Dit is waar zwarte katten eigenlijk voor staan

Voor de meeste mensen betekenen zwarte katten dat pech op komst is. Maar eigenlijk kunnen zwarte katten heel veel verschillenden dingen betekenen, zoals ze door de geschiedenis heen ook gedaan hebben.

Katten hebben al een speciale band met de mens en zijn al tam sinds de dagen van de Oude Egyptenaren. Sterker nog, ze werden in die tijd als goden gezien en behandeld met de grootste zorg en respect. Het lijkt wel dat voor de mensen onder ons die katten echt kennen, we echt begrijpen dat er iets speciaals is aan deze dieren. In ieder geval speciaal genoeg dat we bereid zijn ze te voeren, hun poep op te ruimen, ze onze meubels mogen vernietigen… Misschien is er eigenlijk nog niet zo veel veranderd sinds die oude Egyptenaren.

Historisch gezien zijn veel mensen met name bijgelovig over zwarte katten, en doen ze er alles aan om ze te ontlopen als ze een zwarte kat tegenkomen. Als je denkt dat dit gewoon dom bijgeloof is en dat mensen niet echt geloven dat zwarte katten voor ongeluk zorgen, dan moet je weten dat ze de minste kans hebben om geadopteerd te worden uit een dierenasiel. Er zijn verhalen dat ze soms worden gekweld, gevangengenomen en zelfs worden gedood op de avond van Halloween.

Dus waar komt dit bijgeloof vandaan? Moeten we oppassen voor zwarte katten? Zo ja, dan ben ik de Sjaak, want ik ben al 5 jaar de troste eigenaresse van mijn zwarte katje Salem (ik weet het, heel origineel). Dit brengt ook het punt ter sprake dat zwarte katten en heksen vaak hand in hand lijken te gaan. Waarom is dat en wat moeten we weten over deze donzige zwarte wezens?

Het is bijna Halloween!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Eerst wat geschiedenis

Door de eeuwen heen zijn zwarte katten over het algemeen geassocieerd met het occulte. In de Hebreeuwse en Babylonische overlevering worden katten vergeleken met slangen, zo opgerold bij de haard. In het oude Egypte werd het doden van een kat bestraft met de doodstraf, en als een kat stierf dan werd het gemummificeerd en ging de familie door een rouwperiode. De Romeinen zagen de kat als heilig en brachten dit dier naar Europa. De grote meerderheid van de Europese landen zien een zwarte kat die je pad krast als een teken van ongeluk en de kerk heeft van oudsher zwarte katten geassocieerd met hekserij.

Men dacht ook dat deze dieren shapeshifters waren, wezens die van vorm konden veranderen, en dat heksen in katten konden veranderen met hun spreuken om vervolgens ongezien slechte dingen te doen. Veel mensen geloofden dat de duivel zelf de vorm van een zwarte kat aannam, wat helaas tot gevolg had dat, in de Middeleeuwen, zwarte katten met Pasen vaak werden opgejaagd en verbrand.

Dit is waar zwarte katten eigenlijk voor staanGelukkig begonnen sommige culturen de zwarte kat anders te zien, en verschoven ze als teken van ongeluk tot teken van geluk in landen als Schotland, waar het zien van een onbekende zwarte kat voor je huis nog steeds een teken is dat er iets goeds op komst is. In Engeland hielden de vrouwen van vissers zwarte katten in hun huis als hun mannen weg waren, met het geloof dat deze dieren konden voorkomen dat hun echtgenoten in gevaar kwamen op de volle zee.

Wat modernere theorieën

Het staat buiten kijf dat bijgeloof over zwarte katten het meest bekend en populair zijn. Je moet je haast wel afvragen wat heksen echt zagen in zwarte katten en waarom ze überhaupt een relatie met ze aangingen, omdat veel mensen ondertussen wel snappen dat heksen niet kwaadaardig zijn, maar gewoon meer verbonden met de kracht van het universum dat in ons allemaal huist. De grote machten in onze wereld wilden niet dat deze informatie vrijkwam, wat de reden was voor de enorme kruistocht tegen heksen en zo’n beetje iedere intuïtieve vrouw tijdens de middeleeuwen. Dus waarom kozen heksen voor zwarte katten?

Volgens een website genaamd Witches Lore, was een zwarte kat een uitstekende partner om bij je te hebben, omdat het de kracht van een spreuk verdubbeld, omdat zwarte katten zelf heksen zijn en meer verbonden zijn met de mysterieuze krachten van het universum. Je kunt alles over magie leren door gewoon met je kat te praten.

Los van de kleur, staat de kat voor de volgende attributen:

 • Geduld, wachtend op het juiste moment om te reageren
 • Onafhankelijkheid, maar wel met sociale connecties
 • Avontuurlijke geest, moed
 • Diepe, ontspannen band met je zelf
 • Helen vanuit je binnenste
 • Nieuwsgierigheid, verkenning van het onbekende of het onbewuste

Een andere manier om de betekenis van de kat te interpreteren is als een dierengids of totemgeest, en om te letten op zijn vermogen om te zien in het donker en op zijn gemak te zijn wanneer de meeste andere dieren en mensen dat niet zijn. Als de kat in je leven voorkomt of als je dit dier als totem hebt, dan ben je geneigd om gebieden in je leven te verkennen of aspecten van jezelf te ontdekken die je nog niet zo goed kent.

