Hoe bevrijd je je eigen Shakti levensenergie?

Shiva en Shakti

Veel mensen beseffen vandaag de dag dat zij klaar zijn met de nadruk op het intellect te leggen, zoals dat de laatste twintig, dertig jaar voorop ligt. Te veel nadruk op kennis, informatie, computers en mobieltjes, zuigt het leven weg uit je systeem en verdooft de vrije stroom van energie en gevoel. Het verlangen om meer te voelen wordt in veel mensen wakker. Zij verlangen ernaar meer in de natuur te zijn, om het leven in al zijn facetten te ervaren, om hun gevoeligheid te onderkennen en hun impulsen ruimte te geven. De energie die in ons wakker wil worden en onze cellen activeert, is de Shakti, onze primaire levensenergie.

“Tantra is the science of weaving all the aspects of your self into a unified tapestry, circulating sound, light, breath and loving sexual power throughout the universe of your bodymind and soul.” Padma Aon Prakasha.

Shakti als levensenergie

Shakti is de godin die staat voor vuurkracht, creatiekracht, seksuele energie, beweeglijkheid en kracht om te veranderen. Shakti zorgt voor vrije energiestroom in onze onderste chakra’s, voor natuurlijke ritmes, vreugde, impulsiviteit en passie zonder grenzen. Hoewel intuïtie sterk verbonden is met onze hogere chakra’s, is een gezond stromende shakti een basisvoorwaarde voor een vrije intuïtieve stroom .
Geven wij Shakti genoeg ruimte in ons leven, dan geven wij ons meer over aan de stroom van het leven en omarmen wij voortdurende verandering. Dan leven wij in de onzekerheid en de onvoorspelbaarheid van het moment, maar we weten ook wat we in dat moment moeten doen en voelen ons daar gelukkig bij.

Shakti
Stenen reliëf van Shakti in het complex van Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia

Shiva

De echtgenoot van godin Shakti is de god Shiva. Shiva genereert bewustzijn, consciousness. Zonder Shiva zou Shakti zichzelf kwijtraken en pure chaos creëren. Het is de lichtstraal van het bewustzijn die de Shakti-energie in balans brengt. Niet door het te controleren, maar door Shakti-energie helderheid en bedding te geven, waardoor het richting krijgt en waardoor de Shakti-energie nieuwe impulsen genereert. In de dans van Shiva en Shakti is een mens in balans met zijn creërende vermogens en de manifestatie daarvan.

Verdrongen en onderdrukte Shakti

Zowel nu als in de afgelopen honderden jaren is in onze samenleving de Shakti onderdrukt,. Voor veel spirituele systemen is overdadige levensenergie een bedreiging. De hele inrichting van de katholieke kerk is gericht op onderdrukking van Shakti, de zware waarden en normen vanuit de hervormde kerk doen hetzelfde. Veel kerken hebben een patriarchaal systeem, gericht op macht en beheersing. Ook vanuit vorige levens hebben veel mensen herinneringen aan onderdrukking van hun Shakti-energie als healer, sjamaan, heks of kruidenvrouw.

Maar ook binnen de new age bewegingen is spiritualiteit nog vaak gericht op het ontwikkelen van de hogere chakra’s en krijgt het upgraden en uitzuiveren van de onderste chakra’s niet alle aandacht die het verdient.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het verdringen van Shakti geeft een onbalans aan het hele maatschappelijke systeem. Ik zie de opkomst van pornografie en alle andere uitwassen op seksueel gebied en heel veel aanverwante gebieden als een uiting van een onderdrukking van energie die eigenlijk een natuurlijke bron van vreugde, liefde en creatie is, zeker als de Shakti verbonden is met het hartsbewustzijn.eigenschappen van empaten

Persoonlijke onderdrukking van levensenergie

Als wij de Shakti-energie in onszelf ontkennen en onderdrukken, dan kunnen er twee dingen gebeuren. Óf wij gaan op zoek naar die energie buiten onszelf. Op persoonlijk niveau kan dit zich uiten in lust. Iemand gebruikt energie van een ander voor bevrediging van zijn eigen behoefte. Het kan  zich ook uiten in overmatige consumptie, gericht op het binnenhalen van energie en van de kick; alles is immers te koop in onze samenleving.

