energieën onderscheiden

Zou dat niet een droom zijn die uitkomt; wanneer je elke minuut van de dag kunt leven met het gevoel van zekerheid? Zekerheid van het feit dat je jezelf werkelijk nergens zorgen over hoeft te maken en alles in je leven als vanzelfsprekend verloopt. Zekerheid over je gezondheid. Zekerheid over je relatie. Zekerheid over je eigen toekomst of de toekomst van je kinderen. Zekerheid over je baan en financiën. Zekerheid over de uitkomst van het nieuwe project dat je bent gestart.

Het gevoel van zekerheid is een bewustzijnstoestand waarin er geen enkele ruimte aanwezig is voor de geringste twijfel of het kleinste beetje angst. Het gevoel van zekerheid is een onbetwistbare overtuiging dat alles wat je pad zal kruisen in jouw voordeel uitpakt. En wanneer dit niet het geval is de situatie eenvoudig te corrigeren is. Het gevoel van zekerheid is een gedachtevorm waarin je onbegrensd vertrouwen hebt in jezelf en anderen.

Uit eigen ervaring weet ik dat er in onze driedimensionale wereld vele bronnen zijn waaraan je het gevoel van zekerheid kunt koppelen. Bronnen zoals: geld, je partner, onroerend goed, familie, het hebben van een vaste baan, het behalen van diploma’s, of een eventueel nalatenschap. De koppeling van zekerheid aan zo iets, zorgt er voor dat je veelal vrij kunt blijven van mogelijke angst of twijfel over de toekomst, en daardoor eenvoudiger van het NU-moment kunt genieten. Het koppelen van een emotie zoals zekerheid aan een item of situatie welke reeds aanwezig is in onze werkelijkheid, zorgt voor een mind-set waardoor je meestal niet wordt uitgedaagd om in te zien dat de gekoppelde zekerheid niets meer dan een “illusie” is.

De enige zekerheid die wij als mensen op aarde hebben is de zekerheid dat niets zeker is! Onze 3-D werkelijkheid is een vloeiende stroom van continue verandering waar nooit iets erg lang het zelfde blijft. Groei en expansie zijn de pijlers van het kosmisch ontwerp van ons stukje universum. Groei en expansie is een natuurwet waarvan je met zekerheid kunt zeggen dat ieder mens op aarde hieraan onderhevig is. Het gevoel van zekerheid ligt wel heel dicht bij het gevoel van veiligheid. Vele mensen voelen zich niet veilig wanneer er geen zekerheid is over de toekomst van een bepaalde situatie.

Twijfel en angst zijn de emoties die iedere wens, verlangen of creatie kunnen afbreken en het gevoel van zekerheid laten smelten als een reep heerlijke melkchocolade in de volle zon. Wanneer je het gevoel van zekerheid koppelt aan een object of situatie uit de materiele wereld kan het zijn dat je mag ervaren dat de zekerheid die je veronderstelde als zekerheid, niets meer was dan een kwetsbare illusie. Een illusie die niets te maken heeft met het ware gevoel van zekerheid. Maar wat is dan dit ware gevoel van zekerheid? Helaas kan ik je dit nog niet vertellen omdat het ook voor mij nog onverklaarbaar en ontluikend is. Vooralsnog kan alleen ik met zekerheid zeggen dat een “gekoppelde zekerheid” alles behalve zekerheid is.

Op de momenten waarin ik tijd neem voor mijzelf en in diepe ontspanning ga, word ik steeds vaker gevuld met een heel ander gevoel van zekerheid. Dit gevoel van zekerheid is ZO anders dan alle zekerheden die ik tot nu toe heb ervaren in mijn aardse werkelijkheid. Dit gevoel van zekerheid is niet gekoppeld aan iets anders, maar is een op zichzelf staand gevoel. Een weten en ervaring welke niet met logica te beredeneren valt. Dit gevoel van zekerheid laat mij “Zijn” in het hier en NU en geeft het gevoel van verbinding met alles in en om mij heen.met zekerheid

Dit gevoel van zekerheid geeft een weten dat alles wat ik momenteel waarneem niet het enige is wat er bestaat. Dat er nog deuren te openen zijn waarachter andere bestaanswerelden op verkenning liggen te wachten. Dit gevoel van zekerheid vertelt me dat ik veel meer ben dan ik denk dat ik ben, en ik met ontzag vervult zal zijn wanneer ik mij dit weer begin te realiseren. Mijn huidige leven is zo gevuld geweest met het creëren van zekerheden die mij het gevoel gaven van zekerheid, maar enkel de “illusie” van zekerheid lieten groeien net als lucht in een ballon. Maar wanneer, op een onverwacht moment, de ballon uit je vingers glipt zal de illusie de voortstuwende kracht zijn die de ballon meters verder weer op de aarde doet neerdalen als een lege huls zonder vorm of inhoud.

