Het Licht van Aanwezig zijn

Lief Mens,

Hoe aanwezig ben jij in jezelf? Bij je kind? Vaak denken we dat we aanwezig zijn als we er fysiek zijn of als we luisteren . Maar is dat echt zo? Wat betekent het nu om volledig aanwezig te zijn? Wat  doet het met de menselijke verbinding als we niet aanwezig zijn?

Betekenis van aanwezig zijn

Voor mij persoonlijk betekent aanwezig zijn, echt in het ‘hier-en-nu’ zijn, geaard zijn en afstemmen op wat ik vanbinnen nodig heb. Als ik aanwezig ben, ben ik aanwezig bij alles wat er is en dus ook bij pijn. Ik voel mij verbonden met mijzelf en daardoor kan ik mij met mijn medemens verbinden. Juist het voelen wat er zich in jou afspeelt kan confronterend zijn, omdat je misschien een leegte tegenkomt of emoties die je liever niet wilt ervaren. Om het gevoel te ontwijken gaan we het liever ontvluchten en storten we onszelf op alles wat ons van onze binnenwereld weerhoudt. Sociale media, Netflix, alcohol, drugs of seks. Herkenbaar? Ik heb mijzelf ook telkens  betrapt op facebooken of netflixen om het stemmetje in mij te negeren dat mij liefdevol aanspoorde: ‘Ga naar binnen’, ‘ga de Stilte in.’

Als ik mijzelf overlaad met prikkels van de buitenwereld kan ik niet meer aanwezig zijn, maar word ik geleefd door de ruis van de wereld. Dit heeft als gevolg dat ik niet meer goed bij mijn gevoel kan en dat ik geestelijk afstomp.

Communicatietechnologie verstoort het Aanwezig zijn

Ik ben over dit onderwerp gaan nadenken toen ik laatst in een café zat vol met ouders en kinderen, waarvan de ouders achter hun smartphones verborgen zaten. Conversatie was er niet en de kinderen waren onrustig omdat hun ouders niet aanwezig waren. Ze werden afgeleid door de newsfeed van hun telefoon. Kinderen voelen feilloos aan wanneer je niet aanwezig bent. Zij hebben het nodig dat jij dat wel bent, want daarmee bevestig je hen in hun Zijn. Met echt aanwezig zijn maak je verbinding van hart tot hart en kun je beter afstemmen op de behoeftes van je kind. Maar als er telkens een scherm tussen jou en je kind opduikt, wordt deze verbinding verstoord. Tegenwoordig is dit een heel normaal beeld geworden en ik vind het triest.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik vraag mij dan af wat belangrijker is in het leven: Je newsfeed of aandacht geven aan je kind? In feite worden we geconditioneerd door de maatschappij om niet aanwezig te zijn, want onze  communicatie verloopt voornamelijk digitaal; De whatsapp berichten, instagram, emails etc. en de ringtones die daarmee gepaard gaan, ze halen ons uit de verbinding met onszelf en dus ook met de ander. Ons wordt voorgeschoteld dat we iets  missen als we niet nu naar de laatste post van iemand kijken en de vraag is, is het echt waar dat we iets missen of hebben wij onszelf dat wijs gemaakt? Wat is nu echt belangrijk?

De negatieve effecten van schermgedrag zoals overprikkeling en uit verbinding zijn, gelden net zo goed voor je eigen kind. Let maar eens op hoe je kind reageert als hij te veel filmpjes heeft gekeken. Hij zal negen van de tien keer uit zijn doen zijn, overprikkeld en chagrijnig, omdat het scherm hem leegzuigt en dat niet prettig voelt. Wat bij jou gebeurt, gebeurt dus ook bij je kind.

Minder doen – Meer zijn

Als ik aanwezig ben, kan ik er echt voor iemand zijn. Ik laat mijn eigen agenda los, mijn overtuigingen, mijn eigen ervaringen en stel mij open voor de ander: Wat kan ik voor jou doen? Wat heb je nodig? Deze twee vragen brengen je uit de Doen-modus waar we zo vaak in verzeild raken als iemand in de put zit of om hulp vraagt. We  willen zo graag helpen, maar zijn dan zo bezig met het willen helpen en oplossingen aandragen in plaats van gewoon aanwezig te zijn en te luisteren met een open hart. Je kent vast wel die lege gesprekken aan de telefoon waar je de ander belt voor steun en een hele waterval van eigen ervaringen over je heen krijgt: ‘Oh ja, dat heb ik ook gehad en toen heb ik dit gedaan en dat was niet zo een goed idee’. Of de ander vertelt je wat je moet doen, waar je dus niet op zit te wachten. Als je echt verbonden bent met je hart, kun je aanwezig zijn en hoef je niet zoveel te doen. De ander heeft gewoon jouw open hart nodig en vanuit die stroom komen de woorden die nodig zijn tot steun.

