Het oude vertrouwde loslaten en het nieuwe verwelkomen

Ik heb wel eens horen zeggen ‘wanneer je handelt naar jou beste kunnen is het voldoende’. Ik moest daar pas aan denken tijdens de overgangsfase waarin ik nu zit. Je herkent het vast wel. Het leven dat onderhevig is aan verandering. En waarbij elke keer gevraagd wordt mee te gaan in de verandering. We besluiten soms nog even bij het oude vertrouwde te blijven hangen. Het is bekend en bij de oversteek maken weten we niet waar we uitkomen.

Het heeft geen haast om de oversteek te maken. Het kan wel zo zijn dat het huidige niet meer volstaat waardoor je wrijving ervaart. Heb je de behoefte aan mogelijkheden die overeenkomen met jouw behoefte aan vrijheid? Dan kan het fijn zijn het oude te durven loslaten. Zodat wrijving niet langer een onderdeel hoeft te zijn van je bestaan.

Patronen die horen bij het verleden en niet meer passend zijn in het heden. Bijvoorbeeld: het altijd goed willen doen en dan gaan ervaren dat voldoende genoeg is. Het kan fijn zijn bij te dragen. Of jezelf te delen met een ander vanuit een liefdevolle intentie. Maar wanneer je jezelf ermee tekort doet kan het moment aanbreken waarop je laat weten dat het voldoende is.

De beslissing kan je in jezelf maken. Zodat jij weet waar jouw grens ligt en wanneer het tijd is om een stapje terug te doen. De omgeving die nog een tijdje reageert op het oude maakt het mogelijk steviger in het nieuwe te staan. Oefenmomenten 🙂

Je kan herkennen wanneer je het nieuwe patroon eigen hebt gemaakt. De omgeving ‘vraagt’ niet meer aan je.  Voordat het zover is hoor ik mijzelf wel eens zeggen: ‘Iedereen trekt aan me en er wordt steeds iets van me gevraagd’. Tot ik op een punt kom waarop ik besluit dat het genoeg is geweest. Ik neem de beslissing, soms onbewust, om duidelijker te staan voor wie ik ben. Waarna ik zie dat ik in de afgelopen periode geholpen ben om mijzelf steviger neer te zetten.Het oude vertrouwde loslaten en het nieuwe verwelkomen

Die ruimte die dan ontstaat is fijn. Het gevolg van het innerlijke proces zorgt ervoor dat je meer vrijheid ervaart. De tegenstellingen die aanwezig waren zijn weer gladgestreken. Voordat het zover is, kunnen we de rimpeling, het beste voor lief nemen. We hoeven niet te beargumenteren wát nou maakt dat het even wat minder soepel verloopt. De argumenten komen voort uit ons hoofd. We zoeken redenen zodat we het kunnen begrijpen.

Wanneer we de oneffenheden laten zijn voor wat het is, geeft het ons rust. De spanning die de verandering met zich meebrengt is vaak al voldoende uitdaging. Wanneer we onszelf laten weten, dat we handelen vanuit ons beste kunnen, geven we onszelf geruststelling. We laten daarmee weten dat we het goed doen.

En wees maar eerlijk ;-). We vinden het allemaal fijn wanneer we een compliment ontvangen waaruit blijkt dat we het goed doen. En een voordeel van jezelf een compliment maken, is dat je deze kan herhalen, wanneer de behoefte zich opnieuw voordoet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in