artificiele intelligentie

Het probleem met artificiele intelligentie

Wat de mensheid ook in zijn vingers krijgt, er zullen altijd diegenen zijn die proberen het te gebruiken om anderen mee te manipuleren en te overheersen. Het begon al toen de eerste mens een stok opraapte. Met de razendsnelle ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) is deze neiging een steeds dringender dreiging aan het worden voor de veiligheid, ontwikkeling en groei van de mensheid – en onze planeet.

Zegen

Nu, wanneer AI wordt gebruikt op een manier die het leven respecteert en in kwaliteit verhoogt, kan het een ware zegen zijn. Slimme technologie kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn voor mensen die ledematen of hun stem hebben verloren, en hen helpen zich weer te bewegen en uit te drukken. Op die manier assisteert technologie de ziel om zich uit de drukken via een menselijk lichaam. Computers en het internet hebben onze wereld verruimd en de mogelijkheden ons met elkaar te verbinden enorm uitgebreid.

Ondergang

Echter, wanneer technologie en AI worden gebruikt om echte levensvormen te imiteren en te vervangen, zullen we wellicht de grootste bedreiging het hoofd moeten bieden die de mensheid ooit gekend heeft. Eén van de schadelijkste manieren waarop AI kan worden geïmplementeerd is als vervanging voor echte levensvormen en verbindingen.
Omdat ze zo laagdrempelig zijn, is het makkelijk eraan verslaafd te raken en ze te gaan gebruiken als substitutie voor daadwerkelijk contact. Bovendien lopen we gevaar dat we onze keuzes en gedrag gaan laten leiden, beïnvloeden en domineren door hun algoritmes.

Smartphones

We kunnen dit nu al waarnemen met de explosieve groei van het smartphone gebruik. Smartphone apps stimuleren het dopamine systeem in het brein net als drugs – en mensen kunnen ze simpelweg niet weerstaan. Dit is een echt probleem aan het worden. Zo is het aantal verkeersongelukken in Nederland voor het eerst in jaren weer gestegen – door onverantwoordelijk smartphone gebruik. Mensen rijden en lopen rond met hun neus aan het scherm geplakt – niet letterlijk, maar het scheelt niet veel!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Verbroken verbindingen

Experts zien dat jongeren nu al meer problemen krijgen met hun ogen, met hun nek en rug, en met sociaal contact omdat ze zo jong worden blootgesteld aan tablets en smartphones. Het is niet voor niets dat de kinderen van Bill Gates, de grondlegger van Microsoft pas een smartphone kregen toen ze veertien jaar waren en de kinderen van Steve Jobs, de oprichter van Apple geen iPad mochten hebben.  Kinderen leren hun verbeeldingskracht niet meer aan te spreken en geen initiatief meer te nemen. Pubers zijn niet meer in staat om langer dan een paar seconden oogcontact vast te houden. Mensen nemen de tijd niet meer zich live met elkaar te verbinden, met hun kinderen, hun huisdieren. Smartphone verslaving is mensen uit elkaar aan het drijven in plaats van ze dichter tot elkaar te brengen.

artificiele intelligentie

Robot gezelschap: een doodlopende steeg voor de mensheid

Maar een van de manieren waarop ik denk dat AI de mensheid het meest zal schaden, is de introductie van robots als gezelschap.
Zo zag ik enkele jaren geleden een advertentie voor robot honden voor kinderen. Geweldig toch: ze verharen niet, je hoeft ze niet uit te laten omdat ze niet poepen en plassen, ze zijn altijd gehoorzaam en als je ze zat bent, kun je ze gewoon uitzetten.

Een wereld van verschil

Maar opgroeien met een robot is niet hetzelfde als opgroeien met een echte hond. Als je opgroeit met een echt levend huisdier, leer je verantwoordelijkheid, gezond leiderschap, het verzorgen van een band van liefde zorg, en een connectie te hebben met een echt levend wezen met een eigen wil. Je leert elkaars grenzen respecteren, wordt blootgesteld aan onvoorwaardelijke liefde, en aan communicatie op zoveel meer niveaus dan slechts de menselijke taal.