De voortdurende inspanning die nodig is voor het creëren van een illusionaire zekerheid laat weinig tijd over voor het creëren van een portaal waarin je het ware gevoel van zekerheid kunt ervaren. Meditatie, bewuste ademhaling of genieten in de natuur zijn maar enkele voorbeelden die je kunt gebruiken om te gaan ervaren wat ik in deze column probeer te vertellen. Wij mensen zijn zo getraind in het opbouwen van valse zekerheden en hieraan zoveel tijd verliezen dat het bijna onmogelijk is om de “zekerheid” van je eigen Essentie te kunnen ervaren.

De stilte in jezelf betreden en voor een moment alleen maar te Zijn zonder televisie, zonder telefoon, zonder internet, zonder (multi)media, zonder voetbal zonder gedachten, zonder familie, of zelfs een dagje zonder voeding creëert een opening waarin je kunt voelen dat je uit het zelfde sterrenstof bent opgebouwd als alles en iedereen om je heen. Dat de essentie hiervan nooit zal vervagen en jouw bewustzijn veel groter is dat de capaciteit van je verstand.

Velen van ons zijn continu bezig om “geld te verdienen”, of zich aan het voorbereiden om geld te gaan verdienen ten koste van onze gezondheid. Om hierna dit geld weer nodig te hebben om onze gezondheid weer op peil te brengen. In dit hele proces vergeten we tijd te nemen om onszelf te leren kennen. Zonder jezelf te kennen kun je nooit echt genieten van het Nu moment omdat de toekomst onzeker is door hetgeen je in het Nu vergeet te doen.

Het gevoel van zekerheid kun je niet verdienen, je kunt het alleen maar ervaren. Zekerheid krijg je pas als je soepel leert omgaan met alles wat zich aandient en leert hoe je uit de weerstand kunt blijven. Het gevoel van zekerheid ligt in je eigen kern en is vrij van enige vorm van afhankelijkheid. Net als een rietstengel in de wind. Soepel en elegant kan de rietstengel elke storm weerstaan omdat het soepel en flexibel meebuigt met de wind zonder zichzelf er tegen te verzetten om na de storm weer in zijn oorspronkelijke positie terug te keren.

Valse zekerheden zijn de valkuil van deze tijd. “Tijd om te ontwaken” en op zoek te gaan naar de zekerheid van je eigen Essentie. Een Essentie die ver voorbij gaat aan tijd en ruimte en tevens ons begrip.

Maar je hoeft niet alles te begrijpen om ervan te kunnen genieten!!!

Michel Tomaello

Leer omgaan met je hooggevoeligheid
Leer omgaan met je hooggevoeligheid
Leer omgaan met je hooggevoeligheid

22 REACTIES

 1. Aart,

  vertaal ik je goed als ik typ: de mens waar het Zijn heeft plaatsgevonden zal niet meer bezig zijn met zekerheid?

  Ja, in ’t algemeen klopt dit wel.
  Wat mijzelf betreft ben ik niet bezig met zekerheid, kan ik er ook geen definitie van geven. Is zoiets als zekerheid of onzekerheid afwezig (in mij). Het is meer in dialoog met anderen dat je er niet aan ontkomt iets letterlijk onder woorden te brengen en vervalt in iets wat erop lijkt. Verstrooiing van eenheid. Dan gaat kennelijk ook het geheugen werken, omdat ik mij dan toch ergens een beeld moet vormen van zekerheid en onzekerheid. Ik bedoel: als iemand het over zekerheid heeft, moet ik toch ergens begrijpen waar het over gaat en uit mijn geheugen putten. Zo ongeveer ervaar ik het zelf.

  • Rob,
   Eigenlijk zijn er twee zekerheden.
   De eerste zekerheid is dat al het uiterlijke onzeker is. D.w.z. veranderlijk (door dualiteit).

   De tweede zekerheid betreft het onveranderlijk Zijn.
   De ervaring in jou steeds dezelfde te Zijn.

 2. Aha, de mens wil weten waar die aan toe is.

  Waarschijnlijk is dat die beroemde zekerheid.

  De mens wil weten wat er in een volgend moment gebeuren gaat.

