Leestijd: 4 minuten

Barefoot is vrij vertaald: het lopen op blote voeten. Nou klinkt dit natuurlijk als een oersaai onderwerp, maar er valt veel over te zeggen, over de voordelen, de nadelen en de diepere betekenis die er achter ligt.

Mijn verhaal

Ik ben nog een jonge vrouw die sinds kort haar eigen regels kan/mag bepalen. Daarnaast ben ik een hooggevoelig persoon. Sinds jonge leeftijd heb ik al een antipathie tegen schoenen, sokken en alles wat mijn voeten opsluit. Ik krijg dan pijn aan mijn voeten, ze raken gevoelloos en ik voel me letterlijk minder vrij. Dus heb ik vorig jaar in de zomer besloten geen dichte schoenen en/of sokken aan te doen. Ik heb één paar slippers die ik het allerfijnst vind lopen (deze zijn behoorlijk aan de prijs en niet bepaald moeders mooiste maar ze lopen hemels).

Normaal ga je rond de 22 graden echt overwegen of dichte schoenen geen optie zijn, sommige mensen bereiken dit punt zelfs eerder. Bij mij was deze keuze altijd gebaseerd op ratio, niet omdat mijn voeten koud waren, maar omdat ik zag dat 9 op de 10 mensen weer dichte schoenen aan hadden. Nu ik de keuze maakte om mijn voeten niet meer op te sluiten, hield ik dus stug mijn slippers aan. Uiteindelijk ging het regenen, waaien en sneeuwen, maar ik hield vol, tot grote ergernis van mijn moeder.

Ja, ik kreeg reacties “Heb je het niet koud?” of “Heb je geen dichte schoenen?”, maar ik wist waar voor ik het deed, waarom zou ik mezelf kwellen als dat niet nodig is? Ik heb dat jaar volgehouden tegen ieders verwachtingen in en ook dit jaar blijven mijn schoenen onafgestoft in de kast staan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een heroverd zintuig

Slippers of elke andere ‘open’ schoen, dat is natuurlijk wel wat anders dan echt blote voeten. Maar ik kan me enkel voorstellen wat voor een verrijking het moet zijn in je leven. Je voeten staan namelijk direct in contact met de aarde. Gronden kan je ook het beste doen door op blote voeten te lopen.

Vroeger, in primitievere tijden, liepen ze altijd op blote voeten, soms hadden ze enkel iets over hun voeten tegen de kou, maar de voetzolen waren nog altijd vrij. Het was toen voor ons van essentieel belang om te voelen met je voeten. Je moest goede grip hebben op de aarde en daarnaast maak je niks kapot met blote voeten. Kortom, je toont meer respect voor Moeder Aarde. Dit was van religieus belang, maar ook omdat ons lichaam het fijn vindt om direct in verbinding te staan met de aarde, de planeet waar we het immers mee moeten doen.

Al onze zintuigen krijgen tegenwoordig weinig zuivere prikkels binnen. Daarmee bedoel ik prikkels die niet door ons mensen gevormd zijn. We zien gebouwen die door ons gemaakt zijn, we horen auto’s die wij bedacht hebben, we ruiken parfum dat we zelf samengesteld hebben en we proeven eten dat we gemodificeerd hebben. Maar wat voelen we nou eigenlijk nog, wat ervaren we?

En dit is nou precies waar blote voeten ons bij kunnen helpen. Voelen is een zuivere prikkel, om te voelen moet je in verbinding staan met jezelf en met onze wereld. Gaan we weer op blote voeten lopen, dan heroveren we het verloren zintuig, juist dat zintuig dat we zo hard nodig hebben.

De beren op de weg

Nou heeft op blote voeten lopen ook nadelen, de spreekwoordelijke beren op de weg. Ik zal ze kort opsommen, zodat je zelf kan bepalen hoe zwaar deze nadelen wegen.

 1. Mensen hebben een (vaak negatieve) mening
 2. Het is koud en zal in het begin niet prettig zijn
 3. Er ligt tegenwoordig een hoop troep op straat (denk aan glas)
 4. Je voeten gaan vies worden
 5. Schoenen kunnen geen aanvulling meer zijn op je look

Vooral de eerste 3 redenen zijn voor de meeste mensen dé reden om het niet te doen, en dat is volkomen logisch.

Mensen zullen denken dat je een zwerver bent, arm bent, vies bent of uitschot bent. Ook kun je rekenen op veel nakijkende ogen en opmerkingen.