Leren en de magie van de ziel

Wanneer je samenleeft met een gezelschapsdier, is er voor beide partijen gelegenheid om te leren. Er zijn uitdagingen en kansen om te groeien: qua intelligente ervaring, persoonlijkheid, zelfs je immuunsysteem (dat uitdagingen nodig heeft om goed te functioneren). Met een robot krijg je niets van dat alles, plus: je mist de magie van een connectie met een levend wezen dat een ziel heeft. Ik heb honden gekend in vorige levens die me als spirit af en toe nog steeds opzoeken. Met een robot huisdier krijg je alleen maar leeg gemak en voorgeprogrammeerde reacties. Ik zou me met een robothond binnen een uur gruwelijk gaan vervelen.

Geen geest in de machine

Voor diegenen onder ons voor wie alleen de materiële wereld echt lijkt, zou het vervangen van echte mensen, dieren, en zelfs de realiteit met ‘slimme’ machines en elektronische illusie wellicht niet als zo’n probleem klinken. Ze zouden zelfs opgewonden met hun nieuwe speeltjes aan de slag kunnen gaan. Maar voor een wakker mens die weet dat hij een spiritueel wezen met een menselijke ervaring is, die gevoelig is voor subtiele energie, aangesloten is op de realiteiten boven 3D, en intuïtie, energie, aanraking, lichaamstaal en telepathie gebruikt om te communiceren en verbinden, is het iets heel anders. Voor diegenen onder ons, zijn de manifestaties van AI lege hulzen.

artificiele intelligentie

Lege wereld

Stel je een wereld voor waarin huisdieren, kassamedewerkers, receptionisten, verplegers, vrienden, familieleden worden vervangen door synthetische poppen. Waarom zou je een verbinding maken met een siliconenpop waar je geen hartsverbinding mee kunt maken, niet mee kunt lachen, samen eten, zelfs geen ruzie mee kunt maken? Daar valt geen echte voldoening uit te halen.
Bovendien, en dat is het griezeligste van alles: robots hebben geen geweten. Ze kunnen naar wens geprogrammeerd worden.  Stel je de mogelijkheden voor, voor diegenen die kwaad willen…

Natuur versus Technologie

Met de ontwikkeling van technologie en AI vindt er ook een toenemende verwijdering van de natuur plaats. Maar wij zijn spirituele wezens in een aards lichaam en het lichaam heeft zijn eigen wijsheid. Ons verbinden met de aarde via ons lichaam is essentieel voor onze gezondheid, geluk en geestesgesteldheid. Ik heb mensen ontmoet die zich volledig hadden afgesloten van hun lichaam en hun gevoel en alleen op een intellectueel niveau functioneerden – en intellectueel gebrabbel produceerden dat volledig los stond van de realiteit. Het was onmogelijk een echte verbinding met hen te maken.

Nep

Voor degenen onder ons die bezig zijn psychologisch, spiritueel en emotioneel te groeien, en zich te ontwikkelen, is de introductie van AI een zorgwekkende ontwikkeling. Robots, hoe verfijnd hun programmering ook is, hebben geen bewustzijn, geen gevoelens, geen levensenergie, geen hart, geen ziel. Het is knap in elkaar gezette namaak. In essentie zijn robots niet veel verder geëvolueerd dan een pratende pop of een “slimme” stofzuiger.

Uitdaging

Zoals met alles in het leven, zullen wij mensen levenslessen leren, groeien en evolueren, niet ondanks de uitdagingen die op ons pad komen, maar dankzij onze uitdagingen. AI zal geen uitzondering zijn. De grote uitdaging voor mensen in deze tijd van nepnieuws, nepmensen, nepervaringen, waar buitenkant en illusie regeren, is om het juiste onderscheid te leren maken, door illusies heen te kijken en altijd weer te kiezen voor wat waar en echt is. De razendsnelle ontwikkeling van AI zal deze noodzaak alleen maar versnellen.

Keuzes

Mensen zullen geconfronteerd worden met keuzes als deze: wil ik lege perfectie zonder ergens moeite voor te doen OF kies ik voor het echte leven, voor echte verbindingen en ervaringen die tijd, moeite en energie vergen? Wil ik de illusie van geluk, een makkelijke vervanging, OF wil ik er energie in steken de echte vervulling te ervaren?
Er is geen vervanger voor de vreugde en vervoering die een echte verbinding met je ware, authentieke zelf je geeft, met een ander, met het goddelijke en de planeet. Niets anders kan zich ermee vergelijken. Geen enkel plastic persoon kan daaraan voldoen.

