Nieuwetijdskind heeft een nieuwe partner gevonden in PresentChild. De missie om ouders te verbinden met dat wat het kind hen spiegelt, zodat het kind de spiegel kan laten vallen en in ZIJN eigenheid, levenskracht, levensvreugde en eigen energie verder kan leven. Dat is waar Nieuwetijdskind en PresentChild elkaar vinden. Kinderen kunnen weer kinderen zijn, ouders komen weer in verbinding met hun authenticiteit. De komende maanden verschijnen er zes artikelen van PresentChild die je meenemen in de wereld van het spiegelen. 

“Waar is toch de gebruiksaanwijzing van mijn kind!?”
“Wat doe ik als ouder verkeerd?”
“Hoe krijg ik mijn kind weer gelukkig of gezond?”

Als een kind problemen laat zien, focussen we als ouder logischerwijs vaak op hulp voor het kind. Maar het gedrag van kinderen is juist een oplossing voor de ouders.

We gaan een inzicht met je delen. Wij, als kindertolk vanuit de PresentChild Methode, leerden van initiator Janita Venema: het kind met een probleem ís (een deel van) de oplossing, het is een gebruiksaanwijzing voor iets dat onbewust bij de ouder(s) speelt.

Kinderen als spiegel

Kinderen kijken dwars door hun ouders heen. Met hun emoties, gedrag of lichamelijke klachten vertellen ze aan hun ouders wat er in hén speelt en nu hun aandacht vraagt. Op een buitengewoon intelligente en liefdevolle manier treden ze daarover in detail. Het kind laat de ouder iets zien in zijn spel, met zijn (leer)ontwikkeling, emoties, door een lichamelijke klacht, op het gebied van eten, slapen of zindelijkheid. Dit resulteert in een levensles voor de ouder die alleen het kind kent en door het onderbewuste of de ziel van de ouder herkend wordt als waar. Zodra we het leren zien, verzorgen en ernaar leren leven, laat het kind het los en heeft de ouder een deel in zichzelf geheeld.

“Het zien van de spiegels van je kind maakt dat je als ouder (nog) meer inzicht verkrijgt in jezelf en het gedrag van je kind anders gaat ervaren, het heeft onze verbinding echt versterkt.“

Wist je dat we voor 90 tot 95% worden gestuurd door ons onderbewuste? Het overgrote deel van onze gedachten, gevoelens en gedragingen vinden onbewust plaats. Vanuit herinneringen die opgeslagen liggen in ons brein en in ons lichaam. Deze onbewuste herinneringen kunnen door onze kinderen gespiegeld worden om ons er weer bewust van te maken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Steeds meer mensen weten gelukkig dat onze kinderen ons spiegelen. En natuurlijk niet alleen onze kinderen, je zou kunnen zeggen dat onze buitenwereld een reflectie is van onze binnenwereld. Als het je raakt, is het óók van jou en wil het je iets vertellen. Als je getriggerd wordt, voel je je weer het kind van toen. Je reageert vanuit de pijn die je als kind beleefde en je schiet uit je volwassen ouderrol. Wanneer het innerlijke kind aan het stuur zit, zijn je reacties te heftig en niet in verhouding met de gebeurtenis in het hier en nu.

Aanwezig zijn bij de emoties van je kind en daarmee in verbinding blijven, is wat ons betreft het belangrijkste wat je je kind(je) kunt geven als ouder.

Verschillende soorten spiegels

We delen graag een voorbeeld met je: Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kon wel door de grond zakken als mijn kind een boze bui kreeg op een vol schoolplein. Want, eerlijk is eerlijk, boosheid roept iets op toch? Veel mensen vinden deze emotie ingewikkeld. Herkenbaar? Voor mij wel. Vraag jezelf eens af: Wat wil een boos kind laten zien? Wat spiegelt het? En wat maakt dat het jou raakt?

Je kind laat zien wat jij ook doet
Opvoeden is leading by example. Hoe ga jij zelf om met jouw emoties? Ervaar en uit jij ook boosheid? En op welke manier? Of zit jij vol met voelbare, onuitgesproken boosheid? In hoeverre heb jij van je ouders geleerd hoe je met jouw boosheid om kan gaan?

Jouw kind spiegelt de boosheid van jouw innerlijke kind
In hoeverre mocht jij vroeger boos zijn? Je uiten en ontladen? Was er veel (onuitgesproken) boosheid om jou heen? Heb jij een angst ontwikkeld voor boosheid en besloten om voor harmonie te kiezen? Zijn er gebeurtenissen geweest, waarvan je diep van binnen nog een enorme boosheid met je meedraagt? Zit er oordeel op boosheid? Waar heb je besloten dat jouw boosheid er niet mocht zijn?

Je kind is boos als voorbeeld
Hierbij zegt je kind als het ware: boos zijn is oké, voel en ervaar het maar. Boosheid kan je hierbij zien als het aangeven van een duidelijke grens, tot hier en niet verder.

Ik heb mijn triggers rondom boosheid aangekeken en gevoeld, waardoor ik nu echt aanwezig kan zijn bij boosheid. Zowel bij mijn eigen boosheid als die van mijn kind. Het resultaat hiervan is dat mijn kind veel minder vaak boos is: ze hoeft het me niet meer zo sterk te spiegelen. En als ze dan tóch boos is, kan ik bij haar aanwezig zijn.

Vertaling van een kindertolk

Elk kind – zelfs met hetzelfde gedrag – heeft een unieke, persoonlijke boodschap voor de ouder. Een kindertolk kan, op basis van het probleem van het kind, vertalen waar het in de ouder over gaat en namens het kind een dialoog voeren met het onbewuste van de ouder. Een vertaling vanuit de PresentChild Methode geeft je inzicht in jouw triggers, vanuit welke oude pijn je reageert en welk verhaal je bent gaan geloven over jezelf. Die pijn mag even in het licht staan met jou als liefdevolle ouder erbij. Je leert vertragen, doorvoelen, jezelf gerust te stellen en vooral jezelf alsnog te geven wat je als kind gemist hebt. Dat herstelt de verbinding met het kind in jou en versterkt de verbinding met je echte kind.

“Het komt recht binnen in je hart, want het gaat over jou. Je kan er niet omheen en je wilt er niet omheen. Ik heb via allerlei wegen gezocht naar een verklaring van bepaald gedrag bij onze dochter. Dit was heel puur en waardevol. Een aanrader voor iedereen!”

Kinderen kunnen weer kinderen zijn en ouders komen weer in verbinding met hun authenticiteit. Bezoek een kindertolk om de boodschap van jouw kind te ontvangen of word zelf kindertolk.

Wil je meer lezen?

Dan is het boek Het Fluisterkind van Janita Venema een echte aanrader.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap