Het kan zijn dat je dit niet weet, maar je smartphone straalt een blauw licht uit dat je in staat stelt zelfs op de meest heldere momenten van de dag te kunnen lezen wat er op het scherm staat. Maar dat licht past zich niet aan of schakelt uit op geleide van het uur van de dag; het staat voortdurend aan. En niet alleen op onze smartphones, maar ook op onze laptops, televisies en andere apparaten met een beeldscherm. Het probleem is dat dit licht, dat de felheid van zonlicht nabootst, onze hersenen in de war brengt door ze te laten denken dat het dag is, zelfs als het midden in de nacht is. Als gevolg daarvan houden je hersenen op met het afgeven van Melatonine, het hormoon dat slaap opwekt, én het weerhoudt je ervan in slaap te vallen. Dit is waarom experts aanraden om alle beeldschermen op z’n minst 2 uur vóór je gaat slapen uit te zetten.

Melatonine wordt een paar uur vóór je gaat slapen afgegeven door een klein orgaan in je hersenen, dat de pijnappelklier heet. We weten nu waarom het blauwe licht dat wordt afgegeven door mobiele apparaten mensen wakker houdt en dat heeft geleid tot de ontdekking van een fotoreceptor genaamd Melanopsin. Hoewel we al lang vertrouwd zijn met de verschillende kegels en staafjes die ons beeld construeren, is Melanopsin pas kort geleden ontdekt in de ganglioncellen van onze retina (= het netvlies achterin de oogbol waar het licht wordt opgevangen, en vanaf daar door de gezichtszenuw wordt overgebracht naar de hersenen, red.), en juist deze ganglioncellen zijn gevoelig voor blauw licht. Sindsdien heeft experimenteel onderzoek aangetoond, dat de gemiddelde persoon die mobiele apparaten gebruikt, moeite zou kunnen hebben met het in slaap vallen en/of doorslapen.

De impact van blauw licht is nog belangrijker voor tieners, die kwetsbaarder zijn voor de effecten van licht dan volwassenen. Dit komt omdat het circadiane ritme (= een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt, men spreekt ook wel het slaap-waakritme, red.) van nature verschuift tijdens de puberteit, wat weer de oorzaak is van het feit dat tieners zich tot laat in de nacht wakkerder voelen. Een videospel spelen of tv kijken vlak voor het slapen gaan kan genoeg zijn om de slaap te verdringen voor een uur of twee, waardoor vroeg opstaan in het bijzonder weer moeilijker wordt.blauw licht

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Blauw licht is niet het enige probleem

Dr. Martin Blank van de afdeling Fysiologie en Cellulaire Biofysica van de Universiteit van Colombia heeft zich bij een groep van wetenschappers van over de hele wereld gevoegd, die een internationaal beroep op de Verenigde Naties doen aangaande de gevaren die worden geassocieerd met verschillende apparaten, zoals telefoons en WIFI, die elektromagnetische stralen afgeven.

Er bestaan meerdere zorgen omtrent het gebruik van deze apparaten, één daarvan is de link naar kanker. Nog zorgwekkender is het feit dat de hersenen van een kind vier (!) keer meer straling opnemen dan dat van een volwassene, en dat terwijl de kinderen van nu opgroeien met deze toestellen in hun hand! Je kunt hier meer lezen over dit onderwerp.

Onze liefde voor onze beeldschermen zijn op zichzelf al een probleem. In China wordt “schermverslaving” als een klinische stoornis gezien, met als resultaat dat een aantal verslavingsklinieken in het leven zijn geroepen die jonge mensen, die verslaafd zijn aan beeldschermen, compleet van alle vormen van media afsluiten. Hoewel het succes van deze behandelcentra nog moet worden bewezen, schildert alleen de noodzaak ervan al een zwart beeld van de technologische tijd waar we in leven (bron).

Wat je kunt doen

Het eerste dat je kunt doen is je tijd, kijkend naar een beeldscherm voor je gaat slapen, te beperken en àlle beeldschermen op z’n minst 2 uur vóór je gaat slapen uit te zetten. Dit het uitgelezen moment om eens wat te gaan lezen.

Je kunt ook een app downloaden, die f.lux heet, en die de kleuren van het display van je computer aanpast aan het moment van de dag – warm ’s avonds en ’s nachts en feller gedurende de dag – en die het blauwe licht dat wordt afgegeven uitzet. Er zijn vergelijkbare apps voor telefoons. Iedereen hier bij CE gebruikt deze apps en heeft een opmerkelijke verbetering in hun slapen opgemerkt.