Óf de onderdrukking komt tot uiting in angst.  Angst om te leven, angst voor verlies, angst voor verandering, angst om te gaan staan voor wie je bent, angst voor agressie, depressieve gevoelens, enzovoort.

Shakti die onderdrukt wordt, verdwijnt niet maar verzamelt zich in de chakra’s onder ons eerste chakra. Dat wordt binnen tantra ‘underground’ en ‘dark feminine’ of ‘dark masculine’ genoemd. Vaak neemt de onderdrukte Shakti dan een vorm aan waar wij bang voor zijn. We worden bang voor onszelf en voor wat in onszelf verstopt zit. Hier zit vaak ook bewuste of onbewuste schaamte op. Het is een vrouwelijke energie, die zowel in mannen als in vrouwen onderdrukt wordt. In mannen kan het voelen als bijvoorbeeld de harembezitter, de verleider, de pooier, en op multidimensionaal en mythisch niveau een weerwolf, vampier of magiër. In vrouwen kunnen het o.a. de heks, de slang, de spin, de hoer, of de verleidster zijn.

Door deze verdrongen gestalten te ontmoeten en hun te omarmen voor wat ze jou te brengen hebben, halen we onze levensenergie terug. Wij bevrijden onze Shakti uit het moeras, uit het donker. Zolang deze energie verdrongen is, is zij afgesplitst van wie jij in essentie bent en kun je haar als zodanig niet vertrouwen. Het is terecht dat je haar verdringt, want zij is ook echt onveilig voor jezelf en voor de ander. Als je deze energie op een veilige manier in jezelf toelaat en weer verbindt met je hart, dan wordt zij weer deel van wie jij bent. Dit is een immense empowerment. Je voelt je meer gegrond, je ervaart je lichaam weer meer als je eigen heilige tempel en je durft je kracht weer in te zetten.

Nieuwe mannelijkheid

In mijn ogen is dit voor mannen een hele sterke ‘initiatie’ in het hervinden en herijken van hun mannelijke kracht. Te veel mannen zijn zich door het bewustwordingsproces van vrouwen in gaan houden, om te voorkomen dat vrouwen zich geïntimideerd voelen. Veel mannen hebben in deze tijd meer aandacht voor hun vrouwelijke, sensitieve energie. Als dat gelijk opgaat met het toe-eigenen van hun mannelijke kracht, dan versterken beide aspecten elkaar. In de nieuwe man komen zowel hun mannelijke kracht als hun sensitiviteit samen. De combinatie van gevoeligheid en kracht geeft ook meer ruimte aan dimensionaliteit en ruimte om anders te zijn, een eigen weg te gaan buiten gebaande paden.

In deze heb ik niet de Shiva-kracht van mannen (en vrouwen) belicht, daar kom ik in een later artikel op terug.
Over de nieuwe vrouw heb ik een artikel geschreven.

Helen van collectief trauma

Wanneer je je eigen onderdrukte aspecten weer omarmt en in het licht brengt, heel je niet alleen jezelf. Jouw heling heeft een doorwerking op het collectieve veld. Jij stuurt een andere vibratie de wereld in, waar angst niet op kan resoneren of waar lust opeens geen aangrijpingspunt meer heeft.

Resoneert dit bij je? Is jouw Shakti-levensenergie ook nog wat verstopt en zou je haar meer in het licht willen brengen? Ik waardeer het erg als je hieronder een reactie plaatst.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. Helaas is dit ook de oorzaak van al het (kinder)misbruik. Ik hoop dat we snel massaal meer in de bedoelde eenheid komen en de hersenen juist leren te gebruiken en vanuit de onderste chakras naar boven gaan leven ipv van boven naar beneden.

  Je ziet het volgens mij ook helemaal terug in het huidige regeerbeleid. Al volg ik het niet, hoor ik zo af en toe weer een maatregel die dan weer met gelijke maat ‘aangevallen’ word op FB.