De prikkels die je binnenkrijgt zijn vreemd, ze komen binnen op een ongebruikelijke plek; namelijk je voeten! De kou is iets waar je vrij snel aan went, maar hoe de verschillende ondergronden voelen, gaat echt een nieuwe belevenis zijn. Nu heb je vaak niet eens door op wat voor tegels je loopt, zijn ze donker? Licht? Ruw? Glad? En van welk materiaal zijn ze? Als je op blote voeten loopt, krijg je er dus letterlijk een nieuw zintuig bij.

Daarnaast moet je opletten waar je loopt, je kan jezelf namelijk flink bezeren. Je kan in iets scherps stappen zoals glas of een platgetrapt colablikje. Je loopt door de brandnetels of je stoot je teen. Dit is dus zeker een nadeel!

Beren transformeren naar vlinders

Er zijn ons veel mensen voorgegaan dus er moeten vast voordelen aan kleven, toch? Deze zal ik voor de vorm ook even op een rijtje zetten:

 1. Het zegt iets over je levensfilosofie
 2. Je hebt er een nieuw zintuig bij
 3. Je aardt beter
 4. Jouw voeten zijn vrij
 5. Het scheelt in kosten van schoenen kopen
 6. Schoenen hoeven geen aanvulling meer te zijn op je look

Er zijn dus zeker voordelen en deze voordelen brengen je ook echt iets. Het kán dus een verrijking zijn! Maar het is belangrijk dat we de nadelen ook in ogenschouw nemen. Er zijn manieren om de nadelen te omzeilen.

Allereerst moet je je bewust zijn dat je ALTIJD reacties gaat krijgen, ALTIJD! Hier voor moet je sterk in je schoenen staan (die je overigens niet aan hebt) en het is dus ook belangrijk om te weten dat (vervelende) opmerkingen en blikken meer over die personen zeggen dan over jou. Jij hebt een visie en je draagt deze uit; dat is niet raar, dat is juist heel krachtig!

De pijn, kou en prikkels, daar wen je aan. Je hebt hier het minste last van als je het opbouwt. Begin eens met thuis alleen nog maar op blote voeten te lopen. Of begin (net als ik) met slippers, dan ben je in ieder geval al gewend aan de kou. Bouw je blote-voeten-momenten steeds verder op, met verschillende ondergronden, verschillende plekken, verschillende tijden en verschillende seizoenen. Er valt zoveel te beleven!

Tja, de gevaarlijke dingen die op de vloer liggen, dat is een lastig punt. Tegen sommige dingen raken je voeten na verloop van tijd bestand. Je bouwt een hele functionele eeltlaag op en deze beschermt je tegen kleine prikkende dingen. Die zullen dus niet meer schadelijk zijn voor je voet. Maar een stuk glas dat net op een ongelukkige manier ligt, daar raakt je voet nooit tegen bestand. Dat gevaar zal er altijd zijn, alhoewel je dat gevaar ook hebt met schoenen aan, alleen dan komt het stuk minder ver je voet in.

Ben je nu nog niet gerust genoeg over de veiligheid van je voeten? Dan is er nog een gulden middenweg. Namelijk: five-finger-toe shoes. Schoenen waarin je tenen apart van elkaar zitten, net als die grappige sokken van vroeger. Deze schoenen geven je de sensatie dat je op blote voeten loopt, maar er zit wel een klein beschermlaagje omheen. Hierdoor kan je je minder snel ernstig bezeren. Ze zijn niet mooi en ook niet goedkoop maar het biedt je wel een veilige manier om dicht bij de natuur te komen.

Mijn reis gaat verder en voor mijzelf hoop ik op een schoenvrije toekomst.

Hoe barefoot durf jij te gaan?