  Mijn hemel wat een ellende.

  Hoe komt het toch dat de mens niet in het moment blijven kan en met het volgend moment bezig is.

  Waarom wil die mens toch zekerheid.

  Mijn vriend Tom heeft het zelfs over ‘zekerheid van de eigen Essentie’ (wat een spirituele valkuil is).

  Mijn partner Lia zit met dat onveranderlijke Zijn in haar maag.

  Waarom nou toch.

  Als de mens nou eens onafhankelijk geboren (direct voor zichzelf zorgen kon) was zou zoiets als zekerheid dan bestaan.

  Komt al het gevoel en bezig zijn m.b.t. zekerheid simpelweg niet voort uit het feit dat de mens de ervaring heeft als hulpeloos geboren wezentje niet voor zichzelf te kunnen zorgen.

  Dat die ervaring in iedere cel zit en dat dat voor het gevoel naar zekerheid zorgt/ verlangt.

  Dat het gevoel van zekerheid dus voortkomt uit; ik kan niet voor mezelf zorgen, ik ben afhankelijk van iets anders.

  M.a.w. als de mens zich in dit moment werkelijk beseft dat hij/zij daadwerkelijk voor zichzelf zorgen kan, in iedere omstandigheid dan zou zoiets als zekerheid/gevoel van zekerheid niet kunnen bestaan.

  Dus alles m.b.t zekerheid komt enkel voort uit de oude ervaring van het kleine hulpeloze wezentje en heeft niets met Nu van doen.

  Als de mens zich dat toch eens zou beseffen.

  • Aart,

   Dus alles m.b.t zekerheid komt enkel voort uit de oude ervaring van het kleine hulpeloze wezentje en heeft niets met Nu van doen. Als de mens zich dat toch eens zou beseffen.

   NEE, alles m.b.t. zekerheid komt voort uit de Bron, namelijk uit Zijn dat onveranderlijk dezelfde Is.
   Het hulpeloze wezentje is enkel op zoek naar die zekerheid, maar zoekt aanvankelijk buiten zichzelf.

   • @Lia, ahhh, nou snap ik het, stompjes komen ook uit de bron.

    Wat doen we toch moeilijk.

    Komt ook uit de bron.

    Okay, rustig rustig.

    Als zekerheid dan Zijn is en we zijn dat Zijn waarom er dan in Lia’s naam mee bezig Zijn.

    • @Aart, gevoelig toetsenbord en het bericht bleek al weg te Zijn.

     Als Zijn nou die zekerheid is en je bent dat Zijn, die onveranderlijkheid dan zou je als mens die dat werkelijk praktisch zo ervaart toch geen milliseconde met zekerheid bezig zijn.

     Zijn is toch niet met zichzelf bezig?

     Lia, maar je hebt nog niet vertelt wat nou ‘zekerheid’ is.

     Want Zijn is toch Zijn en geen zekerheid?

     Zekerheid zou toch hooguit voort kunnen komen uit een onzeker over dat Zijn zijn.

     Een nog niet daadwerkelijk dat Zijn zijn?

     • Aart,

      Lia, maar je hebt nog niet vertelt wat nou ‘zekerheid’ is. Want Zijn is toch Zijn en geen zekerheid?

      De moeilijkheid is dat men woorden verschillend kan definiëren. Ieder mens kan iets anders verstaan onder zekerheid, zich er een ander beeld van vormen. Ik kan je dus alleen vertellen wat ik eronder versta.

      Zekerheid ontstaat voor mij als iets onveranderlijk hetzelfde blijft, en dan is mijn constatering dat dit uitsluitend geldt voor Zijn en zuiver bewustzijn. Het Is en het Is zó. Amen. Zijn is dus ook Werkelijkheid.

      Zekerheid wordt min of meer een symbool voor onveranderlijk-Zijn. Dezelfde Zijn lijkt op zekerheid.

      Ik denk ook dat het woord zekerheid vanuit ego bekeken op zijn plaats is. Men voelt zich vanuit ego en veranderlijk leven onzeker, zoekt dus naar de tegenstelling zekerheid, en het probleem wordt opgelost door in te zien dat Zijn onveranderlijk Dezelfde is.

      De mens die kan Zijn zal niet met zichzelf (zijn eigen Zijn) bezig zijn, maar als een ander vraagt hoe het zit, geef je gewoon uitleg, toch?
      En omdat je dan vervalt in vergelijkingen en woorden, verval je automatisch in dualiteit.
      Zo kun je dan zekerheid tegenover onzekerheid denken.