 2. Mooi artikel Joanne. Maar…. ik schrok toen ik de quote boven het artikel las. UItgerekend deze Padma Aon Prakasha is een uiterst bedenkelijk figuur (en nu druk ik me nog zeer voorzichtig uit). Ik ken vrouwen die bij hem in de leer zijn geweest en om goede redenen afstand van hem hebben genomen. Lees hierover alsjeblieft ook het artikel van Be Scofeld.

 3. Mooi artikel. Ik mis echter de uitleg hoé je Shakti veilig (want er wordt geïmpliceerd dat het onveilig kan zijn) naar boven laat komen en integreert. En hoe kom je erachter welke shakti stukken onderdrukt zijn? Heb je praktische tips hoe hiermee aan de slag te gaan? Ik heb een burn-out gekregen, gepaard met veel kramp en pijn, spanning in onderug en bekken en veel angst (om mezelf te verliezen in pijn, het fysieke lichaam). Zou er dus graag mee aan de slag gaan.

 4. Zo mee eens! Ik hoop dat dit artikel bij heel veel mensen iets in beweging zet, en ons verder laat groeien.

 5. Hallo Lianne, dank ook voor jouw reactie en vraag. Dat gaat voor mijn gevoel over liefhebben van jezelf. De verleidster heeft de ander nodig om liefde, aandacht en aanraking te ontvangen. Voel of je op alle terreinen genoeg erkenning aan jezelf geeft zowel fysiek, emotioneel als spiritueel en geef je zelf genoeg ruimte aan je behoeftes zodat jij vervuld bent van jezelf. Dan heb je anderen hiervoor niet meer nodig en trek je ook geen mannen meer aan die daarop resoneren.

 6. Hoi Ester, dank voor je reactie. Mooi wat je schrijft over de slang. Dat is herkenbaar! Wat ikzelf zo heb geleerd daarin dat het mijn eigen energie is die ik in mijzelf aanspreek. Dat voelt zo bekrachtigend!

 7. Ik herken erg wat je schrijft Joanna , dank daarvoor. Vooral de onderdrukte shakti als donkere energie erkennen, waardoor je (ik!..) er bang voor geworden ben. De slang roept mij echter steeds duidelijker , waarin ik vooral vrouwelijke sensuele kracht voel!
  Warme groet Ester

 8. Prachtig artikel. Bij mij is lange tijd de shakti energie ook onderdrukt geweest. Het uitte zich bij mij in angst. Ik zie om mij heen dat juist deze onderdrukking zich uit in het opzoek gaan naar energie buiten hunzelf. Zowel binnen mijn vriendinnenkring als mannen in ‘de dating wereld’. Ik vind het vaak lastig uit te leggen aan de mannen en vrouwen in mijn leven, wat ik nou precies bedoel met levensenergie, het doen stromen in je lichaam van licht en liefde onvoorwaardelijk. Dit artikel beschrijft prachtig wat ik elke keer probeer uit te leggen. Ik ontmoet nu steeds vaker likeminded people, het gekke is wel als het komt tot daten (ben 6 jaar single) dat ik blijvend mannen tegenkom die toch nog heel erg in de indrukking van de shakti energie zitten wat zich uit in lust, zo veel mogelijk vrouwen, fomo, zich niet willlen verbinden op onvoorwaardelijk niveau en ga maar door. Dat snap ik nog niet helemaal en het irriteert mij eigenlijk ook. Waarschijnlijk zit daar toch nog een stuk in mij dat aandacht behoeft en stroomt het toch nog niet helemaal binnen in mij, anders zou ik het niet aantrekken, toch? Toch geloof ik dat ik op de goede weg ben… bedankt voor dit verhelderend artikel.

 9. Hi Joanne,
  Ik herken me heel erg in wat je schrijft. Ik ben in mijn geval bang geworden voor de verleidster in me, voor het alleen maar afgaan op lust. Dit is zo ver gekomen dat ik nu niet meer kan genieten van flirts met mannen omdat ik niet wil dat ze me zien als lustobject. Ik zou heel graag weer vrij willen zijn en kunnen genieten van deze dingen zonder me onveilig of gebruikt te voelen. Hoe zorg ik ervoor dat ik de verleidster in mij weer integreer in mijn ziel en verbind met mijn hart?