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

22 REACTIES

 1. Als twintiger liep ik veel blootvoets door de stad (Arnhem) en vond dat heerlijk. Het voelen van de verschillende ondergronden, texturen, wisselingen in temperatuur etc. Ik ben er toen na enkele jaren mee gestopt omdat ik de opmerkingen die ik kreeg en het nagestaard worden te vermoeiend begon te vinden. Nu als veertiger ben ik langzaam weer begonnen met blootvoets wandelingen te maken en barefoot running op te bouwen. Deze wens, behoefte om blootvoets te lopen zit zo diep verankerd in mij… Zonder er al teveel over na te denken loop ik nu ook in het dagelijks leven steeds meer blootsvoets. Ik begon met de kinderen blootvoets naar school te brengen tot gisteren blootvoets naar een symposium in de stad (Venlo). Nu woon ik in een klein dorpje en ondanks dat ik het blootvoets lopen heerlijk vind overweeg ik toch weer ‘gewoon’ op schoenen te gaan lopen. Ik krijg vervelende opmerkingen op straat, wordt nagejouwd door kinderen en ik merk dat me dat verdrietig maakt. Daarnaast vraag ik me af, als zelfstandig ondernemer. Schrikt het misschien ook geen mensen (klanten) af? Natuurlijk kan het ook zo zijn dat het juist mensen aantrekt maar dat zijn mensen die al ruimer nadenken en schrik ik anderen juist af en loop daardoor opdrachten mis. Ik blijf het fascinerend (en jammer) vinden dat zoiets simpels als je schoenen uit trekken al zoveel teweeg brengt bij mensen… Laat elkaar toch… En ik weet, het zegt meer over die mensen dan over mij. Maar toch brengt het me van mijn stuk en maak ik me zorgen dat de negatieve kijk van mensen op mij ook op mijn kinderen afstraalt en dat ze gepest gaan worden omdat ze ‘zo’n rare moeder hebben’. Voor wat betreft schoenen als sieraad. Om meer uit te stralen dat mijn voeten er mogen zijn en dat blootvoets lopen een bewuste keuze is heb ik mijn teennagels altijd mooi gelakt een bijpassend teenringetje om en een enkelbandje.

 2. Durven wel. In de natuur dan. Probleem hier in de buurt dat ze een jaar of wat geleden alle wandelpaden hebben verhard, met eerst kunststof doek, een dikke laag puin en een leemlaag erop. Keihard en loopt toch al niet fijn. Wandel op die plekken ook nauwelijks meer. Merk dat je er ook moeilijker kan aarden. Had daar een klacht over ingediend maar ze gaan dan helemaal niet in op m’n betoog, zoals het kunnen aarden. Hadden ze het er over dat die wandelpaden, dus verboden voor fietsers, geschikt moeten zijn voor fietsers en mindervaliden. Toen ik ze nog een keer benaderde ging het over dat de paden ook geschikt moeten zijn voor machines bij werkzaamheden. Ook nooit gehoord van rijplaten.
  In het park loop ik wel op blote voetjes en een paadje door een weiland.

 3. Beste Lotta,
  Wat leuk dat je je verhaal deelt. Ik zelf loop bijna 3 jaar op bloten voeten, waarvan 1 jaar op sandaaltjes omdat ik ook gestopt was met dichte schoenen aan te trekken. Helaas kan ik op mijn werk niet blootvoets door het leven vanwege kantoorbaan, sandaaltjes mogen hier gelukkig wel. Als ik klaar ben met werken gaan deze zo snel mogelijk ook weer uit om lekker op mijn blote voetjes te lopen. Blikken, uit lachen en nare opmerkingen herken ik zeker. Ik heb zo iets als je vraagt aan mij waarom ik dit doe dan kan ik je gewoon een uitleg geven ipv dat rare gedoe. Gelukkig nog nooit in iets gestaan op straat zoals scherpe dingen of vieze dingen. Grappige is dat je voeten eigenlijk helemaal niet zo vies worden, en is dit wel het geval dan was ik ze als ik thuis kom. Ik woon in Hoogkarspel, denk dat ik wel een beetje aan word gekeken als de dorpsgek, maar dat boeit mij eigenlijk niet zo. Het mooie is als mensen je in je waarde laat, dat zou zo mooi zijn zonder altijd al die oordelen.
  Dat opgesloten gevoel herken ik. Dit is zo een openbaring om heerlijk je vrij te voelen op je blote voetjes.
  Echt genieten om bewust te zijn waar je loopt tijdens je wandeling.
  Liefs Gwendoline

 4. Ik loop sinds dit jaar volledig op blote voeten in Utrecht stad. Ben van al mijn pijnklachten af en jee wat een heerlijke voetgevoelens + ook door plasjes kunnen lopen. In november vond ik het koud worden en heb nu mininalistisch schoeisel… maar vind ik toch wel beperkend aanvoelen. Hoop vanaf april of eerder weer mijn schoenen in de kast te laten 🙂

