te veel, zo vol kwam mijn agenda te staan, dat ik besloot om toch maar iets ruimer in te plannen, dat gaf mij weer ruimte en rust die ik ook zo prettig vind.

Dus, wat je ook doet en wat je ook bereikt, hou daarbij goed in de gaten of het goed voor je is en dat kun je doen door gewoon te blijven voelen.

Ik wens jou heel veel succes en vooral plezier. Als jij Ja zegt tegen jezelf en gelooft in je zelf, als jij je verbindt met de overvloedige mogelijkheden die er voor iedereen zijn, dan kan het niet anders dan dat het voor jou ook weer gaat stromen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

16 REACTIES

 1. Onwijs mooi stuk! Ben een startende ondernemer van 28 jaar, pedagoge/coach/trainer en ook super creatief, heb nog een vaste baan en vind het onwijs spannend om de stap naar ‘onzekerheden’ te zetten. Ik wil mij richten op hoogsensitiviteit en het leren omgaan ermee. Toch heb ik mijzelf zolang ingeprent en me laten vertellen dat ik een vaste baan moet hebben, een vast inkomen en vaste valse zekerheden in moet bouwen. Ook iemand die al snel denkt dat ik nieuwe studies moet doen, dat waar ik nu sta mogelijk niet goed genoeg is. Super helpend om bovenstaande uitleg te lezen 🙂 Dank!

 2. Heel duidelijke uitleg. Dank u wel
  Moge de zon in uw gezicht blijven schijnen
  Moge de wind zachtjes tegen rug blazen, en u brengen naar zuiver liefdevolle plaatsen , mensen en dieren
  Nelle Marcelle

 3. Dag Simone, wat een heerlijk artikel, alle zelfsabbotage mechanismen in mezelf staan in één artikel helemaal in hun blootje. Overvloed, natuurlijk is er genoeg voor iedereen, dat ik daar niet zelf opkwam!
  Hartelijk dank voor deze oppepper, precies op tijd.
  Hartegroet, Solange

  • Hi Annemieke, Fijn dat je er wat uit kunt halen voor jezelf, ik heb er zelf ook veel aan gehad en nog steeds is het iets waar ik weer regelmatig bewust weer naar terug mag keren.
   Wat het boek van Hicks betreft, ik heb ze allemaal uitvoerig bestudeerd, ik denk – in de trant van dit artikel – dat ik me mede heb laten inspireren door het boek 'De Rijkdom van de Law of Atrraction. Daarnaast is het boek 'Stap in de Vortex – harmonie in al je relaties' een prachtig relaas, die voor mij veel verheldering heeft gegeven in het totaalproces en in al onze processen. Het leuke van het lezen van deze boeken is dat het 'zomaar' je trilling weer verhoogd als je even vastzit… al blijft het in mijn ogen ook altijd zaak om thema's te doorleven en aanvaarden. Ik wens jou in ieder geval veel succes! <3 Simone

 4. Hallo Simone, wat een mooi artikel. Ik heb het al een paar keer gelezen omdat het me helpt waar ik nu sta. Al heel lang roep ik dat ik voor mezelf wil beginnen, naast mijn werk is het me niet gelukt om dit te doen. Nu mijn contract niet verlengd word, heb ik besloten er nu helemaal voor te gaan al komt er wel heel veel op me af. Vanuit de angst naar vertrouwen en jouw artikel helpt me om me af te stemmen en te verbinden zodat ik het weer begrijp en vooral voel.

 5. Mooi artikel Simone! Ik heb momenteel het gevoel dat ik wat vast zit, dus jouw woorden komen goed van pas. Wat kan een mens toch streng zijn voor zichzelf! Pffff…..daar ga ik maar eens mee ophouden.

 6. Wat een mooi geschreven artikel. Voor mij komt het misschien een half jaar te laat, omdat ik in januari gestopt ben met mijn praktijk. Alhoewel het misschien nodig was voor mij om het zo te ervaren en te leren dat het niet werkte zoals ik het toen deed. Het gevolg is dat ik nu veel lekkerder in mijn vel zit, een studie ben begonnen en precies weet hoe ik het niet meer wil doen. En met behulp van dit artikel is er een idee van hoe ik het wel wil doen. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in