Conclusie

De manier om AI verantwoordelijk te gebruiken, voor ons als consumenten, is alleen AI te gebruiken die het leven verrijkt, en geen AI die als vervanger voor leven dient. Voor de mensheid als geheel zal de uitdaging zijn AI verantwoordelijk te implementeren, op een manier die de mensheid dient, voor de groei, vooruitgang en het welzijn van iedereen.

Dit artikel van drs. Wendy Gillissen is een vertaling van haar oorspronkelijke gastblog voor Barbara Franken op Barbara’s site MeMyMagnificentSelf

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

11 REACTIES

 1. Veel mensen hebben veel energie in anderen gestoken. Gedeeld, geholpen, geluisterd, gegeven. Als er een punt komt waarop je voelt dat juist jouw harde werken niet meer ‘werkt’ of dat je juist door gebrek aan verbinding met jezelf teveel nadruk legde op contacten met anderen, kun je ook in de AI vallen.

  Voor mij is het geen social media of appjes, maar wel lange tijd hele mooie ‘dingen’ maken met AI. Ik zag daardoor juist een soort verborgen magie in natuurfoto’s. Voor mij ging het mis toen ik een AI man ontmoette die computer verslaafd was. En hij wist ook van alles wat hij op internet opzocht.

  Door dit ‘robot’ contact werd ik eigenlijk gewezen op het feit dat door dit contact mijn natuurwandelingen er niet meer waren, enkel in AI.

  Ging ik voorheen af en toe mooie dingen maken maar ook die wandelingen, werd het enkel in AI gevat. En ging ikniet meer naar het park omdat hij er wandelde. Inmiddels ben ik aanbeland met wat AI voor mij is. In mij zit een contract van de Al Moeder die altijd haar kids wilde helpen. Zij had nooit tijd voor zichzelf. maakte de mooiste dingen, ook voor anderen. Geen contact hebben met jezelf kan juist betekenen dat je juist contact maakt met die Al Moeder die een sociaal medium is. social Media of Medium. Aan denkbeeldige kids of spiegeltjes van de buitenwereld wil zij alles geven.

  Voor mij kwam de breuk met online mooie dingen maken toen ik dit contract ‘begreep’. Internet scherm is als het Kristal van Atlantis. Aldaar droeg de Elite een geimplementeerd Kristal of Hoofdband waar zij zichzelf en elkaar op ‘zagen’ en projecteerden. In Atlantis hoorde ik niet tot de elite. Ik was een boerin. Eentje van de voedselvoorziening (vorm van moederschap) en liefde voor de aarde. Toen Atlantis ten onder ging en ik mijn geliefde aardebodem zag verdwijnen, heb ik mij kennelijk verplaatst via natuurfoto’s in de combinatie van die boerin en die Atlantean Headband.

  Misschien wilde ik wel dat zij destijds de schoonheid en liefde/voeding van de aarde hadden gezien en mij ook. Zo hoorde AI voor mij enige tijd tot traumaverwerking. de Robotman die ik tegenkwam was een deel van Atlantis Elite geweest en kon enkel door zijn gefragmenteerde kristal oog kijken. Daar zette ik dan mijn aardenatuurfoto’s op. en zocht ik bevestiging. Maar zonder dat ik het wist zat in die overtuiging ook een beschuldiging: zo van: zie wat je toen niet hebt gezien en jij mijn werken teniet hebt gedaan.

  Ik merk wel dat veel AI gehechte mensen worstelen met of die Elite geweest zijn of juist creatieve, liefdevolle,voedende mensen waren met soortgelijke beroepen. Dit kan leiden tot juist via AI in dit leven willen meeheulen als elitair zijn, of juist onder de aandacht willen brengen dat Liefde bestaat en waarde heeft. Maar beiden zijn toch bezig met online profilering en nemen geen echt afscheid van dit medium.

 2. goh, wat is fake en wat is niet fake? Wanneer ik een gesprek heb met een vriendin en ze zegt dat alles geweldig is met haar maar ik zie dat ze met iets worstelt, dan is dat evengoed fake. Of als ik een praatje maak aan de kassa en de ander praat mee omdat dat beleefd is, is dat dan wel “echt contact”. de nepwereld bestaat even sterk in het face to face contact als op internet.