Als we katten zien, dan zien we dat ze kenmerkend zijn in hun flexibiliteit en wendbaarheid. Ongeacht de omstandigheden zijn ze altijd in staat om op hun pootjes te landen. Door affiniteit met de kattentotem word je aangemoedigd je flexibiliteit op vele verschillende niveaus te ontwikkelen, of het nu fysiek is, in je geest, emoties of in je ziel.

De kattentotem is een bron van inspiratie om je perspectief te vernieuwen en de moed te hebben om ernaar te handelen en het in je leven te integreren. Als de kat als dierengids in je leven komt, dan is het tijd om nieuwe manieren van kijken te verkennen.

Hieronder lees je een ander interessant punt, gemaakt door de Archives of American Art:

‘Gelukkig is niet alles slecht voor de zwarte kat. Zwarte katten op schepen hebben een lange traditie van goed geluk. Van piratenschepen tot de marine, katten zijn welkom aan boord omdat ze de knaagdieren weghouden van de voedselvoorraad en gezelschap bieden aan een eenzame bemanning. Anders dan in Amerika, waar de zwarte kat veelal negatief is, hebben andere landen als Engeland en Japan het geloof dat zwarte katten welvaart kan brengen, een huwelijk kan zegenen, goede oogsten garandeert en zelfs helpt om een toneelvoorstelling tot een succes te maken.’

Zie je katten in je dromen?

Sommige mensen zien de aanwezigheid van katten in hun dromen natuurlijk als slechte voortekens, terwijl andere geloven dat de kat je vrouwelijke essentie en sensualiteit vertegenwoordigt. Deze dromen kunnen je eraan herinneren om je innerlijke ondeugendheid en mysterieuze aard naar buiten te laten komen. Als je een zwarte kat ziet, dan is het een bericht om te letten op wat je intuïtie je vertelt. De oude Egyptenaren geloofden dat katten tussen dimensies konden reizen, waardoor het dus niet vreemd is om in je droom een zwarte kat te zien met een bericht voor je.

Het lijkt wel alsof zwarte katten al omringd worden door mysterie en verwondering sinds hun omgang met mensen begon. Ik geloof dat ze net zo speciaal zijn als alle andere katten en mijn kater, Salem, is toevallig de vriendelijkste kat die ik ooit heb ontmoet; onze paden kruizen elkaar regelmatig en voor zover ik weet gaat het prima met me! Misschien is dat bijgeloof maar net wat je ervan maakt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

8 REACTIES

 1. Inderdaad een énkele heks is een kwaadaardig wezen, denk ik maar de meeste heksen zijn goedaardig!

 2. Zwarte katten zijn in ’t algemeen, leuk, aardig en dat bijgeloof betreffende dat de zwarte kat(ten) ongeluk zouden brengen is onzin, tevens is ’t bijgeloof in Engeland net andersom; daar is/zijn de witte kat(ten) die katten die ’t ongeluk brengen, dat bijgeloof is éveneens onzin!

 3. Boek: “The Night Battles, Witchcraft & Agrarian Cults in the suxteenth & seventeenth centuries” Carlo Ginzburg … meer achtergrond over sjamanenen heksen rituelen … Opmerking: Benedante (goedaardig) en Malendante (kwaadaardig) sjamanen.heksen … heksen hebben niet bij voorbaat altijd goede intenties …

 4. De poes is op men pad gekomen na mijn reiki initiatie en is deel van mijn healing en evengoed van de poes want kwam hier redelijk verwaarloosd toe en straalt nu weer. Ik dacht trouwens dat het gespin van een poes een bepaalde frequentie is dat helend werkt voor de poes zelf als voor ons mensen. Soundhealing eigenlijk. Groetjes

 5. Heb wel eens horen zeggen dat een vriendelijke lieve kat hebben, dikwijls in huis, geneeskrachtig is, denk niet dat ’t feit dat je een kat hebt echt volledig iemand kan genezen, doch, denk ik dat dit feit een genezingsproces kan bevorderen; de persoon die mij dat vertelde was zelf paranormaal begaafd!

 6. Ik was door het verleden zo anti katten tot een paar maanden geleden een zwarte poes in de vroege morgen aan mijn deur kwam snuffelen en als ik de deur opendeed naar me kwam voor een goeiedag en wat aaikes. Om den duur kwam ze meer en meer, gaf ze om den duur eten, onvlooit,… Nu ligt ze naast me te slapen. Al veel geleerd over katten en zeker over mezelf is een geweldige spiegel. Haar ziel zei me al dat ze Asrael heet wat wil zeggen: in Gods dienst. Life is great. I love the mystical part of life. Bedankt voor het mooie artikel had er al eens naar gezocht maar niets bevredigend gevonden. ❤️

 7. Ja m’n zwarte glanzende panterkat is ook prachtig !!! Een liever meisje bestaat er gewoonweg niet. Ze is het mooiste zwarte katje dat ik mij maar kon wensen. Welke kleur de kat ook heeft. Het zijn allemaal diertjes die een warme thuis nodig hebben.

 8. Naar mijn ervaring zijn zwarte katten veeel speelser en aangenamer dan andersgekleurde katten, das ook sedert decennia de ervaring van mijn vriend; die mij dat als eerste zei enige jaren geleden!
  Hiermee wil ik niet beweren dat wij voor de andersgekleurde katten geen eerbied moeten hebben, doch zij hebben wellicht andere degelijke (katten)kwaliteiten!
  Ik denk nog veel aan de (aangename) zwarte katten die er reeds in mijn leven waren!
  Dus misschien: indien je ooit een asielkat zou willen hebben; overweeg een zwarte kat!