 5. Overwegend ben ik het helemaal eens met je artikel. Ik vind het zelf ook het heerlijkst om op blote voeten te lopen of te dansen. Contact met de natuur optimaal. Echter de vijf tenen schoenen, daar ben ik het totaal mee oneens. Waarom? Je hele energiedoorstroming, die je juist zo goed op gang brengt of onderhoudt door op blote voeten te lopen, stagneert nu juist als je tenen onderling geen contact maken of als je ze elk afzonderlijk afsluit of omhult met sokken of tenen schoenen. Buiten dat zit er alsnog een laagje tussen de aarde en de schoenen. Het ergste is dan ook nog dat het meestal van synthetisch materiaal is… Maar prima hoor wie zich er goed bij voelt, gewoon doen dan. Namasté

 6. Zeer inspirerend ! 🙂
  Zat ook al een tijdje te denken om m’n schoenen voorgoed uit te ploffen. Ik ervaarde maar telkens zo’n onbehagelijk gevoel als ik thuis kwam en later kwam ik erachter dat ik het zeer onprettig ervaar om mijn voeten opgesloten te hebben. Logisch.. want in verbinding staan met moeder aarde lukt beter vanaf totale aanraking met de grond
  Nu nog even kijken of ik de winter al begin of vanaf de lente

  Thanks Lotta 😉

 7. Het eerste wat ik vroeger deed als ik uit school kwam was mijn schoenen uittrekken. Wat was dat fijn,
  dan was ik bevrijd van dat akelige gevoel aan mijn voeten,wat dit precies was of is weet ik niet. Mijn moeder schijnt ook veel op blote voeten gelopen te hebben. Een buurmeisje zei pas geleden dat ze nog wist dat mijn moeder altijd op blote voeten liep in onze tuin. Zelf heb ik dat nooit gezien, want als ik thuiskwam had ze altijd schoenen aan. Maar toch……….zit het blijkbaar in de familie. Trouwens als ik even de kans krijg schop ik mijn schoenen uit. Mijn oma breide vroeger slaapsokken voor me. Lekker als het erg koud was. Nou echt niet. Vreselijk vond ik het . Ik trok ze zodra ik in bed lag uit. Kun je nog iets ergers bedenken dan sokken aan je voeten in bed?

 8. Heerlijk stuk, en zo herkenbaar! Ik loop heel regelmatig barefoot, echt op blote voeten. Ook door de sneeuw. Ik kan het niet uitleggen hoe fijn het voelt, het is vrij, het is ‘echt’, het is in contact met jezelf, het voelt onafhankelijk. De zelfredzaamheid van je eigen lichaam.

  En ja, ik draag ook vaak genoeg hoge pumps 🙂 ik ben een beetje een kameleon.

 9. -Als het voor jouw gewoon is om op blote voeten te lopen straal je dat uit. Je krijgt dan nauwelijks reacties. Soms positieve in je gezicht, en negatieve achter je rug. Wel wordt je nagekeken. Afgelopen dinsdag in de stad slechts 1 (positieve) reactie.
  -Je ontwikkeld een soort radar voor scherpe dingen. Hoogstens twee keer per jaar een klein splintertje in m’n voet. Omdat je veel sneller reageert hebben grote scherven eigenlijk geen kans schade aan te richten.
  -Geen schoenen dragen is naast prettig, goedkoop en gezond ook milieuvriendelijk.
  -Een eeltlaag wordt niet eens heel dik en lelijk (omdat ie slijt en weer aangroeit) maar wel heel sterk en taai. Bovendien worden je voeten niet misvormd door schoenen.
  -Kou valt mee als je energierijk eet en je warme kleding aandoet.Ook kan je af en toe een winkel in gaan om op te warmen. Als je voor jezelf besluit dat koude voeten beter zijn dan opgesloten voeten is het goed vol te houden. (Persoonlijk geven fivefingers mij een zeer opgesloten gevoel.
  -SUCCES! want hoe meer barefooters, hoe gewoner het wordt, hoe minder het opvalt

  Eef

 10. Ik loop vrijwel altijd boven 0 graden op blote voeten sinds juni dit jaar. Ik ben op blote voeten gaan lopen omdat voetklachten toenamen. Voeten wennen eraan en worden steeds sterker. Ook voet- en rugpijnklachten zijn verdwenen bij mij en ik heb veel minder last van koude voeten en handen. Ja, het wordt raar gevonden, maar hoe raar is het om altijd op schoenen te staan die je houding niet ondersteunen? Voor ieder zijn eigen keuze. Op basis van mijn ervaringen kan ik op blote voeten lopen aanbevelen. Er zijn trouwens ook steeds meer schoenmerken met schoenen voor blote voeten lopers, je vindt ze als zoekt op barefoot.
  Mijn voorkeur heeft blote voeten, omdat je dan echt voelt waar je loopt….en geen te warme, zweterige voeten meer voor mij!