  Daarom ben ik van mening dat de communicatiemethode niet de bepalende factor is van fake communcatie. Het zijn de mensen zelf die beslissen wat ze delen en met wie en hoe eerlijk ze daarin zijn. En dat is naar mijn mening hun volste recht. Ik deel ook niet met iedereen mijn intiemste geheimen, zou heel dom zijn van mij gezien het feit dat sommige mensen daar misbruik van maken. Waarom stoor je je daar zo aan?

  Weet je, In het begin van de vorige eeuw dacht men dat de telefoon iets duivels was en totaal overbodig. Waarom zou je met iemand willen praten die niet in de buurt was? Zo gaat het altijd met nieuwe technologie, we zijn bang voor wat nieuw is omdat we de gevolgen niet helemaal kunnen inschatten. Maar de realiteit blijkt zelden zo erg te zijn als onze doemscenario’s. Dus wie weet wat wordt het met AI…

  Misschien kunnen we de kwestie ook eens van de andere kant bekijkt? Is menselijk contact echt zo geweldig? Zijn er nu niet veel kinderen voor het leven getraumatiseerd doordat ze afhankelijk zijn van emotioneel en sociaal incapabele mensen? Misschien dat AI hier wel een oplossing kan bieden… tis maar een idee.

 3. Kinderen kunnen nog niet echt zien dat deze wereld in op een dwaalspoor zet en een nep spelletje is steeds je bij de neus genomen voelen.. als dat één keer voorkwam onder elkaar voelde we ons triest en konden reageren nu gaat het spelletjes gewoon verder. De nep wereld die hun word voorgeschoteld volgens mij het ergste zeker als er geen leiding is in de achtergrond waar ze groot worden of aan hun lot worden overgelaten. Met deze Iphone of tablet enz. Later gaan ze getroost worden door nep honden in het bejaarde huis? neen hoor mij niet.. Dank je voor dit artikel..

 4. Daarom heb ik nog een gsm waarmee ik alleen kan bellen en smsen. En voor de rest heb ik een laptop en een gewone computer. Ik heb een hekel aan non-verbale communicatie en kan er ook niks mee. Ik vind het verschrikkelijk als ik ergens kom en de meeste mensen zitten op een schermpje te kijken en zien niet meer wat er om hun heen gebeurt.

 5. Mooi stuk. Ik wil er nog wel iets aan toevoegen.

  De draadloze netwerken die over ons worden uitgerold zijn er alleen vanwege machines, niet vanwege mensen. Mensen hebben dit niet nodig, wij hebben ons eigen netwerk waarmee we verbonden zijn. Juist deze draadloze netwerken en de bijbehorende straling ontregelen het natuurlijke netwerk van magnetisme waar mensen en andere organismen op floreren.

  Insecten verdwijnen
  Bomen zijn ziek
  Mensen krijgen steeds agressievere vormen van kanken

  Sleutel in dit verhaal is
  -> elektromagnetisme -> afname immuniteit -> toename schimmels en parasieten -> ziekte.

  En dat alleen omdat we een netwerk voor apparaten nodig hebben…

 6. Ik ben zelf ook aan het “detoxen” van alles wat met “sociale media” heeft te maken. Alle apps zijn verdwenen, FB, instagram en alles waar je perfect moet zijn zijn verwijderd en nieuws bekijk of lees en hoor ik al lang niet meer. Een fakewereld met oppervlakkigheden dat mij enorm stoort. Ik wil terug naar vroeger, zonder dat het scherm overheerst. Zelfs bv op restaurant met vrienden zie je de gsm standaard op de tafel liggen en checken ze constant. Ik erger mij daaraan. Je komt samen om gezellig bij te praten en niet meer aan het scherm te hangen. Ik vind de schermevolutie razendsnel gaan en gevaarlijk. De input die je vindt is een illusie en een fakewereld waar velen zich gaan bewegen en dit als hun waarheid gaat beschouwen. Gevoelens opzij zetten en hun ware beleving kennen ze niet (meer). Ik trek me liever terug in een boek of natuur waar je je echte connectie krijgt en hebt.

 7. Dank je wel, deel je zorgen hierover. Mede hierdoor heb ik geen facebook en spelletjes meer op mijn telefoon. Zoek bewust contact met mensen om mij heen…. gedag zeggen en oogcontact maken en een praatje met echte interesse luisteren… er is behoefte aan en een glimlach schenken aan een voorbijganger brengt iets teweeg. Non verbale communicatie kun je niet zien via alle sociale media en robots…. bewust be- wust worden …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in