Hoe kun je meer aanwezig zijn?

aanwezig zijnIk geloof dat als we ons meer verbinden met ons gevoel, onze smartphones en iPad  uitzetten,  als we in gesprek zijn en iemand de volledige aandacht geven, we meer aanwezig kunnen zijn. Ik denk dat het heel belangrijk is om te blijven voelen wat er zich in jou als mens afspeelt, zodat jij een goede verbinding met jezelf kunt onderhouden en in verbinding blijft met je kind, partner en medemens.

Het gevaar van geestelijke afstomping en een afgesloten hart ligt op de loer als we de voorkeur geven aan onze IPhone en IPad in plaats van de verbinding van hart tot hart. Het menselijke gevoel kan niet vervangen worden door apparaten en is veel te kostbaar om hieraan ondergeschikt te maken. Dus lieve mensen, ik roep jullie op om jullie te gaan verbinden met je gevoel en het cadeau van je aanwezigheid te gaan geven. De wereld zit erop te wachten!

 

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. De samenleving wordt erg individueel inderdaad. Na een crematie van mijn dierbare krijg ik whatsappje. Hoe het was?! Alsof ik dat allemaal via de app ga bespreken. Een woord retour. Zwaar! . Ook zo een ..Hoe was je vakantie? Ben je dan echt geïnteresseerd? Volgens mij niet. Schrijf dan Fantastisch. Maar de echte belevenissen kunnen niet gedeeld worden. Mijn kat vind het trouwens ook niet leuk als ik veel op mijn mobiel zit, geld voor kinderen en huisdieren.

 2. Prachtig omschreven! Verbinding is waar het in het leven om gaat, zowel met jezelf als de ander!

 3. John, de hele smartphone ontwikkeling is wel degelijk een puntje van aandacht. Als je je om dit soort dingen niet ‘druk’ maakt, wat in mijn ogen helemaal geen ‘druk’ maken is maar ‘bewust maken’, dan gaat verandert er toch helemaal geen klap. Als ik mijn nichtjes zie waarbij de telefoon gewoon aan hun handen is vastplakt en op verjaardagen niet eens meer aandacht kunnen geven aan de mensen om hen en cadeau in ontvangst kunnen nemen zonder daarbij iemand aan te kijken, dan is dat op zijn minst zorgwekkend.

  “Where attention goes, you contribute to awareness’

 4. Ja hoeveel kinderen worden er misschien wel niet geboren zonder pure liefde tussen beide ouders…en als je dan kinderen hebt en geen liefde voor je zelf. Dan kun je toch ook niet zijn en dat overbrengen aan je kind(ren)?.
  Liefde is de ingang tot een hoger bewustzijn lijkt me.
  Scheelt een hoop ellende vind ik.

 5. Beste Eveline,

  Is het niet zo dat als je je ‘druk’ maakt om dit soort dingen dat jij in ieder geval het meeste de verbinding verliest met de interne raadgever?

  Door jouw oproep zal het echt niet beter worden. Jij weet immers helemaal niet of de ander geen verbinding met zichzelf heeft, en ook al is dat zo, wat maakt dat voor jouw ontwikkeling uit?

  De laatste twee zinnen zijn behoorlijk (ahum) aanmatigend voor een healer.

  “Where attention goes, energy flows”

 6. Gelukkkig kan het ook anders. Een poosje geleden zat ik ergens te lunchen. Daar zat ook een jonge vrouw met drie kinderen, waarvan twee in de tienerleeftijd.
  Er lag geen mobieltje op tafel en ze waren geanimeerd met elkaar in gesprek.
  Het was mooi om te zien. Maar wel triest dat het niet meer voorkomt.

 7. Tja, vroeger had je de kranten, radio’s en televisies, vandaag de dag zijn er de smartphones en dergelijke bijgekomen, sommige mensen willen bv. ieder uur van de werkdag ’t radiojournaal horen, met andere woorden’ je moet zwijgen want het journaal is op de radio’, nu is ’t enkel maar erger geworden en zijn die smartphones en dergelijke erbij gekomen waardoor mensen nog minder tijd voor hun naaste(n) hebben!