      • @Lia, vertaal ik je goed als ik typ: de mens waar het Zijn heeft plaatsgevonden zal niet meer bezig zijn met zekerheid?

       Zal zelfs niet meer weten wat zekerheid is?

       Kent geen zekerheid?

       Kent geen gevoel van zekerheid?

       Ook niet spiritueel, etc?

    • Aart,

     Als zekerheid dan Zijn is en we zijn dat Zijn waarom er dan in Lia’s naam mee bezig Zijn

     Tja, dat is nu net zo prettig van Zijn.
     Dat je passief en actief kunt Zijn.
     We kunnen natuurlijk ook sokken gaan breien, maar ik vind dit leuker. 😆

     • @Lia, Zijn heeft niets van doen met passief of actief zijn.

      ‘De natuurlijke staat van Zijn’ ervaart geen actief of passief zijn ook al is er beweging.

      Zo is er bij mij nu niet de beleving van actief te zijn en dat terwijl er wel een typen is.

      Ik doe werkelijk niets.

      En neen, er gebeurd ook niets.

      En het gaat allemaal niet vanzelf.

      Dat is Zijn, toch?

      • Aart,
       Ja, mee eens.
       Zijn is Zijn.
       Actief en passief zijn enkel woorden /symbolen ter vergelijking (zoals ik dit ook bij “zekerheid” uitlegde).
       Er is geen ik die iets doet. Er is wel beweging (het typen) en in mijn beleving valt dit samen met nu-Zijn. Vandaar dat ik dit actief-Zijn noem.
       Volgens mij gaat het wel allemaal vanzelf.

   • @angel, sorry angel maar ik weet niet wat het woord zekerheid betekent.

    Ik weet nou dat de enige zekerheid die er volgens jou is, is dat we ooit de pijp uit gaan.

    Is zekerheid zoiets als; een gegeven, een vaststaand feit of……….

    De mens schijnt zekerheid te willen, wat wil die mens dan?

   • @Lia, DANK.

    ‘Zou dat niet een droom zijn die uitkomt; wanneer je elke minuut van de dag kunt leven met het gevoel van onveranderlijk-Zijn/Altijd Dezelfde?’

    ‘“Tijd om te ontwaken” en op zoek te gaan naar de onveranderlijk-Zijn/Altijd Dezelfde van je eigen Essentie.’

     • @Lia, Hoe weet je dat nou zo zeker dan? Is dat niet op geloof of hoop gebaseerd?

      Ik geloof er graag in. Ergens is er een weten dat het zo is. Maar het kan ook gewoon mijn diepe angst in de schaduw zetten dat het niet zo zou zijn

      • Rob,
       Ik ben ooit een hele tijd bezig geweest met die vraag. Alles in en aan mijzelf afgestreept wat onzeker (d.w.z. veranderlijk) was.

       Kwam tot de ontdekking dat mijn uiterlijke situatie veranderlijk is, mijn lichaam elk moment verandert, mijn denken, voelen en willen veranderen. En tot slot dat er ook een veranderlijk bedacht ik is, die de ene keer dit wil en de andere keer dat.

       Wat er na het afstrepen overbleef kan ik niet in woorden vatten. Een soort Niets of Essentie (een toon of klank wellicht) waarin duidelijk wordt herkend dat jij dit Bent, altijd geweest Bent, en altijd zal Zijn (zonder gedachte aan verleden en toekomst).

       Ieder mens heeft diep in zichzelf de herkenning of het bewustzijn dit Zijn Zélf te Zijn en daarin ook de Zelfde (onveranderlijke) te Zijn.

       Bij al het veranderlijke in je leven dat je tot op heden hebt meegemaakt, ben je je steeds bewust dat jij het Zélf bent die dit of dat meemaakte. Dat het Rob Zélf was die zijn verleden meemaakte en het Rob Zélf is die het Nu opnieuw kan beleven.

       Dat Zélf klinkt als een andere toon dan de “ik” die iets meemaakt. Dat Zelf duidt op het wezenlijke van jou, het onveranderlijke en het onsterfelijke. Maar nogmaals het zijn maar woordjes om het uit te leggen.

       🙂

       Dag Lia

 3. Ik kan me helemaal in jouw verhaal vinden. In alles om en in me ervaar ik de eenheid. Het geeft me vertrouwen en hoop voor de toekomst. De duur van ons leven is van tevoren bepaald door het pad van onze keuze. Ik hoop dat dat ook duidelijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER