Het voordeel van autodidact zijn

Als spiritueel coach krijg ik regelmatig mensen bij me die veel opleidingen op spiritueel en therapeutisch gebied gevolgd hebben. Zij hebben vaak een eigen praktijk en als ik hun website zie, dan ben ik onder de indruk van alles wat zij op het gebied van opleidingen en cursussen gedaan hebben in de loop der jaren.

Zelf heb ik dat allemaal niet gedaan, op een paar simpele cursussen na: intuïtieve ontwikkeling en tarot, alweer lang geleden. Eigenlijk ben ik op spiritueel gebied volkomen autodidact. Maar dat geldt ook voor mijn werk als vrij kunstenaar, omdat mijn opleiding aan de modeafdeling van de kunstacademie heel anders gericht was, namelijk op ontwerpen en tekenen. En toen ik ging lesgeven op de lerarenopleiding in de beeldende vakken, had ik geen onderwijsopleiding gehad en was ik ook daarin eigenlijk autodidact. Het gebrek aan opleiding compenseerde ik door mezelf te ontwikkelen op mijn eigen manier: gewoon in de praktijk, door zelfstudie en door mijn eigen creativiteit maximaal in te zetten.

Autonoom en authentiek

Het voordeel van autodidact zijn is zonder meer dat je niet belast bent met ideeën van anderen over hoe iets zou moeten: normen en regels, opvattingen die misschien niet passen bij jouw eigen intuïtief gevoelde manier van werken. Je kunt makkelijker autonoom en authentiek blijven dan op een opleiding, waar je eigenheid onder druk kan komen te staan.

Dat heb ik zelf ervaren op de kunstacademie, waar mijn losse stijl van schetsen en tekenen haaks stond op de toenmalige strakke stijl van de jaren 60. Later, in de jaren 70, toen ik allang van de academie af was, werd juist mijn manier van tekenen de heersende stijl. Ik heb tien jaar lang last gehad van een creatieve blokkade doordat ik me in een keurslijf geperst had gevoeld en totaal niet gestimuleerd was in mijn eigenheid en kwaliteiten. Het was een enorme teleurstelling dat ik na de middelbare school waar ik mij heel ongelukkig had gevoeld, ook op de academie geen vrijheid kreeg om mezelf te zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Misschien wel om die reden heb ik nooit meer opleidingen willen volgen. Het was ook niet nodig, want alles wat ik in mijn leven gedaan heb waarin ik kon floreren en mijn talenten kon ontplooien, kwam op mijn pad, zonder dat ik daar mijn best voor had gedaan, of bewust voor had gekozen.

Ik begrijp best dat dit niet voor iedereen de weg is en dat opleidingen en cursussen zeer verrijkend kunnen zijn. En voor veel banen heb je gewoon diploma’s nodig. Bovendien zijn er tegenwoordig ongetwijfeld meer opleidingen dan vroeger, die juist stimuleren dat je jouw eigenheid bewaart. Ben jij iemand die gedijt bij structuur en kaders waarbinnen je kunt werken, dan is het voor jou juist prima om vanuit die zekerheid op zoek te gaan naar een persoonlijke invulling binnen die geboden structuur. Dat geeft jou waarschijnlijk rust en ruimte. Voor jou zijn cursussen en opleiding precies wat je nodig hebt. Maar als je voelt dat je meer een pionier bent die haar eigen weg wil gaan en avontuur zoekt, zou ik je willen adviseren om in elk geval volop gebruik te maken van je gidsen.

voordeel van autodidact zijnDe hulp van mijn gidsen

Alles wat ik nodig had om me te ontwikkelen werd me aangereikt door mijn gidsen: contacten met mensen die mij dingen vroegen voor ze te doen, meestal iets waar ik zelf nooit aan gedacht had; een advertentie voor een baan die ik niet had zien staan, maar een vriendin toevallig wel en nog veel meer. Ik was me toen nog helemaal niet bewust van het feit dat gidsen bestaan en dat ze er zijn om je te helpen op je levenspad. Maar zij hielpen me om mijn examens te halen zodat ik niet langer dan strikt noodzakelijk op door mij gehate onderwijsinstellingen hoefde door te brengen. En daarna is werkelijk alles wat ik nodig had om te komen waar ik kennelijk moest zijn door hen op mijn pad gebracht.