 11. Op de iets grotere zeilschepen met een dek, is het verboden op blote voeten, vanwege het gevaar van heftige beschadiging, bootshoes, heb ernstige verwondingen gezien !

 12. Baarfoets is not done, in een samenleving als de onze, misschien nooit gehoord van “parasieten” de Oxyures, waar je heel ziek van wordt, er zijn steeds meer mensen, bij een operaties in de hersenen, waar dan blijkt dat een gezwel, een grote worm is.
  Je lichaam is je geleend, en ze lenen je niet een tweede, dus wees er zuinig op, je geest en ziel hebben dit lichaam nodig om aanwezig te blijven, fijne zondag !

 13. Wat een leuk en verfrissend artikel! Ik ben het helemaal met je eens. Afgelopen zomer heb ik grotendeels op blote voeten doorgebracht. Heel wat kilometers liep ik op blote voeten (ook in bewoonde gebieden) en ik vind het de fijnste manier van lopen. Ik kijk altijd zo naar de zomer uit, alleen al vanwege de heerlijke vrijheid die ik voel als ik geen schoenen aan heb en – wat jij ook zegt – vanwege het fijne contact met de aarde. Nu in de winter vind ik het inderdaad een beetje ‘stom’ omdat mensen dan zo raar gaan kijken en mij een aansteller of aandachttrekker vinden. Maar door het lezen van je artikel, weet ik dat dit echt niet mijn probleem zou moeten zijn en juist een teken van kracht is als je het wel doet. Ik ga het proberen zodra het goed voelt 🙂

 14. Ik loop alleen op onverharde plekken en wel boven een graadje of 15. Helaas zijn hier de meeste wandelpaden, onder het mom van ‘gemak dient de mens’ verhard, met een dikke laag puin. Soms een strandwandeling op blote pootjes, heerlijk.

 15. Mooi stuk Lotte!
  Ik durf het alleen met 30 graden maar het is inderdaad heerlijk om op blote voeten te lopen!
  Mijn vader woont in Nieuw Zeeland en daar zijn nog iets meer mensen die ten alle tijden op blote voeten lopen, anderen grote delen van het jaar op slippers. Hier vinden veel mensen het raar maar ik vind het net als jij ook echt een verrijking. Dankje voor je bericht, wellicht start ik het voorjaar zonder schoenen :).
  Liefs Pleuni

  • Ik doe het enkel boven de 20 graden. Dan vind ik het heerlijk met blote vetoes in de sandaaltjes . Ik heb van die Griekse sandalen, dat zijn de fijnste. In de zomer profiteer ik er dan ook zoveel mogelijk van, om geen spoken te dragen, al is dan wel de voorwaarde dat de dagtemps boven dex20 graden blijven…
   Barefoot in de winter vind ik dan weer zonder meer onverantwoord. Hoe dom kun je dan ook eigenlijk zijn ? De meesten doen dit dan ook om op te vallen me dunkt. Om de landloper uit te hangen zeg maar…En dan is er nog waar je blootsvoets loopt… Op straat is zeker niet altijd een optie… Alles met mate dus…

 16. Henk
  Wat mooi Lotta, ik zelf draag als ik iets aan mijn voeten heb earth runners die maken nog extra contact met de aarde dmv een geleidende zool en een koper geleiding.
  Begin december heb ik ook nog een soort van survival tocht in het zuiden van Spanje gemaakt “5 dagen “gedeeltelijk op blote voeten.

 17. Wat mooi Lotta ! Dankjewel! 🙂 liefs en ik wens je heel veel mooie inspirerende liefdevolle barefoot reizen Natalia

  • dank Lotta,
   heel fijn dat je jezelf zo krachtig beschrijft en daardoor de medemens inspireert.
   zelf loop ik ook regelmatig op blote voeten in de natuur en neem mijn coachee’s mee in het natuurlijke avontuur. Ja de medemens is er nog niet echt aan gewend! terug naar de Natuur en je eigen Natuur! zo kreeg ik laatst van wandelaars (Ik liep blootvoets in de uiterwaarden) de vraag: is dit een blote voeten pad? mijn antwoord was jazeker, wanneer je schoenen uit doet loop je ook op dit blote voeten pad. Hartelijk gegroet Mieke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in