Hier is een pagina van hun website die je kan voorzien van meer onderzoek naar wat het turen naar beeldschermen met je slaap kan doen, en de wetenschap achter de f.lux app.

Nog los van of je je zorgen maakt over je slaap, kunnen we allemaal voordeel halen uit een dagelijkse onderbreking van onze smartphones en andere beeldschermen.

Anderen Lazen ook:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

  1. Als ik laat op de avond nog op mijn scherm zit te scrollen, slaat bij mij althans de vermoeidheid juist sneller toe. Voor mij persoonlijk is het de perfecte manier om in slaap te vallen. Het komt regelmatig voor dat ik laat op de avond als een koekie op de bank in slaap val met mijn smartphone op schoot. Blijkbaar werkt het blauwe licht ook voor mensen die er wel moe van worden 🙂

  2. f.lux dimde mijn laptopscherm niet genoeg (ivm overgevoeligheid). Ik gebruik tegenwoordig pango bright. Gratis te downloaden. Op mijn iphone heb ik een extra instelling aangezet waarmee ik de scherm extra kan dimmen dan standaardinstellingen.
    ->Instellingen->algemeen->toegankelijkheid->zoomen AAN
    Dit doe je maar 1 keer.

    vervolgens 3 x met 3 vingers op het scherm tikken, weinig licht kiezen en ta taaa scherm is extra gedimd.
    Uitzetten doe je ook op dezelfde manier.

  3. Zover ik weet is de app f.lux alleen beschikbaar als je telefoon geroot is. Dat zullen niet veel mensen hebben denk ik.
    Dan kun je beter CF.Lumen gebruiken. EN moet je die wel toegang tot je systeem geven in de instellingen (maar daar vraagt ie zelf naar).
    Wel is het mogelijk dat sommige apps dan niet meer goed werken omdat het als een soort extra filter erboven ligt. In een bankapp bijvoorbeeld van de ABNAMRO. Maar dan kan je de app tijdelijk even uitschakelen.

  4. Als straling zo slecht is, hoe kan het dan de nieuwe generatie er zo goed uit ziet?
    Ik moet na uurtje achter de pc naar buiten of het bos in, om daar met een zuur gezicht, te gaan ontstralen.
    Maar de jeugd lijkt al bijna 24 uur per dag samengesmolten zijn met een apparaat, en heeft ogenschijnlijk mij nergens last van, doet helemaal wat ie wil. Vraag me af in hoeverre de gezondheids risicos op iedereen van toepassing zijn. Mss alleen op oudere en gevoelige mensen.

    • Wel Steef denk dat je dit toch verkeerd ziet.Kinderen die veel gebruik maken van de telefoons,computers hebben wel degelijk problemen.Ze zijn snel geirriteert ,moe en hangerig en weten vaak niet meer wat ze ook anders kunnen doen. Als ouders moet je heel alert zijn en zeker het voorbeeld geven .Kinderen die regelmatig ook naar buiten gaan zonder hun telefoon en gaan sporten zullen minder last hebben. het feit dat men op de scholen ook al gebruik maakt van Wifi enz .is helemaal van de zotte.Er zijn gelukkig al landen die dit reeds hebben verboden.
      Vergis je dus niet Steef om te denken dat de jeugd er zo stralend uitziet dit kan een moment opname zijn.Er zijn veel kinderen met slaap stoornissen en concentratie problemen.HEEL VEEL.!!!!!!

      • ja wat je beschrijft zijn wel beginnende stralingsklachten..
        Maar toch denk ik dat het lichaam van die generatie of anders die erna, zich zal aanpassen. Ik bedoel..het digitale tijdperk is al een feit..en niet meer terug te draaien.
        Of we willen of niet (merendeel schijnt geen minuut meer zonder apparaatje te kunnen, dus wil dit kennlijk) De mens zal zich wel aanpassen lijkt me. Echt wakkere mensen, zullen hun eigen weg hierin, of hieromheen, wel bewandelen.

    • at Steef, how exactly can we know these exact facts for this time or even moment…
      The youngs I guess are very very strong, guess they handle these things better AND leave the stuff sooner than we will as clungy with these things

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in