Het zal wel geholpen hebben dat ik zelf nooit zo’n vastomlijnd idee had van wat ik eigenlijk wilde na mijn opleiding, behalve dan dat ik per se langdurig op reis wilde. Het enige waar ik na 15 jaar in het beeldend onderwijs gewerkt te hebben werkelijk bewust voor koos was het kunstenaarschap. Ik had er dringend behoefte aan om zelf beeldend aan het werk te gaan na zolang anderen gestimuleerd te hebben hun creativiteit te ontwikkelen. Ik bleek een onontdekte bron in mezelf aangeboord te hebben die leidde tot werk met een uitgesproken eigen stijl.

Op het moment dat ik bewust contact maakte met mijn gidsen begreep ik pas dat zij me al die tijd begeleid hadden en dingen voor me geregeld hadden die ik toe had geschreven aan gelukkig toeval. Ze leerden me alles wat ik nodig had, om spiritueel coach te zijn en boeken te schrijven, of liever gezegd: ze hielpen me om wat ik in vorige levens had geleerd weer toegankelijk te maken en verder te ontwikkelen.  Ze stimuleerden me ook om mijn creativiteit te ontplooien, maar ze blokkeerden bewust mijn carrière in de kunst, omdat het niet de bedoeling bleek te zijn dat ik daar al mijn energie in zou stoppen. Iets wat ik wel jammer vond.

Geen voorbeelden

Omdat ik in het begin geen voorbeelden had van mensen die zelf met hun gidsen werkten, kon ik ongestoord en geheel naar eigen inzicht mijn cursussen en jaartraining vormgeven, oefeningen en meditaties ‘bedenken’ en methodes ontwikkelen om met je gids(en) te communiceren.  Alles wat ik in mijn leven ervaren, gelezen en geleerd had, werd met de hulp en inspiratie van mijn gidsen tot een samenhangend geheel gecomponeerd, waarin ik totaal mezelf kon zijn en mensen aantrok die daarmee resoneerden. De boeken die ik geschreven had, werkten daarbij als middel om mensen te bereiken.

Het enige nadeel dat ik heb ondervonden van het feit dat ik geen opleidingen heb gevolgd is het feit dat ik er soms onzeker van werd als ik geconfronteerd werd met mensen die (ogenschijnlijk) deskundiger, of ‘verder’ waren dan ik. Zoals toen ik gevraagd werd een lezing te houden op een congres over Gidscontact, georganiseerd door een vereniging die zich daarin gespecialiseerd had. Voor mijn gevoel waren de anderen veel deskundiger en hadden meer ervaring, waardoor ik me geïntimideerd voelde. Ten onrechte, zoals bleek en zoals mijn gidsen me natuurlijk al duidelijk hadden gemaakt.

Gelukkig zie ik tegenwoordig vooral de voordelen van de weg die ik loop, samen met mijn gidsen, al blijft mijn onzekerheid mij nog regelmatig parten spelen. Maar dat hoort toch ook gewoon bij het mens zijn?

Wil je meer lezen over hoe je gidsen je begeleiden of hoe je licht schijnt op jouw zielsplan, lees dan mijn boeken:

Vederlicht – leven en werken met spirituele gidsen 

Licht op je levenspad, zicht op je zielsplan

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Dank voor je verhaal, Ellen. Heel herkenbaar. Zeker het stuk over onzekerheid op het moment dat je anderen deskundiger acht vanwege de opleidingen die ze gevolgd hebben. Gelukkig heb ik deze onzekerheid voor het grootste deel al achter me kunnen laten. Jouw artikel is weer een extra steuntje in de rug, en niet alleen voor mijzelf. Lieve groet.

  2. Wat fijn om jou verhaal te lezen,en zo herkenbaar.
    Ik heb ook geen opleiding gehad,en toch kunnen werken als onderwijs assistente ,tot zelfs een eigen kleuterklas.
    Alles ging van zelf,en ik had het enorm getroffen met de directeur van die school.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in