DELEN

36 uur om de walvissen te redden!
Ik heb zojuist een urgente handtekeningenactie van Avaaz.org voor de bescherming van walvissen ondertekend. Hieronder kun je er meer over lezen of klik op de link om ook te tekenen:

Een sterke internationale druk heeft de walvisvangst al tientallen jaren tegengehouden — maar net zo lang zijn Japan, Noorwegen en IJsland doorgegaan met het jagen op walvissen. Ze hebben het internationale verbod op de walvisvangst naast zich neergelegd of hebben ze een gat in de wet uitgebuit door te beweren dat hun expedities voor “wetenschappelijk onderzoek” waren. Nu kunnen ze beloond worden met een compromis, waardoor hun commerciële walvisvangst legaal zou worden.

Sterker nog, een aantal andere landen slaat het proces nauwlettend gade — met vermeende plannen om hun eigen walvisvangst op te zetten als dit voorstel wordt aangenomen. Als Japan, Noorwegen en IJsland op walvissen kunnen jagen en hun vlees verkopen, dan zullen anderen zich afvragen: “Als zij het mogen, waarom wij dan niet?”.
Het is tijd om de walvissen te redden — alweer.

Veertig jaar geleden waren walvissen met uitsterven bedreigd. Maar dankzij een wereldwijde sociale beweging verbood de wereld de commerciële walvisvangst in 1986. Het verbod is een van de grootste triomfen van de milieu-beweging.
Vandaag de dag zijn er nog vele bedreigingen voor walvissen: niet alleen de harpoenen van de walvisjagers, maar ook klimaatsverandering, vernietiging van ecosystemen door overbevissing en vervuiling en de netten, die voor andere vissen bedoeld waren. Een nieuwe vlaag van commerciële walvisvangst zou deze buitengewoon intelligente en sociale wezens kunnen verwoesten. Dit is geen tijd om achteruit te gaan.

Met hoop,
Ben, Ricken, Paula, Iain, David, Luis, en het hele Avaaz team

BRONNEN:
Achtergrond over het 1986 internationale moratorium over de walvisvangst (Engels):
http://www.avaaz.org/international_whaling_moratorium

De meest recente publieke versie van het IWC compromis voorstel, wat momenteel wordt bijgewerkt (Engels):
http://www.avaaz.org/recent_draft_IWC

Een AFP artikel over de huidige onderhandelingen over walvisvanst van vorige week (Engels):
http://www.avaaz.org/compromise_under_attack_AFP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in